Nye detaljer fra PSTs etterforskning kaster lys over hvordan en russisk spion ble avslørt i Norge. Mannen utga seg for å være brasiliansk gjesteforsker, men viste seg å være russisk etterretningsoffiser.
Dokumenter fra PSTs etterforskning avslører nye detaljer om hvordan den russiske etterretningsoffiseren Mikhail Mikusjin, som utga seg for å være José Assis Giammaria fra Brasil, ble avslørt i Norge. PST fant en koffert med et brasiliansk pass, flere PC-er og telefoner, samt dokumenter knyttet til falsk identitet i Mikusjins bolig i Tromsø. Sikkerhetspolitiet mener Mikusjin har flere knytninger til den russiske etterretningstjenesten GRU og skal ha sporet ham til en leilighet i Moskva.
En DNA-test av en person PST mener er Mikusjins bror støtter hypotesen om slektskap. Mikusjin ble pågrepet i 2022, men siktelsen ble henlagt i august 2024 da han ble overlevert til Russland i en fangeutveksling. USAs president Joe Biden takket Norge for innsatsen i forhandlingene.
PST-sjef Beate Gangås uttalte at saken beviser russiske etterretningstjenesters aktivitet i Norge. Mikusjins forsvarer, Marijana Lozic, uttrykker at hun gjerne skulle sett saken prøvd for norsk rett. PST ga først avslag på innsyn i dokumentene, men statsadvokaten omgjorde delvis beslutningen av hensyn til offentlighetens behov for innsikt i russisk etterretningsvirksomhet i Norge.
Mikhail Mikusjin
José Assis Giammaria
Espen Barth Eide
Beate Gangås
Joe Biden
Marijana Lozic
Eirik Veum
Fredrik G. Ranke
Universitetet i Tromsø
PST
Russland
GRU
Oslo universitetssykehus
Justis- og beredskapsdepartementet
Det nasjonale statsadvokatembetet
Norge
Moskva
Tromsø
Brasil
Bolivia
Canada
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 timer siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gir innsyn i etterforskningen mot den spionsiktede gjesteforskeren Mikhail Mikusjin. Nye detaljer avslører hvordan PST mener de knyttet ham til russisk etterretning.
4 måneder siden
En artikkel i Wall Street Journal avslører at CIA tipset norsk etterretning om en russisk spion som opererte i Tromsø under falsk identitet som brasiliansk gjesteforsker. Spionen, Mikhail Mikusjin, ble pågrepet av PST i 2022 og var tilknyttet den russiske militære etterretningstjenesten GRU. Avsløringen var en del av en større CIA-ledet operasjon som avdekket flere russiske spioner globalt. Russland brukte Brasil som springbrett for å etablere falske identiteter for sine agenter. Mikusjin var blant de som ble utvekslet med Russland i en fangeutveksling.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
25 dager siden
Nylig frigitte dokumenter avslører at CIA rekrutterte norske sjøfolk som agenter for å spionere mot Cuba under den kalde krigen. Dette skjedde i samarbeid med norsk etterretning, som ga sjøfolkene instruksjoner før og etter deres anløp til cubanske havner. Dokumentene indikerer at Norge var blant landene som bidro med agenter til CIAs hemmelige operasjoner mot Fidel Castros regime. Historiker Hans Olav Lahlum uttaler at han ikke var kjent med disse opplysningene, men understreker at det er usikkert om nordmenn hadde en permanent rolle som agenter på Cuba.
1 måned siden
En sikkerhetsvakt, siktet for spionasje mot den amerikanske ambassaden, har i avhør med PST pekt ut en russisk agent som sin føringsoffiser. Mannen erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. PST ønsker forlenget varetekt på grunn av fare for bevisforspillelse eller flukt, noe forsvareren bestrider. Siktede kontaktet selv russiske og iranske myndigheter for å dele informasjon, angivelig provosert av USAs støtte til Israel i Gaza-konflikten. Rettssaken er berammet til august, og etterforskningen er under tidspress. Mannen er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet, avsløring av statshemmeligheter og ulovlig etterretning.
1 måned siden
En 27 år gammel mann, siktet for spionasje til fordel for Russland og Iran, har identifisert en russisk agent under etterforskningen. Dette fremgår av en kjennelse fra Oslo tingrett i forbindelse med forlengelse av varetektsfengslingen. Mannen er siktet for grov etterretningsvirksomhet og avsløring av statshemmeligheter, og har erkjent å ha samlet inn og delt informasjon. Han skal ha jobbet ved USAs ambassade i Oslo og kontaktet ambassadene til Russland og Iran i protest mot USAs støtte til Israel. Han innrømmer å ha gitt informasjon om besøkende, kjøretøy og diplomaters adresser, mot løfte om økonomisk kompensasjon.
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps forhold til Vladimir Putin og påstander om russisk innflytelse. Trump har snudd i synet på Ukraina-krigen, noe som overrasker eksperter. Det spekuleres i om Trump har kompromitterende informasjon lagret i Russland, inkludert en påstått video. Tidligere etterretningssjef Christoffer Steele mener Putin har en spesiell posisjon hos Trump, og at russerne føler de har fått god valuta for pengene. Mueller-rapporten konkluderte med russisk innblanding i valget i 2016, men fant ingen bevis for konspirasjon mellom Trump og Russland.
1 måned siden
En 27 år gammel mann, siktet for spionasje til fordel for Russland og Iran, har identifisert en russisk agent under etterforskningen. Dette fremgår av en kjennelse fra Oslo tingrett, hvor varetektsfengslingen hans forlenges med fire uker. Mannen er siktet for grov etterretningsvirksomhet og avsløring av statshemmeligheter, og har erkjent å ha delt informasjon med fremmede makter. Han skal ha jobbet ved USAs ambassade og kontaktet ambassadene til Russland og Iran på grunn av USAs støtte til Israel. Han innrømmer å ha gitt informasjon om besøkende, kjøretøy og diplomater, og ble lovet betaling for dette.
3 måneder siden
En dagbok funnet hos en avdød nordkoreansk soldat i Kursk avslører sterk indoktrinering og spesifikke taktikker, inkludert bruk av en «lokkedue» mot droner. Soldatene er beskrevet som svært indoktrinerte, og mangler konseptet om å overgi seg. Ukraina har tatt flere nordkoreanske soldater til fange og foreslår en fangeutveksling med Russland. I en annen sak dekket NRK tannlegeregningen til Emilie Voe Nereng etter et fall under en TV-innspilling.
4 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil forlenge varetektsfengslingen av en mann i 20-årene, som er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Mannen, som jobbet som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Oslo og studerer sikkerhet, har erkjent kontakt med russisk og iransk etterretning, men nekter straffskyld. Hans forsvarer, John Christian Elden, mener det ikke er behov for fengsling da mannen har forklart seg i politiavhør. PST har vært tilbakeholdne med opplysninger, men politiadvokat har betegnet saken som «svært alvorlig». Mannen er også siktet for ulovlig etterretning som kan skade andre staters interesser. Det er fortsatt uklart hvilke konkrete opplysninger han har delt.
2 måneder siden
USAs justisminister har frigitt dokumenter om den overgrepsdømte finansmannen Jeffrey Epstein. Dokumentene som er lagt ut, er i hovedsak dokumenter som har vært i omløp i offentligheten i en årrekke, og inneholder blant annet flylogger fra Epsteins privatfly, en sladdet adressebok og en liste over massører. En bevisoppgave med over 150 oppføringer er også publisert, men det er uklart om den gjelder saker mot Epstein eller Maxwell. Departementet sier dokumentene blir lagt ut for å vise åpenhet, men resultatet kommer neppe til å tilfredsstille de som hadde håpet på ferske detaljer om Epsteins forbrytelser eller forbindelse til berømte mennesker. Epstein ble pågrepet i juli 2019 anklaget for menneskesmugling av mindreårige jenter, og ble funnet hengt i fengselscellen i New York måneden etter.
20 dager siden
USA og Russland har gjennomført en fangeutveksling i Abu Dhabi. Russland løslot den amerikansk-russiske statsborgeren Ksenia Karelina, som var dømt til tolv års fengsel for å ha donert penger til en ukrainsk veldedighetsorganisasjon. Samtidig løslot USA den tysk-russiske statsborgeren Arthur Petrov, som var pågrepet for angivelig å ha eksportert mikroelektronikk. Delegasjoner fra begge land møtes også i Istanbul for å diskutere muligheten for å gjenopprette ambassadetjenester.
25 dager siden
TV 2 har vunnet Skup-prisen for sin avsløring av «russer-hyttene», som viser at russere med tilknytning til myndigheter, etterretning og militæret eier eiendommer nær strategisk viktige områder i Norge. Juryen beskriver avsløringen som oppsiktsvekkende og dagsordensettende. Saken førte til at Justiskomiteen ba regjeringen om innstramminger i eiendomslovene. NRK, Bergens Tidende og Nord24/Nordlys mottok diplomer for sine undersøkende journalistikkprosjekter. Juryleder Frank Gander understreket viktigheten av god journalistikk for å belyse paradokser og styrke samfunnet.
2 måneder siden
PST-sjef Beate Gangås advarer om at Norge kan bli utsatt for sabotasje fra russisk side, med mål om å svekke landets støtte til Ukraina. Hun oppfordrer publikum til å være årvåkne og melde fra om mistenkelige hendelser. PST har registrert flere titalls hendelser i Europa som kan være sabotasje, og mener det er viktig å være forberedt også i Norge. To russiske borgere ble utvist i fjor høst etter å ha blitt pågrepet i et skjermingsverdig område. Gangås understreker at det kan være vanskelig å identifisere hvem som står bak sabotasje, og at det er viktig å undersøke om hendelser er ulykker, kriminelle handlinger eller sabotasje. Det nye nasjonale etterretnings- og sikkerhetssenteret skal koordinere arbeidet med å forebygge sabotasje.