Huseierne og Forbrukerrådet uttrykker bekymring over økende nettleiepriser for husholdninger. Nettleien for husholdninger er dobbelt så høy som for industrien, selv om husholdningene kun står for rundt 30 prosent av strømforbruket.
Det fryktes et nettleieopprør dersom prisene fortsetter å stige. Forbrukerrådet påpeker at husholdningene betaler en uforholdsmessig stor del av kostnadene for nettleien.
Huseierne mottar mange henvendelser fra bekymrede strømkunder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Huseierne og Forbrukerrådet uttrykker bekymring for økende nettleie for husholdninger, som allerede betaler dobbelt så mye som industrien. De mener husholdningene betaler en uforholdsmessig stor del av kostnadene for nettutbygging, mens nettselskapene deler ut store utbytter til kommunene. Huseierne frykter et nettleieopprør og ønsker en debatt om byrdefordeling. Forbrukerrådet mener at husholdningene betaler mer enn sin andel. Regjeringen avviser endringer i dagens modell og forskuttering av investeringer, og mener kostnadene fordeles rettferdig gjennom anleggsbidrag og vanlig nettleie.
4 måneder siden
Høye strømpriser i Sør-Norge skaper bekymring for næringslivet. En undersøkelse viser at over 30% av bedriftene i Kristiansandsregionen frykter for fremtiden på grunn av vedvarende høye strømpriser. Mange sliter med å overføre kostnadene til kundene, noe som truer lønnsomheten. Flere bedrifter har iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket. Energiministeren anbefaler nå at bedrifter inngår fastprisavtaler for å sikre seg mot prissvingninger. Strømstøtten er primært rettet mot husholdninger, men det jobbes med en varig ordning for næringslivet.
4 måneder siden
Hytteeier Øystein Bjøndal Lund, som også er styremedlem i Norges Hytteforbund, opplever økte strømkostnader på hytta og ønsker en ordning der strømstøtten kan fordeles mellom hjem og fritidsbolig. Han mener det bør være opp til hver enkelt å bestemme hvor strømstøtten skal brukes. Regjeringen på sin side, ved statssekretær Elisabeth Sæther, understreker at dagens strømstøtteordning er lik og rettferdig for alle, og at det ikke er aktuelt å endre den slik at den også gjelder fritidsboliger. Lund er bekymret for konsekvensene høye strømpriser har for lokalt næringsliv i hyttekommuner. Regjeringen har innført lavere nettleie i områder med høye strømpriser som et tiltak.
1 måned siden
Kommunale gebyrer i Norge øker kraftig, særlig for vann og avløp, noe som bekymrer Huseierne. Oslo opplever en økning på 15,8 prosent i år, mens Lillestrøm har en gjennomsnittlig økning på 27 prosent. Årsaken er store investeringer og vedlikeholdsetterslep i vann- og avløpssystemene. Huseierne mener politikerne må ta grep og at staten må bidra for å dempe gebyrveksten, da høye gebyrer kan føre til betalingsproblemer for mange familier. Gebyrveksten ventes å overstige lønnsveksten, og innen 2030 kan mange husholdninger oppleve årlige gebyrer på 40-50.000 kroner.
3 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om store forskjeller i strømselskapenes påslag, som kan føre til at mange betaler tusenvis av kroner for mye. Påslagene varierer fra 0 til 35 øre per kWh, noe som kan utgjøre en forskjell på opptil 5600 kroner i året for en gjennomsnittlig husholdning. Forbrukerrådet anbefaler forbrukere å sjekke sine strømavtaler og sammenligne priser på deres tjeneste. Bærum energiomsetning er blant selskapene med de høyeste påslagene. Mange betaler unødvendig mye på grunn av høye påslag og unødvendige tilleggstjenester som strømforsikring og grønn strøm.
3 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om store prisforskjeller på strømavtaler, hvor påslagene varierer fra 0 til 35 øre per kWh. Dette kan utgjøre en forskjell på opptil 5600 kroner i året for en gjennomsnittlig husholdning. Bærum energiomsetning skiller seg ut med det høyeste påslaget. Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å sjekke sine avtaler, da mange betaler unødvendig mye. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og en av ti aldri har byttet leverandør. Forbrukerrådet anbefaler bruk av deres sammenligningstjeneste for å finne de beste avtalene.
3 måneder siden
En ny oversikt fra Forbrukerrådet viser store prisforskjeller på strømavtaler. Forskjellen mellom den dyreste og billigste avtalen kan være opptil 5600 kroner i året for en standardhusholdning. Strømselskapenes påslag varierer betydelig, fra 0 til 35 øre per kilowattime. Forbrukerrådet påpeker at mange forbrukere betaler unødvendig mye for strømmen og advarer mot å la seg lokke til å betale ekstra for strømforsikringer eller grønn strøm. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og mange har aldri byttet leverandør. Forbrukerrådet mener dette kan føre til at mange betaler mer enn nødvendig.
5 dager siden
Statnett foreslår å endre nettleien for kraftkrevende industri. Dette kan føre til betydelige kostnadsøkninger for bedrifter i Mo Industripark.
2 måneder siden
En rapport advarer om at regjeringens foreslåtte Norgespris, en fastprisavtale på strøm for privatpersoner, kan føre til økt strømforbruk og ubalanse i kraftmarkedet. Selv om Norgespris gir billigere strøm for husholdninger, vil det totale forbruket øke betraktelig, noe som kan føre til høyere strømpriser for industrien og offentlig sektor, som ikke omfattes av ordningen. Rapporten peker også på at økt forbruk vil belaste strømnettet og true kraftbalansen, samt føre til at statens utgifter vil øke betraktelig. I tillegg forventes det at færre vil installere varmepumper på grunn av den lave strømprisen.
1 måned siden
Forbrukerrådet advarer over 60.000 strømkunder med variable strømavtaler, som betaler en «blodpris» og taper tusenlapper i måneden. Ifølge NVE har 2,3 prosent av norske husholdninger slike avtaler. Forbrukerrådet anslår at strømselskapene tjener én milliard kroner på dette. Strømkunder med variable avtaler får også mindre ut av strømstøtteordningen. Rådet oppfordrer kundene til å sjekke avtalen og bytte til spotpris eller leveringspliktig strøm, som er billigere alternativer. Selskapene oppfordres til å si opp avtalene.
2 måneder siden
Regjeringen har lagt frem et forslag om en valgfri fastpris på 40 øre/kWh for husholdninger og fritidsboliger, som et alternativ til dagens strømstøtte. Strømanalytikere er positive til ordningen for Sør-Norge, men mener folk i Nord-Norge bør avvente. De er usikre på hvem som tar regningen for den lave prisen. Ordningen gjelder ikke for bedrifter, noe som kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for industrien. Det er også bekymring for hvordan ordningen vil påvirke folks strømforbruk og kraftsystemet.
4 måneder siden
Hytteeiere opplever høye strømregninger uten strømstøtte, noe som fører til at mange velger å holde seg hjemme. Den nye nettleiemodellen, som priser kapasitet og tidspunkt for strømforbruk, gjør det dyrt å bruke hytta. Dette rammer spesielt pensjonister, som utgjør en stor andel av hytteeiere. Redusert hyttebruk kan ha negative konsekvenser for lokalsamfunn og arbeidsplasser. Det anbefales å redusere innetemperaturen, bruke varmepumpe, og jevne ut strømforbruket for å spare strøm, men det mest effektive tiltaket er å redusere opphold på hytta.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
2 måneder siden
Økonomer er skeptiske til Norgesprisen og foreslår en alternativ strømstøtteordning som gir alle strømbrukere lik støtte, uavhengig av forbruk, for å oppmuntre til strømsparing. Under dette forslaget vil husholdninger med lavt strømforbruk få reduserte regninger, mens de med høyt forbruk vil oppleve økte kostnader. Energiministeren innrømmer at Norgesprisen potensielt kan svekke motivasjonen for å redusere strømforbruket, men vektlegger viktigheten av forutsigbare strømregninger for husholdningene.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har igjen nådd ekstremt høye nivåer, med priser over 13 kr/kWh. Dette skyldes prissmitte fra Europa, der lav vindkraftproduksjon bidrar til økte priser. Ordfører i Kristiansand, Mathias Bernander, uttrykker stor bekymring for næringslivet og arbeidsplasser, da strømstøtten ikke gjelder for bedrifter og hytteeiere. Han kritiserer regjeringens tiltak og mener at Sør-Norge betaler en uforholdsmessig høy pris. I tillegg bidrar tidlig stenging av tyske kullkraftverk til ustabilitet i kraftsystemet, noe som forverrer situasjonen ytterligere.