Et konsulentselskap anslår at norske kommuner årlig betaler 100 millioner kroner for mye for utskifting av stolper i veilys- og telenettet. Selskapet mener at entreprenører som både inspiserer og skifter stolper, har insentiver til å dømme ut stolper for tidlig.
Bærum kommune sparte millioner ved å la et annet selskap kontrollere stolpene, og fant ut at langt færre stolper trengte å byttes ut enn først antatt.
Kommuner er pålagt å sjekke stolper for råte minimum hvert tiende år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Fleire straumanalytikarar meiner regjeringa har undervurdert kostnadene for «noregspris». Energiministeren anslår 3,8 milliardar kroner, men analyseselskapet Thema Consulting Group meiner det vil koste 6,6 milliardar i eit godt år. Redaktør i EnergiWatch trur det kan bli enda dyrare, kanskje over 10 milliardar. Regjeringa baserer sine berekningar på historiske straumprisar, medan analytikarar meiner dei bør sjå på framtidige prisforventningar. Finanspolitikkutvalet åtvarar mot at billig straum reduserer motivasjonen for å spare energi, og finansminister Stoltenberg seier ordninga kanskje ikkje er fagleg forsvarleg.
1 måned siden
En rapport fra Thema Consulting antyder at Norgespris på strøm kan koste staten betydelig mer enn først antatt, potensielt titalls milliarder i et tørrår. Regjeringen erkjenner usikkerhet rundt kostnadsanslagene, men understreker at de kan justere Norgesprisen årlig. Thema Consulting mener Norgesprisen vil føre til økt forbruk, mens regjeringen er uenig i deres forutsetninger. Regjeringen ønsker å tilby Norgespris for å gi husholdningene mer forutsigbare strømregninger.
2 måneder siden
En artikkel i Nettavisen avdekker at Bane Nor bruker 1,4 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2024, en betydelig økning fra 257 millioner i 2017. Kritikere, som Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, mener dette er et resultat av politisk styrt nedbemanning og påfølgende avhengighet av konsulenter. Mange tidligere ansatte har startet egne selskaper og leies inn igjen til høye priser. Høyre forsvarer konsulentbruken med at det skyldes økt aktivitet og nye prosjekter, mens MDG foreslår å skille ut nyinvesteringer i et eget selskap for å tydeliggjøre ansvarsfordelingen. Det er bred enighet om at situasjonen krever strakstiltak.
3 måneder siden
En ny oversikt fra Forbrukerrådet viser store prisforskjeller på strømavtaler. Forskjellen mellom den dyreste og billigste avtalen kan være opptil 5600 kroner i året for en standardhusholdning. Strømselskapenes påslag varierer betydelig, fra 0 til 35 øre per kilowattime. Forbrukerrådet påpeker at mange forbrukere betaler unødvendig mye for strømmen og advarer mot å la seg lokke til å betale ekstra for strømforsikringer eller grønn strøm. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og mange har aldri byttet leverandør. Forbrukerrådet mener dette kan føre til at mange betaler mer enn nødvendig.
3 måneder siden
Flere økonomisk pressede kommuner på Robek-lista har brukt store summer på å kvitte seg med toppledere, ofte med kostbare sluttavtaler. Kommunedirektør Torbjørn Simonsen mottar for eksempel dobbel lønn fra to ulike kommuner etter å ha fått sparken fra den ene. En undersøkelse viser at 11 av 19 Robek-kommuner har byttet ut toppledere siden 2022, og at dette koster kommunene betydelige summer. Flere tidligere kommunedirektører mener at hyppige utskiftninger er uheldig for kommunene, da det kan føre til manglende kontinuitet og forsinkelser i viktige prosesser. En tidligere kommunedirektør i Moskenes mener også at små kommuner sliter med å håndtere de pålagte oppgavene.
1 dag siden
Nkom varsler et stort overtredelsesgebyr til Telia. Årsaken er at Telia skal ha mottatt statlige midler for arbeid som ikke var utført.
2 måneder siden
Virke anslår at Norge ikke vil nå regjeringens mål om redusert strømforbruk innen 2030 med dagens strømpolitikk, og at målet først nås i 2080. De argumenterer for at 'Norgespris' kan føre til dyrere strøm og mindre incentiv til å spare energi. Som løsning foreslår Virke å innføre en ordning etter svensk modell, hvor boligeiere kan skrive av inntil 50.000 kroner på skatten ved energieffektivisering av egen bolig. De viser til at halvparten av svenskene planlegger å investere i strømsparing det neste året, og at Energikommisjonen har anslått et stort sparepotensial i norske boliger.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
4 måneder siden
Nettselskapet Elvia advarer mot bruk av gammel elektrisk julepynt, etter en undersøkelse viser at 1,2 millioner nordmenn planlegger å bruke julepynt som er over ti år gammel. Eldre julepynt kan ha skader på ledninger og utgjøre en brannfare. Elvia anbefaler å bytte ut all elektrisk julepynt som er eldre enn 10 år. Nyere julebelysning med LED-pærer og batteri er tryggere, da LED-pærer avgir lite varme og batterier eliminerer behovet for skjøteledninger. Undersøkelsen viser at eldre aldersgrupper er mer tilbøyelige til å bruke gammel julepynt.
3 måneder siden
Forbrukerrådet mener mange nordmenn kan spare betydelige summer ved å fokusere på faste utgifter som boliglån, forbrukslån, strøm og pensjonssparing. De antyder at man kan 'tjene' opptil 10.000 kroner i timen ved å ta tak i disse utgiftspostene. Viktige tiltak inkluderer å forhandle renter på lån, sammenligne priser på lån og strøm, samt redusere gebyrer på pensjonssparing. Forbrukerrådet understreker også at små, unødvendige utgifter kan summere seg til store beløp over tid, men at endring av vaner krever konkrete mål.
4 måneder siden
En kartlegging fra VG viser at Oslo skiller seg ut med høy bruk av private helseaktører for ressurskrevende tjenester. Seks av ti brukere i Oslo får tjenester fra private, sammenlignet med to av ti nasjonalt. Dette fører til milliardutbetalinger via en statlig tilskuddsordning, der kommunene får tilbakebetalt en stor andel av kostnadene. Flere bydeler i Oslo sliter med å kontrollere kostnader og kvalitet, og eksperter mener ordningen gir lite insentiv til å holde kostnadene nede. Helsedirektoratet mangler oversikt over kommunenes bruk av private aktører, noe som bekymrer flere politikere.
1 måned siden
Tomme sykehusbygg på Dikemark i Asker koster Oslo universitetssykehus (OUS) store summer i strøm, primært for å unngå frostskader. OUS har brukt rundt 18 millioner kroner årlig på strøm og fjernvarme. Sykehusdriften avvikles snart, og OUS planlegger å selge bygningene i 2025. Oslo kommune eier også store deler av området og har brukt betydelige midler på vedlikehold. Asker kommune ønsker at salget fremskyndes, og ser potensial for et nytt lokalsamfunn med boliger og næring. Tidligere planer om at Asker kommune skulle kjøpe eiendommen ble skrinlagt på grunn av økonomisk risiko.
3 måneder siden
Avfallsselskapet Avfall Sør i Kristiansand bytter ut 30.000 søppeldunker på grunn av ny teknologi med databrikker for registrering av tømminger. De gamle dunkene, hvorav mange er i god stand, sendes for det meste til utlandet for resirkulering. Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner kritiserer utskiftningen som sløseri og lite miljøvennlig, og mener det er mulig å oppgradere de gamle dunkene. Avfall Sør hevder at utskiftningen er nødvendig for å møte nasjonale standarder og for å forbedre arbeidsforholdene for renovatørene. Beboere har reagert på utskiftningen og mener de gamle dunkene er fullt brukbare. Kostnaden for utskiftningen er estimert til mellom 2 og 3 millioner kroner.
3 måneder siden
En betydelig kompetanseflukt i jernbanesektoren har ført til at Bane Nor nå bruker store summer på å leie inn tidligere ansatte som konsulenter. Outsourcing og rause sluttpakker for 20 år siden, kombinert med stadige politiske endringer, har ført til at viktig kjernekompetanse har forsvunnet. Dette har resultert i at konsulenter nå koster opp mot 2000 kroner timen, mens fast ansatte ville vært en billigere løsning. Mangel på kompetanse på gamle anlegg fører til lengre reparasjonstid og økte kostnader, noe som går ut over togdriften og passasjerene.
3 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om store prisforskjeller på strømavtaler, hvor påslagene varierer fra 0 til 35 øre per kWh. Dette kan utgjøre en forskjell på opptil 5600 kroner i året for en gjennomsnittlig husholdning. Bærum energiomsetning skiller seg ut med det høyeste påslaget. Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å sjekke sine avtaler, da mange betaler unødvendig mye. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og en av ti aldri har byttet leverandør. Forbrukerrådet anbefaler bruk av deres sammenligningstjeneste for å finne de beste avtalene.