Høyesterett skal avgjøre om miljøorganisasjoner kan kreve midlertidig stans i oljeproduksjonen på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Bakgrunnen er uenighet om gyldigheten av tillatelsene til oljeutvinning.
Tingretten ga miljøorganisasjonene medhold, men lagmannsretten opphevet kjennelsen. Miljøbevegelsen mener lagmannsretten har misforstått jussen, mens staten mener operatørene har levert tilstrekkelig informasjon.
Advokaten til miljøbevegelsen kritiserer staten for trenering og fremskyndet oppstart av produksjon på feltene Breidablikk og Tyrving.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Høyesterett har bestemt at lagmannsretten må behandle miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdoms krav om midlertidig stans i oljeprosjekter på nytt. Høyesterett mener lagmannsretten har feiltolket loven. Klimasøksmålet omhandler tillatelsene til oljeutvinning på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Miljøorganisasjonene ønsker å stoppe utslipp av klimagasser. Lagmannsretten mente tidligere at det var opp til Stortinget å avgjøre et eventuelt forbud mot oljevirksomhet, men Høyesterett har opphevet denne kjennelsen.
4 måneder siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken fra miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom, som ønsker midlertidig stans av produksjonen ved tre oljefelt i Nordsjøen: Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Dette følger etter at Borgarting lagmannsrett 14. oktober avslo kravet om stans i påvente av en rettslig avklaring i klimasøksmålet. I januar fikk organisasjonene medhold i Oslo tingrett, som erklærte tillatelsene til utbygging av feltene ugyldige. Lagmannsretten skal senere behandle statens anke over tingrettens dom. Greenpeace-leder Frode Pleym uttrykker håp om at Høyesterett vil gjeninnføre midlertidige forbud for å redusere CO2-utslipp.
19 dager siden
Høgsterett har avgjort at lagmannsretten må behandle klimasøksmålet frå Greenpeace og Natur og Ungdom på nytt, fordi dei meiner lova vart feiltolka. Søksmålet handlar om krav om mellombels stans i oljeverksemd, då miljøorganisasjonane meiner staten ikkje har vurdert klimaeffektane godt nok før godkjenning av nye oljefelt. Greenpeace krev no stans i dei tre oljefelta og meiner staten må haldast ansvarleg for manglande klimavurderingar. Staten har førebels ikkje kommentert avgjerda.
19 dager siden
Høyesterett har gitt Greenpeace og Natur og Ungdom medhold i anken mot staten i klimasøksmålet om oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Saken dreier seg om en midlertidig stans i virksomheten på petroleumsfeltene i Nordsjøen for å hindre klimagassutslipp. Høyesterett mener lagmannsretten har tolket loven feil og opphever kjennelsen. Staten er dømt til å betale sakskostnadene. Greenpeace krever nå at energiministeren bekrefter at produksjonen på de tre oljefeltene stanses.
1 måned siden
Klimaorganisasjoner har saksøkt staten for angivelig ulovlige tillatelser til tre oljeprosjekter, og fikk medhold i lavere rettsinstanser. Klimajussen har imidlertid også møtt kritikk. I podkasten 'Stopp verden' diskuteres den juridiske tenkningen rundt klimasaken, og grensen mot politikk og demokrati. Jenny Sandvig, som representerer klimaorganisasjonene, deltar i samtalen med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors Rosebank-prosjekt ulovlig, da retten mener den britiske regjeringen ikke vurderte klimaeffektene godt nok før de ga tillatelse. Equinor må nå søke om ny tillatelse for å starte produksjon på oljefeltet. Klimaaktivister jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand på grunn av forventede klimagassutslipp og Equinors samarbeid med et israelsk selskap som opererer i okkuperte områder. Dommen kan også få betydning for det norske klimasøksmålet.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors gigantiske olje- og gassprosjekt Rosebank for ulovlig, da retten mener at den britiske regjeringen ikke gjorde en god nok vurdering av klimaeffektene før de ga tillatelse. Dommen slår fast at utvinning av olje fra feltet vil være ulovlig, men setter ikke forbud mot videre utbygging. Equinor må nå levere en ny søknad for å starte produksjon. Klimaorganisasjoner som Greenpeace jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand fra klimaaktivister, som mener feltet vil slippe ut store mengder CO2 og at Equinors samarbeidspartner er involvert i brudd på folkeretten.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
3 måneder siden
En skotsk domstol har kjent Equinors tillatelse til å utvikle Rosebank-feltet, Storbritannias største oljefelt, ugyldig. Domstolen begrunner avgjørelsen med at hensynet til klimaendringer må veie tyngre enn private interesser. Dommen innebærer at fremtidige utslipp fra forbrenning av olje og gass skal tas med i beregningen ved godkjenning av utvinningstillatelser. Equinor har likevel mulighet til å søke om et nytt samtykke for prosjektet. Miljøorganisasjoner som Greenpeace og Uplift feirer dommen som en viktig seier i kampen mot klimaendringer, mens Equinor mener at dommen ikke vil forsinke prosjektet dersom de får et nytt samtykke.
2 måneder siden
WWF anker dommen fra Oslo tingrett som frikjente staten i saken om åpning for gruvedrift på havbunnen. Organisasjonen mener dommen inneholder flere alvorlige feil, og at tingretten har lagt uriktig til grunn at søksmålet er en politisk omkamp. WWF saksøkte staten for brudd på Havbunnsmineralloven, og hevder beslutningen om å åpne norske havområder for gruvedrift er tatt på grunnlag av en mangelfull konsekvensutredning. Kritikere mener staten ikke har nok kunnskap om konsekvensene for dyreliv og økosystemer. Regjeringens planer har møtt motstand både nasjonalt og internasjonalt.
2 måneder siden
WWF saksøkte staten angående vedtaket om å åpne for gruvedrift på havbunnen i Grønlandshavet og Norskehavet, men tapte saken i Oslo tingrett. WWF mente kartleggingen av området var for dårlig, og at konsekvensutredningen ikke møtte kravene i loven. Tingretten konkluderte med at regjeringens vedtak er gyldig, og at staten har rett til å forvalte ressursene. Regjeringen har varslet en midlertidig stans i planene om gruvedrift, men understreker at dette kun er en pause.
25 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Arbeiderpartiets nye oljevedtak, og mener det skaper usikkerhet for Norges viktigste næring i en tid med internasjonal uro. Vedtaket, som ble gjort på Aps landsmøte, innebærer at leteaktivitet etter olje og gass skal foregå i allerede åpne, «modne» områder. AUF er fornøyd med vedtaket, og ser det som en viktig delseier i kampen for en strengere oljepolitikk. SV derimot, mener Ap ikke tar klimakrisen på alvor og at vedtaket signaliserer en uendret oljepolitikk. Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at vedtaket ikke betyr slutten på nye konsesjonsrunder, og at det handler om å utvikle, ikke avvikle, næringen, samtidig som utslippene skal kuttes.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet den midlertidige stansingen av ulvejakt i ulvesonen, og tillater dermed felling av tolv ulver i Innlandet og Østfold. Avgjørelsen kommer etter at dyrevernorganisasjoner fikk stoppet jakten rett før jul. Retten konkluderer med at Klima- og miljødepartementet har gjort en grundig vurdering, og at det ikke foreligger feil i saksbehandlingen. Høyesteretts tidligere vurderinger av naturmangfoldloven er fortsatt gjeldende. Lisensfellingen gjelder i revirene Risberget-Ulvåa, Boksjø og Fjornshöjden frem til 15. februar. Det er foreløpig ikke kjent om noen av partene vil anke tingrettens beslutning.
1 måned siden
EFTA-domstolen har gitt Naturvernforbundet og Natur og Ungdom medhold i søksmålet mot staten angående dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Dommen, som er en rådgivende uttalelse, vil ha stor betydning når saken behandles i Borgarting lagmannsrett i juni. Miljøorganisasjonene mener statens tillatelse til dumping av 170 millioner tonn gruveavfall strider mot EUs vanndirektiv. Saken har pågått siden 2008, da miljøbevegelsen startet sin kamp mot Nordic Minings planer om å deponere avfall i den nasjonale laksefjorden.
19 dager siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken i saken mot Fosen-aksjonistene, etter at de ble frikjent i Borgarting lagmannsrett. Aksjonistene ble ilagt bøter etter å ha okkupert Energidepartementet og blokkert Finansdepartementet i februar og mars 2023. De nektet å betale bøtene, noe som førte til rettssak. I lagmannsretten var det et mindretall av dommerne som mente at politiets tiltak og bøtene var uforholdsmessige og krenket aksjonistenes rett til forsamlings- og ytringsfrihet. Saken skal nå behandles i Norges høyeste rettsinstans.