Israel og Hamas har inngått en våpenhvileavtale for Gaza som innebærer en innledende våpenhvile på seks uker. Avtalen omfatter gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, og løslatelse av gisler holdt av Hamas i bytte mot palestinske fanger. Avtalen er delt inn i tre faser.
Første fase innebærer løslatelse av 33 israelske gisler, løslatelse av flere hundre palestinske fanger, israelsk tilbaketrekning fra Gazas byer og grenseområdet mot Egypt, økt nødhjelp til Gaza, og at mange palestinere får vende hjem. Andre fase innebærer full våpenhvile, løslatelse av resterende gisler og fanger, og forhandlinger om antall palestinske fanger som skal løslates. Tredje fase innebærer utveksling av døde gisler og fanger, vedtak om planer for gjenoppbygging, og gjenåpning av grenseoverganger.
Israel skal løslate 30 palestinske fanger for hvert sivile israelske gissel som løslates, og 50 palestinere for hver kvinnelige israelsk soldat som settes fri. Gjenoppbyggingen av Gaza skal overvåkes av Egypt, Qatar og FN.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, med ikrafttredelse 19. januar. Avtalen, som er forhandlet frem av flere parter, innebærer en utveksling av gisler og fanger i flere faser. I første fase, som varer i seks uker, vil 33 israelske gisler løslates, og Israel vil trekke tilbake sine soldater fra Gaza. Israel vil løslate palestinske fanger i bytte mot israelske gisler. Våpenhvilen skal følges opp av Egypt, USA og Qatar. Avtalen inneholder også planer for gjenoppbygging av Gaza og gjenåpning av grenseoverganger. Partene skal forhandle igjen etter 16 dager for å planlegge neste fase. Dersom enighet ikke oppnås, kan Israel gjenoppta angrepene.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel er bekreftet etter flere dager med forhandlinger. Avtalen innebærer en seks ukers våpenhvile, tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, og en utveksling av gisler og fanger. Hamas skal frigi 33 israelske gisler, inkludert kvinner, barn og menn over 50 år, over en periode på seks uker. Israel skal til gjengjeld frigi et antall palestinske fanger. Avtalen inkluderer også at 600 lastebiler med humanitær bistand skal få slippe inn i Gaza daglig. Det har vært uenigheter om detaljer i avtalen, men disse skal nå være løst.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er planlagt, men Israels statsminister krever en liste over gislene som skal frigis før den kan tre i kraft. Hamas hevder tekniske problemer forsinker overleveringen av listen, men bekrefter at de står ved avtalen. Avtalen innebærer utveksling av fanger og gisler, der Israel skal frigi 737 palestinske fanger og Hamas 33 gisler. Israelske styrker skal ha startet tilbaketrekning fra Rafah, men det meldes om angrep i Gaza før våpenhvilen. Våpenhvilen er forhandlet frem av Egypt, Qatar og USA, og den vil også tillate nødhjelp til Gaza.
3 måneder siden
Israel har løslatt 200 palestinske fanger som en del av en fangeutveksling med Hamas, i tråd med en våpenhvileavtale. De fleste fangene ble fraktet til Ramallah, mens noen ble kjørt til Egypt. Samtidig ble fire israelske kvinnelige soldater frigitt av Hamas på Gazastripen etter å ha vært holdt som gisler siden 7. oktober 2023. Løslatelsene er en del av en avtale der gisler løslates i bytte mot palestinske fanger. Tidligere i uken ble også tre andre israelske gisler løslatt. Avtalen innebærer at 33 gisler skal løslates i første fase, og de resterende i fase to. I siste fase skal kroppene til de drepte gislene returneres til Israel.
3 måneder siden
Flere medier melder om enighet om en våpenhvileavtale for Gazastripen, som innebærer en seks ukers innledende fase med gradvis tilbaketrekning av israelske styrker. Avtalen inkluderer også utveksling av gisler og fanger. Norsk Folkehjelp står klare med nødhjelp. Det er fortsatt uenighet om hva som skal skje etter våpenhvilen, spesielt rundt Israels tilbaketrekning. Donald Trump har uttalt at en avtale er inngått og at USA vil jobbe for å sikre at Gaza ikke blir en fristat for terrorister.
3 måneder siden
Israels regjering har godkjent en avtale med Hamas om våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler og fanger. Avtalen, som trer i kraft søndag, innebærer at Israel løslater 737 palestinske fanger i første fase, mens Hamas frigir 33 israelske gisler. Til tross for protester fra flere statsråder, ble avtalen vedtatt etter et seks timer langt regjeringsmøte. Utenriksminister Espen Barth Eide er lettet over avtalen og understreker viktigheten av rask gjennomføring. Avtalen ble forhandlet frem etter at det først var enighet, deretter uenighet, før partene igjen kom til enighet. Krigen i Gaza brøt ut etter Hamas' angrep 7. oktober 2023, og har ført til store tap av menneskeliv og omfattende ødeleggelser.
3 måneder siden
Det meldes at en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas kan være oppnådd. Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani forventes å kunngjøre avtalen onsdag kveld. Avtalen skal inkludere en puljevis løslatelse av gisler i bytte mot tilbaketrekning av israelske soldater, løslatelse av palestinske fanger og en seks uker lang våpenhvile. Hamas har angivelig gitt muntlig godkjenning til avtalen. Forhandlingene har pågått i Doha, med USA, Egypt og Qatar som meglere. Det har vært flere forsøk på våpenhvile tidligere, sist i november 2023, da rundt 100 israelske gisler ble løslatt.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft søndag morgen, etter uker med forhandlinger. Avtalen innebærer løslatelse av gisler og fanger, samt tilbaketrekning av israelske styrker fra deler av Gaza. Palestinere i Gaza uttrykker lettelse, men også sorg over tapene de har lidd. I Israel er det blandede reaksjoner, med noen som feirer og andre som protesterer. Flere politikere har trukket seg fra regjeringen i protest mot avtalen. Humanitære organisasjoner forbereder seg på å øke nødhjelpsleveransene til Gaza, der behovene er enorme etter måneders konflikt. Det er usikkerhet knyttet til hvor lenge våpenhvilen vil vare.
2 måneder siden
Hamas og Israel har gjennomført den siste utvekslinga av gislar og fangar som del av våpenkvileavtalen. To gislar, Tal Shoham og Avera Mengisto, vart overleverte til Røde Kors i Rafah. Til gjengjeld skal Israel løyve å sleppa fri 602 palestinarar. Bilete frå overleveringa viser eit massivt oppbod av Hamas-soldatar. Avtalen inneber at 33 israelske gislar skal sleppast fri, og for kvar frigitte gissel skal 30 palestinske fangar sleppast fri. Israel skal gradvis fjerna styrkane sine frå folkesette område i Gaza, men skal framleis ha kontroll på grensa mellom Gaza og Egypt. 600 lastebilar med naudhjelp skal sendast inn i Gaza dagleg. Dette er den sjuande utvekslinga av fangar og gislar mellom partane sidan 7. oktober 2023.
2 måneder siden
Røde Kors er på vei til Gaza for å hente israelske gisler som Hamas skal løslate. Tre gisler er planlagt frigitt: Sagui Dekel Chen, Iair Horn og Alexander Troufanov. Israel krever bekreftelse på at gislene er i live før løslatelsen. Hamas skal løslate gislene i bytte mot 36 livstidsdømte palestinere og 333 fanger fra Gazastripen. Våpenhvilen mellom Hamas og Israel, som trådte i kraft 19. januar, er under press, med anklager fra begge sider om brudd på avtalen. Israel har truet med å gjenoppta krigen dersom gislene holdes tilbake.
3 måneder siden
Hamas har løslatt tre israelske kvinner, Romi Gonen, Emily Damari og Doron Steinbrecher, som en del av en våpenhvileavtale med Israel. Kvinnene ble bortført 7. oktober 2023 og har vært holdt fanget i Gaza siden. Våpenhvilen ble først utsatt på grunn av uenighet om en liste over gislene som skulle frigis, men trådte senere i kraft. Løslatelsen skjer i bytte mot at 737 palestinske fanger skal slippes fri. Over 250 personer ble tatt som gisler av Hamas, og det er fortsatt 94 gisler igjen i Gaza, noen av dem har vært i fangenskap i over 500 dager. To gisler har vært holdt fanget siden henholdsvis 2014 og 2015.
3 måneder siden
Åtte av gislene som skulle løslates i den første fasen av våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas er bekreftet døde. Hamas har overlevert en liste til Israel med navn på 25 gisler som skal løslates, hvorav 18 er i live. Utvekslingen av gisler skal skje torsdag og lørdag. Fire gisler ble gjenforent med sine familier i helgen, samtidig som 200 palestinere ble løslatt. Ifølge våpenhvileavtalen skal Hamas løslate 33 israelske gisler i bytte mot rundt 1900 palestinere som er fengslet eller internert i Israel. Det befinner seg rundt 90 sivile gisler og militære krigsfanger i Gaza, hvorav minst 35 er døde.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
2 måneder siden
Egyptiske medier melder om enighet mellom Hamas og Israel om å løslate palestinske fanger, som skulle vært løslatt sist uke, i bytte mot levningene av fire israelske gisler. Hamas bekrefter avtalen og ser den som en del av våpenhvileavtalen. En israelsk tjenestemann bekrefter også avtalen, med løslatelsen via Egypt. Hamas anklaget tidligere Israel for å ha satt våpenhvilen i fare ved å utsette løslatelser. Siden våpenhvilen startet 19. januar, har Hamas løslatt 25 gisler. Røde Kors oppfordrer partene til å gjennomføre utvekslingene på en verdig måte.