Artikkelen omhandler et samarbeid mellom bluesmusiker Tor Einar Bekken og installasjonskunstner Anders Elsås. Bekken, kjent for sin bluesmusikk, utforsker her improvisasjonsmusikk på gitar og piano.
Elsås, som er bosatt i Trondheim, har laget en stor metallinstallasjon kalt «The Ship» i Galleri KNUST, som han bruker til å skape lyd. Sammen improviserer de, der Bekken responderer på Elsås' lydinstallasjoner og omvendt.
Resultatet er en spennende og annerledes musikalsk opplevelse, som er tilgjengelig på kassett. Dette prosjektet viser Bekkens allsidighet som artist.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen fremhever Motvind Records som en viktig aktør i norsk musikkliv, og presenterer fire nylige utgivelser. Den beskriver samarbeidet mellom Egil Kalman og Hans Hulbækmo, der de improviserer med synth, munnharpe, bass, congas og trommer. Håkon Thelin tolker folkemusikk på kontrabass, mens Helga Myhr og Tanja Orning skaper unike lydlandskaper med hardingfele og cello. Joel Rings avantgarde jazzprosjekt utforsker jazzens yttergrenser. Felles for musikerne er originalitet, improvisasjon og et sterkt kunstnerisk særpreg.
4 måneder siden
Den samiske artisten Torgeir Vassvik og den finsk-norske gitaristen Juhani Silvola har sammen skapt et unikt musikalsk uttrykk på albumet «White». De åtte låtene er utviklet og arrangert i fellesskap, og innspilt i samme rom. Vassvik bidrar med sin personlige joik og spill på gitar, munnharpe og govvadas, mens Silvola tilfører elektronikk og preparert gitar. Samspillet mellom de to skaper en avantgardistisk joik-noir, der de tar sjanser og lytter til hverandre. Albumet fremstår som et personlig visittkort fra to uredde musikere.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Karl Strømme og hans nyeste musikalske prosjekt, "The Moonfish", en duo bestående av Strømme og perkusjonist Andreas Bratlie. De to musikerne møttes i 1994 og har siden utviklet et musikalsk samarbeid. Strømme bruker et bredt spekter av instrumenter som trompet, synther, bassgitar og piano, mens Bratlie bidrar med både tablas og trommesett. Musikken beskrives som en blanding av dub, jazz og samtidsmusikk, med innflytelse fra trompetister som Miles Davis og Nils Petter Molvær. Anmelderen fremhever at musikken er groovy og fengende, og mener Strømme fortjener mer anerkjennelse for sitt talent.
1 måned siden
Ukas musikkanmeldelser spenner fra folkemusikk til jazz og samtidsmusikk. Reolô blander sjangere og får toppscore. Ketil Bjørnstad utforsker både korverk og solopiano. Ingebjørg Loe Bjørnstad skaper et kammermusikalsk møte med personlige tekster. Linda May Han Oh reflekterer over eksistensielle spørsmål. Pedro Melo Alves utfordrer med improviserte lydlandskaper. Rahel Talts presenterer et ambisiøst verk med musikere fra flere land.
4 måneder siden
Ole Jørn Myklebust og Georg Buljo, begge med lang fartstid i norsk musikkliv, har gått sammen i prosjektet 'Moai'. De to musikerne, som tidligere har samarbeidet med Mari Boine, utforsker et musikalsk landskap som blander samisk tradisjonsmusikk, nordisk folkemusikk, og jazz, krydret med arabiske toneganger. De bruker en rekke instrumenter, inkludert trompet, xaphoon, gitar, joik, og elektronikk. 'Moai', som betyr 'vi to' på samisk, reflekterer et nært musikalsk samarbeid. Musikken beskrives som rolig og harmonisk, og er kun tilgjengelig digitalt.
2 måneder siden
Gitaristen Karl Bjorå utforsker et bredt spekter av musikalske uttrykk på sitt nye album «I Would Have Made It». Han blander ulike sjangre som indierock, blues, psykedelisk jazz og folkemusikk, og skaper et unikt lydlandskap. Med seg har han et ensemble av spennende musikere som bidrar til et lydunivers utenfor allfarvei. Bjorå gir musikerne frihet til å utvikle musikken, samtidig som han viser sine kvaliteter som gitarist og multiinstrumentalist.
2 måneder siden
Artikkelen presenterer musikkanmeldelser av flere artister og album. Rodrigo Villagra debuterer med jazz inspirert av 60-tallet, mens Arbenz møter Ron Carter i et alpint jazzsamarbeid. Karl Bjorå blander sjangre og skaper et unikt lydbilde, og Emmet Cohen leverer hardtswingende jazz i tradisjonell stil. B.B. Kings konsert fra 1977 i Frankrike fanger blueskongen i storform. I tillegg trekkes frem utgivelser fra Ra Kalam Bob Moses og Motvind Records, som begge representerer kreativitet og idealisme innen musikken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler et musikalsk møte mellom sarod- og tanpura-utøveren Sudeshna Bhattacharya og tablavirtuosen Mosin Khan Kawa. Bhattacharya, bosatt i Norge siden 2013, har samarbeidet med Khan Kawa om innspillingen av tre ragaer, utgitt av Motvind Records. Musikken beskrives som en fordypende opplevelse som inviterer lytteren inn i et tradisjonelt indisk musikalsk landskap, preget av lange improvisasjoner og samtaler mellom instrumentene.
2 måneder siden
Gitaristduoen kÖök, bestående av Jørn Eerik Ahlsen Alkanger og Stian Larsen, har siden 2012 utforsket improvisasjon og samtidsmusikk med jazz. Tidligere har de brukt elektriske gitarer og avansert teknologi, men på deres nye utgivelse har de tatt en radikal vending og benytter kun akustiske gitarer. Musikken er åpen, fri og skaper assosiasjoner, og den er akkompagnert av stemningsfulle fotografier. KÖök fortsetter å være kompromissløse og skaper spenning med sine musikalske samtaler, som egner seg best for konsentrert lytting.
1 måned siden
Reolôs album «Dystopi Delete» utforsker et unikt musikalsk landskap ved å blande norsk folkemusikk med indierock og jazz. Vokalist Anders Røine bidrar med skarpe, kritiske og morsomme tekster sunget med en særegen stemme. Med musikere som Hans Hulbækmo og brødrene Kjorstad, som trakterer et mangfold av instrumenter, skapes et lydbilde utenfor det vanlige. Støymagiker Lasse Marhaug tilfører en improvisert dimensjon som gir albumet et ekstra krydder.
2 måneder siden
Multiinstrumentalisten Stein Urheim har gitt ut albumet «Speilstillevariasjoner», der han utforsker reinstemming og mikrotonalitet. Urheim, som tidligere har vunnet Edvard-prisen, spiller selv en rekke instrumenter inkludert gitarer, ronroco og elektronikk. Med seg har han anerkjente musikere som Sam Gendel, Siv Øyunn Kjenstad, Hans Kjorstad og Ikue Mori. Albumet beskrives som melodisk, annerledes og fascinerende, og bekrefter Urheims posisjon som en unik musiker.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Ketil Bjørnstads to nye musikalske prosjekter. "Evening Song - Aftensang" er et resultat av et ønske fra organist Svein Rustad, basert på Bjørnstads dikt, og presenteres som et stemningsfullt pianoverk. "Jag etter vind" er et korverk tonesatt fra "Forkynneren" i Det gamle testamentet, initiert av Catharina Jacobsen, og urfremført i Oslo Domkirke med et stort ensemble. CD-pakken inneholder både solopianoversjonen og liveversjonen av korverket, og markerer Bjørnstads fortsatte kreativitet.
4 måneder siden
Den dansk-norske altsaksofonisten Mette Rasmussen, bosatt i Trondheim, har etablert et samarbeid med de amerikanske musikerne Ches Smith og Craig Taborn. Rasmussen har markert seg internasjonalt med sin frie tilnærming til jazz, og har tidligere jobbet med Taborn i duo og andre smågrupper. Trioen møttes først i 2016, og gikk i studio i Brooklyn for to år siden. Resultatet er et album med syv improviserte spor, der lytting og dynamikk er sentrale elementer. Musikken beskrives som frijazz på høyt nivå.
1 måned siden
Pianisten Ole Fredrik Norbye og saksofonisten Njål Ølnes presenterer duoprosjektet "Bird Food", et album som utforsker improvisert musikk med et fugletema. Albumet består av både egne komposisjoner og tolkninger av låter fra blant andre Ornette Coleman, Keith Jarrett og Steve Swallow. Musikken beskrives som en kammerperle, der Norbyes melankolske pianospill møter Ølnes' tenorsaksofon i intime samtaler. Etter mange år med undervisning, viser Ølnes at han fortsatt er en aktiv og relevant musiker med dette albumet.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Mats Eilertsens nye soloalbum «1», som er hans andre solo-utgivelse. Eilertsen er en anerkjent og allsidig bassist, kjent for sitt arbeid med en rekke band innen jazz og folkemusikk. Albumet beskrives som en svenneprøve der Eilertsen utforsker bassens muligheter med inspirasjon fra folkemusikk, jazz og klassisk musikk. Han bruker mye bue og viser stor innlevelse og teknisk dyktighet. Artikkelen fremhever Eilertsens lyriske tonespråk og evne til å skape varme og inderlighet i musikken sin.