Artikkelen omhandler Mats Eilertsens nye soloalbum «1», som er hans andre solo-utgivelse. Eilertsen er en anerkjent og allsidig bassist, kjent for sitt arbeid med en rekke band innen jazz og folkemusikk.
Albumet beskrives som en svenneprøve der Eilertsen utforsker bassens muligheter med inspirasjon fra folkemusikk, jazz og klassisk musikk. Han bruker mye bue og viser stor innlevelse og teknisk dyktighet.
Artikkelen fremhever Eilertsens lyriske tonespråk og evne til å skape varme og inderlighet i musikken sin.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen presenterer felespilleren Marie Klåpbakken og hennes nye soloutgivelse, hvor hun viser seg som en dyktig instrumentalist og historieforteller. Med røtter i Vinstra formidler hun musikken sin på en måte som skaper en unik forbindelse med lytteren. Albumet er et resultat av samarbeid med anerkjente tekstforfattere og musikere, og kombinerer folkemusikk med singer/songwriter-elementer. Artikkelen konkluderer med at Marie Klåpbakken fortjener mer anerkjennelse og oppmerksomhet for sitt musikalske talent.
1 måned siden
Artikkelen er en hyllest til Eyolf Dale Trio og deres nye album «When Shadows Dance». Skribenten fremhever Dales komposisjonstalent, som kombinerer elementer fra jazz, klassisk musikk og norsk folkemusikk. Trioens samspill, med Audun Kleive på trommer og Per Zanussi på bass, beskrives som empatisk og kollektivt. Kleives perkusjon og Zanussis solide bassarbeid fremheves som essensielle for trioens uttrykk. Dale roses for sitt tekniske arsenal og melodiske bredde, som plasserer ham i elitesjiktet av akustiske pianister.
1 måned siden
Nicolas Leirtrø, en anerkjent bassist og låtskriver, gir ut soloalbumet "Cherry Blossom". Albumet er spilt inn i Electrical Audio i Chicago, og består av sju improviserte spor for solobass. Leirtrø viser et stort spenn i uttrykket og utforsker bassens muligheter som musikalsk lydkilde. Albumet er en "der og da" produksjon der låtene presenteres slik de ble spilt inn. I motsetning til Arild Andersens "Landloper", fokuserer Leirtrø mer på fri improvisasjon enn sterke melodier. Albumet er kun tilgjengelig på kassett.
2 måneder siden
Artikkelen hyller Mathias Eick som en fremragende trompetist, komponist og bandleder, særlig for albumet «Lullaby». Etter sin debut på ECM i 2008 har han etablert seg som en sentral musiker. Hans nye kvartett, bestående av Hans Hulbækmo, Kristjan Randalu og Ole Morten Vågan, fremheves for sitt samspill. Eick beskrives som en musiker med en varm tone og evne til å skrive melodisk og melankolsk musikk. Artikkelen understreker at Eick har utviklet en særegen stemme i jazzens univers, og «Lullaby» fremheves som et av hans beste album.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Jon Larsens nye album, 'No Man's Land', som kombinerer string swing med strykere fra Minsk kammerorkester. Larsen, kjent for sin allsidighet som gitarist, maler og stjernestøvforsker, har i 30 år hatt et ønske om å oppsummere sin musikk for strykere. Strykerne ble spilt inn for 18 år siden, og nå har han fullført prosjektet med de unge gitaristene Ola Erlien og Gustav Skaaret som solister. Musikken er inspirert av Django Reinhardt, men også av Zappa, Grieg, Piazzolla og film noir. Albumet markerer et generasjonsskifte innen string swing.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever Motvind Records som en viktig aktør i norsk musikkliv, og presenterer fire nylige utgivelser. Den beskriver samarbeidet mellom Egil Kalman og Hans Hulbækmo, der de improviserer med synth, munnharpe, bass, congas og trommer. Håkon Thelin tolker folkemusikk på kontrabass, mens Helga Myhr og Tanja Orning skaper unike lydlandskaper med hardingfele og cello. Joel Rings avantgarde jazzprosjekt utforsker jazzens yttergrenser. Felles for musikerne er originalitet, improvisasjon og et sterkt kunstnerisk særpreg.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser presenterer et bredt utvalg av sjangere og artister, hovedsakelig innenfor jazz. Elin Forkelid får anerkjennelse for sitt atmosfæriske album, mens Treverket fremheves for sin livsbejaende musikk. Stein Urheim utforsker unike lydlandskap med et internasjonalt ensemble, og Ben Wendel bekrefter sin posisjon som en fremtredende saksofonist. The New York Second presenterer musikk inspirert av kunstverk, John Stein hylles for sin tidløse jazz, og Mute inviterer lytterne inn i nye musikalske territorier med sin blanding av asiatiske og amerikanske elementer.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Mari Boines utvikling som artist og person, med fokus på hennes nye album «Alva». Det beskrives hvordan hun har gått fra å være en forsiktig artist til en trygg og utadvendt kvinne. Albumet representerer et oppgjør med hennes strenge religiøse oppvekst. Boine har skrevet de fleste tekstene selv, med bidrag fra andre samiske forfattere. Musikalsk samarbeider hun med et sterkt band, og sammen skaper de et unikt lydlandskap. Artikkelen konkluderer med at Mari Boine er en artist i verdensklasse.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bassisten Alex McLaughlins debutalbum 'A Brand New State'. Til tross for at han er relativt ukjent, har han klart å fange oppmerksomheten til anmeldere. McLaughlin er fra California, men bor og arbeider i New York. Musikken hans er inspirert av den amerikanske 50- og 60-talls tradisjonen, med melodiske og sangbare låter. Albumet er produsert av Ulysses Owens, Jr., og har med anerkjente musikere som Tina Raymond, Jeremy Siskind og Jeremy Pelt. Anmelderen mener at musikken er bra, men ikke nyskapende, og at den ville passet godt på en intim jazzklubb.
26 dager siden
Artikkelen er en hyllest til Bugge Wesseltofts album «Am Are», som beskrives som en musikalsk gumbo der han samarbeider med musikere fra ulike generasjoner og musikalske uttrykk. Albumet inneholder både solo piano, duo med trommer, trio med saksofon og vokal, samt opptak med Jon Christensen og Sveinung Hovensjø. Anmelderen fremhever Wesseltofts kreativitet, nysgjerrighet og gjennomføringskraft, og konkluderer med at albumet er en sterk manifestering av disse kvalitetene.
2 måneder siden
Multiinstrumentalisten Stein Urheim har gitt ut albumet «Speilstillevariasjoner», der han utforsker reinstemming og mikrotonalitet. Urheim, som tidligere har vunnet Edvard-prisen, spiller selv en rekke instrumenter inkludert gitarer, ronroco og elektronikk. Med seg har han anerkjente musikere som Sam Gendel, Siv Øyunn Kjenstad, Hans Kjorstad og Ikue Mori. Albumet beskrives som melodisk, annerledes og fascinerende, og bekrefter Urheims posisjon som en unik musiker.
14 dager siden
Artikkelen introduserer Vaarin, en singer-songwriter fra Hokksund, og hennes nye album «Heading Home». Albumet beskrives som en reise tilbake til artistens røtter og oppvekst i et kreativt hjem. Gjennom tekstene utforsker Vaarin temaer som minner, nostalgi og følelsen av å høre hjemme, selv etter å ha flyttet til hovedstaden. Albumet er et samarbeid med flere musikere, inkludert artistens far, og fremheves som et nydelig og inderlig visittkort som viser Vaarins talent og stemme.
2 måneder siden
Artikkelen presenterer musikkanmeldelser av flere artister og album. Rodrigo Villagra debuterer med jazz inspirert av 60-tallet, mens Arbenz møter Ron Carter i et alpint jazzsamarbeid. Karl Bjorå blander sjangre og skaper et unikt lydbilde, og Emmet Cohen leverer hardtswingende jazz i tradisjonell stil. B.B. Kings konsert fra 1977 i Frankrike fanger blueskongen i storform. I tillegg trekkes frem utgivelser fra Ra Kalam Bob Moses og Motvind Records, som begge representerer kreativitet og idealisme innen musikken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bassisten Terje Gewelt, en sentral skikkelse i norsk jazz siden 80-tallet. Han studerte ved Berklee og har siden spilt både elbass og kontrabass i en rekke musikalske settinger. Samle-CD-en 'Then and Now' gir et innblikk i hans karriere med åtte tidligere uutgitte låter fra 1998 til 2022. Disse låtene viser hans samarbeid med både norske og internasjonale musikere, som George Garzone, Jason Rebello og Billy Cobham. CD-en gir et tilbakeblikk på Gewelts musikalske reise og hans allsidighet som musiker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Ambrose Akinmusires åttende album, «Honey From a Winter Stone», som beskrives som et visjonært verk og et potensielt viktig bidrag til moderne musikkhistorie. Akinmusire, en anerkjent trompeter og komponist, blander jazzhistorie med elementer fra klassisk musikk og rap. Han fremheves som en fremragende instrumentalist med en varm tone, men også som en beskjeden solist. Med et ensemble bestående av blant andre vokalist/rapper Kokayi, pianist Sam Harris og strykekvartetten Mivos, skaper Akinmusire et unikt musikalsk uttrykk.