Kronekursen styrker seg markant etter Norges Banks rentebeslutning
Den norske kronen har styrket seg markant mot flere valutaer torsdag. Økende oljepris og endrede forventninger til Norges Banks rentebeslutninger pekes på som hovedårsaker.
Den norske kronen har styrket seg markant mot flere valutaer torsdag. Økende oljepris og endrede forventninger til Norges Banks rentebeslutninger pekes på som hovedårsaker.
Den norske kronen opplevde en betydelig styrkelse torsdag, spesielt mot amerikanske dollar, euro og svenske kroner. Dette skjedde en times tid etter at Norges Bank, som forventet, valgte å holde styringsrenten uendret.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 Sør-Norge forklarer kronestyrkelsen med to hovedfaktorer: en viss økning i oljeprisen og en endring i markedets forventninger til Norges Banks fremtidige rentebeslutninger.
Prisen på nordsjøolje steg noe, og viktigere, markedets tro på et rentekutt fra Norges Bank i juni falt kraftig på bare to dager. Senior analytiker Dane Cekov i Sparebank 1 Markets legger til at kontrasten mellom Riksbankens signaler om mulige kutt og Norges Banks mer vage kommunikasjon også ga kronen et løft.
Kyrre M. Knudsen
Pål Longva
Ida Wolden Bache
Dane Cekov
Norges Bank
SpareBank 1 Sør-Norge
Sparebank 1 Markets
Riksbanken
Norge
Europa
Sverige
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes (48) er valgt til ny leder for Landsorganisasjonen i Norge (LO) etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur. Vistnes, tidligere nestleder i Fellesforbundet, fremhever kampen for rødgrønt flertall ved stortingsvalget i 2025 som sin viktigste oppgave. Hun har lang fartstid som tillitsvalgt og fra tarifforhandlinger.
Statsminister Jonas Gahr Støre har lansert Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi, som beskriver den globale situasjonen som den mest alvorlige siden andre verdenskrig. Strategien prioriterer styrket forsvarsevne, samfunnsmotstandskraft og økonomisk sikkerhet, og peker på trusler fra Russland og Kina. Støre presiserer at dette er en forberedelse på at krig kan ramme, ikke en appell om å være klare for krig.
USA og Storbritannia har kunngjort en ny handelsavtale, beskrevet som omfattende av president Trump. Detaljer er delvis ukjente, men klorvasket kylling er utelukket. Samtidig har EU-kommisjonen formelt klaget USA inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) grunnet amerikanske tollsatser, spesielt på biler, som EU anser som ulovlige. EU forbereder mottiltak dersom forhandlinger ikke fører frem.
Ukrainas nasjonalforsamling har ratifisert en mineralavtale som gir USA fortrinnsrett til investeringer i ukrainske naturressurser. Samtidig har Ukraina intensivert droneangrep mot Russland i forkant av den russiske Seiersdagen. President Zelenskyj har advart utenlandske ledere som skal til Moskva om sikkerheten på russisk territorium.
Israel har intensivert sine angrep på Gazastripen, og palestinske helsemyndigheter rapporterer om minst 92 drepte fra tirsdag til onsdag. Siden våpenhvilen ble brutt 18. mars, er over 2500 drept. Israelske ministre har uttalt at opptrappingen vil innebære «total ødeleggelse» og planer for «frivillig migrasjon». Den humanitære situasjonen forverres med full nødhjelpsblokade siden 2. mars.
Konflikten mellom India og Pakistan i Kashmir har tilspisset seg kraftig, med rapporter om drepte soldater og sivile på begge sider. Pakistanske styrker hevder å ha drept 40-50 indiske soldater, mens India melder om minst 13 sivile drept i pakistanske angrep. Begge land rapporterer om gjensidige angrep og nedskutte droner, noe som øker frykten for eskalering mellom atommaktene.