20 år etter tsunamikatastrofen i Asia, som krevde over 225 000 liv, inkludert 84 nordmenn, sliter mange fortsatt med traumer. Det blir ingen offisielle minnemarkeringer i år, men Sjømannskirken holder en gudstjeneste.
Psykologer understreker at det ikke er for sent å søke hjelp for de som fortsatt sliter. Forskning viser at barn generelt hentet seg raskere enn voksne etter katastrofen.
Etter tsunamien i 2004 er varslingssystemene forbedret, noe som kan redde liv i fremtidige katastrofer. En overlevende fra Banda Aceh forteller om de forferdelige forholdene og hvordan han hjalp til.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler 20-årsmarkeringen for tsunamien i 2004, som rammet Sørøst-Asia og krevde mange liv, inkludert 84 nordmenn. Den understreker at en lignende hendelse vil skje igjen, men tidspunktet er ukjent. Forskere påpeker at varslingssystemer er forbedret, men lokal beredskap er essensielt. Klimaendringer kan forverre konsekvensene, spesielt i lavtliggende områder. I Norge er fjellskred en større trussel, og overvåkning av utsatte fjellsider er iverksatt.
4 måneder siden
Tsunamien i 2004, forårsaket av et jordskjelv utenfor Sumatra, var en av de kraftigste i historien og krevde over 225 000 menneskeliv. Ekspert Finn Løvholt forklarer at manglende kunnskap og fravær av varslingssystemer var avgjørende for de store tapene. I etterkant har forskningsmiljøet utviklet varslingssystemer i alle verdenshav og etablert programmer som Tsunami Ready for å informere befolkningen om evakuering. Selv om det er umulig å forutse når en ny tsunami vil inntreffe, er samfunnet nå langt bedre forberedt. Tsunamier kan oppstå i Stillehavet, Det indiske hav og også ved skred.
3 måneder siden
25 år etter Åsta-ulykken, en av Norges verste togulykker, minnes de 19 omkomne ved en seremoni. Innsatsleder for brannvesenet forteller om de vanskelige valgene som måtte tas under redningsarbeidet, der de måtte forlate skadde i live. En etterlatt forteller om sorgen og hvordan han har kommet seg videre, og understreker viktigheten av et godt nettverk. Statssekretær understreker viktigheten av jernbanesikkerhet og viser til at ulykken førte til økt fokus på sikkerhetstiltak. Bane NOR deltar også på markeringen.
4 måneder siden
I 2004 rammet en tsunami Indonesia og tok livet av over 230 000 mennesker. 20 år senere leter Saudah fortsatt etter sin sønn Siddiq, som forsvant i bølgene da han var seks år gammel. Saudah og familien har ikke mistet håpet om å finne ham, da han dukker opp i drømmene deres og sier at han er i live. En annen datter som var savnet ble funnet i en drøm, som ledet familien til en massegrav. Familien ber for Siddiq og leter aktivt etter ham. Morens største ønske er å se ham igjen før hun dør.
3 måneder siden
I dag er det 25 år siden Åsta-ulykken, en av de verste togulykkene i Norge, fant sted på Rørosbanen. Ulykken skjedde da et sørgående regiontog kolliderte med et nordgående lokaltog, noe som resulterte i en voldsom brann. Tidligere brannsjef Nils-Erik Haagenrud, som var innsatsleder på stedet, forteller at han aldri glemmer hendelsen. Han og helsepersonell måtte gi smertestillende og forlate overlevende som satt fastklemt i vraket, vel vitende om at de ville omkomme i brannen. En minnemarkering holdes i Åmot i dag med taler, kransenedleggelse og diktlesning. Åmot kirke er også åpen for de som ønsker en stille stund.
4 måneder siden
Caroline Thevanathan mistet sin mor i tsunamien i 2004. Moren hadde flyttet tilbake til Sri Lanka for å jobbe med foreldreløse barn. 20 år senere reiser Caroline og familien tilbake til Sri Lanka for å minnes moren. De besøker gravstedet, tenner lys og ber, og deltar i en minnegudstjeneste i en kirke bygget til hennes ære. Caroline forteller om sorgen og savnet, men også om morens ønske om å hjelpe barn i hjemlandet. Hun deler et videoopptak av moren fra før tsunamien, som kun hun og broren har sett tidligere.
1 måned siden
Minst 20 personer er bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Myanmar, og Røde Kors frykter at dødstallene vil stige betraktelig. Bygningsmassen i Myanmar er dårligere enn i nabolandet Thailand, noe som øker risikoen. Sykehusene i Mandalay ber om assistanse for å håndtere strømmen av skadde. Redningsarbeidet er i en kritisk fase, og de neste dagene vil være avgjørende for å redde liv. Det er også fare for etterskjelv og jordskred. Røde Kors har 300-400 redningsarbeidere i området, men informasjonsflyten er vanskelig på grunn av restriktive myndigheter.
4 måneder siden
23 tidligere misjonærbarn har fått utbetalt totalt fire millioner kroner i erstatning for omsorgssvikt de opplevde under oppveksten. Erstatningen er en del av en større oppreisningsordning i regi av støtteforeningen Sendt bort og Norsk Luthersk Misjonssamband. Mange misjonærbarn har opplevd traumer, adskillelse, mobbing eller seksuelle overgrep, og en kartlegging fra 2009 viste at 14 prosent av barna på internater hadde opplevd seksuelle krenkelser. Jarle Naustvik i Sendt bort understreker at pengene ikke kan kompensere for skadene, men er en del av et større forsoningsarbeid. Det vil komme flere søknadsrunder, og erstatningsnivåene vil følge statens rettferdsvederlagsordning.
3 måneder siden
I Ingeborgrud kirke i Nes ble det torsdag holdt en minnemarkering for Katrine Nordli Korslund (30), Victoria Nordli Korslund (24) og Emily Nordli Andresen (10 måneder), som ble drept for ett år siden. Rundt 150 mennesker deltok, inkludert pårørende og Nes-ordfører Tove Nyhus. Sogneprest Anniken Urianstad åpnet markeringen, og kvinnenes mor og babyens bestemor holdt en tale der hun beskrev sin endeløse sorg og følelsen av å ikke ha kunnet beskytte dem. Ordføreren understreket viktigheten av å støtte hverandre og sørge for at ofrene aldri blir glemt.
2 måneder siden
En minnestund for de fire norske skiløperne som omkom i et snøras i Val-Cenis ble holdt i rådhuset i Lanslebourg. Over 40 pårørende og etterlatte deltok i seremonien, som ble arrangert av Sjømannskirken og Utenriksdepartementet. Et improvisert alter med stearinlys, snø, bilder av de omkomne og en brukket ski fra skredet var sentrale elementer. De fire skiløperne, som var på kurs i regi av Alta folkehøgskole, ble tatt av et voldsomt skred. Tre klassekamerater forsøkte å redde dem. Den norske ambassadøren i Paris var også til stede under minnestunden, som ble ledet av sjømannsprest Henning Vik.
2 måneder siden
Det ble holdt en minneseremoni i landsbyen Lanslebourg i Val-Cenis for å minnes de fire nordmennene som omkom i et snøskred onsdag. Familiene til de omkomne og de overlevende samlet seg til minnestund lørdag ettermiddag. I en sal på rådhuset var det gjort klart med lys, blomster og en ødelagt ski som tilhørte en av de omkomne. De fire som mistet livet var Emil Bye (22), Bjarte Selsaas (29), Ingrid Velken Kverneland (32) og Jon Håvard Appelkvist (31).
27 dager siden
Artikkelen omhandler sterke inntrykk fra hjelpearbeidere i Gaza, spesielt knyttet til barn. En barnepsykolog beskriver ekstreme reaksjoner fra traumatiserte barn, mens en kirurg forteller om omfattende krigsskader. Krigen i Gaza er en av de dødeligste for journalister og hjelpearbeidere. Over 15.000 barn er identifisert som drept i krigen, og hver tredje drepte er under 18 år. Israel nekter utenlandske journalister adgang til Gaza, noe som gjør hjelpearbeidernes vitnesbyrd enda viktigere.
3 måneder siden
I 2024 ble 37 personer drept i Norge, hvorav 24 ble drept av en nærstående, en betydelig økning fra tidligere år. Øst politidistrikt var spesielt hardt rammet, med nesten en fjerdedel av drapene, inkludert et trippeldrap i Nes der en politiansatt ble drept. Denne saken preget distriktet sterkt. Kripos melder om en bekymringsfull tendens med økning i drap i nære relasjoner, ofte med forutgående voldshistorie. Flere drapssaker involverte barn, noe som er svært belastende for politiet. Politiet har også opplevd flere alvorlige hendelser, inkludert drap på egne ansatte, men har rutiner for å håndtere slike traumer.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler barnepsykolog Katrin Glatz Brubakks arbeid i Gaza, der hun hjelper traumatiserte barn gjennom lek etter krigshandlinger. Mange barn har mistet familiemedlemmer, og situasjonen beskrives som katastrofal med mangel på ressurser. Brubakk, som jobber for Leger Uten Grenser, forteller om hverdagen preget av frykt og død, og om hvordan hun forsøker å gi barna håp. Helseministeren i Gaza bekrefter det store antallet foreldreløse barn og beskriver situasjonen som et folkemord. Brubakk har selv skrevet et avskjedsbrev til sine sønner, noe hun aldri har gjort tidligere.