Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading.
Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard.
Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
I boken «Instukid» forteller Johanne Rogndal om sine traumatiske opplevelser på en psykiatrisk ungdomsavdeling. Som 14-åring ble hun innlagt med et håp om hjelp, men opplevde i stedet tvang, isolasjon, beltelegging og medisinering. Hun beskriver et system der desperasjon møtes med aggresjon, og der hennes forsøk på å varsle om overgrep blir avvist. Boken skildrer også enkelte lyspunkter, som en ekstravakt som reagerte med gråt, og en barnepsykiater som til slutt hjalp henne ut. Rogndal understreker viktigheten av medmenneskelighet og forståelse i møte med sårbare unge.
4 dager siden
En overlege i barne- og ungdomspsykiatri advarer mot overdiagnostisering i behandlingssystemet. Hun mener veksten i diagnoser kan skyldes systemsvikt snarere enn reell sykdomsøkning.
2 måneder siden
Lisa (21) deler sin personlige historie om hvordan en spiseforstyrrelse stjal store deler av ungdomstiden hennes, og førte til tvangsinnleggelse. Hun understreker betydningen av tidlig hjelp og økt bevissthet rundt spiseforstyrrelser, og etterlyser mer informasjon i skolen. Psykologspesialist Ester Marie Stornes Espeset bekrefter en økning i spiseforstyrrelser blant ungdom og fremhever behovet for lett tilgjengelige lavterskeltilbud. Helse Bergen har utviklet en digital behandlingsplattform for å nå ut til ungdom tidligere, et initiativ Lisa stiller seg positiv til. Nå engasjerer hun seg i Ungdomsrådet for ROS for å hjelpe andre i samme situasjon.
2 måneder siden
Stine (30) ble som 19-åring feildiagnostisert med lett psykisk utviklingshemming, en diagnose hun og familien mente var feil. Stine hadde i barndommen nedsatt hørsel, noe som kan ha påvirket hennes skolegang og bidratt til feildiagnostiseringen. Etter syv år fikk hun en ny utredning ved Universitetssykehuset i Tromsø som konkluderte med at hun ikke hadde noen av de tidligere diagnosene. Stine forteller at feildiagnosen har hindret henne i å ta utdanning og søke jobb. Hun ønsker nå å dele sin historie for å hjelpe andre i lignende situasjoner. Hørselshemmedes Landsforbund understreker viktigheten av tidlig oppfølging for barn med hørselstap, da feil diagnose kan få store konsekvenser.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
3 måneder siden
Europarådets torturforebyggingskomité (CPT) har i en fersk rapport rettet sterk kritikk mot bruken av tvang i norsk psykiatri. Spesielt kritisk er de til et tilfelle ved Sykehuset Østfold, der en pasient skal ha vært tvunget til å ligge i sengen i 43 dager. CPT mener slik langvarig tvangsbruk kan være nedverdigende og umenneskelig. Rapporten påpeker også mangelen på et nasjonalt system for å registrere tvangsbruk, noe som gjør det vanskelig å overvåke omfanget. Sykehuset Østfold bekrefter kritikken og opplyser at de har iverksatt flere tiltak for å redusere tvangsbruk, inkludert forbedring av verktøy for å ha bedre oversikt over tvangsbruk og å øke kompetansen til ledere og medarbeidere. Sykehuset har redusert bruken av mekaniske tvangsmidler.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
1 måned siden
I en rettssak i Hordaland tingrett har aktor lagt ned påstand om to år og åtte måneders fengsel for en mor i 50-årene, anklaget for grov mishandling av sin 15 år gamle sønn. Mishandlingen skal ha pågått over 12 år, der gutten ble isolert i hjemmet i Bergen uten nødvendig helsehjelp, skolegang eller kontakt med omverdenen. Han var alvorlig underernært og hadde ikke vært utendørs på et år da han ble hentet ut av barnevernet i 2022. Moren erkjenner ikke straffskyld og hevder sønnens tvangslidelse var årsaken. Saken har fått store konsekvenser, inkludert byrådets avgang i Bergen, og reiser spørsmål om svikt i hjelpeapparatet.
2 måneder siden
En mor er tiltalt i Hordaland tingrett for grov mishandling av sin sønn. Ifølge tiltalen skal mishandlingen ha pågått over flere år. Sønnen ble funnet alvorlig underernært og hadde ikke dusjet på ett år da han ble hentet ut av barnevernet i 2022. Morens forsvarer argumenterer for at guttens aspergerdiagnose er årsaken til hans vanskeligheter, og at moren har tatt bevisste, men utradisjonelle valg. Gutten hadde levd isolert uten skolegang eller nødvendig helsehjelp. Barnevernet hadde mottatt flere bekymringsmeldinger, men fikk ikke tilgang til gutten. Etter å ha bodd på institusjon, flyttet han tilbake til moren etter fylte 18 år og anser seg ikke som fornærmet i saken.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
1 måned siden
Grunde Almeland, stortingspolitiker, deler sine erfaringer med mobbing og utestenging i oppveksten i Øystese. Han beskriver en krevende bygdekultur hvor han ble mobbet for å være annerledes og homofil. Mobbingen fortsatte på videregående, men et utvekslingsår i USA ble et vendepunkt. Almeland understreker viktigheten av å ta mobbing på alvor og gi definisjonsmakt til de som opplever det. Han deltok nylig i et Pridetog i hjembygda, en sterk og emosjonell opplevelse som viste en positiv utvikling. Rektorene ved de aktuelle skolene beklager hendelsene og fremhever at det i dag er større fokus på å skape trygge skolemiljø.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
3 måneder siden
Influenser Johanne Massey opplevde psykiske utfordringer under innspillingen av «Farmen kjendis» og måtte benytte seg av psykologhjelp. Massey forteller at alle deltakerne hadde samtaler med psykolog før deltakelse, og at de også hadde tilgang til psykolog under innspillingen. Hun roser TV 2 for den profesjonelle hjelpen og oppfølgingen de tilbyr. Massey opplevde stor påkjenning, og slet med angst. TV 2 bekrefter at de tilbyr psykologhjelp til deltakerne i sine reality-programmer, både før, under og etter innspilling.
1 måned siden
Helene (19) opplevde å bli avvist av DPS etter å ha søkt hjelp for psykiske vansker, fordi hun ikke ble vurdert til å ha tilstrekkelig alvorlighetsgrad. Hun følte seg overkjørt av systemet, som hun mener svikter unge mennesker. Pasient- og brukerombudet bekrefter at mange opplever det samme, og at det er vanskelig å få rett hjelp i systemet. DPS Vestfold forklarer at de må prioritere de sykeste, men oppfordrer pasienter til å klage hvis de er uenige i vurderingen som er gjort. Helene har delt sin historie på TikTok og fått mange tilbakemeldinger fra andre i samme situasjon.
4 måneder siden
En kvinne i 30-årene forteller om overgrep hun opplevde som ung av sin kampsporttrener. Hun husker ikke nøyaktig alder da overgrepene skjedde, noe som gjør at treneren ikke kan straffes i hennes sak på grunn av foreldelse. Treneren er dømt for overgrep mot andre utøvere. Kvinnen må vitne i lagmannsretten, men har ikke rett på bistandsadvokat, noe som gjør situasjonen vanskelig for henne. Hun opplever å stå alene i møte med rettssystemet og treneren. Treneren har erkjent seksuell relasjon med kvinnen, men ikke straffskyld. En advokat påpeker at vitner i slike saker er dårligere stilt enn fornærmede.