Salget av batteridrevne verktøy og hagemaskiner har økt betydelig, noe som fører til at mange nordmenn har flere litium-ion-batterier hjemme. Disse batteriene kan bli ødelagt hvis de oppbevares i kalde rom over vinteren, da de gradvis tappes for energi og ikke kan lades igjen.
Det er også en viss brannfare knyttet til batterier, og statistikk viser at en del branner har startet i batterier. Myndighetene anbefaler å følge ladevettregler og lagre batterier i tempererte rom.
Kraftigere batterier krever også sikker lagring i brannsikre kasser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Et lager med rundt 1800 brannfarlige elbilbatterier står utendørs uten brannsikring i Spydeberg, Østfold, og politiet advarer om stor fare for alvorlig personskade. Bransjen mener dette er en varslet katastrofe, delvis på grunn av høye kostnader ved å ta ut og gjenvinne batteriene. Antallet vrakede elbiler øker kraftig, og det finnes allerede minst 2000 lagrede batterier rundt om i Norge. Norske Bilressurser og miljøstiftelsen Zero etterlyser raskere tiltak for å unngå miljø- og sikkerhetsrisiko. Hydrovolt, et stort gjenvinningsanlegg, har kapasitet, men får ikke nok batterier til behandling. Myndighetene jobber med nye krav og samarbeid for bedre batterihåndtering, mens politiet har siktet to bedrifter for forsøpling knyttet til batterilageret. Bransjen håper på en midlertidig panteløsning for å gjøre gjenvinning økonomisk mulig og unngå flere farlige batterilagre.
2 måneder siden
Bilbergingsselskaper rapporterer om mange utrykninger på grunn av flate batterier, spesielt i kalde perioder. Hyppig småkjøring tapper batteriet, og mange elbileiere er ikke klar over at deres biler også har et lite startbatteri som kan svikte. Eksperter anbefaler å ta jevnlige langturer for å lade batteriet, vedlikeholdslade det et par ganger i vinterhalvåret, eller investere i en startbooster for nødsituasjoner. Ved gjentatte problemer bør batteriet sjekkes og eventuelt byttes ut.
4 måneder siden
Nettselskapet Elvia advarer mot bruk av gammel elektrisk julepynt, etter en undersøkelse viser at 1,2 millioner nordmenn planlegger å bruke julepynt som er over ti år gammel. Eldre julepynt kan ha skader på ledninger og utgjøre en brannfare. Elvia anbefaler å bytte ut all elektrisk julepynt som er eldre enn 10 år. Nyere julebelysning med LED-pærer og batteri er tryggere, da LED-pærer avgir lite varme og batterier eliminerer behovet for skjøteledninger. Undersøkelsen viser at eldre aldersgrupper er mer tilbøyelige til å bruke gammel julepynt.
4 måneder siden
Brannvesenet advarer mot økt brannfare i desember, med 30% flere branner sammenlignet med resten av året. De vanligste årsakene er knyttet til matlaging, elektrisk utstyr og bruk av levende lys. Julepynt som julekranser og lysmansjetter øker risikoen. Feil slukking av oljebranner med vann kan føre til farlige situasjoner. Det understrekes viktigheten av røykvarslere i alle etasjer og tilgjengelig slokkeutstyr. Brannvesenet oppfordrer også folk til å sjekke brannsikkerheten hos eldre og andre utsatte grupper.
4 måneder siden
Butikker opplever stor etterspørsel etter strømidler og tine-salt på grunn av glatte veier og fortau. Biltema har sett en vekst på over 150 prosent i salget av disse varene i desember, sammenlignet med fjoråret. Felleskjøpet melder også om økt salg av strømidler. Salget av batteridrevne snøfresere har hatt en betydelig økning, mens salget av bensindrevne snøfresere er på samme nivå som i fjor. Biltema har god varetilgang, men kan oppleve tomme hyller i korte perioder, spesielt i romjulen på grunn av færre arbeidsdager.
3 måneder siden
NAF slår alarm om brannfare knyttet til feilaktig lading av elbiler. En undersøkelse viser at 8 prosent av norske elbilister, tilsvarende 64 000 personer, lader bilen hjemme ved hjelp av skjøteledning eller vanlig stikkontakt. Dette er ikke tillatt og kan føre til varmgang og brann. NAF understreker at ladekabler som følger med bilen kun er ment for nødlading, og at regelmessig lading hjemme krever installasjon av en ladeboks. De som lader feil risikerer også problemer med forsikringsselskapet ved eventuelle skader.
1 måned siden
Elektrogiganten Power melder om en kraftig økning i salg av beredskapsprodukter, spesielt batteridrevne radioer, med en vekst på 200 prosent. Dette skjer etter at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skjerpet sine råd om egenberedskap i norske hjem, kombinert med en spent internasjonal situasjon. Også andre butikker som Clas Ohlson og Biltema melder om stor etterspørsel etter produkter som vanndunker, batterier og lommelykter. Myndighetene oppfordrer folk til å være forberedt på å klare seg selv i en uke i tilfelle en krisesituasjon.
2 måneder siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.
2 måneder siden
NAF advarer om at 64.000 bileiere lader elbilen uforsvarlig hjemme, noe som kan føre til brann. Lading i vanlig stikkontakt eller med skjøteledning er risikabelt og ulovlig. Regelverket krever ladeboks for regelmessig hjemmelading. NAF understreker at nødladekabel kun skal brukes unntaksvis. Samtidig melder NAF om at elbilandelen i nybilsalget er over 96 prosent, og ber om at elbilfordelene opprettholdes.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en markant økning i salget av beredskapsutstyr i Norge, hvor vanndunker leder an med opptil 1000 prosent salgsøkning hos Clas Ohlson. Biltema rapporterer også om kraftig vekst, spesielt innen vannlagring i sentrale strøk. Denne økningen tilskrives både Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) oppdaterte anbefalinger om egenberedskap, som tilsier at husholdninger bør ha forsyninger for en uke, samt økende internasjonal uro. Salget av andre beredskapsartikler som gasskjøkken og radioer har også økt betraktelig, og enkelte butikker melder om utsolgte varer.
3 måneder siden
Et kraftig snøfall har ført til en markant økning i salget av snøutstyr. Biltema rapporterer om en salgsvekst på 50 prosent for snørelaterte produkter sammenlignet med fjoråret. Hos Clas Ohlson har etterspørselen vært så stor at de solgte 20 snøfresere på bare en time og gikk tomme. De har en salgsøkning på 300 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. If Skadeforsikring advarer om at store snømengder kan føre til skader på tak, spesielt for hytteeiere, og oppfordrer til å være oppmerksomme på skjev belastning.
28 dager siden
Flere butikker opplever økt salg av beredskapsprodukter. Clas Ohlson melder om en tredobling i salget, hvor strømaggregater har økt med 400 prosent sammenlignet med fjoråret. Denne økningen tilskrives Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sine nye anbefalinger for egenberedskap i norske hjem, samt den spente internasjonale situasjonen. Felleskjøpet bekrefter også trenden, og melder om utsolgte beredskapsvarer. Kundene uttrykker både flauhet og bekymring knyttet til egen beredskap.
3 måneder siden
Et gult farevarsel for is har ført til en kraftig økning i salget av brodder over hele landet. Flere butikkjeder, som Clas Ohlson og Coop, melder om en markant salgsøkning, med opptil en tredobling sammenlignet med tidligere uker. Biltema har sett lokale salgsøkninger, spesielt i Østfold og Haugesund. Butikkene forventer at salget vil fortsette å øke. I tillegg til brodder, er det også en økende trend å pigge sine egne sko, samt økt etterspørsel etter strømiddel og ishakker. Butikkene melder om god tilgang på varer, men forventer lokale variasjoner.
3 måneder siden
Salget av hjertestartere til private hjem har økt, men eksperter advarer mot falsk trygghet. Hjertestans er sjeldent, og hjertestartere har kun effekt i et mindretall av tilfellene. Det er kun 22 prosent av de som får hjertestans som har en sjokkbar hjerterytme. Økt kunnskap om hjerte- og lungeredning anses som en bedre investering. Hjertestartere bør være tilgjengelige for fellesskapet, ikke bare i private hjem. Røde Kors Førstehjelp selger hjertestartere til privatpersoner og mener det er positivt for beredskapen, men understreker også viktigheten av førstehjelpskunnskap. Tall fra Norsk hjertestansregister viser at få liv reddes selv med bruk av hjertestarter, men at de kan være livreddende i noen tilfeller.
5 dager siden
Bilopphuggere i Norge sliter med en stor mengde skadde og lagrede elbilbatterier som utgjør en miljø- og brannrisiko. Minst 2000 batterier er lagret uten tilstrekkelig sikring, blant annet 1800 i Spydeberg. Flere stortingspolitikere fra MDG, Frp og SV krever at regjeringen tar ansvar og samler aktørene for å finne en løsning. De kritiserer dagens utydelige ansvarsfordeling og mener situasjonen er en test på Norges evne til å håndtere den grønne omstillingen. Klima- og miljødepartementet påpeker at bilbransjen har ansvaret for avfallshåndteringen, men jobber samtidig med nye EU-regler for bedre batterihåndtering. Produsentansvarsselskapet Autoretur mener det ikke er et avfallsproblem, men at markedet for brukte batterier er utfordrende. Flere aktører advarer om at situasjonen kan bli kritisk hvis det ikke tas grep raskt.