Eksperter er skeptiske til fredsforhandlingene mellom Israel og Hamas, til tross for en våpenhvile. Våpenhvilen ble forsinket grunnet manglende navneliste over gisler, noe som understreker tillitsmangelen mellom partene.
Den første fasen av våpenhvilen, som innebærer løslatelse av gisler, anses som viktig, men ekspertene er bekymret for de påfølgende fredsforhandlingene. Store deler av Gaza er ødelagt, og gjenoppbygging vil kreve en politisk avtale.
Det israelske samfunnets lave tillit og regjeringens radikale partnere skaper ytterligere utfordringer. Netanyahu har signalisert at våpenhvilen ikke er en fredsavtale, og forbeholder seg retten til å gjenoppta krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men eksperter advarer om at den er skjør. Avtalen innebærer en gradvis frigivelse av gisler og fanger over 42 dager. Det er stor risiko for at avtalen kan kollapse på grunn av voldelige aksjoner fra islamistiske grupper i Gaza, israelske militære operasjoner, eller uenighet om videre forhandlinger. Usikkerhet rundt antall døde gisler og den politiske situasjonen i Israel bidrar også til bekymring. Eksperter understreker at våpenhvilen er en pause, ikke en endelig løsning.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas skulle tre i kraft, men ble forsinket grunnet manglende liste over gisler. Israelske styrker har begynt tilbaketrekning fra Rafah, men vil fortsatt være til stede i flere områder i Gaza. Palestinere i Gaza planlegger å returnere til sine ødelagte hjem, mens mange israelere er misfornøyde med regjeringens håndtering av gislene. Flere israelske politikere har truet med å forlate regjeringen i protest mot avtalen. Store mengder nødhjelp er klare for å sendes inn i Gaza, men logistikk og tilgang er utfordrende. Våpenhvilen gir et etterlengtet pusterom for befolkningen i Gaza, men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til varigheten av avtalen.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft etter en forsinkelse grunnet manglende gisselliste. Første fase innebærer løslatelse av gisler. Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener Donald Trump har presset Israel til å godta avtalen. Hun påpeker at neste fase med forhandlinger om en mer permanent våpenhvile og israelsk tilbaketrekning vil bli vanskeligere. Waage understreker at Hamas ikke er knust og fortsetter å rekruttere, og at det er uklart hvem som skal styre Gaza etter en eventuell tilbaketrekning.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, men trues av interne stridigheter i Israels regjering. Ytterliggående partier motsetter seg avtalen, og kan utløse en regjeringskrise. En Midtøsten-ekspert spår en turbulent periode med vold før en eventuell våpenhvile trer i kraft. Selv om en avtale kommer på plass, er det mange utfordringer som gjenstår, inkludert forhandlinger om en permanent løsning. Situasjonen er også komplisert på palestinsk side, med mangel på en samlende representant og behov for en intern fredsprosess. Donald Trumps rolle som en potensiell støttespiller for de ytterliggående partiene i Israel kan også påvirke situasjonen.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
2 måneder siden
Det er stor usikkerhet rundt fremtiden i Gaza idet våpenhvilen utløper uten enighet om forlengelse. Samtaler mellom Hamas og Israel i Kairo har ikke ført frem, og Hamas avviser det israelske forslaget om å forlenge første fase av våpenhvilen, mens Israel ønsker å forlenge den. En talsperson for Hamas antyder økt militær aktivitet på Gazastripen. Forhandlere forsøker å finne en løsning, men Hamas-delegasjonen har trukket seg ut av samtalene. FNs generalsekretær understreker viktigheten av å opprettholde våpenhvilen for å sikre bistand til Gaza, hvor store deler av befolkningen er drevet på flukt og mange er drept.
3 måneder siden
Våpenhvilen mellom Hamas og Israel trådte i kraft søndag etter forsinkelser og fortsatte angrep. En historiker understreker at avtalen er skjør på grunn av stor mistillit mellom partene. Over 46.000 mennesker er drept i konflikten, og store deler av Gaza er ødelagt. Høyrenasjonale i Israel motsetter seg våpenhvilen, og gislenes tilstand er sentral. Statsminister Støre forventer at kamphandlingene opphører og at humanitær hjelp når frem. Det er bekymring for at avtalen kan bryte sammen på grunn av mistillit og motstand fra ulike hold.
3 måneder siden
Hamas melder at hindringer for våpenhvileavtalen med Israel er løst, og Israels statsministerkontor opplyser at de første gislene ventes frigitt på søndag. Dette kommer etter flere timer med usikkerhet rundt godkjenningen av avtalen i det israelske kabinettet. Sikkerhetskabinettet har startet møte for å stemme over avtalen, etter at avstemningen ble utsatt fra torsdag. Hamas har også bekreftet at uenighetene med Israel er løst, og har presentert en ny liste over 33 gisler som skal frigjøres når våpenhvilen trer i kraft.
3 måneder siden
En potensiell våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, med forhandlinger som pågår. Avtalen innebærer en gradvis løslatelse av gisler i bytte mot palestinske fanger, samt en tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza. En viktig faktor er usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og støtte til Israel under en mulig Trump-administrasjon. Det er også uenighet om hvem som skal styre Gaza etter våpenhvilen. Til tross for kompliserende spørsmål, er det en utbredt optimisme rundt en mulig avtale, med støtte fra både internasjonale ledere og partene i konflikten.
3 måneder siden
Israels krigskabinett har utsatt avstemningen om våpenhvileavtalen med Hamas etter at statsminister Netanyahu hevdet at Hamas har gått tilbake på enkelte punkter. Dette skaper splid i regjeringen, der det høyreorienterte Sionistpartiet truer med å trekke seg hvis avtalen godkjennes. Partileder Smotrich krever full krig etter at gislene er løslatt, samt israelsk militært nærvær i Gaza. Det er også uenighet om detaljene i fangeutvekslingen, spesielt listene over palestinske fanger. Våpenhvilen er planlagt å tre i kraft søndag, med en fangeutveksling og stans i angrep fra begge sider.
3 måneder siden
Palestinere i Gaza uttrykker et forsiktig håp om en snarlig våpenhvile, til tross for nylige israelske angrep. Forhandlingene mellom Israel og Hamas er i en avgjørende fase, med en avtale som skal sikre løslatelse av gisler, stans i kampene og humanitær hjelp. Det er imidlertid usikkerhet rundt kontrollen av Gaza etter en eventuell våpenhvile, og hvilken rolle Hamas skal ha. Innbyggere i Gaza er opptatt av nyhetene og samles for å følge utviklingen, mens de forbereder seg på en omfattende gjenoppbygging av de krigsherjede områdene.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er avtalt, men ikke signert av Benjamin Netanyahu. Avtalen trer i kraft søndag 19. januar, etter forberedelser og styrkedemonstrasjoner fra begge sider. Netanyahu utsetter signeringen på grunn av interne politiske utfordringer og anklager om korrupsjon. Våpenhvilen er skjør og kan brytes, med risiko for nye konflikter. Gisselutveksling i faser er en viktig del av avtalen, men garanterer ikke varig fred. Eksperter påpeker at det er en lang historie med brutte våpenhviler i Midtøsten, og at denne avtalen ikke er en fredsavtale, men en pause i konflikten.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er fremforhandlet etter 15 måneders konflikt, men avstemningen ble utsatt grunnet uenighet. NRKs Midtøsten-korrespondent, Yama Wolasmal, uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at situasjonen er skjør. Avtalen er ment å sikre løslatelse av israelske gisler og humanitær hjelp til Gaza. Wolasmal mener avtalen er et resultat av Donald Trumps innsats, men påpeker også at Trumps uforutsigbarhet kan skape utfordringer. Han beskriver de enorme ødeleggelsene i Gaza, der infrastruktur er lagt i ruiner og sivile er hardt rammet.