Mange nordmenn har økende forbruksgjeld før sommeren. Økonomer gir tips om hvordan man kan spare penger og få kontroll.
Artikkelen handler om hvordan nordmenn kan håndtere økende forbruksgjeld, spesielt kredittkortgjeld, før ferien. Spareøkonom Kornelia Minsaas foreslår refinansiering ved å bake gjelden inn i boliglånet eller ta opp et forbrukslån med lavere rente for å spare tusener.
Forbrukerøkonom Magne Gundersen fra Sparebank 1 advarer mot kun å refinansiere uten å endre vaner, da dette kan føre til ny gjeld.
Han understreker at det viktigste er å redusere forbruket og betale ned dyr gjeld raskt, for eksempel med feriepenger eller skattepenger.
Kornelia Minsaas
Magne Gundersen
Sparebank 1
Lendo
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forbrukerrådet mener mange nordmenn kan spare betydelige summer ved å fokusere på faste utgifter som boliglån, forbrukslån, strøm og pensjonssparing. De antyder at man kan 'tjene' opptil 10.000 kroner i timen ved å ta tak i disse utgiftspostene. Viktige tiltak inkluderer å forhandle renter på lån, sammenligne priser på lån og strøm, samt redusere gebyrer på pensjonssparing. Forbrukerrådet understreker også at små, unødvendige utgifter kan summere seg til store beløp over tid, men at endring av vaner krever konkrete mål.
2 måneder siden
I januar opplevde Lendo en økning på 61 prosent i søknader om refinansiering av dyr gjeld sammenlignet med desember. Dette skyldes trolig at mange nordmenn sliter med ettervirkningene av julehandelen. Gjennom refinansiering sparte nordmenn 7,1 millioner kroner i årlige rentekostnader via Lendo. Flere banker melder også om økt pågang fra kunder som ønsker å samle gjelden sin. Eksperter anbefaler refinansiering for å redusere rentekostnader, men understreker at det er viktig å ta tak i pengebruken for å unngå å havne i en slik situasjon igjen.
20 dager siden
Artikkelen belyser at mange nordmenn sliter med forbruksgjeld, ofte skjult og tabubelagt. Forfatteren argumenterer for at mediene bør rette mer oppmerksomhet mot dette problemet, og tilby konkrete råd og løsninger for gjeldshåndtering. Fokus bør flyttes fra problemfokus og worst case-scenarioer, til relaterte situasjoner og løsninger. Økt åpenhet rundt økonomi kan redusere stress og bekymringer, og hjelpe folk med å ta kontroll over sin økonomiske situasjon.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventede rentekutt i 2024 og hvordan dette vil påvirke folks økonomi. Norges Bank anslår tre rentekutt, som kan gi en betydelig reduksjon i renteutgifter for boliglån. Eksperter anbefaler å bruke disse pengene til sparing eller investering, fremfor økt forbruk. Det diskuteres om man bør betale ned gjeld eller investere, og det konkluderes med at investering kan være mer lønnsomt for de som tåler risiko. Artikkelen gir også råd om ulike investeringsalternativer, fra aksjefond til kryptovaluta, og understreker viktigheten av å vurdere egen risikovilje og tidshorisont.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere kostnadene på boliglånet i en tid hvor rentene stiger. Kvadsheim anbefaler å gjennomføre de tre første punktene i listen for å takle boliglånet bedre. De neste punktene bør vurderes ut fra privatøkonomien. Rådene omfatter vurdering av fastrente og andre alternativer for å håndtere boliglånet.
3 måneder siden
Artikkelen gir en rekke konkrete tips for å forbedre privatøkonomien og potensielt spare 100.000 kroner i året. Den anbefaler å gjennomgå faste utgifter, opprette en kontostruktur for bedre kontroll, unngå impulskjøp, handle smartere, benytte seg av delingsøkonomi og bruke naturen. Eksperter som Elisabeth Landsverk og Rune Kaino Nikolaisen deler råd om alt fra å sjekke strømavtaler til å bruke naturen for å spare penger. Ved å følge disse rådene kan man oppnå betydelige besparelser og øke sin økonomiske handlefrihet. Artikkelen gir også konkrete eksempler på hvor mye man kan spare på ulike områder.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at de fleste nordmenn ikke lar økte renter og svak kronekurs stoppe sommerferieplanene. Reiselivsoperatører melder om økt salg, og forbrukerøkonomer påpeker at ferie er en prioritert utgift. Samtidig advarer de mot økt forbruksgjeld, da mange finansierer ferien med kredittkort. Undersøkelser viser at nordmenn heller kutter ned på andre utgifter for å opprettholde feriebudsjettet, spesielt for å skjerme ferie og julehandel.
1 måned siden
Nordmenn viser tegn til økt økonomisk forsiktighet ved å nedbetale forbruksgjeld og redusere pengebruken. Tall fra Gjeldsregisteret viser en nedgang i kredittkortgjeld etter nyttår. Samtidig melder NHO Reiseliv at mange bedrifter opplever at gjestene bruker mindre penger, spesielt på alkohol og dessert, og at situasjonen beskrives som dårlig for mange utelivsbedrifter. Sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum mener dette kan skyldes at folk er mer engstelige.
3 måneder siden
Norges totale forbruksgjeld økte med 13,2 milliarder kroner i 2024, og endte på 173,6 milliarder kroner ved årets slutt. Denne gjelden består av nedbetalingslån og kredittkortgjeld som ikke betales ved forfall. Nedbetalingslån økte med 5,5 milliarder kroner, mens kredittkortgjelden økte med 7,7 milliarder kroner. Den samlede rentebærende gjelden utgjør 138,2 milliarder kroner. Ifølge Norsk Gjeldsinformasjon var økningen i kredittkortgjeld størst, men den rentebærende kredittkortgjelden falt mot slutten av året, trolig fordi mange refinansierte gjelden til nedbetalingslån med lavere rente.
13 dager siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre med skattepengene, enten man får penger tilbake eller restskatt. Forbrukereksperter anbefaler å prioritere nedbetaling av gjeld og sparing, men også å unne seg noe hyggelig. Ved restskatt bør man sjekke fradrag og vurdere ulike tiltak for å betale kravet i tide. Skatteetaten viser ingen nåde og ilegger forsinkelsesrenter ved for sen betaling.
14 dager siden
Artikkelen tar for seg nordmenns høye forbruk og de negative miljøkonsekvensene dette medfører, og påpeker at Norge allerede har brukt opp sin andel av jordens ressurser for 2025. Den kritiserer hvordan industrien bidrar til overforbruk gjennom rask produktutskifting og villedende markedsføring, som grønnvasking. Artikkelen understreker behovet for bedre forbrukerbeskyttelse og reguleringer, samtidig som den fremhever viktigheten av å belønne bærekraftige valg. Den gir også konkrete tips til hvordan nordmenn kan redusere sitt forbruk og spare penger, som å kjøpe brukt og redusere matsvinn.
3 måneder siden
Artikkelen gir tips for å forbedre privatøkonomien ved å gå gjennom kontoutskrifter, be om nye tilbud på lån og forsikringer, vurdere medlemskap og abonnementer, planlegge handleturer og sette opp automatisk sparing. Forbrukerøkonom Espen Rølla anbefaler å identifisere unødvendige utgifter og kutte ned på 'lommetyver' som småkjøp. Artikkelen understreker viktigheten av å være bevisst på pengebruk og oppfordrer til å sette av en fast dato for å gjennomgå økonomien årlig. Det anbefales også å kutte småutgifter som 'lommetyver'.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
1 måned siden
En gjeldsrådgiver i NAV advarer om at stadig flere unge sliter med gjeldsproblemer grunnet lett tilgang til kreditt og manglende impulskontroll. Mange unge har vanskelig for å spare og tyr raskt til kredittkort for å finansiere forbruket sitt. Rådgiveren påpeker at det er for enkelt å få kredittkort som 18-åring, og at mange skjemmes over pengebruken sin. Hun oppfordrer unge til å bli mer bevisste på egen økonomi og søke hjelp ved behov. Den samlede forbruksgjelden i Norge er høy, og NAV tilbyr gratis gjeldsrådgivning.
1 måned siden
Forbrukerøkonomer anbefaler å bruke årets skattepenger fornuftig, med fokus på langsiktig økonomisk trygghet i en tid preget av høye priser og renter. Nedbetaling av dyr gjeld prioriteres, spesielt for de som sliter økonomisk, samt å bygge opp en buffer. For de som har mulighet til å spare, nevnes høyrentekontoer og globale aksjefond som gode alternativer. Ekspertene understreker viktigheten av å få oversikt over egen økonomi og vurdere offentlige støtteordninger ved behov.