En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men eksperter advarer om at den er skjør. Avtalen innebærer en gradvis frigivelse av gisler og fanger over 42 dager.
Det er stor risiko for at avtalen kan kollapse på grunn av voldelige aksjoner fra islamistiske grupper i Gaza, israelske militære operasjoner, eller uenighet om videre forhandlinger. Usikkerhet rundt antall døde gisler og den politiske situasjonen i Israel bidrar også til bekymring.
Eksperter understreker at våpenhvilen er en pause, ikke en endelig løsning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Eksperter er skeptiske til fredsforhandlingene mellom Israel og Hamas, til tross for en våpenhvile. Våpenhvilen ble forsinket grunnet manglende navneliste over gisler, noe som understreker tillitsmangelen mellom partene. Den første fasen av våpenhvilen, som innebærer løslatelse av gisler, anses som viktig, men ekspertene er bekymret for de påfølgende fredsforhandlingene. Store deler av Gaza er ødelagt, og gjenoppbygging vil kreve en politisk avtale. Det israelske samfunnets lave tillit og regjeringens radikale partnere skaper ytterligere utfordringer. Netanyahu har signalisert at våpenhvilen ikke er en fredsavtale, og forbeholder seg retten til å gjenoppta krigen.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
Ifølge medieoppslag er det oppnådd enighet om en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Den israelske regjeringen skal ta stilling til avtalen fredag, og den er planlagt å tre i kraft søndag og vare i 42 dager. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker tro på at Israel vil akseptere våpenhvilen, men er usikker på varigheten. Samtidig har israelske angrep i Gaza fortsatt, noe som har ført til advarsler fra Hamas om at gislers sikkerhet kan være i fare. En barnepsykolog i Gaza forteller om håp om våpenhvile, mens en representant fra NORWAC understreker det akutte behovet for nødhjelp i Gaza.
3 måneder siden
En potensiell våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, med forhandlinger som pågår. Avtalen innebærer en gradvis løslatelse av gisler i bytte mot palestinske fanger, samt en tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza. En viktig faktor er usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og støtte til Israel under en mulig Trump-administrasjon. Det er også uenighet om hvem som skal styre Gaza etter våpenhvilen. Til tross for kompliserende spørsmål, er det en utbredt optimisme rundt en mulig avtale, med støtte fra både internasjonale ledere og partene i konflikten.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, men trues av interne stridigheter i Israels regjering. Ytterliggående partier motsetter seg avtalen, og kan utløse en regjeringskrise. En Midtøsten-ekspert spår en turbulent periode med vold før en eventuell våpenhvile trer i kraft. Selv om en avtale kommer på plass, er det mange utfordringer som gjenstår, inkludert forhandlinger om en permanent løsning. Situasjonen er også komplisert på palestinsk side, med mangel på en samlende representant og behov for en intern fredsprosess. Donald Trumps rolle som en potensiell støttespiller for de ytterliggående partiene i Israel kan også påvirke situasjonen.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter over 15 måneder med krig. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza og frigivelse av israelske gisler. Både israelere og palestinere har feiret avtalen, men eksperter advarer om at dette ikke er en endelig løsning på konflikten. En norskpalestiner som overlevde krigen i Gaza, understreker at voldsspiralen ikke er brutt, og at lidelsene vil fortsette i mange år. Minst 46 707 palestinere er drept, og over 100 000 er skadet. Gjenoppbyggingen av Gaza vil ta lang tid, og det er stor usikkerhet rundt den videre utviklingen. Konflikten kan blusse opp igjen, og grobunnen for videre konflikt er større nå enn før krigen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den skjøre våpenhvilen mellom Israel og Hamas, og frykten for at den skal brytes. Etter 15 måneder med krig har våpenhvilen gitt en mulighet for fordrevne palestinere til å vende tilbake. Donald Trumps uttalelser om at våpenhvilen må avsluttes dersom ikke alle gisler løslates innen lørdag, skaper uro. Hamas og Israel anklager hverandre for brudd på avtalen, og forhandlingene om neste fase er satt på vent. En norsk lege i Gaza melder om økende matvarepriser og at palestinere blir skutt av israelske styrker. Meklere forsøker å løse krisen.
3 måneder siden
Våpenhvilen mellom Hamas og Israel trådte i kraft søndag etter forsinkelser og fortsatte angrep. En historiker understreker at avtalen er skjør på grunn av stor mistillit mellom partene. Over 46.000 mennesker er drept i konflikten, og store deler av Gaza er ødelagt. Høyrenasjonale i Israel motsetter seg våpenhvilen, og gislenes tilstand er sentral. Statsminister Støre forventer at kamphandlingene opphører og at humanitær hjelp når frem. Det er bekymring for at avtalen kan bryte sammen på grunn av mistillit og motstand fra ulike hold.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er avtalt, men ikke signert av Benjamin Netanyahu. Avtalen trer i kraft søndag 19. januar, etter forberedelser og styrkedemonstrasjoner fra begge sider. Netanyahu utsetter signeringen på grunn av interne politiske utfordringer og anklager om korrupsjon. Våpenhvilen er skjør og kan brytes, med risiko for nye konflikter. Gisselutveksling i faser er en viktig del av avtalen, men garanterer ikke varig fred. Eksperter påpeker at det er en lang historie med brutte våpenhviler i Midtøsten, og at denne avtalen ikke er en fredsavtale, men en pause i konflikten.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
3 måneder siden
En våpenhvile er inngått, noe som gir en etterlengtet pause for sivilbefolkningen i Gaza og håp for gislene og deres familier. Politisk sett løser ikke avtalen konflikten, og det er ingen direkte forhandlinger mellom partene. Avtalen kom i stand etter press fra USA og samarbeid mellom flere land. Hamas har gitt etter på tidligere absolutte krav, men er svekket militært og politisk. Israel har heller ikke fått alle sine krav innfridd, og det er usikkerhet rundt Netanyahus politiske fremtid. Samtidig diskuteres opprettelsen av en palestinsk stat, men det er fortsatt langt frem. Spørsmålet om hvordan Gaza skal styres er også uavklart.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft etter en forsinkelse grunnet manglende gisselliste. Første fase innebærer løslatelse av gisler. Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener Donald Trump har presset Israel til å godta avtalen. Hun påpeker at neste fase med forhandlinger om en mer permanent våpenhvile og israelsk tilbaketrekning vil bli vanskeligere. Waage understreker at Hamas ikke er knust og fortsetter å rekruttere, og at det er uklart hvem som skal styre Gaza etter en eventuell tilbaketrekning.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er fremforhandlet etter 15 måneders konflikt, men avstemningen ble utsatt grunnet uenighet. NRKs Midtøsten-korrespondent, Yama Wolasmal, uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at situasjonen er skjør. Avtalen er ment å sikre løslatelse av israelske gisler og humanitær hjelp til Gaza. Wolasmal mener avtalen er et resultat av Donald Trumps innsats, men påpeker også at Trumps uforutsigbarhet kan skape utfordringer. Han beskriver de enorme ødeleggelsene i Gaza, der infrastruktur er lagt i ruiner og sivile er hardt rammet.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft søndag morgen, etter uker med forhandlinger. Avtalen innebærer løslatelse av gisler og fanger, samt tilbaketrekning av israelske styrker fra deler av Gaza. Palestinere i Gaza uttrykker lettelse, men også sorg over tapene de har lidd. I Israel er det blandede reaksjoner, med noen som feirer og andre som protesterer. Flere politikere har trukket seg fra regjeringen i protest mot avtalen. Humanitære organisasjoner forbereder seg på å øke nødhjelpsleveransene til Gaza, der behovene er enorme etter måneders konflikt. Det er usikkerhet knyttet til hvor lenge våpenhvilen vil vare.