Forbrukerøkonom Lene Drange anbefaler å følge med på Norges Banks signaler om styringsrenta, spesielt hvis man skal reise til utlandet. Dagens rentemøte bekreftet at styringsrenta forblir uendret på 4,5 prosent.
Drange forklarer at en stabil rente styrker krona, noe som er gunstig for de som skal reise utenlands. Dersom signalene derimot indikerer en nedgang i renta, kan krona svekkes, og det kan lønne seg å veksle inn valuta eller betale for deler av oppholdet nå.
Hun understreker at dette ikke er en garanti, da andre faktorer også spiller inn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Etter at Norges Bank holdt styringsrenta uendret på 4,5 prosent, oppfordrer forbrukerøkonom Espen Rølla bankene til å ta ansvar og sette ned lånerentene. Han mener bankene har gode overskudd og at det vil være strategisk smart å senke rentene. Rølla oppfordrer forbrukerne til å bytte bank for å presse rentene ned. Forbrukerøkonom Lene Drange anbefaler å forhandle med banken og påpeker at markedet forventer rentekutt, og at flere banker allerede har satt ned fastrentene.
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Forbrukerøkonom Magne Gundersen påpeker at dette ikke var overraskende, og at folk flest forventer første rentekutt i mars neste år. Han oppfordrer folk til å holde ut, da rentekutt er i vente. Samtidig melder Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2, Sebastian Mikolajczyk, at spesielt unge med boliglån sliter med de høye rentene. Forbruksgjelden er høy, og antallet inkassosaker øker, men det er et lyspunkt at renten ikke ser ut til å øke ytterligere.
24 dager siden
Artikkelen omhandler nordmenns reisevaner i påsken, med fokus på populære destinasjoner og kostnader. Gran Canaria er mest populært, men Kreta og Thailand er gode alternativer. Valutakurser påvirker reisebudsjettet, og en sjeføkonom gir råd om hvordan man kan unngå overraskelser. Han spår også at kronen kan styrke seg, men at det fortsatt vil være relativt dyrt å reise utenlands i nær fremtid. Artikkelen gir en oversikt over priser og tips for reiselystne nordmenn.
3 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent i januar, som forventet. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserte imidlertid et sannsynlig rentekutt i mars. Det ble ikke lagt frem ny rentebane eller prognoser under dette mellommøtet. Norges Banks nåværende rentebane indikerer tre til fire rentekutt i 2024, men flere eksperter er usikre på om dette vil holde stikk. Renten har ligget på 4,5 prosent i ett år, noe som har påvirket mange husholdningers økonomi.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliserer sentralbanken at det mest sannsynlig vil komme et rentekutt i mars neste år. Dette begrunnes med et behov for å stabilisere prisveksten, men at tiden snart er inne for å sette renten ned. Norges Bank utelukker ikke at renten kan settes ned raskere dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker. Samtidig understrekes det at høyere lønns- og prisvekst kan føre til at renten må settes opp igjen. Den pengepolitiske rapporten gir en prognose for norsk økonomi og renteutviklingen fremover.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig publiserte de en pengepolitisk rapport som indikerer at det mest sannsynlig vil komme tre rentekutt i 2025. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener rentebanen er høyere enn tidligere, og makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken anslår også to til tre kutt neste år. Sentralbankens tidligere prognoser har variert, med tre kutt i 2025 også antydet i september og juni. I mars signaliserte de ett kutt i 2024, men åpnet også for en mulig renteheving.
1 måned siden
Den norske kronen styrker seg noe etter at Norges Bank besluttet å holde renten uendret. Euroen handles for 11,34 kroner, og dollaren koster 10,52 kroner. Norges Bank anslår at kronen vil holde seg nær dagens nivå. Kronestyrkingen kommer etter høyere inflasjonstall for februar. En høy norsk rente gjør det mer attraktivt for investorer å plassere penger i Norge, men seniorstrateg Dane Cekov er usikker på om styrkingen vil vedvare.
3 måneder siden
Reiselivsekspert Odd Roar Lange anbefaler å bestille reiser tidlig eller sent for å spare penger. Han påpeker at det er dyrt å reise til populære destinasjoner som Spania, Italia og Hellas. Som rimeligere alternativer nevner han blant annet Egypt, Sri Lanka, Thailand, Montenegro, Albania, Romania og Polen. Lange råder også til å kjøpe flybilletter gjennom charterselskaper, men å bestille hotell separat. Ifølge valutastrateg Sara Midtgaard vil den norske kronen trolig forbli svak i 2025, noe som gjør reiser til eurosonen og USA dyre. Hun peker på at reiser til Japan kan bli relativt billigere på grunn av forventet styrking av kronen mot japanske yen.
1 måned siden
Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet. Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.
19 dager siden
Den norske kronen har opplevd betydelige svingninger den siste uken, påvirket av internasjonal uro og bevegelser i aksjemarkedet. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forventer en ytterligere svekkelse av kronen og anbefaler nordmenn å veksle inn euro før feriereiser for å sikre forutsigbarhet. Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea påpeker at en vedvarende svak krone kan tvinge Norges Bank til å opprettholde en høyere rente, noe som vil være ugunstig for boliglånskunder. I tillegg har kronen svekket seg mot svenske kroner, noe som resulterer i dyrere grensehandel.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Renten har steget fra 0 prosent i 2021 til dagens nivå, og har bidratt til å dempe prisveksten. Selv om prisveksten har falt, forventes det at høy kostnadsvekst i bedriftene vil bremse den videre nedgangen. Norges Bank signaliserer at det snart er tid for å begynne å sette ned renten, og det første kuttet forventes i mars neste år. Prognosen for styringsrenten er lite endret, men indikerer noe mindre nedgang fremover. Flere økonomer ser positivt på at Norges Bank holder på rentebanen for neste år.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent for åttende gang på rad. Dette er i tråd med forventningene, og sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025. Inflasjonen er fortsatt over målet, men kjerneinflasjonen er som forventet. Samtidig har den økonomiske veksten vært sterkere enn prognosene. Flere andre sentralbanker, som Federal Reserve i USA og Riksbanken i Sverige, har satt ned renten den siste tiden, mens Norges Bank avventer. Norges Bank forventer gradvis nedgang i renten fra første kvartal 2025.
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signaliserer et sannsynlig rentekutt i mars. Sjeføkonomer bekrefter at spekulasjoner om et tidligere kutt kan avskrives. Sentralbanken har hatt samme styringsrente i et år. Inflasjonen ligger over Norges Banks mål, men sterk innenlands etterspørsel gjør at rentekutt ikke er nødvendig for å opprettholde etterspørselen. Det er nå signalisert tre rentekutt i 2025, mot fire tidligere. Neste mulighet for justering av styringsrenten er 23. januar, og deretter 27. mars.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig presenterte de en pengepolitisk rapport som indikerer en endring i forventningene til fremtidige rentekutt. Analytikere tolker den nye rentebanen til å signalisere mellom tre og fire kutt i 2025, noe som er færre enn tidligere antatt. Det første rentekuttet forventes i mars neste år, med mulighet for to kutt frem mot juni og et tredje i september. Tidligere prognoser har også indikert tre kutt i 2025, men med noe variasjon i rentebanens nivå.