Multiinstrumentalisten Stein Urheim har gitt ut albumet «Speilstillevariasjoner», der han utforsker reinstemming og mikrotonalitet. Urheim, som tidligere har vunnet Edvard-prisen, spiller selv en rekke instrumenter inkludert gitarer, ronroco og elektronikk.
Med seg har han anerkjente musikere som Sam Gendel, Siv Øyunn Kjenstad, Hans Kjorstad og Ikue Mori.
Albumet beskrives som melodisk, annerledes og fascinerende, og bekrefter Urheims posisjon som en unik musiker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser presenterer et bredt utvalg av sjangere og artister, hovedsakelig innenfor jazz. Elin Forkelid får anerkjennelse for sitt atmosfæriske album, mens Treverket fremheves for sin livsbejaende musikk. Stein Urheim utforsker unike lydlandskap med et internasjonalt ensemble, og Ben Wendel bekrefter sin posisjon som en fremtredende saksofonist. The New York Second presenterer musikk inspirert av kunstverk, John Stein hylles for sin tidløse jazz, og Mute inviterer lytterne inn i nye musikalske territorier med sin blanding av asiatiske og amerikanske elementer.
1 måned siden
Reolôs album «Dystopi Delete» utforsker et unikt musikalsk landskap ved å blande norsk folkemusikk med indierock og jazz. Vokalist Anders Røine bidrar med skarpe, kritiske og morsomme tekster sunget med en særegen stemme. Med musikere som Hans Hulbækmo og brødrene Kjorstad, som trakterer et mangfold av instrumenter, skapes et lydbilde utenfor det vanlige. Støymagiker Lasse Marhaug tilfører en improvisert dimensjon som gir albumet et ekstra krydder.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Mats Eilertsens nye soloalbum «1», som er hans andre solo-utgivelse. Eilertsen er en anerkjent og allsidig bassist, kjent for sitt arbeid med en rekke band innen jazz og folkemusikk. Albumet beskrives som en svenneprøve der Eilertsen utforsker bassens muligheter med inspirasjon fra folkemusikk, jazz og klassisk musikk. Han bruker mye bue og viser stor innlevelse og teknisk dyktighet. Artikkelen fremhever Eilertsens lyriske tonespråk og evne til å skape varme og inderlighet i musikken sin.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever Motvind Records som en viktig aktør i norsk musikkliv, og presenterer fire nylige utgivelser. Den beskriver samarbeidet mellom Egil Kalman og Hans Hulbækmo, der de improviserer med synth, munnharpe, bass, congas og trommer. Håkon Thelin tolker folkemusikk på kontrabass, mens Helga Myhr og Tanja Orning skaper unike lydlandskaper med hardingfele og cello. Joel Rings avantgarde jazzprosjekt utforsker jazzens yttergrenser. Felles for musikerne er originalitet, improvisasjon og et sterkt kunstnerisk særpreg.
2 måneder siden
Gitaristen Karl Bjorå utforsker et bredt spekter av musikalske uttrykk på sitt nye album «I Would Have Made It». Han blander ulike sjangre som indierock, blues, psykedelisk jazz og folkemusikk, og skaper et unikt lydlandskap. Med seg har han et ensemble av spennende musikere som bidrar til et lydunivers utenfor allfarvei. Bjorå gir musikerne frihet til å utvikle musikken, samtidig som han viser sine kvaliteter som gitarist og multiinstrumentalist.
1 måned siden
Ukas musikkanmeldelser spenner fra folkemusikk til jazz og samtidsmusikk. Reolô blander sjangere og får toppscore. Ketil Bjørnstad utforsker både korverk og solopiano. Ingebjørg Loe Bjørnstad skaper et kammermusikalsk møte med personlige tekster. Linda May Han Oh reflekterer over eksistensielle spørsmål. Pedro Melo Alves utfordrer med improviserte lydlandskaper. Rahel Talts presenterer et ambisiøst verk med musikere fra flere land.
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.
2 måneder siden
Martin Horntveths prosjekt Gouldian Finch er ute med sitt andre album, "Scizho", et drøyt år etter debuten "Hatch". Albumet bygger videre på bestillingsverket "Polaroid" fra Kongsberg-festivalen i 2021, og viser Horntveths allsidighet innen jazz, jazzrock og fusion. "Scizho" presenterer ni energiske låter der Horntveth selv bidrar på en rekke instrumenter, i tillegg til et imponerende lag av norske jazzmusikere. Albumet beskrives som en godtepose full av musikalsk overskudd og kreativitet, og bekrefter Gouldian Finchs posisjon i norsk musikkliv.
1 måned siden
Den portugisiske trommeslageren Pedro Melo Alves har gitt ut albumet "Conundrum Vol. 1", som er et resultat av møter med 13 musikere han aldri før har spilt med. Prosjektet består av fritt improviserte duoer med et mangfold av instrumenter og elektronikk, innspilt mellom 2019 og 2023. Selv om ikke alle møtene er like spennende, viser albumet Alves' allsidighet og kompromissløse tilnærming til musikk. Albumet bekrefter hans posisjon som en viktig instrumentalist på den alternative musikkscenen.
6 dager siden
Kjetil Husebø feirer sin 50-årsdag med utgivelsen av dobbelt-CD-en «Piano Transformed – Interspace». Albumet inneholder over 90 minutter med nye musikalske transformasjoner, innspilt i studioet til Morten Qvenild på Nesodden. Med 18 improviserte låter kombinerer Husebø live sampling, elektronikk og redigering i samarbeid med medprodusent og tekniker Juhani Silvola. Musikken hans krever tid og oppmerksomhet fra lytteren, og avslører stadig nye lag ved gjentatte lyttinger. Husebøs verk oppleves som filosofisk og utfordrende, selv om enkelte kan oppfatte det som noe langdrygt.
20 dager siden
Artikkelen er en anmeldelse av Action & Tension & Space sitt femte album «New Dimensions». Anmelderen beskriver musikken som en spennende blanding av loungerock, folkemusikk, jazz og psykedelia, skapt av Øystein Braut, Ørjan Haaland, Per Steinar Lie og Julius Lind. Albumet inneholder seks låter, hvorav en er en cover av Bjørnar Andresens «Champagne Of Course». Sigbjørn Apeland og Ståle Liavik Solberg bidrar som gjester, og tilfører albumet et ekstra krydder. Anmelderen fremhever bandets unike evne til å skape en suggererende og fascinerende lytteopplevelse.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Carlos Bicas album '11:11', utgitt i 2024. Bica er en veteran innen portugisisk jazz, og albumet er inspirert av 50-årsjubileet for nellikrevolusjonen. Han har med seg en kvartett bestående av vibrafon, gitar og altsaksofon. Musikken beskrives som en blanding av melankolske stemninger og friere improvisasjoner. Besetningen er uvanlig, og musikken fremstår som både fascinerende og nyskapende. Bica har tidligere spilt med storheter som John Zorn og Lee Konitz, men er likevel ukjent for anmelderen.
26 dager siden
Artikkelen er en hyllest til Bugge Wesseltofts album «Am Are», som beskrives som en musikalsk gumbo der han samarbeider med musikere fra ulike generasjoner og musikalske uttrykk. Albumet inneholder både solo piano, duo med trommer, trio med saksofon og vokal, samt opptak med Jon Christensen og Sveinung Hovensjø. Anmelderen fremhever Wesseltofts kreativitet, nysgjerrighet og gjennomføringskraft, og konkluderer med at albumet er en sterk manifestering av disse kvalitetene.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser fremhever flere norske artister som Mathias Eick, Knut Kristiansen, Christian Winther og Telehiv for deres kvalitet og originalitet. Den polske jazzfiolinisten Adam Baldych får også ros for sitt album Portraits. Anmeldelsene dekker et bredt spekter av sjangre, fra jazz til poprock, og gir et innblikk i musikernes unike uttrykk og musikalske landskap. Manuel Valera Trio – Live at l´Osons Jazz Club får terningkast 4, mens de andre får 5.
6 dager siden
Erlend Apneseths bestillingsverk «Song over støv» ble først fremført i 2022 og modnet i ett år før innspilling i 2023. Verket er inspirert av musikalske impulser fra hele verden og Apneseths egen bakgrunn. Ensemblet består av fire hardingfelespillere og flere andre musikere som sammen skaper en rik og mangfoldig lyd. Apneseth ønsket at musikerne skulle ta eierskap til musikken, noe som har bidratt til verkets mangefasetterte uttrykk. «Song over støv» får ros for å være spennende, unik og har potensial til å leve videre i norsk musikk.