Oslo tingrett har vedtatt en midlertidig stopp for ulvejakten i ulvesonen, med virkning fra 1. januar 2025.
Avgjørelsen kommer etter at dyrevernsorganisasjonene Noah og Foreningen Våre Rovdyr fikk medhold i sitt krav om en midlertidig forføyning. Retten forbyr staten å gjennomføre lisensfelling av familiegrupper og revirmarkerende par av ulv innenfor ulvesonen i den kommende lisensfellingsperioden.
Dette betyr at planlagt jakt på ulv i det aktuelle området ikke kan starte som planlagt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Oslo tingrett har besluttet å midlertidig stoppe ulvejakten i ulvesonen etter krav fra dyrevernorganisasjonene Noah og Foreningen Våre Rovdyr. Avgjørelsen kommer etter at organisasjonene argumenterte for at jakten er i strid med Bernkonvensjonen, som forbyr skyting av ulvefamilier og par i ulvesonen. Noah uttrykker lettelse over kjennelsen og mener jakten er ulovlig og et brudd på folkeretten. Tingrettens kjennelse er en midlertidig forføyning som stopper jakten fra 1. januar.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet en tidligere kjennelse som stanset lisensfelling av ulv innenfor ulvesonen. Avgjørelsen tillater dermed jakt på ulv i de berørte områdene. Organisasjonene Foreningen våre rovdyr og NOAH hadde begjært en midlertidig forføyning for å stoppe jakten, men fikk ikke medhold i retten. Klima- og miljødepartementet hadde tidligere gitt klarsignal for uttak av ulv etter å ha behandlet en klage. For 2025 er det fastsatt en kvote på tolv ulver som kan felles i tre ulike revirer: Risberget-Ulvåa, Boksjøreviret og Fjornshöjdenreviret.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet den midlertidige stansingen av ulvejakt i ulvesonen, og tillater dermed felling av tolv ulver i Innlandet og Østfold. Avgjørelsen kommer etter at dyrevernorganisasjoner fikk stoppet jakten rett før jul. Retten konkluderer med at Klima- og miljødepartementet har gjort en grundig vurdering, og at det ikke foreligger feil i saksbehandlingen. Høyesteretts tidligere vurderinger av naturmangfoldloven er fortsatt gjeldende. Lisensfellingen gjelder i revirene Risberget-Ulvåa, Boksjø og Fjornshöjden frem til 15. februar. Det er foreløpig ikke kjent om noen av partene vil anke tingrettens beslutning.
2 måneder siden
WWF saksøkte staten angående vedtaket om å åpne for gruvedrift på havbunnen i Grønlandshavet og Norskehavet, men tapte saken i Oslo tingrett. WWF mente kartleggingen av området var for dårlig, og at konsekvensutredningen ikke møtte kravene i loven. Tingretten konkluderte med at regjeringens vedtak er gyldig, og at staten har rett til å forvalte ressursene. Regjeringen har varslet en midlertidig stans i planene om gruvedrift, men understreker at dette kun er en pause.
4 måneder siden
Miljødepartementet har godkjent lisensfelling av tolv ulver i ulvesonen, inkludert alle ulver i de helnorske revirene Risberget-Ulvåa, samt i grenserevirene Boksjø og Fjornshöjden. Klima- og miljødepartementet opprettholder rovviltnemndenes vedtak, til tross for klage fra Naturvernforbundet. Naturvernforbundet mener vedtaket er skandaløst og i strid med faglige anbefalinger, mens Norges Bondelag støtter vedtaket og mener det er nødvendig for å regulere ulvebestanden og skape forutsigbarhet for bøndene. Lisensfellingen er tillatt fra 1. januar til 15. februar.
4 måneder siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken fra miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom, som ønsker midlertidig stans av produksjonen ved tre oljefelt i Nordsjøen: Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Dette følger etter at Borgarting lagmannsrett 14. oktober avslo kravet om stans i påvente av en rettslig avklaring i klimasøksmålet. I januar fikk organisasjonene medhold i Oslo tingrett, som erklærte tillatelsene til utbygging av feltene ugyldige. Lagmannsretten skal senere behandle statens anke over tingrettens dom. Greenpeace-leder Frode Pleym uttrykker håp om at Høyesterett vil gjeninnføre midlertidige forbud for å redusere CO2-utslipp.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
2 måneder siden
Forbudet mot pelsdyrhold trådte i kraft i dag, etter at Stortinget vedtok lovendringen i 2019. Pelsdyroppdrettere fikk frist til 1. februar 2025 med å avvikle driften. 1,84 milliarder kroner er utbetalt i erstatning, men mange venter fortsatt på endelig avklaring. Landbruksdirektoratet behandler 418 saker, hvorav 154 har fått endelig tilbud og 40 har fått avslag. De fleste har mottatt forskudd basert på foreløpige tilbud. Direktoratet opplyser at det tar tid å behandle sakene fordi de krever mer informasjon. Landbruksministeren har lovet at alle skal få sin erstatning før sommeren.
19 dager siden
Høyesterett har gitt Greenpeace og Natur og Ungdom medhold i anken mot staten i klimasøksmålet om oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Saken dreier seg om en midlertidig stans i virksomheten på petroleumsfeltene i Nordsjøen for å hindre klimagassutslipp. Høyesterett mener lagmannsretten har tolket loven feil og opphever kjennelsen. Staten er dømt til å betale sakskostnadene. Greenpeace krever nå at energiministeren bekrefter at produksjonen på de tre oljefeltene stanses.
19 dager siden
Høgsterett har avgjort at lagmannsretten må behandle klimasøksmålet frå Greenpeace og Natur og Ungdom på nytt, fordi dei meiner lova vart feiltolka. Søksmålet handlar om krav om mellombels stans i oljeverksemd, då miljøorganisasjonane meiner staten ikkje har vurdert klimaeffektane godt nok før godkjenning av nye oljefelt. Greenpeace krev no stans i dei tre oljefelta og meiner staten må haldast ansvarleg for manglande klimavurderingar. Staten har førebels ikkje kommentert avgjerda.
19 dager siden
Høyesterett har bestemt at lagmannsretten må behandle miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdoms krav om midlertidig stans i oljeprosjekter på nytt. Høyesterett mener lagmannsretten har feiltolket loven. Klimasøksmålet omhandler tillatelsene til oljeutvinning på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Miljøorganisasjonene ønsker å stoppe utslipp av klimagasser. Lagmannsretten mente tidligere at det var opp til Stortinget å avgjøre et eventuelt forbud mot oljevirksomhet, men Høyesterett har opphevet denne kjennelsen.
1 måned siden
Høyesterett skal avgjøre om miljøorganisasjoner kan kreve midlertidig stans i oljeproduksjonen på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Bakgrunnen er uenighet om gyldigheten av tillatelsene til oljeutvinning. Tingretten ga miljøorganisasjonene medhold, men lagmannsretten opphevet kjennelsen. Miljøbevegelsen mener lagmannsretten har misforstått jussen, mens staten mener operatørene har levert tilstrekkelig informasjon. Advokaten til miljøbevegelsen kritiserer staten for trenering og fremskyndet oppstart av produksjon på feltene Breidablikk og Tyrving.
1 måned siden
Dyrevernorganisasjonen Noah anker saken om hunden Sam, som er begjært avlivet etter et saueangrep, til Høyesterett. Tidligere har Noah tapt saken i både tingretten og lagmannsretten. Angrepet skjedde i juni 2023, og førte til at flere sauer ble skadet og måtte nødslaktes. Noah mener at lagmannsrettens avgjørelse om avliving er i strid med intensjonen i den nye hundeloven, som ifølge organisasjonen skal øke terskelen for avliving og heller fokusere på tiltak mot eierne.
1 måned siden
Utbyggingen av Viken Park i Fredrikstad, et planlagt næringsområde som kan bli et av Norges største naturinngrep, er utsatt etter flere klager til Statsforvalteren. Vedtaket om «utsatt virkning» hindrer irreversible skader på naturen før klagene er behandlet. Miljøvernere og aksjonsgrupper er positive og håper planene underkjennes, mens Høyre i Fredrikstad er bekymret for forsinkelser og håper på rask behandling. Klagerne mener arealplanen har juridiske svakheter, og saken har skapt stort engasjement rundt nedbygging av naturområder.
3 måneder siden
Ulvejakten i Kongsberg og Numedal i 2024 har medført betydelige kostnader for kommunene. Etter at fellingstillatelse ble gitt i juli, ble en ulvetispe felt i september. En kostnadsoversikt viser at ni kommuner i Buskerud hadde utgifter til skadefellingsjakt, med Nore og Uvdal som den største utgiftsposten. Totalt kostet jakten 713 030 kroner, noe som tilsvarer prisen for rundt 216 søyelam. 14 jegere var involvert i jakten i Nore og Uvdal, og den høyest lønnede jegeren fikk utbetalt over 41 000 kroner for 58 timer jakt. Kongsberg og Numedal står for 67 prosent av de totale utgiftene i Buskerud.