LO-ledelsen foreslår et lovforbud mot handel og investeringer i israelske selskaper som bidrar til okkupasjonen. Regjeringen vurderer forslaget, som skal fremmes på LO-kongressen.
LO-ledelsen ønsker et lovforbud som hindrer norske selskaper, finansinstitusjoner og Statens pensjonsfond fra handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon av palestinske områder. Forslaget fra LO-sekretariatet legges frem på LO-kongressen denne uken.
Statssekretær Andreas Kravik fra Arbeiderpartiet uttaler at regjeringen skal vurdere et slikt lovforbud, og viser til at Utenriksdepartementet allerede fraråder slik virksomhet. Kravik mener dette er i tråd med åpenhetsloven og Arbeiderpartiets landsmøtevedtak, men at arbeidet med ytterligere regelverk vil ta tid.
LO har også sluttet seg til krav om at oljefondet trekkes ut av selskaper som medvirker til folkerettsbrudd i Palestina, et krav Kravik har forståelse for, men påpeker at dette håndteres av Finansdepartementet, Etikkrådet og Norges Bank. I tillegg støtter LO bredere boikottiltak og målrettede sanksjoner, selv om regjeringen så langt har avvist særegne norske sanksjoner utover EUs.
Andreas Kravik
Jens Stoltenberg
LO
Regjeringen
NTB
Utenriksdepartementet
Fagforbundet
Arbeiderpartiet
Finansdepartementet
Etikkrådet
Norges Bank
EU
Palestina
Vestbredden
Gaza
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
LO-kongressen preges av et åpent ledervalg etter Jørn Eggums tilbaketrekning. Kine Asper Vistnes har lansert sitt kandidatur med bred støtte og regnes som favoritt mot Frode Alfheim. Avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik fokuserer på forbedret AFP som sin siste kampsak. Kongressen skal også behandle forslag om lovforbud mot handel som støtter israelsk okkupasjon, et forslag regjeringen vil vurdere. Følsvik kritiserte også Stein Erik Hagens støtte til Trump og borgerlige partier.
Bekymring for økende og grensekryssende gjengkriminalitet preger nyhetsbildet. Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet, blant annet med en felles politistasjon. Dette skjer samtidig som politiet ser en økende tilstedeværelse av svenske kriminelle i Norge, knyttet til narkotikamarkedet. Et stort kokainbeslag hos Bama og et trippeldrap i Uppsala knyttes til gjengmiljøer. Også i Agder melder politiet om økende ungdomskriminalitet, spesielt ran og spredning av voldsvideoer.
President Donald Trump har beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og ulovlige immigranter, et forslag som møter kritikk. Samtidig stiller Trump spørsmål ved om grunnloven, spesielt kravet om rettferdig rettergang, gjelder ved masseutvisninger av immigranter. Forvirring og frykt sprer seg etter at immigrasjonsmyndighetene har sendt ut feilaktige varsler om å forlate landet via CBP One-appen. Tidligere visepresident Mike Pence har mottatt en pris for sitt mot under stormingen av Kongressen 6. januar 2021, da han motsto press fra Trump om å avvise valgresultatet.
Oljekartellet Opec+ har besluttet å øke den daglige oljeproduksjonen med ytterligere 411.000 fat fra juni, for andre måned på rad. Beslutningen førte til et kraftig fall i nordsjøoljeprisen mandag morgen, ned over 4 prosent til under 60 dollar fatet, det laveste nivået siden tidlig april. Oljeprisen har falt nesten 20 prosent siden april.
En kartlegging viser at mange norske selskaper tilpasser seg regjeringens nye krav om 40 prosent kjønnsbalanse i styrer ved å redusere antall styremedlemmer. Kravet gjelder ikke for styrer med kun to medlemmer, og 570 selskaper har redusert sine styrer fra tre eller flere menn til kun to menn for å unngå kravet. Næringsministeren vil ikke gripe inn, mens Akademikerne kritiserer praksisen for å svekke lovens intensjon.
Russiske militærbloggere rapporterer at ukrainske styrker har igangsatt en ny offensiv i Kursk-regionen i Russland. Angrepet beskrives som et raid med rundt 250 soldater og militærkjøretøy, med mål om å binde opp russiske reserver. En bro i regionen skal være ødelagt. Området har vært åsted for tidligere kamper.
3 dager siden
Flere norske organisasjoner og fagforbund kritiserer oljefondets investeringer. De mener fondet investerer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina.
2 måneder siden
Fagforbundet, LOs største forbund, har foreslått full handelsboikott av Israel under LO-kongressen i mai. Dette for å markere motstand mot israelsk okkupasjon og brudd på folkeretten, og innebærer at Norge avslutter all handel med Israel inntil okkupasjonen opphører. Fellesforbundet, LOs nest største forbund, vurderer å støtte forslaget, særlig på grunn av situasjonen i Gaza. Tidligere har LO vedtatt våpenembargo og boikott av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd i okkuperte områder.
4 måneder siden
Demonstranter blokkerte inngangen til Norges Bank i protest mot Oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache uttrykte forståelse for engasjementet rundt situasjonen i Gaza, men påpekte at Oljefondet opererer etter et mandat fra Finansdepartementet. Hun understreket at Oljefondet følger en referanseindeks der Israel er inkludert, og at politiske myndigheter må ta beslutninger om eventuelle endringer. Demonstrantene krever at Oljefondet trekker seg fra selskaper som bidrar til okkupasjonen, våpensalg til Israel, og at det innføres våpenembargo og forbud mot handel med varer fra okkuperte områder. Etikkrådet følger utviklingen i Midtøsten og har tidligere utelukket enkeltselskaper fra Oljefondet på grunn av virksomhet i okkuperte områder.
1 måned siden
Etikkrådet har vurdert Oljefondets investeringer i selskaper med virksomhet i ulovlige israelske bosetninger. Rådet mener investeringene er i tråd med fondets mandat, og at terskelen for å utelukke selskaper skal være høy. Kritikere, inkludert flere organisasjoner og SV, mener fondet bør trekke seg ut av selskaper som bidrar til okkupasjon. I 2024 vurderte Etikkrådet 65 selskaper og anbefalte å utelukke to, men har ikke anbefalt å utelukke selskaper som Caterpillar, som KLP har trukket seg ut av. Rådet mener heller ikke at tjenester til bosetningene bør føre til utelukkelse.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikk mot Norges investeringer via Oljefondet i selskaper som er knyttet til folkerettsstridige israelske bosettinger. Kritikere som Rania Iraki anklager Norge for å bidra til etnisk rensing og folkemord, mens jurist Josef Adam Younes understreker Norges folkerettslige forpliktelser til å sikre at Oljefondet ikke bidrar til folkerettsbrudd. Etikkrådet vurderer selskaper for brudd på folkeretten, men har kun trukket seg ut av ett selskap i 2024. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik forsvarer Oljefondets system og fremhever Norges tydelige holdning overfor Israel.
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, retter kritikk mot Norge og Oljefondet for investeringer i israelske selskaper som bidrar til okkupasjon av palestinsk land. Hun hevder Oljefondet er den største europeiske investoren i disse områdene, noe hun anser som et brudd på folkeretten. Albanese understreker at økonomisk støtte er avgjørende for å opprettholde okkupasjonen, og at Israel tjener på stjålet land. Hun kritiserer også FN for manglende evne til å beskytte palestinerne, og hevder Israel aktivt motarbeider FNs innsats. Albanese er selv utestengt fra Israel på grunn av sine kontroversielle uttalelser og anklager om antisemittisme, som hun benekter.
1 måned siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer Arbeiderpartiet og LO mot vedtak om full boikott av Israel. Hun mener et slikt vedtak vil gjøre det umulig å støtte palestinsk fagbevegelse og overta prosjekter finansiert av USAID. AUF og flere fylkeslag i Arbeiderpartiet støtter boikott som svar på Israels okkupasjon og krigføring i Gaza. Følsvik understreker at det er viktigere å hjelpe palestinerne i praksis, og at en boikott vil hindre dette. LO har fått tilbud om å overta programmer i Ukraina og Palestina, men et boikottvedtak vil sette en stopper for dette arbeidet.
11 dager siden
NUPI-forsker Erik Reichborn-Kjennerud oppfordrer Norge til å trekke Oljefondet ut av israelske selskaper og kutte næringslivssamarbeidet med Israel på grunn av landets militære operasjoner og brudd på menneskerettigheter. Han peker på de tette båndene mellom israelsk næringsliv, særlig teknologiselskaper, og det militære, inkludert bruk av kunstig intelligens i krigføring og overvåkning. Reichborn-Kjennerud viser til de omfattende tapene blant palestinere i Gaza og på Vestbredden, og mener det er umulig å ignorere situasjonen. Han foreslår at Norge i samarbeid med EU bør vurdere sanksjoner mot Israel. Forskerens kritikk retter seg også mot norske investeringer i israelske selskaper, som ved årsskiftet utgjorde 22 milliarder kroner, og mot næringslivsaktører med sterke militære koblinger som Team8 og Hailo Technologies. Han beskriver Israel som en sikkerhetsstat med liten forskjell mellom sivilt og militært, og advarer mot å opprettholde økonomiske bånd under dagens forhold.
3 dager siden
Norge har fremført sitt syn for FNs øverste domstol i Haag. Landet anklager Israel for brudd på folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gazastripen.
20 timer siden
Et bredt spekter av norske organisasjoner kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder. De mener Norge opererer med doble standarder ved å fraråde private bedrifter slik handel, samtidig som staten selv investerer.
1 måned siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om boikott av israelske varer produsert på okkupert område. AUF og flere fylkeslag støtter boikott, med henvisning til konflikten i Gaza og behovet for internasjonal handling, og trekker paralleller til tidligere sanksjoner mot Russland og Sør-Afrika. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig og mener boikott er et ineffektivt virkemiddel, og understreker viktigheten av tilgang til Israel for å bistå palestinerne. Utenriksminister Espen Barth Eide avstår fra å kommentere saken før landsmøtet.
4 måneder siden
Aksjonsgruppa for Palestina blokkerer Norges Bank i Oslo i protest mot oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina. Aktivistene har blokkert inngangene og okkupert resepsjonen, og de vil fortsette aksjonen til politiet fjerner dem. Aksjonsgruppen kritiserer oljefondet for å finansiere det de omtaler som israelske krigsforbrytelser og apartheid, og de viser til avgjørelser fra Den internasjonale straffedomstolen og advarsler fra FN. De krever at oljefondet umiddelbart trekker sine investeringer fra selskaper som bidrar til okkupasjonen. Aksjonen skjer samme dag som Norges Banks rentebeslutning.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Israels fotballforbund (IFA) som tillater at klubber basert i ulovlige bosetninger deltar i det israelske ligasystemet, noe som er i strid med internasjonal lov og FIFAs egne regler. Palestinas fotballforbund (PFA) har bedt FIFA om å sanksjonere IFA. FIFA har tidligere henvist saken til sin styrings- og revisjonskomité uten at det har fått konsekvenser. Både FIFA og UEFA bidrar med økonomisk støtte til IFA, noe som indirekte kan støtte klubber i ulovlige bosetninger. Fotballpresident Lise Klaveness oppfordres til å insistere på at IFA ekskluderer disse klubbene, og at økonomisk støtte suspenderes dersom dette ikke skjer.
3 måneder siden
Redd Barnas advokat Mads Harlem kritiserer Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til Israels okkupasjon. Han mener Oljefondet ikke følger Finansdepartementets føringer og gjemmer seg bak utdaterte etiske retningslinjer. Harlem anklager fondet for å ha investert 220 milliarder i selskaper knyttet til ulovlige bosettinger, og mener de har to sett etikkregler, hvorav det ene ikke ivaretar Norges folkerettslige forpliktelser. Han oppfordrer Oljefondet til å handle umiddelbart og trekke seg ut av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, uten å vente på Etikkrådet. Finansdepartementet avviser at Oljefondet har to ulike sett med etikkregler.
4 måneder siden
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø utfordrer Norges Fotballforbund (NFF) angående Norges kommende VM-kvalifiseringskamper mot Israel, og trekker paralleller til Russlands utestengelse fra internasjonal fotball. Skjervø åpner for boikott, men ser også en mulighet i å vinne kampene for å hindre sportsvasking. Rødt og tidligere landslagssjef Egil Olsen krever at NFF jobber for å utestenge Israel fra fotballen, mens Unge Høyre-leder Ola Svenneby avviser boikott og mener det vil være kontraproduktivt. Svenneby oppfordrer til demonstrasjoner og understreker at Norges rolle i verden er begrenset. Han mener også at situasjonen i Ukraina ikke kan sammenlignes med situasjonen i Israel.