Artikkelen gir råd om hvordan man kan unngå insekter i boligen om våren. En skadedyrbekjemper anbefaler å fjerne matrester og holde det tørt for å unngå maur.
Kjerringråd har liten effekt, mens testede midler anbefales. En psykolog forklarer at frykt for insekter er vanlig og kan påvirke livskvaliteten, men at systematisk eksponering kan hjelpe mot angsten.
Fuktige miljøer kan tiltrekke insekter, så god ventilasjon er viktig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
3 måneder siden
En skadesjef advarer om at rotter kan snike seg inn i hus og at det er viktig å sikre huset for å hindre dette. Det viktigste er å sjekke husets utside, inkludert grunnmur, ventiler og rørgjennomføringer. Det anbefales også å fjerne busker og planter langs veggen. Hvis rotter først har kommet inn, må de fanges med feller og huset sikres. Rotter er avhengige av mennesker og bor gjerne inne hele året. En familie opplevde et mareritt da en rotte tok seg inn i huset deres, og det tok over to uker å fange den.
9 dager siden
På våren er det kun humledronningene som flyr, og de er betydelig større enn arbeiderne og hannene som kommer senere. Zoolog Frode Ødegaard forklarer at dronningene haster med å finne næring og et trygt sted for å starte et nytt humlesamfunn etter vinterdvalen. Tidlig vår er en kritisk periode fordi det blomstrer lite, og derfor er planter som selje og løvetann viktige matkilder. Ødegaard oppfordrer hageeiere til å la deler av hagen være vill, og ikke fjerne løv og naturlige kroker som er viktige for insektene. Humlesamfunnet varer ett år, og insekter generelt er avgjørende for økosystemet og matproduksjonen. Han advarer mot utbygging, naturødeleggelse og bruk av plantevernmidler, og oppfordrer til mer naturvennlig tenkning i hage- og uteområder.
12 dager siden
Artikkelen gir psykologiske råd for å håndtere utfordringer som kan oppstå i påsken med familie. Den understreker viktigheten av å opprettholde hverdagsrutiner for barn, inkludere tenåringer i planleggingen, og at bonusforeldre bør være tålmodige og støttende. Kommunikasjon og avklaring av forventninger med svigerforeldre anbefales, samt å finne alternative måter å opprettholde intimitet med partneren.
8 dager siden
Etter en lang og våt vinter kan skjulte fuktskader som råte og hussopp utvikle seg i huset, noe som kan føre til store og kostbare reparasjoner. Biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring anbefaler en grundig vårsjekk for å oppdage slike problemer tidlig. Sjekken bør omfatte yttervegger, tak, overganger, kjeller og loft. Det er viktig å kontrollere kledning, maling, takstein, beslag og takrenner, og sørge for at vann ledes bort fra grunnmuren. Overganger rundt vinduer, dører og ventiler må være tette for å hindre fuktskader. Kjelleren bør inspiseres for fukt, mugg og kondens, mens loftet må ha god ventilasjon og være tett for å unngå råte. En slik vårsjekk kan spare huseiere for store kostnader og sikre at huset tåler vårens skiftende værforhold.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
26 dager siden
TV 2-profil Ane Rostad Stokholm og samboeren fikk panikk da de våknet med flere stikk over hele kroppen. De fryktet først veggedyr, men et skadedyrfirma konkluderte med at det var fuglelopper, sannsynligvis på grunn av hagearbeid. Den milde vinteren kan ha ført til en tidligere start på fugleloppesesongen. Selv om bittene kan klø, er fuglelopper ufarlige, da de ikke overlever lenge innendørs og ikke overfører sykdommer. Eksperter anbefaler å støvsuge for å fjerne loppene effektivt.
12 dager siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan nyte påsken uten dårlig samvittighet knyttet til mat og godteri. Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm anbefaler et bevisst inntak og å unngå overspising før og etter høytiden. Psykolog Kristina Sjøberg advarer mot kaloritelling og dietter, da dette kan føre til stress og et anstrengt forhold til mat. Begge ekspertene understreker viktigheten av å lytte til kroppens signaler. De forklarer at vektøkning etter påsken ofte skyldes væskeansamling og at det er lett å gjenoppta normale rutiner. Rådet er å velge kvalitet over kvantitet når det gjelder godteri, og å være oppmerksom på hvem man følger i sosiale medier.
4 måneder siden
En artikkel fra en nettavis omhandler småkryp som lever i juletreet. Forskere har funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær, inkludert spretthaler, støvlus, midd og edderkopper. Disse insektene går i dvale, men våkner når treet kommer inn i varmen. De lever som regel ikke lenge på grunn av tørr luft. Flått kan i sjeldne tilfeller komme med treet, men midd er mer vanlig. Eksperter anbefaler å la treet stå i en bod før det tas inn for å redusere antall insekter, og fraråder bruk av insektspray.
3 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av å ikke stenge ventilene i boligen om vinteren, selv om det kan virke fristende for å holde på varmen. Ifølge Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund kan stengte ventiler føre til dårlig inneklima, fuktskader, soppvekst og helseproblemer. Det anbefales å lufte boligen regelmessig, gjerne annenhver time, og sørge for at ventilene er åpne når man fyrer i peisen. Artikkelen råder også til å vedlikeholde ventilene ved å støvsuge dem hver høst. I tillegg bør man være oppmerksom på temperaturen i boliger med gamle vannrør og stenge hovedkrana og tømme rørene for vann hvis man reiser bort om vinteren.
1 måned siden
Milde temperaturer har ført til at mauren har våknet rekordtidlig i år, med en økning i henvendelser om skadedyrproblemer. Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring melder om en økning på 39 prosent i antall saker sammenlignet med fjoråret, spesielt knyttet til stokkmaur. Biolog Ragna Byrkjeland forklarer at mauren, som vanligvis våkner i april, nå er aktive allerede i mars. Hun anbefaler å tette sprekker og åpninger for å hindre at mauren kommer inn i boligen på jakt etter mat.
3 måneder siden
Brun pelsbille, også kjent som «Majorstubillen», har blitt et vanlig skadedyr i norske hjem siden den først ble oppdaget på 80-tallet. Billene trives i støvete områder og gamle hus, der larvene kan leve i sprekker og under lister. Larvene kan spise støv og i noen tilfeller skade tekstiler av ull og skinn. De voksne billene er mest et ubehag, men kan være vanskelige å bli kvitt. Godt renhold og tetting av sprekker anbefales, mens bruk av insektmidler frarådes. Skadedyret kan også føre til boligtvister, og selgere bør informere om tidligere forekomst.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere strømregningen i perioder med høye strømpriser. Den anbefaler å kle seg varmt inne, spise sammen for å spare energi på kjøkkenet, og vurdere å jobbe på kontoret eller redusere strømforbruket hjemme. Videre foreslås det å bruke felles dusjer, tette varmelekkasjer, og velge kollektivtransport. Artikkelen oppfordrer også til å vaske klær sjeldnere, velge manuelle alternativer, bytte til LED-pærer og sammenligne strømavtaler.
15 dager siden
Artikkelen omhandler den økende trenden med boliginnbrudd, spesielt i forbindelse med ferieperioder som påsken. Den gir praktiske råd om hvordan man kan sikre boligen før man reiser bort. Det anbefales å alliere seg med naboer for å holde et øye med eiendommen og skape et inntrykk av at noen er hjemme. Videre understrekes viktigheten av å dokumentere eiendeler med bilder og lagre disse digitalt, samt å oppbevare kvitteringer for spesielt verdifulle gjenstander. Forsikringsselskapet Gjensidige påpeker at antall innbrudd har økt betydelig de siste årene, og oppfordrer folk til å ta forholdsregler.
6 dager siden
Pollensesongen i Norge starter tidligere og blir mer intens på grunn av varmere temperaturer og ekstremvær. Seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund oppfordrer pollenallergikere til å følge med på pollenkalenderen og pollenvarslinger for å lindre symptomer. Bjørkepollen sprer seg nå i store deler av landet, og varmen kan forverre plagene, også for dem med milde allergier. Bistrup anbefaler riktig medisinering, inkludert behandling av nese- og øyesymptomer, og å kontakte lege ved behov for allergivaksinasjon. For å redusere plager kan allergikere også gjøre enkle tiltak som å unngå utendørs trening ved høye pollennivåer, bruke solbriller og støvsuge oftere. De som kan, bør vurdere å oppholde seg i områder uten pollensesong, som fjellet.