Hamas' fungerende leder på Gazastripen, Khalil al-Hayya, har kunngjort at gruppen har akseptert et våpenhvileforslag fremlagt av Egypt og Qatar. Samtidig understreker Hamas at de ikke vil la seg avvæpne.
Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor ved UiO, mener dette indikerer at Hamas er svekket, både militært og på grunn av økende motstand fra sivilbefolkningen i Gaza. Waage tviler på at Israel vil godta våpenhvilen, spesielt med tanke på den nylig innledede bakkeoffensiven og press fra hjemmebane.
Tidligere våpenhvileavtaler har brutt sammen, og forhandlingene har vært vanskelige.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Hamas har akseptert et våpenhvileforslag fra Egypt og Qatar, men understreker at de ikke vil avvæpnes. Forslaget innebærer at Hamas slipper fri fem gisler, inkludert amerikansk-israelske Edan Alexander, i bytte mot fornyet våpenhvile, humanitær hjelp og videre forhandlinger. Midtausten-ekspert Dag Henrik Tuastad påpeker at Hamas er under sterkt press. Det er likevel usikkert om Hamas-lederen i Qatar representerer hele bevegelsen, spesielt de væpnede styrkene i Gaza. Israelske styrker gjenopptok luftangrepene mot Gaza 18. mars, etterfulgt av en bakkeoffensiv.
1 måned siden
Hamas-topp Khalil al-Hayya melder ifølge Reuters at Hamas har godtatt et våpenhvileforslag som ble presentert for to dager siden. Al-Hayya understreker at Hamas ikke vil avvæpne seg så lenge israelsk okkupasjon vedvarer.
1 måned siden
Hamas har godtatt et forslag om et overgangsstyre på Gazastripen frem til valg, etter møter med egyptisk etterretning. Samtidig reiser israelske forhandlere til Qatar for å fortsette indirekte samtaler med Hamas om våpenhvile. Hamas stiller betingelser, inkludert åpning av grenseoverganger for nødhjelp og forhandlinger om en varig løsning. Deler av den israelske regjeringen ønsker å gjenoppta krigen, men trenger godkjenning fra USA. Hamas signaliserer åpenhet for samtaler med USA, som de anser som en viktig pressfaktor overfor Israel.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft etter en forsinkelse grunnet manglende gisselliste. Første fase innebærer løslatelse av gisler. Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener Donald Trump har presset Israel til å godta avtalen. Hun påpeker at neste fase med forhandlinger om en mer permanent våpenhvile og israelsk tilbaketrekning vil bli vanskeligere. Waage understreker at Hamas ikke er knust og fortsetter å rekruttere, og at det er uklart hvem som skal styre Gaza etter en eventuell tilbaketrekning.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er planlagt, men Israels statsminister krever en liste over gislene som skal frigis før den kan tre i kraft. Hamas hevder tekniske problemer forsinker overleveringen av listen, men bekrefter at de står ved avtalen. Avtalen innebærer utveksling av fanger og gisler, der Israel skal frigi 737 palestinske fanger og Hamas 33 gisler. Israelske styrker skal ha startet tilbaketrekning fra Rafah, men det meldes om angrep i Gaza før våpenhvilen. Våpenhvilen er forhandlet frem av Egypt, Qatar og USA, og den vil også tillate nødhjelp til Gaza.
2 måneder siden
Det er stor usikkerhet rundt fremtiden i Gaza idet våpenhvilen utløper uten enighet om forlengelse. Samtaler mellom Hamas og Israel i Kairo har ikke ført frem, og Hamas avviser det israelske forslaget om å forlenge første fase av våpenhvilen, mens Israel ønsker å forlenge den. En talsperson for Hamas antyder økt militær aktivitet på Gazastripen. Forhandlere forsøker å finne en løsning, men Hamas-delegasjonen har trukket seg ut av samtalene. FNs generalsekretær understreker viktigheten av å opprettholde våpenhvilen for å sikre bistand til Gaza, hvor store deler av befolkningen er drevet på flukt og mange er drept.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
3 måneder siden
En våpenhvile er inngått, noe som gir en etterlengtet pause for sivilbefolkningen i Gaza og håp for gislene og deres familier. Politisk sett løser ikke avtalen konflikten, og det er ingen direkte forhandlinger mellom partene. Avtalen kom i stand etter press fra USA og samarbeid mellom flere land. Hamas har gitt etter på tidligere absolutte krav, men er svekket militært og politisk. Israel har heller ikke fått alle sine krav innfridd, og det er usikkerhet rundt Netanyahus politiske fremtid. Samtidig diskuteres opprettelsen av en palestinsk stat, men det er fortsatt langt frem. Spørsmålet om hvordan Gaza skal styres er også uavklart.
3 måneder siden
Ifølge medieoppslag er det oppnådd enighet om en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Den israelske regjeringen skal ta stilling til avtalen fredag, og den er planlagt å tre i kraft søndag og vare i 42 dager. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker tro på at Israel vil akseptere våpenhvilen, men er usikker på varigheten. Samtidig har israelske angrep i Gaza fortsatt, noe som har ført til advarsler fra Hamas om at gislers sikkerhet kan være i fare. En barnepsykolog i Gaza forteller om håp om våpenhvile, mens en representant fra NORWAC understreker det akutte behovet for nødhjelp i Gaza.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
3 måneder siden
Israels regjering har godkjent en våpenhvileavtale med Hamas på Gazastripen, som omfatter løslatelse av israelske gisler og krigsfanger. Enighet om avtalen ble oppnådd etter at USA og Qatar bekreftet en avtale om våpenhvile og utveksling av gisler og fanger. Statsminister Netanyahu anklaget Hamas for å ha brutt deler av avtalen, noe Hamas avviste. Avstemningen i den israelske regjeringen ble derfor utsatt. Våpenhvilen skal tre i kraft søndag klokken 12.15 lokal tid.
2 dager siden
Egyptiske kilder melder om betydelige gjennombrudd i samtalene om våpenhvile på Gazastripen. Samtidig fortsetter israelske angrep i området.
3 måneder siden
Våpenhvilen mellom Hamas og Israel trådte i kraft søndag etter forsinkelser og fortsatte angrep. En historiker understreker at avtalen er skjør på grunn av stor mistillit mellom partene. Over 46.000 mennesker er drept i konflikten, og store deler av Gaza er ødelagt. Høyrenasjonale i Israel motsetter seg våpenhvilen, og gislenes tilstand er sentral. Statsminister Støre forventer at kamphandlingene opphører og at humanitær hjelp når frem. Det er bekymring for at avtalen kan bryte sammen på grunn av mistillit og motstand fra ulike hold.