En tidligere politietterforsker ved navn Leif bestemte seg for å avsløre svindlere etter å ha blitt lurt for 120. 000 kroner i en kryptovaluta-svindel. Han lot som å spille med, samlet bevis og dokumenterte svindlernes metoder.
Svindlerne utga seg for å være finansielle rådgivere og senere etterforskere, og forsøkte å lure Leif på nytt. Leif klarte i siste liten å hindre overføring av 220.
000 kroner fra sin konto. VG avdekket svindelmetodene i artikkelserien «Svindel-imperiet», hvor de forteller om hvordan svindlerne opererer og hvordan de går frem for å lure sine ofre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
4 måneder siden
Tidligere politietterforskere i Fair Play bygg- og anlegg Vest har avdekket et smutthull der useriøse bedrifter i byggebransjen snyter ansatte for pensjon. Bedriftene inngår avtaler om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) med banker, men betaler ikke inn. De bytter til en ny leverandør før kravet går til inkasso, og oppnår dermed et konkurransefortrinn. Dette rammer særlig utenlandske ansatte. DNB Liv har bekreftet at metoden er utbredt og har endret sine rutiner for å hindre misbruk. Fair Play ber nå om tips fra publikum for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
4 måneder siden
Kristin Grebstad ble svindlet for 102.000 kroner etter å ha klikket på en falsk lenke i forbindelse med et salg på nett. Svindlerne fikk tilgang til hennes private og grendehusets konto via BankID. Politiet ser en økning i digitale bedragerier og oppfordrer folk til å snakke åpent om svindel for å redusere skam og forebygge nye tilfeller. I Møre og Romsdal har bedragerisakene nesten doblet seg fra 2022 til 2024. Politiet understreker viktigheten av å kontakte bank og politi raskt ved svindel. Grebstad fikk tilbake pengene, men opplevelsen har vært lærerik.
3 måneder siden
Live Farstad Elgenes ble svindlet for over 160 000 kroner etter å ha klikket på en falsk investeringsannonse på Facebook. Hun trodde hun snakket med en finansrådgiver som skulle hjelpe henne med å investere penger, men i stedet mistet hun alle sparepengene sine og tok opp lån. Svindlerne brukte falske nettsider og identiteter, og pengene ble overført til kontoer som nå disponerer 35 millioner kroner fra flere ofre. Politiet henla saken raskt på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonene. Svindel på nett er et økende problem, og politiet oppfordrer alle til å anmelde, selv om saken kan bli henlagt. Elgenes forteller at saken har påvirket henne psykisk, men hun ønsker å dele sin historie for å hjelpe andre.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har aksjonert mot et omfattende nettverk som har svindlet nordmenn over flere år. Verdier som leiligheter og luksusbiler tilhørende sentrale personer i et svindelsenter er fryst. Senteret, avslørt i mars, har lurt over 6100 ofre verden over for rundt 350 millioner kroner siden 2022. Lekkasjer viser at hundrevis av nordmenn er berørt, med sensitive data på avveie. Økokrim oppfordrer alle som er rammet til å anmelde forholdet og legger ved en liste over informasjon politiet ønsker i anmeldelsen.
2 dager siden
Politiet advarer mot en ny bølge av svindel hvor gjerningspersoner utgir seg for å være fra politiet. Flere personer har mottatt meldinger eller anrop fra svindlere som forsøker å skaffe seg sensitiv informasjon.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har startet etterforskning av et svindelsenter i Tbilisi, etter avsløringer om omfattende svindel mot over 6100 personer globalt, inkludert mange nordmenn. Senteret, drevet av A.K. Group, har lurt ofrene for investeringer gjennom falske annonser og løfter om høy avkastning. Ofrene har tapt sparepenger og tatt opp lån. Avsløringen kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom flere mediehus, som har avdekket hvordan svindlerne opererte med falske identiteter og manipulerte sine ofre. Lekkasjer viser at Norge er et av landene som er ringt mest til.
2 måneder siden
En rapport om advokat Per Asle Ousdals lånevirksomhet, som kollapset i 2024, avdekker at enkelte långivere fikk tilbakebetalt store summer under press, mens mange tapte penger. Selv om flere hadde kjennskap til Ousdals låneformidling, fant rapporten ingen bevis for at kolleger, familie eller revisorer var klar over at det dreide seg om en omfattende svindel. Tidligere investorer ble prioritert, mens de som investerte sent i ordningen, ble sittende igjen med tap.
2 måneder siden
Flere menn har blitt svindlet for Rolex-klokker gjennom Finn.no, angivelig av samme selger. Selgeren skal ha brukt falske kvitteringer og kansellert pakker etter å ha mottatt betaling. Ofrene kritiserer politiet for manglende handling, og en av dem har selv etterforsket saken. Politiet bekrefter at de etterforsker mannen for flere bedragerisaker og trusler. Finn.no advarer brukere mot å forhåndsbetale og anbefaler sikrere betalingsmetoder.
4 måneder siden
Jan Helge Furu er dømt til fengsel i 3 år og 10 måneder for bedrageri og heleri i investeringsprosjektet «Millioneventyret», som ble avslørt av NRK Brennpunkt. Over 20 investorer satset over 40 millioner kroner i prosjektet, uten å se noe avkastning. Furu er også dømt til å betale 4,4 millioner kroner i erstatning og inndragning av verdier for nesten 19 millioner kroner. Økokrim mener Furu bevisst lurte sine investorer gjennom sosial manipulasjon, mens Furus forsvarere hevder han selv ble lurt og ikke hadde til hensikt å bedra. Totalt fem personer ble utsatt for bedrageri, hvorav en tidligere venn tapte over 3 millioner kroner.
3 måneder siden
44 investorer har anmeldt Geir Skoug for grovt bedrageri i forbindelse med investeringsprosjektet The Gate Index. Investorene hevder å ha blitt villedet av Skoug gjennom falsk markedsføring og luftige verdivurderinger, og at det er umulig å få ut pengene sine. De mener Skoug har hentet inn mellom 50 og 80 millioner kroner. Det kommer også frem at myndighetene ble varslet om Skougs virksomhet allerede i 2021 og 2022, men at disse varslene ikke førte til etterforskning. Skoug har en lang historikk med konkurser og anmeldelser, men har også blitt frifunnet i retten. Flere tidligere samarbeidspartnere beskylder ham for å ha lurt dem og tappet selskaper for penger.
1 måned siden
Georgisk politi har startet etterforskning av et omfattende svindel-imperium som opererer internasjonalt. Avsløringer viser at svindlere har lurt tusenvis av ofre, inkludert flere hundre nordmenn, for betydelige summer. Svindlerne opererer fra ulike land, inkludert Georgia og Israel, og benytter falske investeringsmuligheter for å lure privatpersoner. Interne lekkasjer avslører deres systematiske metoder. Økokrim oppfordrer alle som er rammet til å anmelde forholdet, selv om mange saker henlegges, da anmeldelsene kan bidra til å identifisere gjerningspersonene. Etterforskningsmulighetene avhenger av samarbeidet med politiet i de involverte landene.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
13 dager siden
DNBs sikkerhetsekspert advarer mot en betydelig økning i investeringsbedragerier, spesielt knyttet til kryptovaluta og svindel på bruktmarkeder. Kriminelle utnytter folks interesse for investering og kjøp/salg på nett for å lure dem. De lokker brukere bort fra trygge plattformer som Finn.no, og får dem til å overføre penger via utrygge kanaler. DNB har sett en økning i antall investeringsbedragerier i første kvartal 2025 og understreker viktigheten av å være forsiktig og å snakke med eksperter før man investerer i kryptovaluta. Banken oppfordrer kunder til å kontakte dem umiddelbart hvis de mistenker svindel, da de har rutiner for å spore og forsøke å tilbakeføre tapte midler. Kriminelle er nå fysisk til stede i Norge, noe som gjør situasjonen mer utfordrende.
4 måneder siden
Tromsø Turnforening tapte over 47.000 kroner etter å ha blitt lurt av en falsk faktura som utga seg for å være fra et tysk turnutstyrsselskap. Fakturaen ble betalt i fellesferien, og klubben oppdaget svindelen i etterkant. Til tross for anmeldelse, valgte politiet å henlegge saken, da gjerningspersonene opererte fra utlandet og var vanskelige å identifisere. Dette er en del av en økende trend med bedragerisaker, og politiet i Troms har henlagt langt flere saker i 2024 enn i fjor. Turnforeningen ser nå på tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden, inkludert bruk av ekstern regnskapsfører og strengere kontrollrutiner.