Nettselskaper forventer økning i nettleien grunnet nødvendige investeringer i strømnettet.
De foreslår tre tiltak for å holde kostnadene nede: øke kapasiteten i eksisterende nett, redusere antall nettselskaper for å oppnå stordriftsfordeler, og senke momsen på nettleie til 15 prosent.
Nettselskapene understreker at konkurranse og nasjonal regulering er viktig for å holde kostnadene lave, samtidig som de anerkjenner behovet for å oppgradere infrastrukturen for å sikre stabil strømforsyning for alle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
De fire største nettselskapene i Norge foreslår å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent. Dette kommer som en reaksjon på forventede kraftige økninger i nettleien frem mot 2030. Selskapene frykter at økte kostnader vil føre til tap av tillit hos forbrukerne. De argumenterer for at et momskutt vil gi umiddelbar effekt for husholdningene, og sammenligner med den planlagte reduksjonen i moms for vann og avløp. Regjeringen har foreløpig ikke tatt stilling til forslaget, men viser til strømstøtteordninger og kutt i elavgiften. Nettselskapene tar også til orde for færre nettselskaper for å oppnå stordriftsfordeler.
4 dager siden
Statnett foreslår å endre nettleien for kraftkrevende industri. Dette kan føre til betydelige kostnadsøkninger for bedrifter i Mo Industripark.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny strømordning kalt «Norgespris», som gir forbrukere muligheten til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime eller den eksisterende strømstøtten. I tillegg foreslås det å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent. Forbrukerøkonomer mener tiltakene vil gi forutsigbarhet og lavere strømregninger for mange, spesielt i Sør- og Østlandet. Ordningen skal tre i kraft 1. oktober. Strømanalytikere påpeker at fastpris kan føre til økt strømforbruk i perioder med høy etterspørsel, da insentivet for å bruke strøm når den er billigst forsvinner.
2 måneder siden
Kraftbransjen, representert ved Fornybar Norge, ønsker at nettselskapene ikke lenger skal straffes økonomisk for korte strømbrudd. De mener dette vil føre til bedre utnyttelse av strømnettet, lavere nettleie og mindre naturinngrep. Forbrukerrådet er sterkt uenig og frykter at det vil gå utover stabiliteten i strømforsyningen. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) deler bransjens ønske om bedre utnyttelse, men er bekymret for at det vil redusere insentivene til å investere i strømnettet.
1 dag siden
Statnett melder at kraftlinjene i Innlandet er gamle og krever snarlig oppgradering. Økende strømforbruk og planlagt ny produksjon skaper et akutt behov for mer kapasitet i nettet.
3 dager siden
Frp foreslår endringer i strømnettet for å koble på flere bedrifter. Forslaget innebærer å akseptere korte strømbrudd.
2 måneder siden
Statnett melder om kraftig kostnadsvekst i utbyggingen av kraftlinjer, primært grunnet økte renter og komponentpriser. Selskapet investerer årlig store summer i nettprosjekter, men ser nå at flere prosjekter vil overskride tidligere kostnadsestimater, blant annet kraftlinjen fra Skaidi til Hammerfest. Statnett planlegger å revidere sine planer på bakgrunn av forsinkelser i industriprosjekter og klimatiltak, noe som kan påvirke selskapets prosjektportefølje. Kostnadene dekkes av forbrukerne gjennom nettleien.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen har en rekke partier foreslått endringer i strømsystemet for å redusere kostnadene for privatpersoner og bedrifter. Forslagene inkluderer fastprisordninger (Ap, SV, Sp), makspris (KrF, Frp, Rødt), fleksibel fastpris (H), endringer i nettleie og elavgift, samt justeringer i politikken rundt utenlandskabler. Arbeiderpartiet ønsker å redusere momsen på nettleie. Flere partier vil også revurdere elektrifiseringen av Melkøya. Tiltakene møtes med skepsis fra strømbransjen, som frykter økte priser for bedrifter, økt strømforbruk og økt effektbehov i strømnettet.
4 måneder siden
Stortinget skal behandle strømstøtte for 2025, der staten dekker 90% av prisen over 75 øre/kWh. Partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, mens SV ønsker et statlig selskap for strømsalg. MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark. KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner. Venstre vil satse på energieffektivisering. Senterpartiet vil fjerne strøm fra børsen og reforhandle avtaler. Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår å kutte momsen på nettleie til 15 prosent, noe som kan gi husholdninger i Sør-Norge en gjennomsnittlig besparelse på 55-62 kroner i måneden. Nord-Norge vil ikke få denne reduksjonen på grunn av eksisterende fritak for merverdiavgift. I tillegg introduserer regjeringen en ny strømordning kalt Norgespris, som gir forbrukere mulighet til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime. Dette er ment som et alternativ til dagens strømstøtteordning, og forbrukerne kan selv velge hvilken ordning som passer best. Strømregningene i 2023 var omtrent som i 2022, til tross for lavere strømpriser, grunnet strømstøtten.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
2 måneder siden
Regjeringen presenterte nye strømtiltak som skal gi lavere og mer forutsigbare strømpriser. Fra 1. oktober kan husholdninger inngå fastprisavtaler på 40 øre per kilowattime. Samtidig reduseres momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, med planer om å avvikle den helt i neste stortingsperiode. Regjeringen vil også stanse planleggingen av nye undersjøiske kabler til utlandet frem til 2029. Det innføres en valgfri «Norgespris» med fastpris, men strømstøtten videreføres for de som ikke velger denne ordningen. Regjeringen vil ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk og ønsker et nordisk samarbeid for å stabilisere strømprisene.
1 måned siden
Elvia, Norges største nettselskap, senker nettleien med 70 kroner i måneden for en gjennomsnittlig husholdning fra 1. april. Årsaken er større flaskehalsinntekter enn forventet. Reduksjonen gjelder for husholdninger med et årsforbruk på 14.000 kWh, noe som utgjør 840 kroner i året. Selskapet justerer nettleien for å være så tett på tillatt inntekt som mulig. Regjeringen har også foreslått å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, noe som vil gi ytterligere lettelser. Dette er andre gang Elvia reduserer nettleien i år.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
3 måneder siden
Strømbransjen, ved Fornybar Norge, ønsker å endre synet på strømforsyning i husholdninger og argumenterer for at kortere strømbrudd bør aksepteres for å tillate bedre utnyttelse av strømnettet. Dagens økonomiske straff for strømbrudd, KILE, gjør nettselskapene forsiktige og fører til høyere nettleie og hindrer nye tilkoblinger. Bransjen mener en midlertidig endring i KILE-ordningen vil motivere til å teste ny teknologi og øke kapasiteten. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er uenig og mener KILE-kostnadene reflekterer samfunnets kostnad ved strømbrudd. Energiministeren henviser til fagmyndighetene, men understreker viktigheten av pålitelig strømforsyning.