Virke kritiserer regjeringens forslag til matsvinnlov, og mener den vil pålegge småbedrifter unødvendig byråkrati. Loven kan omfatte 120.
000 virksomheter, fra store dagligvarekjeder til små kafeer, bakerier og restauranter. Virke mener at de små bedriftene vil drukne i papirarbeid, og at det finnes bedre måter å løse problemet på.
De foreslår et samarbeid mellom næringsliv, myndigheter og forbrukere, istedenfor å innføre et tungrodd byråkrati.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge har for mange lover og regler, som kveler lokaldemokratiet og næringslivet. Eit døme er eit entreprenørselskap som må fylla ut 45 000 skjema for å dokumentera opplæring av tilsette. Regelrådet har gitt raudt lys til mange lovforslag på grunn av mangelfulle konsekvensutgreiingar for næringslivet. Stortingets lærarnorm har også ført til vanskelegare prioritering av ressursar i skolen. Forfattaren meiner det er behov for meir tillit til fagfolk og mindre byråkrati, og at regelrytteriet har gått for langt.
2 måneder siden
Framtiden i våre hender kritiserer dagligvarekjedene for å motsette seg regjeringens forslag om en matsvinnlov, til tross for at de tidligere støttet lignende tiltak i et matsvinnutvalg. Den foreslåtte loven skal redusere matsvinn gjennom donasjon og nedprising av overskuddsmat. Organisasjonen anklager kjedene for å prioritere profitt over samfunnsansvar, og fremhever at matsvinn er et betydelig problem med alvorlige klima- og sosiale konsekvenser. De påpeker også at dagligvarekjedene tjener store summer på mat som til slutt blir kastet.
4 måneder siden
Næringslivsorganisasjonene NHO, Regnskap Norge og Revisorforeningen kritiserer regjeringen for tregt forenklingsarbeid. En undersøkelse viser at bedrifter årlig bruker 20 milliarder kroner på å oppfylle rapporteringskrav. Mange bedrifter må oppgi samme informasjon til flere offentlige instanser. Organisasjonene mener rapporteringsbyrden kan halveres og krever at regjeringen øker tempoet i forenklingsarbeidet. Regjeringen viser til at de har gjort det enklere å etablere selskap digitalt og forenklet skattemeldingen. Næringslivsorganisasjonene mener likevel at det må ryddes opp i skjemaveldet.
21 dager siden
Regjeringen foreslår en ny matsvinnlov som pålegger butikker å sette ned prisene på matvarer som nærmer seg utløpsdato, og aktivt markedsføre disse. Loven omfatter også krav til matindustrien og grossister om å donere overskuddsmat. Alle virksomheter som produserer, omsetter eller serverer mat må gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å redusere matsvinn. Loven skal bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, og målet er å halvere matsvinnet innen 2030.
20 dager siden
Regjeringens havbruksmelding møter kritikk fra flere hold, inkludert havbruksnæringen, miljøvernorganisasjoner og opposisjonen. Meldingen foreslår å erstatte det eksisterende trafikklyssystemet med et nytt kvotesystem for lakselus og en avgift for død fisk. Sjømat Norge uttrykker bekymring for at dette vil ramme investeringer og utviklingsmuligheter, mens Sjømatbedriftene savner konkrete tiltak for å redusere utslipp. Naturvernorganisasjoner mener tiltakene er utilstrekkelige og krever en rask overgang til lukkede anlegg. Eide Fjordbruk er derimot positiv og mener meldingen premierer bærekraft og innovasjon.
15 dager siden
Små bedrifter i anleggsbransjen opplever økende byråkrati og rapporteringskrav som en stor belastning, noe som fører til at flere vurderer å legge ned. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) melder om at mange sliter med å overholde de mange sjekklistene og forskriftene, noe som krever mye tid og ressurser. Regelrådet støtter bransjen og mener forenkling av regelverk er nødvendig for å redusere byrden. Næringsdepartementet sier de jobber med tiltak for å redusere rapporteringsbyrden for små og mellomstore bedrifter, blant annet gjennom forenklet rapportering til Brønnøysundregistrene.
5 dager siden
Rema 1000 får kritikk for sine nye elektroniske prisetiketter. Forbrukerrådet mener skriften er for liten, spesielt på enhetsprisen.
1 måned siden
Opposisjonen er kritisk til regjeringens forslag om norgespris på strøm. De mener at ordningen ikke ivaretar bedriftenes interesser godt nok. MDG mener at forslaget fjerner insentiver til å spare strøm, noe som vil gå hardt utover kommuner og bedrifter. Rødt mener at kraftbransjen kan gni seg i hendene, da de mener ordningen skjermer kraftselskapene på bekostning av annet næringsliv. SV er derimot positive til forslaget, og mener at det vil gi tryggere og mer forutsigbare strømpriser for folk.
2 måneder siden
FrP-politiker Kristoffer Sivertsen ønsker å endre regelverket slik at bryggerier kan selge øl med kort holdbarhet eller små produksjonsfeil til reduserte priser. Han mener dette vil redusere matsvinn og være bra for både bryggeriene og forbrukerne. For å sette fokus på saken badet han i et basseng fylt med 4000 liter ødelagt øl. Arbeiderpartiet og KrF er sterkt uenige i forslaget, og mener alkohol ikke er en vanlig vare. De frykter at en liberalisering av alkoholpolitikken kan føre til økt forbruk og negative konsekvenser for folkehelsen, og viser til at alkoholbruk kan koste samfunnet opp mot 100 milliarder kroner i året.
8 dager siden
Regjeringens forslag om å innføre en fast Norgespris på strøm har møtt omfattende kritikk fra både norske og svenske aktører. Forslaget, som ble lansert etter at Senterpartiet forlot regjeringen, har fått 223 høringssvar som peker på manglende utredning, juridiske uklarheter og potensielt negative konsekvenser for kraftmarkedet. Norske bransjeorganisasjoner, advokater, Konkurransetilsynet og industrien mener ordningen kan svekke insentivene til strømsparing, energieffektivisering og fleksibel forbrukstilpasning. Svenske myndigheter og organisasjoner advarer om at forslaget kan føre til redusert overføringskapasitet og utfordringer for det nordiske kraftmarkedet, og oppfordrer til utsettelse eller endringer. Flere aktører påpeker at dagens strømstøtteordning allerede er god, og at alternative tiltak bør vurderes. Det reises også bekymring for økt nettbelastning, særlig i hytteområder, og at forslaget kan hemme investeringer i fornybar energi og skape utfordringer for industrien.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
1 måned siden
Senterpartiet kritiserer EUs skogregelverk (LULUCF) og oppfordrer Arbeiderpartiet til å trekke seg fra avtalen for å unngå en potensiell milliardregning. Marit Arnstad (Sp) hevder regelverket er absurd og vil føre til nedleggelser i norsk næringsliv, noe som illustrerer utfordringene i samarbeidet mellom Sp og Ap. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) påpeker at Norge er bundet av avtalen, som ble inngått under Solberg-regjeringen, og vil arbeide for å finne løsninger innenfor de eksisterende rammene. Han avviser Arnstads påstander om at dette vil ramme norske arbeidsplasser, og understreker at regjeringen vil jobbe aktivt med andre EU-land for å påvirke regelverket.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven som vil tillate bygging av terrasser og endring av terreng i marka uten søknad. Dette har ført til bekymring hos Naturvernforbundet, flere kommuner og statsforvaltere, som frykter økt privatisering og nedbygging av marka. De mener at små inngrep over tid vil spise opp marka og gjøre den mindre tilgjengelig for allmennheten. Miljøbyråd i Oslo deler denne bekymringen. Regjeringen på sin side hevder at endringene vil redusere unødvendig byråkrati og gjøre loven enklere å forstå, samtidig som de understreker at de ikke ønsker å svekke markaloven. Høringssvarene vurderes nå før et endelig lovforslag legges frem for Stortinget.
1 måned siden
Regjeringens nye strømordning «Norgespris» møter kritikk fra forskere og analytikere. Ordningen, som tilbyr fastpris på strøm frem til 2027, anklages for å svekke insentivene til strømsparing og energieffektivisering, samt å favorisere visse grupper på bekostning av andre. Kritikere mener at ordningen vil føre til økt strømforbruk, en betydelig statlig kostnad, og dyrere strøm for små og mellomstore bedrifter. Det argumenteres for at «Norgespris» tukler med prismekanismen og hindrer nødvendige investeringer i fornybar energi. Som løsning foreslås blant annet et kraftsamarbeid med Sverige og etablering av et kraftfond for å sikre langsiktig og bærekraftig forvaltning av kraftressursene.
1 måned siden
Gründer Stian Sørlie retter kritikk mot EUs nye klimakvotesystem, ETS2, som pålegger brenselsoperatører å kjøpe klimakvoter. Han uttrykker bekymring for økte kostnader og kompliserte skjemaer, og vurderer å avslutte salget av drivstoff. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen argumenterer for at systemet er nødvendig for å nå klimamål og mener det er tilpasset norske forhold. Frp er bekymret for konsekvensene for små bedrifter, mens Miljødirektoratet understreker at de arbeider med å forenkle rapporteringen og at systemet er harmonisert med EU-regler.