Prisveksten i Norge var overraskende lav i desember, med en tolvmånedersvekst på 2,2 prosent, ifølge SSB. Dette er den laveste veksten siden desember 2020 og en nedgang fra 2,4 prosent i november.
Kjerneinflasjonen endte på 2,7 prosent, lavere enn forventet. Prisnedgang på matvarer, grunnet julekampanjer, og elektronikk bidro til den lave prisveksten.
Dette kan føre til et rentekutt i mars. Prisene på møbler og boligtekstiler steg saktere enn året før, noe som også påvirket den totale prisveksten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Statistisk sentralbyrå (SSB) fremhever at lavere priser på strøm, elektronikk og møbler bidro til den dempede prisveksten. Spesielt falt prisene på elektronikk, i motsetning til en oppgang i samme periode i 2022. Kjerneinflasjonen, som er justert for avgiftsendringer og energivarer, gikk også ned, til 2,7 prosent. Økonomene hadde forventet en prisvekst på 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen falt også, til 2,7 prosent, fra 3 prosent måneden før. Prisnedgang på varer som elektronikk, møbler og strøm bidro til den dempede prisveksten. Økonomer hadde forventet en økning i konsumprisene til 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået, da sentralbanken har som mål å holde prisveksten rundt to prosent over tid.
3 måneder siden
Matvareprisene i Norge opplevde en nedgang på 2,2 prosent fra november til desember, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Denne nedgangen kommer etter en periode med prisstigning i oktober og november. Prisfallet skyldes i hovedsak juletilbud og kampanjer på typiske julevarer. Til tross for nedgangen i desember, er matvareprisene samlet sett 4 prosent høyere enn i desember året før.
3 måneder siden
Inflasjonen i Norge falt til 2,2 prosent i desember 2024, den laveste siden 2020. Matvareprisene gikk ned i desember på grunn av tilbud, men har likevel steget 5,2 prosent fra 2023 til 2024. Spesielt olivenolje og sjokolade har hatt en betydelig prisøkning. Rødt krever mer kontroll over dagligvarebransjen for å få ned matprisene, mens finansminister Vedum ser den lave prisveksten som en milepæl for norsk økonomi.
4 måneder siden
Prisveksten i Norge endte på 2,4 prosent i november, en nedgang fra 2,6 prosent i oktober, ifølge SSB. Strømprisene, som var 10,5 prosent lavere enn i fjor, bidro til å dempe veksten, mens mat- og husleiepriser steg med 4,1 prosent hver. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent under rentemøtet 19. desember. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at et rentekutt tidligst kan komme i mars, da kjerneinflasjonen har økt. Samtidig peker Sparebank1 Markets på at reallønnen stiger raskt, og at pris- og lønnsutviklingen gir blandede signaler for rentebanen.
3 måneder siden
Konsumprisindeksen (KPI) steg med 2,2 prosent fra desember 2023 til desember 2024, en liten nedgang fra 2,4 prosent i november. Årsveksten for 2024 endte på 3,1 prosent, betydelig lavere enn 5,5 prosent i 2023. En markant nedgang i matvareprisene på 2,2 prosent fra november til desember bidro til den generelle prisnedgangen, spesielt for frukt, grønnsaker og sjokolade. Prisene på elektronikk falt også i desember, mens møbler og boligtekstiler hadde en lavere prisvekst enn året før. Tilbudskampanjer i november og desember påvirker prisene, men effekten varierer fra år til år.
3 måneder siden
Sveriges prisvekst falt til 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden desember 2020, og lavere enn analytikernes forventninger. Riksbanken har allerede gjennomført fem rentekutt i fjor, og markedet forventer ytterligere kutt i nær fremtid. Styringsrenten ligger nå på 2,5 prosent. Den økonomiske situasjonen i Sverige skiller seg fra Norge med svakere økonomisk utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
20 dager siden
Prisveksten i Norge dempet seg til 2,6 prosent i mars, under økonomers forventninger på 2,9 prosent. Lavere strømpriser, som følge av mildere vær, er hovedårsaken til nedgangen. Kjerneinflasjonen var 3,4 prosent, som forventet. Til tross for nedgangen er kjerneinflasjonen fortsatt høy, hovedsakelig på grunn av matvarepriser som har steget 8,6 prosent det siste året. SSB påpeker at prisveksten på matvarer dempet seg noe i mars sammenlignet med fjoråret, trolig på grunn av senere påske.
3 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,4 prosent i desember, ifølge tall fra Eurostat. Dette er en økning fra 2,2 prosent i november, og den høyeste inflasjonen siden september. Kjerneinflasjonen, som er viktig for sentralbanken, holdt seg på 2,7 prosent. Både Frankrike og Tyskland opplevde prisvekst i desember. Den europeiske sentralbanken signaliserer fire rentekutt i år, noe som ifølge en sjeføkonom er gode nyheter for Norges Bank, som også planlegger rentekutt. Norges Banks neste rentemøte er 23. januar, men det ventes ikke renteendring før i mars.
20 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
18 dager siden
Nordmenn opplever uvanlig lave strømpriser i mars, som ikke er sett siden 2020. Fornybar Norge forklarer dette med en tidlig vår, mye nedbør og redusert strømforbruk til oppvarming. En gjennomsnittlig husstand i Oslo kan forvente en strømregning på rundt 1880 kroner etter strømstøtte, som er 26 prosent lavere enn i februar. Unntaket er Midt-Norge, hvor regningene er de laveste siden 2022. Høy solkraftproduksjon i Europa og fulle vannmagasin bidrar også til de lave prisene, og beskytter Norge mot høyere priser fra kontinentet. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er nest høyest siden 1995.
3 måneder siden
Ferske tall fra SSB viser at prisveksten i Norge dempet seg i 2024, med en årsvekst på 3,1 prosent. Dette er en markant nedgang fra 2023, da prisene steg med 5,5 prosent. Til tross for den generelle nedgangen, fortsatte matvareprisene å øke, spesielt prisen på fisk og sjømat som steg med hele 8,1 prosent. Norges Bank har som mål å redusere den årlige prisveksten til rundt 2 prosent, men de siste årene har den vært høyere, blant annet på grunn av en svakere krone.
4 måneder siden
Strømforbruket i norske husholdninger økte i november som følge av kaldt vær, men strømregningene ble likevel lavere enn i fjor. Dette skyldes betydelig lavere strømpriser, som var de laveste for en november-måned på fire år. Spesielt i Nord-Norge stupte prisene på grunn av mye nedbør. Den gjennomsnittlige strømregningen var høyere enn i oktober, men lavere enn i november i fjor, med en nedgang på rundt 20 prosent i Sør-Norge og 30 prosent i Midt- og Nord-Norge. Høy vannkraftproduksjon og mye vann i magasinene bidro til de lave prisene.
3 måneder siden
Sverige opplevde en inflasjon på 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden 2020, og lavere enn forventet. Dette kommer etter fem rentekutt fra Riksbanken i fjor. Markedet forventer ytterligere rentekutt i de kommende månedene, med en styringsrente på 2,0 prosent ved halvårsskiftet 2025. Den svenske økonomien skiller seg fra den norske med svakere utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
4 måneder siden
Natt til mandag opplevde norske strømkunder historisk lave strømpriser i store deler av landet. Sørøst-Norge fikk en pris på 0,3 øre/kWh, den laveste desemberprisen noensinne. Også Sørvest-, Midt- og Vest-Norge satte nye bunnrekorder for desember. Nord-Norge opplevde også lave priser, men uten å sette rekord. De rekordlave prisene kom bare få dager etter at Sør-Norge hadde svært høye priser. Prisene steg igjen utover dagen, men snittprisene for mandag ble likevel lave sammenlignet med tidligere i desember.