Christian Winther, kjent fra Monkey Plot og Ich Bin Nintendo, lanserer sitt tredje soloalbum «Sculptures From Under the City Ice». Albumet utforsker altpop med jazz- og improvisasjonselementer.
Seks av syv låter er på engelsk, mens «Forsvinner» er på norsk.
Winther fremstår som en dyktig gitarist med en særegen stemme, og han samarbeider med et band bestående av Lars Ove Fossheim, Hans Hulbækmo, Anja Lauvdal og Magnus Skavhaug Nergaard, som skaper et personlig musikalsk landskap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen fremhever Motvind Records som en viktig aktør i norsk musikkliv, og presenterer fire nylige utgivelser. Den beskriver samarbeidet mellom Egil Kalman og Hans Hulbækmo, der de improviserer med synth, munnharpe, bass, congas og trommer. Håkon Thelin tolker folkemusikk på kontrabass, mens Helga Myhr og Tanja Orning skaper unike lydlandskaper med hardingfele og cello. Joel Rings avantgarde jazzprosjekt utforsker jazzens yttergrenser. Felles for musikerne er originalitet, improvisasjon og et sterkt kunstnerisk særpreg.
1 måned siden
Reolôs album «Dystopi Delete» utforsker et unikt musikalsk landskap ved å blande norsk folkemusikk med indierock og jazz. Vokalist Anders Røine bidrar med skarpe, kritiske og morsomme tekster sunget med en særegen stemme. Med musikere som Hans Hulbækmo og brødrene Kjorstad, som trakterer et mangfold av instrumenter, skapes et lydbilde utenfor det vanlige. Støymagiker Lasse Marhaug tilfører en improvisert dimensjon som gir albumet et ekstra krydder.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser fremhever flere norske artister som Mathias Eick, Knut Kristiansen, Christian Winther og Telehiv for deres kvalitet og originalitet. Den polske jazzfiolinisten Adam Baldych får også ros for sitt album Portraits. Anmeldelsene dekker et bredt spekter av sjangre, fra jazz til poprock, og gir et innblikk i musikernes unike uttrykk og musikalske landskap. Manuel Valera Trio – Live at l´Osons Jazz Club får terningkast 4, mens de andre får 5.
2 måneder siden
Martin Horntveths prosjekt Gouldian Finch er ute med sitt andre album, "Scizho", et drøyt år etter debuten "Hatch". Albumet bygger videre på bestillingsverket "Polaroid" fra Kongsberg-festivalen i 2021, og viser Horntveths allsidighet innen jazz, jazzrock og fusion. "Scizho" presenterer ni energiske låter der Horntveth selv bidrar på en rekke instrumenter, i tillegg til et imponerende lag av norske jazzmusikere. Albumet beskrives som en godtepose full av musikalsk overskudd og kreativitet, og bekrefter Gouldian Finchs posisjon i norsk musikkliv.
1 måned siden
Nicolas Leirtrø, en anerkjent bassist og låtskriver, gir ut soloalbumet "Cherry Blossom". Albumet er spilt inn i Electrical Audio i Chicago, og består av sju improviserte spor for solobass. Leirtrø viser et stort spenn i uttrykket og utforsker bassens muligheter som musikalsk lydkilde. Albumet er en "der og da" produksjon der låtene presenteres slik de ble spilt inn. I motsetning til Arild Andersens "Landloper", fokuserer Leirtrø mer på fri improvisasjon enn sterke melodier. Albumet er kun tilgjengelig på kassett.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Simin Tanders nye album «The Wind», der den tysk-afghanske vokalisten med base i Oslo utforsker sin musikalske identitet. Albumet er inspirert av ulike kulturer og språk, inkludert pasjto, og kombinerer elementer fra Spania, Italia, England og Norge. Tander har satt sammen et band bestående av Harpreet Bansal, Björn Meyer og Samuel Rohrer, som sammen skaper et sjangersprengende lydbilde. Musikken beskrives som et personlig visittkort som løfter Tander opp på et høyt og originalt nivå.
1 måned siden
Ukas musikkanmeldelser spenner fra folkemusikk til jazz og samtidsmusikk. Reolô blander sjangere og får toppscore. Ketil Bjørnstad utforsker både korverk og solopiano. Ingebjørg Loe Bjørnstad skaper et kammermusikalsk møte med personlige tekster. Linda May Han Oh reflekterer over eksistensielle spørsmål. Pedro Melo Alves utfordrer med improviserte lydlandskaper. Rahel Talts presenterer et ambisiøst verk med musikere fra flere land.
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.
2 måneder siden
Multiinstrumentalisten Stein Urheim har gitt ut albumet «Speilstillevariasjoner», der han utforsker reinstemming og mikrotonalitet. Urheim, som tidligere har vunnet Edvard-prisen, spiller selv en rekke instrumenter inkludert gitarer, ronroco og elektronikk. Med seg har han anerkjente musikere som Sam Gendel, Siv Øyunn Kjenstad, Hans Kjorstad og Ikue Mori. Albumet beskrives som melodisk, annerledes og fascinerende, og bekrefter Urheims posisjon som en unik musiker.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler et samarbeid mellom bluesmusiker Tor Einar Bekken og installasjonskunstner Anders Elsås. Bekken, kjent for sin bluesmusikk, utforsker her improvisasjonsmusikk på gitar og piano. Elsås, som er bosatt i Trondheim, har laget en stor metallinstallasjon kalt «The Ship» i Galleri KNUST, som han bruker til å skape lyd. Sammen improviserer de, der Bekken responderer på Elsås' lydinstallasjoner og omvendt. Resultatet er en spennende og annerledes musikalsk opplevelse, som er tilgjengelig på kassett. Dette prosjektet viser Bekkens allsidighet som artist.
26 dager siden
Artikkelen omhandler den nye norske pianotrioen Vinterhagen, bestående av Liv Andrea Hauge, Fredrik Luhr Dietrichson og Andreas Skår Winther. Trioen har gitt ut albumet «Veksthuset», som ble spilt inn i 2022. Musikken beskrives som melodisk, vakker og rytmisk spennende, med både melankolske og frie utflukter. Artikkelen fremhever bandets kjemi og musikalske dyktighet, og konkluderer med at Vinterhagen er en ny pianotrio av svært høy kvalitet.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Mats Eilertsens nye soloalbum «1», som er hans andre solo-utgivelse. Eilertsen er en anerkjent og allsidig bassist, kjent for sitt arbeid med en rekke band innen jazz og folkemusikk. Albumet beskrives som en svenneprøve der Eilertsen utforsker bassens muligheter med inspirasjon fra folkemusikk, jazz og klassisk musikk. Han bruker mye bue og viser stor innlevelse og teknisk dyktighet. Artikkelen fremhever Eilertsens lyriske tonespråk og evne til å skape varme og inderlighet i musikken sin.
20 dager siden
Den danske altsaksofonisten Amalie Dahl, som har base i Norge, presenterer sitt nye kvartettprosjekt 'Breaking/Building Habits'. Kvartetten, med en unik instrumentering bestående av altsaksofon, gitar, trommer og vibrafon, utforsker musikalske landskap mellom komponert musikk og fri improvisasjon. Musikken, som ble fremført på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo, beskrives som spennende, uforutsigbar og fascinerende, og viser Dahls evne til å utvide sitt musikalske uttrykk.
3 måneder siden
Denne ukens musikkanmeldelser presenterer et bredt spekter av utgivelser. Et tidligere uoppdaget liveopptak med Al Jarreau får toppkarakter, mens supergruppen Unionen debuterer med et variert lydbilde. Daniel Garcia Trio leverer et samspilt album med gjesteartister, og Carl Petter Opsahl avslutter sin trilogi med et personlig verk for bassklarinett. Tor Einar Bekken og Anders Elsås utforsker improvisasjon med gitar, piano og installasjon. Anmeldelsene viser en solid musikkuke med flere sterke utgivelser innenfor ulike sjangre.
4 måneder siden
Den dansk-norske altsaksofonisten Mette Rasmussen, bosatt i Trondheim, har etablert et samarbeid med de amerikanske musikerne Ches Smith og Craig Taborn. Rasmussen har markert seg internasjonalt med sin frie tilnærming til jazz, og har tidligere jobbet med Taborn i duo og andre smågrupper. Trioen møttes først i 2016, og gikk i studio i Brooklyn for to år siden. Resultatet er et album med syv improviserte spor, der lytting og dynamikk er sentrale elementer. Musikken beskrives som frijazz på høyt nivå.