Etter at Norges Bank holdt styringsrenta uendret på 4,5 prosent, oppfordrer forbrukerøkonom Espen Rølla bankene til å ta ansvar og sette ned lånerentene. Han mener bankene har gode overskudd og at det vil være strategisk smart å senke rentene.
Rølla oppfordrer forbrukerne til å bytte bank for å presse rentene ned.
Forbrukerøkonom Lene Drange anbefaler å forhandle med banken og påpeker at markedet forventer rentekutt, og at flere banker allerede har satt ned fastrentene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Forbrukerøkonom Magne Gundersen påpeker at dette ikke var overraskende, og at folk flest forventer første rentekutt i mars neste år. Han oppfordrer folk til å holde ut, da rentekutt er i vente. Samtidig melder Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2, Sebastian Mikolajczyk, at spesielt unge med boliglån sliter med de høye rentene. Forbruksgjelden er høy, og antallet inkassosaker øker, men det er et lyspunkt at renten ikke ser ut til å øke ytterligere.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Renten har steget fra 0 prosent i 2021 til dagens nivå, og har bidratt til å dempe prisveksten. Selv om prisveksten har falt, forventes det at høy kostnadsvekst i bedriftene vil bremse den videre nedgangen. Norges Bank signaliserer at det snart er tid for å begynne å sette ned renten, og det første kuttet forventes i mars neste år. Prognosen for styringsrenten er lite endret, men indikerer noe mindre nedgang fremover. Flere økonomer ser positivt på at Norges Bank holder på rentebanen for neste år.
3 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent i januar, som forventet. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserte imidlertid et sannsynlig rentekutt i mars. Det ble ikke lagt frem ny rentebane eller prognoser under dette mellommøtet. Norges Banks nåværende rentebane indikerer tre til fire rentekutt i 2024, men flere eksperter er usikre på om dette vil holde stikk. Renten har ligget på 4,5 prosent i ett år, noe som har påvirket mange husholdningers økonomi.
2 måneder siden
Flere banker har startet rentekutt før Norges Banks rentebeslutning 27. mars, men vil ikke avsløre hvor lav rente kundene kan oppnå. Spareøkonom Kornelia Minsaas i Lendo oppfordrer alle boliglånskunder til å forhandle med banken sin, da mange betaler en høyere rente enn nødvendig. Hun anslår at mange kan få renten ned mot 5,30 prosent, avhengig av belåningsgrad, grønt boliglån, fagforeningsmedlemskap og kundens lønnsomhet for banken. Dette kan spare kunder for betydelige beløp årlig.
1 måned siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om mulige rentekutt. Analytikere spår nå ulike scenarioer for fremtidige rentekutt. Handelsbanken ser for seg inntil fem kutt innen 2027, mens Norges Bank selv antyder to kutt i 2025. Sparebank 1 Markets anslår at det første kuttet kan komme i juni, men mest sannsynlig i september. Den nye rentebanen indikerer en noe mindre nedgang i renten fremover sammenlignet med tidligere rapporter.
29 dager siden
Obos-banken senker renten på flere låneprodukter, selv om Norges Bank holder styringsrenten uendret. Rammelån og boliglån med 50 prosent belåningsgrad får det største kuttet, med en reduksjon på 0,2 prosentpoeng. Banksjefen fremhever at Obos-banken vil være en utfordrer i markedet, og at kundene har gode muligheter nå. Medlemmer med grønne lån tilbys den beste renten på 5,14 prosent. Banken reduserer også innskuddsrenten, men understreker at betingelsene fortsatt er attraktive. Handelsbanken har tidligere foretatt lignende rentekutt, til tross for økonomers forventninger om stabile renter.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og signaliserer et første rentekutt i mars. Dette til tross for at mange hadde håpet på et tidligere kutt. Sentralbanken begrunner sin forsiktighet med en svak kronekurs, spesielt mot dollaren, som gir utfordringer. I tillegg går norsk økonomi bra med lav arbeidsledighet og gode lønnsoppgjør, noe som bidrar til å holde prisveksten oppe. Nordmenn har også overraskende høy konsum og økende sparerate. Alt i alt ser ikke sentralbanken noen grunn til å stresse med rentekutt, selv om mange hadde ønsket seg det.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliserer sentralbanken at det mest sannsynlig vil komme et rentekutt i mars neste år. Dette begrunnes med et behov for å stabilisere prisveksten, men at tiden snart er inne for å sette renten ned. Norges Bank utelukker ikke at renten kan settes ned raskere dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker. Samtidig understrekes det at høyere lønns- og prisvekst kan føre til at renten må settes opp igjen. Den pengepolitiske rapporten gir en prognose for norsk økonomi og renteutviklingen fremover.
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signaliserer et sannsynlig rentekutt i mars. Sjeføkonomer bekrefter at spekulasjoner om et tidligere kutt kan avskrives. Sentralbanken har hatt samme styringsrente i et år. Inflasjonen ligger over Norges Banks mål, men sterk innenlands etterspørsel gjør at rentekutt ikke er nødvendig for å opprettholde etterspørselen. Det er nå signalisert tre rentekutt i 2025, mot fire tidligere. Neste mulighet for justering av styringsrenten er 23. januar, og deretter 27. mars.
1 måned siden
Norges Bank overrasket mange ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i et forsøk på å dempe prisveksten. Dette skjer til tross for forventninger om rentefall og kritikk mot regjeringens økonomiske politikk, som anklages for å bidra til høyere priser og renter sammenlignet med nabolandene. Opposisjonen etterlyser skattelettelser og tiltak for å redusere matvareprisene, mens Norges Bank antyder et mulig rentefall senere i år, men forventer at det vil ta tid før prisveksten når målet.
1 måned siden
Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, med henvisning til at prisveksten har vært høyere enn forventet. Sentralbanksjefen indikerer likevel at det kan komme to rentekutt senere i år. Økonomer uttrykker bekymring for at beslutningen vil ha negative konsekvenser for norsk økonomi, som redusert konsum, investeringer og et presset nyboligmarked. Representanter fra eiendomsbransjen er skuffet og mener dette er et tilbakeslag, spesielt for boligbyggingen og husholdninger som hadde forventet rentelettelse.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig publiserte de en pengepolitisk rapport som indikerer at det mest sannsynlig vil komme tre rentekutt i 2025. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener rentebanen er høyere enn tidligere, og makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken anslår også to til tre kutt neste år. Sentralbankens tidligere prognoser har variert, med tre kutt i 2025 også antydet i september og juni. I mars signaliserte de ett kutt i 2024, men åpnet også for en mulig renteheving.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliseres det at det første rentekuttet vil komme i mars, men at det blir noe mindre enn tidligere forventet. Erna Solberg kritiserer regjeringen for pengebruk som hun mener bidrar til de vedvarende høye rentene. Hun viser til at Norges Bank selv peker på vekst i offentlige utgifter som en faktor som trekker opp rentebanen. Solberg mener Støre-regjeringen må ta sin del av ansvaret for dette. Norges Bank forventer inntil syv rentekutt innen utgangen av 2027, slik at styringsrenta ender på 2,9 prosent.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig presenterte de en pengepolitisk rapport som indikerer en endring i forventningene til fremtidige rentekutt. Analytikere tolker den nye rentebanen til å signalisere mellom tre og fire kutt i 2025, noe som er færre enn tidligere antatt. Det første rentekuttet forventes i mars neste år, med mulighet for to kutt frem mot juni og et tredje i september. Tidligere prognoser har også indikert tre kutt i 2025, men med noe variasjon i rentebanens nivå.