Et bredt spekter av norske organisasjoner kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder. De mener Norge opererer med doble standarder ved å fraråde private bedrifter slik handel, samtidig som staten selv investerer.
50 norske organisasjoner, inkludert LO, Amnesty og Mellomkirkelig råd, har sendt et brev til finansminister Jens Stoltenberg der de kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder. De påpeker at FN-domstolen har slått fast at Israels okkupasjon og bosetninger er ulovlige, og at den norske regjeringen fraråder norske bedrifter handel tilknyttet bosetningene.
Samtidig er Oljefondet en stor investor i disse områdene, og Etikkrådet har uttalt at deres mandat fra Finansdepartementet ikke utelukker slike investeringer, selv med risiko for folkerettsbrudd. Organisasjonene mener dette er doble standarder.
Finansdepartementet, representert ved statssekretær Ellen Reitan, forsvarer det eksisterende rammeverket for fondets investeringer, som de sier har bred støtte i Stortinget. Amnesty-forsker Budour Hassan beskriver situasjonen på Vestbredden som to parallelle verdener med ulik rettsanvendelse for bosettere og palestinere, og peker på bosettervold som et symptom på systemiske problemer.
Espen Barth Eide
Jens Stoltenberg
Ellen Reitan
Budour Hassan
Astri Menne Sjoner
Amnesty
LO
Mellomkirkelig råd
Oljefondet
Finansdepartementet
Norge
Vestbredden
Europa
Palestina
Gazastripen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, samt kutt i offentlig sektor ved å fjerne blant annet Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge. Mest oppsiktsvekkende var vedtaket om å tillate surrogati i Norge, til tross for advarsler fra partileder Sylvi Listhaug. Frp vil også forby uassisterte hjemmefødsler og kreve kunnskapsministerposten.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og Vistnes mottok sterke oppfordringer fra Fellesforbundet og Fagforbundet. Med støtte fra forbund som representerer et flertall av delegatene, regnes hun nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik.
Trump-administrasjonen planlegger massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av AI-teknologi fra Palantir for å automatisere prosessen. Flere deporterte er sendt til det omstridte Cecot-fengselet i El Salvador, som kritikere sammenligner med en konsentrasjonsleir. Systemet bruker markører som nasjonalitet og tatoveringer for identifisering, noe som vekker bekymring for diskriminering og feilaktige arrestasjoner. Trump har også uttrykt ønske om å sende amerikanske borgere dit.
Oslo bystyre har vedtatt å tillate alkoholservering fra klokken 08.00 på 17. mai, fire timer tidligere enn før. Endringen, som gjør Oslo lik andre storbyer, har skapt debatt. Tilhengere mener det gir bedre kontroll enn hjemmefester, mens kritikere frykter mer fyll og at det undergraver nasjonaldagen som barnas dag. En undersøkelse viser at mange nordmenn mener alkohol allerede tar for stor plass på 17. mai.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv, Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Houthiene beskriver angrepet som en demonstrasjon av deres kapasitet og en handling i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde mottiltak.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent under denne ukens rentemøte. Sentralbanken har vært avventende med kutt på grunn av høy inflasjon, selv om sentralbanksjefen tidligere har signalisert kutt senere i året. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi og en svak kronekurs er faktorer som kan påvirke fremtidige rentebeslutninger. Økonomene er uenige om tidspunktet for første kutt.
3 dager siden
Flere norske organisasjoner og fagforbund kritiserer oljefondets investeringer. De mener fondet investerer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina.
3 måneder siden
Redd Barnas advokat Mads Harlem kritiserer Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til Israels okkupasjon. Han mener Oljefondet ikke følger Finansdepartementets føringer og gjemmer seg bak utdaterte etiske retningslinjer. Harlem anklager fondet for å ha investert 220 milliarder i selskaper knyttet til ulovlige bosettinger, og mener de har to sett etikkregler, hvorav det ene ikke ivaretar Norges folkerettslige forpliktelser. Han oppfordrer Oljefondet til å handle umiddelbart og trekke seg ut av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, uten å vente på Etikkrådet. Finansdepartementet avviser at Oljefondet har to ulike sett med etikkregler.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikk mot Norges investeringer via Oljefondet i selskaper som er knyttet til folkerettsstridige israelske bosettinger. Kritikere som Rania Iraki anklager Norge for å bidra til etnisk rensing og folkemord, mens jurist Josef Adam Younes understreker Norges folkerettslige forpliktelser til å sikre at Oljefondet ikke bidrar til folkerettsbrudd. Etikkrådet vurderer selskaper for brudd på folkeretten, men har kun trukket seg ut av ett selskap i 2024. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik forsvarer Oljefondets system og fremhever Norges tydelige holdning overfor Israel.
1 måned siden
Etikkrådet har vurdert Oljefondets investeringer i selskaper med virksomhet i ulovlige israelske bosetninger. Rådet mener investeringene er i tråd med fondets mandat, og at terskelen for å utelukke selskaper skal være høy. Kritikere, inkludert flere organisasjoner og SV, mener fondet bør trekke seg ut av selskaper som bidrar til okkupasjon. I 2024 vurderte Etikkrådet 65 selskaper og anbefalte å utelukke to, men har ikke anbefalt å utelukke selskaper som Caterpillar, som KLP har trukket seg ut av. Rådet mener heller ikke at tjenester til bosetningene bør føre til utelukkelse.
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, retter kritikk mot Norge og Oljefondet for investeringer i israelske selskaper som bidrar til okkupasjon av palestinsk land. Hun hevder Oljefondet er den største europeiske investoren i disse områdene, noe hun anser som et brudd på folkeretten. Albanese understreker at økonomisk støtte er avgjørende for å opprettholde okkupasjonen, og at Israel tjener på stjålet land. Hun kritiserer også FN for manglende evne til å beskytte palestinerne, og hevder Israel aktivt motarbeider FNs innsats. Albanese er selv utestengt fra Israel på grunn av sine kontroversielle uttalelser og anklager om antisemittisme, som hun benekter.
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, kritiserer det norske Oljefondet og kaller det en «katastrofe» på grunn av dets investeringer i okkupert palestinsk territorium. Hun viser til en uttalelse fra Den internasjonale domstolen (ICJ) som sier at Israels okkupasjon av de palestinske områdene er ulovlig, og mener Oljefondet er den største europeiske investoren i området. Albanese understreker at Oljefondet er forpliktet til ikke å samarbeide med eller støtte ulovlig okkupasjon.
19 dager siden
Biskop Svein Valle har signert et opprop der han ber Den norske kirke om å boikotte Israel på grunn av situasjonen i Gaza. Redaktør Vebjørn Selbekk i avisa Dagen er kritisk til oppropet og mener det politiserer kirken, noe som kan føre til at medlemmer støtes bort. Preses Olav Fykse Tveit støtter Valles engasjement for palestinerne, men understreker at man må skille mellom staten Israel og jøder i Norge. Linda Helen Haukland fra KrF advarer mot å forenkle konflikten og påpeker at det er viktig å bekjempe økende antisemittisme.
3 dager siden
Norge kritiserte Israel hardt under en høring i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag. Statssekretær Andreas Kravik beskrev situasjonen i Gaza som et levende mareritt.
11 dager siden
NUPI-forsker Erik Reichborn-Kjennerud oppfordrer Norge til å trekke Oljefondet ut av israelske selskaper og kutte næringslivssamarbeidet med Israel på grunn av landets militære operasjoner og brudd på menneskerettigheter. Han peker på de tette båndene mellom israelsk næringsliv, særlig teknologiselskaper, og det militære, inkludert bruk av kunstig intelligens i krigføring og overvåkning. Reichborn-Kjennerud viser til de omfattende tapene blant palestinere i Gaza og på Vestbredden, og mener det er umulig å ignorere situasjonen. Han foreslår at Norge i samarbeid med EU bør vurdere sanksjoner mot Israel. Forskerens kritikk retter seg også mot norske investeringer i israelske selskaper, som ved årsskiftet utgjorde 22 milliarder kroner, og mot næringslivsaktører med sterke militære koblinger som Team8 og Hailo Technologies. Han beskriver Israel som en sikkerhetsstat med liten forskjell mellom sivilt og militært, og advarer mot å opprettholde økonomiske bånd under dagens forhold.
4 måneder siden
Demonstranter blokkerte inngangen til Norges Bank i protest mot Oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache uttrykte forståelse for engasjementet rundt situasjonen i Gaza, men påpekte at Oljefondet opererer etter et mandat fra Finansdepartementet. Hun understreket at Oljefondet følger en referanseindeks der Israel er inkludert, og at politiske myndigheter må ta beslutninger om eventuelle endringer. Demonstrantene krever at Oljefondet trekker seg fra selskaper som bidrar til okkupasjonen, våpensalg til Israel, og at det innføres våpenembargo og forbud mot handel med varer fra okkuperte områder. Etikkrådet følger utviklingen i Midtøsten og har tidligere utelukket enkeltselskaper fra Oljefondet på grunn av virksomhet i okkuperte områder.
3 dager siden
Norge har fremført sitt syn for FNs øverste domstol i Haag. Landet anklager Israel for brudd på folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gazastripen.
3 måneder siden
Amnesty International og Samerådet har publisert en rapport som kritiserer Norges håndtering av samiske rettigheter i forbindelse med overgangen til fornybar energi. De hevder at staten svikter i å beskytte samenes rettigheter, og at prosjekter som vindkraftutbyggingen på Fosen minner om kolonialisme. Rapporten viser til flere eksempler der samiske interesser blir overkjørt, og krever at samer må konsulteres tidlig i prosesser og at deres samtykke må innhentes før prosjekter gjennomføres. Amnesty og Samerådet mener at lovverket i Norge, Sverige og Finland ikke gir tilstrekkelig beskyttelse mot naturinngrep i samiske områder. Regjeringen svarer at samiske rettigheter er et viktig hensyn, men har ikke kommentert rapporten i detalj.
3 dager siden
Norge kritiserte Israels handlinger på Gazastripen under en høring i FNs øverste juridiske organ. Statssekretær Andreas Kravik beskrev situasjonen som et «levende mareritt».
1 måned siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om boikott av israelske varer produsert på okkupert område. AUF og flere fylkeslag støtter boikott, med henvisning til konflikten i Gaza og behovet for internasjonal handling, og trekker paralleller til tidligere sanksjoner mot Russland og Sør-Afrika. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig og mener boikott er et ineffektivt virkemiddel, og understreker viktigheten av tilgang til Israel for å bistå palestinerne. Utenriksminister Espen Barth Eide avstår fra å kommentere saken før landsmøtet.
2 måneder siden
Forbrukertilsynet undersøker om Equinor har brutt åpenhetsloven i forbindelse med Rosebank-feltet og samarbeidet med Ithaca Energy. Greenpeace kritiserer Equinor for indirekte å støtte israelske Delek Group, som er majoritetseier i Ithaca, og svartelistet av FN. Equinor anklages for å bidra til å sponse okkupasjon av Palestina. Equinor avviser kritikken og understreker at Ithaca er et britisk selskap notert på London-børsen, og at de ikke har forretningsforbindelse med Delek. Nærings- og fiskeridepartementet følger opp Equinor og Rosebank, og vil fortsette dialogen om strategi, klimagassutslipp og risikostyring.