Oslo kommune har fått kritikk for sin bruk av private aktører i helsetjenester, spesielt for ressurskrevende tjenester. En kartlegging viser at seks av ti brukere i Oslo får slike tjenester fra private, mot to av ti i resten av landet. Dette har ført til høye kostnader og manglende kontroll.
Helsebyråden har nå gitt Velferdsetaten i oppdrag å utrede tiltak for å bedre situasjonen, med frist i februar. Tiltakene inkluderer å skaffe oversikt over enkeltkjøp, forbedre kvalitetskontroll og vurdere veiledning for bydelene.
Nye rammeavtaler er planlagt for 2025. Bergen har redusert bruk av private gjennom politiske føringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Oslo kommune har et høyt forbruk av private aktører i ressurskrevende helsetjenester, med seks av ti brukere som mottar tjenester fra private, mot to av ti nasjonalt. Dette fører til manglende kostnadskontroll og kvalitetsutfordringer i bydelene. Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) vil iverksette strakstiltak og ser på kommunens organisering for å løse problemet. Mangel på kommunale plasser gir bydelene en svak forhandlingsposisjon overfor private. NHO mener private aktører er nødvendige for å dekke behovet og at kommunene selv setter kravene.
4 måneder siden
En kartlegging fra VG viser at Oslo skiller seg ut med høy bruk av private helseaktører for ressurskrevende tjenester. Seks av ti brukere i Oslo får tjenester fra private, sammenlignet med to av ti nasjonalt. Dette fører til milliardutbetalinger via en statlig tilskuddsordning, der kommunene får tilbakebetalt en stor andel av kostnadene. Flere bydeler i Oslo sliter med å kontrollere kostnader og kvalitet, og eksperter mener ordningen gir lite insentiv til å holde kostnadene nede. Helsedirektoratet mangler oversikt over kommunenes bruk av private aktører, noe som bekymrer flere politikere.
4 måneder siden
Ruter, som organiserer kollektivtilbudet i Oslo og Akershus, har fått kritikk for økende kostnader, spesielt knyttet til konsulentbruk. I 2023 brukte selskapet 410 millioner kroner på konsulenter, og administrasjonskostnadene har økt med 70 % siden 2018. Rødt mener dette er sløsing med offentlige midler og foreslår å legge ned teknologisatsingen Tet Digital, som alene har 200 ansatte. Partiet ønsker også å kutte prosjekter som ikke direkte forbedrer kollektivtilbudet. Kritikken kommer samtidig som Oslo-budsjettet for 2025 behandles, med forslag om store kutt i velferdstjenester. Ruter og byrådet har foreløpig ikke kommentert saken.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at ventetiden for helsehjelp har økt med nesten tre uker siden Støre-regjeringen overtok, med 260.000 personer i helsekø. Fire av ti nordmenn er bekymret for helsetjenesten. Høyre kritiserer regjeringens politikk for å skape en todelt helsetjeneste der de med ressurser kan kjøpe seg raskere behandling. De foreslår å styrke sykehusøkonomien med 1,2 milliarder og øremerke 0,5 milliarder til kjøp av privat kapasitet. Høyre fremhever også at det nye sykehuset i Drammen, som åpner i 2025, er et resultat av deres initiativ.
20 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
19 dager siden
Høyre kritiserer de nye ventetidstallene i helsevesenet, og mener helseministerens fremstilling er misvisende. Tall fra FHI viser at ventetiden for påbegynt behandling har økt, til tross for påstander om reduserte ventelister. Høyres Tone Wilhelmsen Trøen kritiserer regjeringen for manglende resultater og ønsker økt bruk av private helsetjenester. NHO Geneo støtter kritikken og mener kapasiteten i private helsebedrifter ikke utnyttes godt nok. Frp slutter seg til oppfordringen om bedre samarbeid mellom private og offentlige aktører for å redusere ventetidene.
2 måneder siden
Oslo kommune står overfor betydelige kutt i tjenestene etter et underskudd på 976 millioner kroner i fjor. Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) peker på en skattesvikt på nesten 3 milliarder kroner som en hovedårsak, delvis forårsaket av endringer i utbytteskatten. Byrådet planlegger derfor effektivisering og budsjettkutt, noe som vil påvirke kommunale tjenester. Samtidig kritiseres byrådet av opposisjonen for å prioritere valgløfter som kutt i eiendomsskatten, samtidig som store prosjekter som Fornebubanen fortsetter.
4 måneder siden
Etter avsløringer i Dagbladet om at flere mennesker har ligget døde i sine boliger i Oslo i lang tid, strammer byrådet grepet om bydelene. Kommunen har fått kritikk for manglende oppfølging og mulig lovbrudd. Byrådet vil nå tydeliggjøre bydelenes ansvar for journalføring og håndtering av bekymringsmeldinger, samt gå gjennom rutinene for tilsyn i omsorg+-boliger. De vil også kontakte bydelene for å sikre gode rutiner for beboere som ikke svarer eller ønsker hjelp. Kommunen jobber med å avdekke hjelpebehov blant innbyggerne for å forhindre at sårbare mennesker går under radaren.
4 måneder siden
En artikkel i Nettavisen tar for seg utfordringene med gettofisering i Søndre Nordstrand i Oslo. Regjeringens omfordeling av midler har redusert Oslos handlingsrom, og bydelen sliter med budsjettoverskridelser, spesielt innen sosialhjelp og barnevern. Bydelsadministrasjonen kritiseres for manglende kostnadskontroll. Artikkelen peker på at boligbygging med fokus på blokker forsterker gettofiseringen, og at politikere må kreve sosial infrastruktur fra utbyggere som Obos. Det foreslås at man må tvinge utbyggere til å bygge rekkehus og eneboliger for å justere den demografiske miksen.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre vil redusere ventetidene i helsevesenet ved å kjøpe kapasitet fra private og bruke mer overtid. Opposisjonen er kritisk: Høyres Tone Trøen mener det er provoserende å be helsepersonell rydde opp i regjeringens rot. Frps Bård Hoksrud hevder dugnad har gitt økte kostnader og sykefravær, og vil omfordele oppgaver mellom privat og offentlig. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken.
2 måneder siden
NHO-toppene Anniken Hauglie og Karita Bekkemellem kritiserer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre for manglende handling i å redusere helsekøene, og omtaler han som en «pratmaker». De mener at private helseforetak ikke blir tilstrekkelig benyttet, selv om de har ledig kapasitet. Hauglie og Bekkemellem påpeker at avtaler med private selskaper sies opp i fylker med lange helsekøer, som for eksempel Møre og Romsdal. Samtidig fremhever de at økt bruk av overtid og innleie er tatt i bruk for å redusere ventetidene, noe de anser som en lite bærekraftig løsning. Helseminister Vestre understreker at private aktører skal inkluderes, men han understreker også viktigheten av å øke kapasiteten i de offentlige sykehusene.
2 måneder siden
Oslo Taxi og Norges Taxiforbund er sterkt kritiske til en ny bestillingsløsning for taxi på Oslo S, som de mener omgår den nylig innførte maksimalpris-forskriften. De hevder at de nye automatene er et fordyrende mellomledd som vil føre til høyere priser for kundene. Bane Nor har inngått en avtale med selskapet Fast Travel, som også står for taxibestillinger på Gardermoen, uten at det har vært en anbudsprosess. Taxiforbundet frykter at dette vil føre til en rekke gebyrer for drosjeeierne, og at ordningen vil spre seg til andre steder i landet. Fast Travel slår tilbake og hevder at deres system gir lavere priser og løser kaoset på togstasjoner og flyplasser. De mener søksmålet er et forsøk på å hindre konkurranse.
3 måneder siden
Oslo kommunes lysshow på nyttårsaften, som kostet to millioner kroner, har blitt møtt med kritikk fra flere hold. Mange innbyggere opplevde showet som lite synlig, og noen sammenlignet det med dårlige diskotekshow i Syden. Ulovlig fyrverkeri og snøvær får skylden for at showet ikke kom til sin rett. MDG ønsker å utvide forbudssonen for fyrverkeri, mens Rødt mener pengebruken er en feil prioritering. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) er fornøyd med showet og ser det som en god tradisjon, men erkjenner at det er rom for forbedring.