
Norsk storfekjøttmangel: Kamp om indrefilet og karbonadedeig
1 dag siden siste oppdatering
3 min lesetid
1 dag siden siste oppdatering
3 min lesetid
Norge opplever mangel på ferskt storfekjøtt, spesielt indrefilet og karbonadedeig, noe som tvinger butikkjedene til å importere for å dekke etterspørselen. Denne situasjonen skyldes flere faktorer, men prognosene viser bedring i tilgangen utover høsten.
Det norske markedet har i år hatt for lite ferskt storfekjøtt, noe som har ført til at butikkjeder som NorgesGruppen har måttet supplere med importerte råvarer, blant annet tysk kjøttdeig. Nortura, som er markedsregulator, håndterer importen som utgjør cirka ti prosent av Norges forbruk, og må ta hensyn til importkvoter for å unngå overproduksjon. Selv om det forventes rundt 90 prosent dekning av norsk storfekjøtt for året, er det spesielt de magrere stykningsdelene som karbonadedeig og indrefilet som kan bli vanskeligere å få tak i, ifølge Oda.
Dette skyldes en kombinasjon av redusert tilgang på storfe og økt etterspørsel. Nortura understreker at de ikke kan produsere kuer som kun består av indrefilet, og må ha en plan for hele dyret av etiske og bærekraftige årsaker. Rema 1000 opprettholder god tilgang på kjøttdeig av norsk kjøtt, og importerer biff fra Argentina for å møte etterspørselen.
Meny, en del av NorgesGruppen, har sett en prosentvis økning i salget av norsk angusbiff til tross for underdekning i markedet. Mangelssituasjonen skyldes blant annet at melkebønder prioriterer melkeproduksjon og ammekubønder holder dyrene lenger på beite. Nortura forventer imidlertid en ti prosent økning i leveranser fra bøndene fra september, noe som indikerer en bedring i tilgangen på norsk kjøttråvare utover høsten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!