En artikkel fra en nettavis omhandler småkryp som lever i juletreet. Forskere har funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær, inkludert spretthaler, støvlus, midd og edderkopper.
Disse insektene går i dvale, men våkner når treet kommer inn i varmen. De lever som regel ikke lenge på grunn av tørr luft.
Flått kan i sjeldne tilfeller komme med treet, men midd er mer vanlig. Eksperter anbefaler å la treet stå i en bod før det tas inn for å redusere antall insekter, og fraråder bruk av insektspray.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer miljøpåvirkningen av ekte og falske juletrær. Ekte trær har lavere karbonutslipp ved produksjon, men kan slippe ut metan ved feil avhending. Plasttrær har et høyt karbonavtrykk og må brukes i mange år for å bli mer miljøvennlige. I tillegg inneholder de hormonforstyrrende stoffer. Miljøorganisasjoner anbefaler økologiske, norske trær og korrekt avhending for å minimere miljøskade. Det understrekes også at små trær er bedre enn store, uansett type.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd for å holde et ekte juletre friskt gjennom julen. Det anbefales å velge et tre som ser friskt ut og ikke drysser. Når treet er hentet hjem, bør man kutte 1,5-2 cm av stammen for å åpne porene. Treet bør akklimatiseres i et døgn i en bøtte med vann i et rom med 10-15 grader. Det er viktig å vanne treet jevnlig, gjerne med varmt vann, og unngå å plassere det nær varmekilder. Hvis man reiser bort, kan en flaske med vann i juletrefoten sørge for vanning.
4 måneder siden
Ekspert Knut Olav Skrindo fra Norsk Juletre gir råd for å holde juletreet friskt. Han anbefaler å akklimatisere treet i et rom med mellomtemperatur før pynting, og å skjære et nytt snitt i stammen før det settes i vann. Treet kan drikke store mengder vann det første døgnet, så det er viktig å fylle på. Unngå varmt vann og plasser treet unna varmekilder. Skrindo avliver myter om bruk av viagra og rom, og anbefaler plantenæring. Etter jul kan greinene brukes i blomsterbed og stammen som ved, men gran må tørkes før bruk i peis. Viktigst av alt: Monter en stjerne på toppen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan kvitte seg med juletreet etter jul. Det advares mot å brenne treet på grunn av giftige gasser og fare for pipebrann. De fleste kommuner tilbyr henting eller mottak av juletrær som hageavfall på gjenvinningsstasjoner. Oslo kommune har spesifikke hentedager i januar. Et bryggeri lager gin av juletrær, og tar imot trær eller barnåler. Det anbefales å sjekke lokale retningslinjer for avfallshåndtering.
15 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
1 måned siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan unngå insekter i boligen om våren. En skadedyrbekjemper anbefaler å fjerne matrester og holde det tørt for å unngå maur. Kjerringråd har liten effekt, mens testede midler anbefales. En psykolog forklarer at frykt for insekter er vanlig og kan påvirke livskvaliteten, men at systematisk eksponering kan hjelpe mot angsten. Fuktige miljøer kan tiltrekke insekter, så god ventilasjon er viktig.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan flere kjendiser feirer lille julaften. Vendela Kirsebom foretrekker denne dagen fremfor selve julaften, med mindre stress og god mat. Marte Bratberg har en familietradisjon med å finne juletre i skogen. Mayoo Indiran feirer med julemat hos moren og skal jobbe i barnevernet. Stina Bakken ser «Grevinnen og hovmesteren» og har innført julepysj. Jon Niklas Rønning ser «Hjelp, det er juleferie» og hører på juleradio. Alexander Rybak restituerer etter juleturnéen. Karianne Vilde Spetalen feirer på hytta med familien.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan nordmenn pynter til jul gjennom tre ulike personligheter. Hege Jenvnaker-Øvstetun, også kalt «Nissemor», pynter tidlig med rødt, rustikt og mye lys. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen holder seg til tradisjoner og pynter sent med oransje elementer. Interiørekspert Tone Kroken følger ingen regler og oppfordrer til personlig pynting. Artikkelen fremhever også en trend der grønne kranser erstatter hvite papirstjerner. De tre er uenige om når julepynten skal opp og ned, men er enige om at julepynt gjør dem lykkelige.
4 måneder siden
En artikkel utforsker Norges mest «julete» stedsnavn, med fokus på Nissedal. Kartverket har identifisert 250 stedsnavn som begynner på «jul», men mange av disse har ikke direkte tilknytning til julefeiringen. Nissedal, med sitt nisse-assosierte navn, viser seg å stamme fra innsjøen Nisser og har ingen etymologisk kobling til jul. Likevel er det julestemning i kommunen, med pyntede gater og mange nisser. Artikkelen nevner også andre stedsnavn som Jul, Julaften og Juledagen, som finnes langs kysten.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker julestemning gjennom ulike perspektiver. Den følger Asgeir, en artist som mistet julestemningen, men fant den tilbake med familie. Barn i en barnehage beskriver julen som koselig med gaver og nissen. En undersøkelse viser at kvinner opplever julestemning sterkere enn menn, og at julemat, familie og pynt er viktig. Liza starter juleforberedelsene tidlig, og understreker at julen handler om tradisjoner og samvær. Artikkelen konkluderer med at julestemning er individuelt og at det viktigste er å slappe av og være sammen.
5 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
4 måneder siden
Gartnerforbundet reagerer sterkt på Byggmax' salg av juletrær til 130 kroner, og kaller det dumpingpriser som kan skade norsk juletreproduksjon. De hevder at norske trær, som tar mange år å dyrke, burde koste 600-900 kroner. Antallet norske juletreprodusenter har sunket drastisk de siste årene. Byggmax avviser kritikken og forklarer de lave prisene med store innkjøp. Gartnerforbundet oppfordrer forbrukere til å kjøpe norske trær for å støtte bransjen og velge ekte trær fremfor importerte eller plasttrær.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
23 dager siden
Artikkelen omhandler skredfare i påsken på bakgrunn av lite snø i Sør-Norge. Varmt vær kan føre til ustabile forhold og øke skredfaren, selv om det generelt er lite snø. Skredeksperter anbefaler å sjekke vær- og skredvarsler, unngå bratt terreng og ta fjellvettreglene i bruk. DNT oppfordrer folk til å planlegge turen godt og vurdere alternative aktiviteter som fotturer eller båtturer dersom snøforholdene er dårlige. Det understrekes at lite snø ikke nødvendigvis betyr trygge forhold, og man må alltid være oppmerksom på skredfaren.