En undersøkelse av avløpsvann i europeiske byer viser en markant økning i kokainbruk i Oslo. Nivåene er nesten tre ganger høyere enn målingene fra 2018-2020, og er høyest i Skandinavia.
Samtidig ligger Norge høyt i Europa når det gjelder amfetaminbruk. Helsedirektoratet og helseministeren uttrykker bekymring for utviklingen og planlegger å iverksette forebyggende tiltak, spesielt rettet mot unge.
Undersøkelsen bekrefter en europeisk trend med økt kokainbruk, ifølge eksperter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 dager siden
Nye målinger av avløpsvann i 128 europeiske byer viser at Oslo har de høyeste kokainrestene i Norden, 80 prosent mer enn Stockholm. Målingene viser en betydelig økning i kokainbruken i Oslo, 2,8 ganger høyere enn i 2020. Oslo er blant de 10 prosent høyeste i Europa, men det understrekes at nivåene fortsatt er under de høyeste som er målt i studien. Bergen og Trondheim har høye verdier av amfetamin, mens cannabisnivåene er høyest i Spania, Nederland, Portugal og Norge. Undersøkelsen viser også at bruken av kokain, ketamin og MDMA øker i helgene.
1 måned siden
Kokainbruken blant unge i Norge har økt markant, noe som bekymrer både politikere og eksperter. Andelen unge som har brukt kokain det siste året, har doblet seg på fem år. Sandra Borch (Sp) beskriver situasjonen som en «kokaintsunami» og tar til orde for strengere tiltak, som utvidet bruk av narkotikahunder og økt politimyndighet. Hun mener en tidligere debatt om avkriminalisering har bidratt til å normalisere narkotikabruk. En EU-analyse viser at Oslo har høyere kokainbruk enn andre skandinaviske byer. Borch understreker behovet for å begrense utviklingen raskt, selv om hun erkjenner at det er umulig å vinne kampen mot narkotika fullstendig.
1 måned siden
En ny rapport fra The European Union Drugs Agency (EUDA) viser at Norge er blant de ti landene i Europa med høyest konsentrasjon av kokain funnet i avløpsvann. Målinger av rusmidler i avløpsvannet i flere byer gir en indikasjon på bruken av ulike rusmidler. Rapporten omfatter målinger av amfetamin, metamfetamin, MDMA, kokain, heroin, ketamin, nikotin, etanol og cannabis.
20 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) fant kokain eller spor av kokain i nesten 20 prosent av rusprøvene de tok i 2023. Andelen positive prøver har doblet seg siden 2021. UP-sjef Knut Smedsrud uttrykker bekymring og understreker at rus er en hovedårsak til alvorlige trafikkulykker. Trygg Trafikk påpeker at kokainbruk fører til økt risikovillighet i trafikken. Kokain påvises nå i alle politidistrikter.
2 måneder siden
Frp-duoen Velle og Listhaug advarer om en alarmerende økning i dopbruk, vold og trusler i Oslos videregående skoler, og hevder at utviklingen er «importert» fra Sverige. De viser til en betydelig økning i narkotikarelaterte anmeldelser, vold og trusler blant unge, samt en dobling i kokainbeslag. De mener at kriminelle gjenger kontrollerer dopmarkedet og at politiet må få flere virkemidler, samtidig som de understreker behovet for strengere regler på skolene. Oppvekstbyråden i Oslo bekrefter at utviklingen er uakseptabel og har iverksatt et beredskapsteam for å bistå skolene. Mørketallene er trolig store, da mange unge ikke tør å anmelde.
3 måneder siden
Kokain har blitt et økende problem i norsk idrett, med en markant økning i antall dopingsaker de siste årene. I 2024 var 12 av 32 dopingsaker relatert til kokain, en fortsettelse av en negativ trend. Antidoping Norge ser en sammenheng mellom økt kokainbruk i samfunnet generelt og i idrettsmiljøer, og er bekymret for at mange utøvere ikke er klar over at kokain står på dopinglisten. Treningsinfluenser Kasper Kvello mener normaliseringen av kokainbruk er et problem, og at mange utøvere på lavere nivåer ubevisst bryter dopingreglementet. Antidoping Norge oppfordrer foreldre og idrettsledere til å være oppmerksomme på problemet, da kokain kan føre til utestengelse fra idrett.
3 måneder siden
Romerikes Blad avdekket utbredt kokainbruk på utesteder i Lillestrøm og Jessheim gjennom hurtigtester på toaletter. Spor av kokain ble funnet på de fleste testede toaletter, noe som bekymrer både utestedene og politiet. Utestedene opplever at kokainbruken fører til mindre alkoholsalg, økt aggresjon og risiko for prikker ved skjenkekontroll. De etterlyser mer politi tilstedeværelse og samarbeid for å håndtere problemet. Politiet bekrefter en økning i kokainbruk og lover å øke sin tilstedeværelse, men understreker at utestedene har hovedansvaret for gjestene. Kokainbruken ser ut til å være et samfunnsproblem som rammer alle aldersgrupper.
20 dager siden
En ny studie viser økt kokainbruk blant russ, særlig på skoler med utpreget festkultur. Enkelte russebusser har egne budsjetter for kokain, og press for å delta kan føre til utestengelse. Samtidig inneholder mange russesanger referanser til narkotika, noe som kan bidra til normalisering. Russerepresentanter mener at rusmidler bør diskuteres tidligere i skolen for å øke bevisstheten om de negative konsekvensene.
1 måned siden
En ny studie viser at foreldre er mer bekymret for kokainbruk enn alkoholbruk blant sine tenåringer. Alkovettorganisasjonen Av-og-til påpeker at alkohol fortsatt er et utbredt rusmiddel blant unge, og at alkohol ofte er involvert når ungdom eksperimenterer med tyngre stoffer som kokain. Undersøkelsen viser at mange foreldre snakker med barna sine om alkohol, men Av-og-til oppfordrer til å ta en bredere samtale om rusmidler og konsekvenser. De viser til at selv om kokainbruken har økt, er alkohol fortsatt det vanligste rusmiddelet blant unge.
2 måneder siden
En ny type slankemedisin har kommet inn på topplisten over de mest brukte legemidlene i Norge, med en økning på 64 prosent det siste året. Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, advarer mot bruken av disse medisinene kun for kosmetiske formål, og understreker at det må være en klar helsegevinst. Samtidig viser tall fra Apotekforeningen at den totale legemiddelbruken i Norge har økt med 4,5 prosent fra 2023 til 2024, hovedsakelig på grunn av en økende andel eldre. Apotekforeningen er bekymret for økt feilbruk av legemidler og etterlyser mer ressurser for å sikre riktig bruk.
1 måned siden
Bruken av legemidler for vektnedgang har økt kraftig i Norge de siste tre årene, også blant barn og unge. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at kunnskapen om bruken og underliggende årsaker er mangelfull. I 2024 brukte 172 000 nordmenn i alderen 18-79 år slike medisiner, og over 700 ungdommer mellom 12 og 17 år fikk dem utskrevet. Økningen sammenfaller med godkjenningen av mer effektive legemidler som GLP-1-analoger. Studier viser at vektøkning ofte følger etter avsluttet behandling, som også er kostbar for pasientene selv. Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fedme.
1 måned siden
Senterpartiet og Høyre er uenige om årsakene til økningen i kokainbruk blant unge. Senterpartiet mener Høyres tidligere debatt om avkriminalisering har bidratt til å normalisere narkotikabruk, mens Høyre avviser dette og anklager Senterpartiet for å forsøple debatten. Høyre mener Senterpartiet gir et feilaktig inntrykk av at kokainbruk er vanlig og at politiet ikke griper inn. Samtidig viser undersøkelser en dobling i kokainbruk blant unge de siste fem årene. Partiene har ulike tilnærminger til ruspolitikken, der Senterpartiet ønsker strengere tiltak, mens Høyre fokuserer på forebygging og oppfølging. En ny rusreform er ventet å bli presentert før påske.
3 måneder siden
Det har vært en markant økning i forsøk på å smugle narkotika og ulovlige legemidler via posten til Norge. Tolletaten har beslaglagt kokain gjemt i akvariumsfilter, cannabisfrø i iPhone-deksler og marihuana i teddybjørner. Spesielt har beslag av marihuana økt kraftig, med en dobling nesten hvert år siden 2021, mye fra land der cannabis er lovlig. Det er også en økning i ketaminsmugling, som har en lav strafferamme og brukes som et alternativ til kokain. I tillegg beslaglegger Tolletaten store mengder ulovlig fisk som forsøkes smuglet ut av landet. Tolletaten advarer mot å kjøpe narkotiske stoffer og legemidler fra uautoriserte selgere på nett.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
4 måneder siden
Forbrukerrådet uttrykker bekymring over den høye andelen ungdom som drikker energidrikk ukentlig, og etterlyser en snarlig innføring av den vedtatte 16-årsgrensen. En fersk undersøkelse viser at halvparten av ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, og en av ti drikker det daglig. Forbrukerrådet mener energidrikk er et avhengighetsskapende produkt som ikke er anbefalt for barn, og at bruken har blitt normalisert over flere år. De er også kritiske til markedsføringen av produktene rettet mot ungdom, spesielt i sosiale medier. Salget av energidrikk har økt betydelig det siste året.