Statnett foreslår en ny modell for nettleie som vil endre kostnadsfordelingen. Forbrukerrådet støtter forslaget og mener det er mer rettferdig for husholdningene.
Statnett, selskapet som drifter det norske sentralnettet, foreslår å endre modellen for nettleie. Bakgrunnen er et fullbooket strømnett og stort behov for kostbar utbygging. Statnett mener dagens kostnader er skjevfordelt, med for stor andel veltet over på vanlige forbrukere.
Forslaget innebærer å flytte mer av regningen til industrien, blant annet ved å fjerne eller svekke rabatter for store industrikunder. Forbrukerrådet, ved direktør Inger Lise Blyverket, er positiv til endringen. De mener den nye modellen fordeler kostnadene mer rettferdig basert på forbruk og vil redusere veksten i nettleien for husholdningene.
Mo Industripark frykter derimot at endringen kan doble nettleien for enkelte selskaper. Forbrukerrådet tror fjerning av rabatter kan føre til smartere kraftbruk og redusere behovet for fremtidige nettutbygginger.
Inger Lise Blyverket
Statnett
Forbrukerrådet
Mo Industripark
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
9 dager siden
Statnett foreslår å endre nettleien for kraftkrevende industri. Dette kan føre til betydelige kostnadsøkninger for bedrifter i Mo Industripark.
4 måneder siden
Huseierne og Forbrukerrådet uttrykker bekymring for økende nettleie for husholdninger, som allerede betaler dobbelt så mye som industrien. De mener husholdningene betaler en uforholdsmessig stor del av kostnadene for nettutbygging, mens nettselskapene deler ut store utbytter til kommunene. Huseierne frykter et nettleieopprør og ønsker en debatt om byrdefordeling. Forbrukerrådet mener at husholdningene betaler mer enn sin andel. Regjeringen avviser endringer i dagens modell og forskuttering av investeringer, og mener kostnadene fordeles rettferdig gjennom anleggsbidrag og vanlig nettleie.
8 dager siden
Frp foreslår endringer i strømnettet for å koble på flere bedrifter. Forslaget innebærer å akseptere korte strømbrudd.
4 måneder siden
De fire største nettselskapene i Norge foreslår å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent. Dette kommer som en reaksjon på forventede kraftige økninger i nettleien frem mot 2030. Selskapene frykter at økte kostnader vil føre til tap av tillit hos forbrukerne. De argumenterer for at et momskutt vil gi umiddelbar effekt for husholdningene, og sammenligner med den planlagte reduksjonen i moms for vann og avløp. Regjeringen har foreløpig ikke tatt stilling til forslaget, men viser til strømstøtteordninger og kutt i elavgiften. Nettselskapene tar også til orde for færre nettselskaper for å oppnå stordriftsfordeler.
4 måneder siden
Nettselskaper forventer økning i nettleien grunnet nødvendige investeringer i strømnettet. De foreslår tre tiltak for å holde kostnadene nede: øke kapasiteten i eksisterende nett, redusere antall nettselskaper for å oppnå stordriftsfordeler, og senke momsen på nettleie til 15 prosent. Nettselskapene understreker at konkurranse og nasjonal regulering er viktig for å holde kostnadene lave, samtidig som de anerkjenner behovet for å oppgradere infrastrukturen for å sikre stabil strømforsyning for alle.
3 måneder siden
Regjeringen har lagt frem et forslag om en valgfri fastpris på 40 øre/kWh for husholdninger og fritidsboliger, som et alternativ til dagens strømstøtte. Strømanalytikere er positive til ordningen for Sør-Norge, men mener folk i Nord-Norge bør avvente. De er usikre på hvem som tar regningen for den lave prisen. Ordningen gjelder ikke for bedrifter, noe som kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for industrien. Det er også bekymring for hvordan ordningen vil påvirke folks strømforbruk og kraftsystemet.
3 måneder siden
Strømbransjen, ved Fornybar Norge, ønsker å endre synet på strømforsyning i husholdninger og argumenterer for at kortere strømbrudd bør aksepteres for å tillate bedre utnyttelse av strømnettet. Dagens økonomiske straff for strømbrudd, KILE, gjør nettselskapene forsiktige og fører til høyere nettleie og hindrer nye tilkoblinger. Bransjen mener en midlertidig endring i KILE-ordningen vil motivere til å teste ny teknologi og øke kapasiteten. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er uenig og mener KILE-kostnadene reflekterer samfunnets kostnad ved strømbrudd. Energiministeren henviser til fagmyndighetene, men understreker viktigheten av pålitelig strømforsyning.
2 måneder siden
Kraftbransjen, representert ved Fornybar Norge, ønsker at nettselskapene ikke lenger skal straffes økonomisk for korte strømbrudd. De mener dette vil føre til bedre utnyttelse av strømnettet, lavere nettleie og mindre naturinngrep. Forbrukerrådet er sterkt uenig og frykter at det vil gå utover stabiliteten i strømforsyningen. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) deler bransjens ønske om bedre utnyttelse, men er bekymret for at det vil redusere insentivene til å investere i strømnettet.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen har en rekke partier foreslått endringer i strømsystemet for å redusere kostnadene for privatpersoner og bedrifter. Forslagene inkluderer fastprisordninger (Ap, SV, Sp), makspris (KrF, Frp, Rødt), fleksibel fastpris (H), endringer i nettleie og elavgift, samt justeringer i politikken rundt utenlandskabler. Arbeiderpartiet ønsker å redusere momsen på nettleie. Flere partier vil også revurdere elektrifiseringen av Melkøya. Tiltakene møtes med skepsis fra strømbransjen, som frykter økte priser for bedrifter, økt strømforbruk og økt effektbehov i strømnettet.
15 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny strømordning kalt «Norgespris», som gir forbrukere muligheten til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime eller den eksisterende strømstøtten. I tillegg foreslås det å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent. Forbrukerøkonomer mener tiltakene vil gi forutsigbarhet og lavere strømregninger for mange, spesielt i Sør- og Østlandet. Ordningen skal tre i kraft 1. oktober. Strømanalytikere påpeker at fastpris kan føre til økt strømforbruk i perioder med høy etterspørsel, da insentivet for å bruke strøm når den er billigst forsvinner.
2 måneder siden
Økonomer er skeptiske til Norgesprisen og foreslår en alternativ strømstøtteordning som gir alle strømbrukere lik støtte, uavhengig av forbruk, for å oppmuntre til strømsparing. Under dette forslaget vil husholdninger med lavt strømforbruk få reduserte regninger, mens de med høyt forbruk vil oppleve økte kostnader. Energiministeren innrømmer at Norgesprisen potensielt kan svekke motivasjonen for å redusere strømforbruket, men vektlegger viktigheten av forutsigbare strømregninger for husholdningene.
2 måneder siden
En rapport fra miljøstiftelsen Zero analyserer regjeringens forslag om «Norgespris» for strøm. Konklusjonen er at ordningen vil føre til høyere strømpriser for industri, næringsliv og offentlig sektor, da de ikke får tilgang til Norgespris. Det hevdes også at Norgespris kan redusere Norges kraftoverskudd og svekke insentivene til strømsparing. MDG kritiserer ordningen og mener den vil gi kommunene en stor ekstraregning. Energiministeren forsvarer forslaget med at det skal gi folk trygghet og forutsigbarhet i møte med ustabile strømpriser.
26 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
6 dager siden
Statnett melder at kraftlinjene i Innlandet er gamle og krever snarlig oppgradering. Økende strømforbruk og planlagt ny produksjon skaper et akutt behov for mer kapasitet i nettet.