Giftinformasjonen har opplevd en stor pågang etter tilbaketrekkingen av egg og kjøtt med forhøyet D-vitaminnivå. Siden 6.
februar har de mottatt 961 henvendelser om saken, hvorav 356 kom på den travleste dagen. Bakgrunnen er en feildosering av D-vitamin i fôret til verpehøns og svin, som har ført til at over 10 millioner egg og 600 tonn kjøtt er tilbakekalt.
Rundt 60. 000 høner er også avlivet som følge av feilen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen hos FHI opplevd stor pågang. Feilen skyldes en produksjonsfeil i hønseforet. FHI understreker at man må ha spist en betydelig mengde egg over en periode før det er helsefarlig, og har publisert anbefalinger om trygge mengder. Nortura har tilbakekalt alle egg fra de berørte gårdene, inkludert de som er solgt til matindustrien. FHI beroliger forbrukerne om at matvarer med egg vanligvis inneholder begrensede mengder, og oppfordrer folk til å sjekke eggene sine mot en liste publisert av Mattilsynet.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt grunnet for høyt vitamin D-nivå, har Giftinformasjonen opplevd en markant økning i antall henvendelser fra bekymrede nordmenn. Mange lurer på om eggene de har hjemme er trygge å spise. Dette har ført til at Giftinformasjonen har måttet øke bemanningen for å håndtere alle henvendelsene. De råder forbrukere til å sjekke Mattilsynets nettsider for informasjon om hvilke egg som er berørt, og oppfordrer folk med symptomer som magesmerter og hodepine til å kontakte lege. FHI har publisert anbefalinger om trygt inntak av vitamin D basert på alder.
2 måneder siden
Nortura har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høye nivåer av D-vitamin i eggene. Feilen skyldes en produksjonsfeil hos fôrleverandøren Felleskjøpet, som har tilsatt for mye D-vitamin i kraftfôret. Dette fôret er brukt av bønder som leverer egg til Nortura. Tilbakekallingen omfatter over 800.000 pakker egg og 670 tonn egg, fra merkevarene Eldorado, First Price, Prima, Prior og Coop. Over 100 personer har kontaktet Giftinformasjonen etter at nyheten sprakk.
2 måneder siden
Nortura har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høyt nivå av D-vitamin i hønsefôret. Dette gjelder over 800.000 pakker og 670 tonn egg. Feilen i fôret har ført til at egg fra berørte høner er blandet med andre egg, noe som har økt omfanget av tilbakekallingen. Mattilsynet bekrefter at egg med forhøyet D-vitamininnhold har nådd forbrukere. Tilbakekallingen gjelder spesifikke eggprodukter med oppgitte holdbarhetsdatoer og EFT-nummer.
1 dag siden
Felleskjøpet presenterer granskingsrapporten etter feilproduksjon av dyrefôr. Feilen førte til at millioner av egg ble tilbakekalt og tusenvis av dyr avlivet.
2 måneder siden
Felleskjøpet har tilbakekalla fôr etter at det vart oppdaga for høge nivå av D-vitamin, noko som har ført til at Nortura og Coop tilbakekallar 10 millionar egg. Feilen vart oppdaga etter at produsentar observerte endra åtferd hos dyra, som redusert matlyst. Undersøkingar viser at fôret kan ha innehalde opptil 100 gongar høgare nivå av D-vitamin enn tilrådd. Mattilsynet følgjer situasjonen tett, og Felleskjøpet har sett i gang undersøkingar for å finne årsaka til feilen og forhindre at det skjer igjen. Nortura har avliva 700 gris og vil avlive fleire hundre høns.
2 måneder siden
Nortura har avlivet 700 griser etter at de fikk i seg fôr med for høyt innhold av D-vitamin. Fôret er produsert av Felleskjøpet Agri og inneholdt 100 ganger mer D-vitamin enn normalt. Mattilsynet er varslet om hendelsen og har mottatt en redegjørelse fra Nortura. Feilen fører til at 10 millioner egg tilbakekalles fra butikker over hele landet. Svinekjøtt fra griser som har fått feilforet anses som trygt å spise, men Mattilsynet følger opp saken med tilsyn og granskning.
2 måneder siden
Mattilsynet melder at svin med for høyt D-vitamininnhold har blitt brukt i matproduksjon, etter først å ha blitt informert om det motsatte. Rundt 500 svin som hadde spist fôr med feildosering av vitamin D, ble slaktet før feilen ble oppdaget. Nortura mener det ikke er noen helsefare knyttet til nivåene i svinene, men Mattilsynet har likevel bedt om en grundig redegjørelse og har konsultert Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke er noen akutt helsefare ved inntak av produkter fra disse svinene, selv over en periode på to uker. Saken kommer i kjølvannet av tilbakekallingen av over 600 tonn egg på grunn av for høyt vitamin D-innhold.
1 dag siden
Felleskjøpet beklager feilen som førte til for høye D-vitaminnivåer i dyrefôr. Feilen fikk store konsekvenser for dyr, produsenter og tillit til matsystemet.
2 måneder siden
Felleskjøpet erkjenner en alvorlig rutinesvikt etter å ha levert kraftfôr med for høye nivåer av vitamin D til flere egg- og slaktegrisprodusenter i Trøndelag. Dette har ført til at Nortura og Coop tilbakekaller omtrent 10 millioner egg fra hele landet, og 700 griser er avlivet på grunn av vitamin-D-forgiftning. Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot helseskade ved for høyt inntak av de berørte eggene og anbefaler å kontakte lege ved symptomer. Felleskjøpet beklager hendelsen og opplyser at de har identifisert årsaken til feildoseringen og iverksatt tiltak for å hindre gjentakelse.
2 måneder siden
Mattilsynet har bekreftet at kjøtt fra omtrent 500 griser som har spist fôr med for høyt innhold av vitamin D, har blitt solgt som mat før feilen ble oppdaget. Dette skjer etter at over 600 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av samme feildosering hos Felleskjøpet Agri. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Folkehelseinstituttet (FHI) har vurdert situasjonen og konkluderer med at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av kjøttet. Mattilsynet følger opp saken for å sikre dyrevelferd og mattrygghet.
2 måneder siden
Nortura har utbetalt kompensasjon til mer enn 3700 kunder som har kjøpt egg med for høyt innhold av D-vitamin. Dette skjedde etter at det ble oppdaget alvorlig forhøyede verdier av vitamin D i fôret til verpehøns. Selskapet har tilbakekalt over 670 tonn egg, og omtrent 60.000 høner er avlivet som følge av feilen. Kunder som har kjøpt de berørte eggene, har blitt bedt om å returnere eller kaste dem, og deretter kontakte Nortura for å få refundert kostnaden.
2 måneder siden
Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.
2 måneder siden
Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt 118 henvendelser. Folk spør om trygge mengder, symptomer og behov for legekontakt. FHI antar at hvert egg kan inneholde for høye nivåer av D-vitamin, og anbefaler å kontakte lege hvis man har spist flere egg enn anbefalt over de siste ukene og opplever symptomer som magesmerter, hodepine eller økt tørste. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak. Ingen forgiftninger er meldt til nå.
2 måneder siden
Felleskjøpet Agri varsler en ekstern granskning etter at en feildosering av D-vitamin i fôr førte til at over ti millioner egg måtte tilbakekalles. Feilen, som skyldtes en rutinesvikt i produksjonen, resulterte i at fôret inneholdt mer enn 100 ganger anbefalt mengde D-vitamin. Rundt 60.000 høns hos ni eggprodusenter måtte avlives. Mattilsynet undersøker også saken, som Felleskjøpet beskriver som svært alvorlig. Målet med granskningen er å forhindre at lignende hendelser skjer igjen.