«Piken med nålen» er et dansk drama som følger Karoline, en ung kvinne i København etter første verdenskrig, preget av fattigdom. Hun blir gravid med en fabrikkeier, men livet tar en uventet vending.
Hun overlater barnet til Dagmar, som driver et adopsjonsbyrå. Filmen skildrer Karolines kamp for overlevelse i en dyster tid, der sjokkerende hemmeligheter gradvis avsløres.
Visuelt slående i sort-hvitt, med bemerkelsesverdige skuespillerprestasjoner, gir filmen et innblikk i en mørk og tragisk historie.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
«Berlin, sommeren 1942» er et drama om tysk motstandskamp under andre verdenskrig, basert på sanne hendelser. Filmen følger Hilde Coppi, spilt av Liv Lisa Fries, som arresteres gravid for illegal virksomhet. Gjennom tilbakeblikk skildres hennes forelskelse og engasjement i motstandskampen. Kontrasten mellom de unges liv og nazismens brutalitet fremheves, og viser de personlige kostnadene ved å kjempe for frihet. Fries' prestasjon skaper sympati for Hilde, selv om hennes motivasjon tidvis kan virke uklar. Filmen gir et inntrykk av motstandskampens realiteter og dens konsekvenser.
1 måned siden
Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som «Fotballfrue», deler sine tanker om livet i rampelyset. Hun forteller at hun over tid har blitt vant til negative kommentarer og spekulasjoner, men synes det er trist at dette er en del av hverdagen. Eriksen er for tiden aktuell i TV-programmet «Kompani Lauritzen», hvor hun opplevde starten som spesielt utfordrende. Hun beskriver det som mentalt krevende å tilpasse seg det strenge regimet og mangelen på personlig kontroll, spesielt etter å ha vært sin egen sjef i mange år.
1 måned siden
NRKs dramaserie «Rekviem for Selina» følger en ung jente fra Nord-Norge som blir en kjent rosablogger, inspirert av Sophie Elise Isachsens historie. Elli Müller Osborne spiller hovedrollen som Selina, og serien skildrer hennes vanskelige oppvekst og fremvekst i bloggverdenen. Serien får ros for detaljrikdom og skuespill, men kritiseres for tidvis høyt tempo og mangel på utdyping. Likevel beskrives den som en sterk og viktig fortelling som skaper ettertanke rundt mellommenneskelige relasjoner og samfunnsutviklingen.
27 dager siden
Martin Tilrems debutroman «Et jentebarn» er en historisk roman som utspiller seg under den korte, men blodige krigen mellom Norge og Sverige i 1814. Gjennom den unge soldaten Aslak Broch, som verver seg fra et fattig småbruk, skildres krigens brutalitet og de vanskelige valgene folk måtte ta. Parallelt følger vi Aslaks oppvekst gjennom tilbakeblikk, der familiens kamp for overlevelse og et underliggende mysterium knyttet til hans tvillingsøsters død avdekkes. Romanen veksler elegant mellom krigsskildringer og det intime dramaet på Rakne gård, der skyld og fortielse preger hverdagen. Tilrem gir et troverdig bilde av både soldatlivet og de harde levekårene på landsbygda.
4 måneder siden
«Vi har ennå i morgen» er en italiensk svart/hvitt-film som tar for seg livet til en fattig familie i Roma i 1946. Filmen følger husmoren Delia, som sliter med en voldelig ektemann og en vanskelig familiesituasjon. Inspirert av neorealismen, fokuserer filmen på de undertryktes liv, og skildrer Delias kamp for å holde familien sammen. Til tross for de vanskelige forholdene, unngår filmen å bli deprimerende, og fremhever fellesskapet mellom kvinnene i nabolaget. Filmen har et feministisk perspektiv og setter søkelys på kvinners stemmerett i Italia i 1946.
1 måned siden
Filmen «Bird», regissert av Andrea Arnold, gir et innblikk i fattigdoms-England gjennom 12 år gamle Bailey. Hun bor i Kent med sin far og halvbror under kummerlige forhold, og søker etter mening i et kaotisk miljø. En dag møter hun en mystisk figur kalt Bird, og de utvikler et spesielt vennskap. Filmen viser at selv i vanskelige sosiale forhold finnes det varme, omsorg og drømmer. Arnold ønsker å vise at det finnes sterke, oppfinnsomme, omsorgsfulle og elskende mennesker, selv i det ofte foraktede sosiale bunnsjiktet i England. Filmen fremhever gode rolletolkninger, spesielt av Bailey og Bird.
2 måneder siden
«Barna i Sølvgata» er en dansk familiefilm om fire søsken mellom seks og 15 år som bor alene i København. Til tross for utfordringer klarer de seg bra, men samfunnet stiller spørsmål ved deres evne til å klare seg selv. Barna må alliere seg med voksne, som en hushjelp og hennes samboer, for å beskytte familiesituasjonen. Filmen roses for sin seriøse tilnærming, gode skuespill og bredde, og anbefales for barn fra seks år.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler filmen «Veien hjem», der en dansk soldat ved navn Christian reiser til Syria for å finne sin sønn, som han mistenker har sluttet seg til ISIS. Christian er en erfaren soldat, men oppdraget er svært risikabelt i det uoversiktlige krigslandskapet. Filmen beskrives som et realistisk og intenst drama som viser krigens brutalitet og de ulike grupperingenes nådeløse rivalisering. I tillegg til å finne sønnen, handler Christians reise også om et oppgjør med hans egen fortid som soldat og fraværende far.
25 dager siden
Caroline Berg Eriksen opplevde kraftig bilsyke under innspillingen av «Kompani Lauritzen», noe som resulterte i oppkast og behov for medisinsk assistanse. Produksjonen ga henne intravenøs væske og kvalmestillende for å bedre formen før dimmekampen. Berg Eriksen følte seg «dopet» og husker lite fra konkurransen. TV 2 bekrefter hendelsen, men understreker at legen vurderte henne som skikket til å delta. Hendelsen skjedde etter et døgn i skogen med lite mat og en strabasiøs kjøretur.
1 måned siden
«Alle elsker Kari» er en lettbent roman om Kari, en sufflør ved Nationaltheatret, som føler seg oversett og lite verdsatt. Da kjæresten reiser bort står Kari uten bosted og venner, og hun konfronterer et vanskelig forhold til moren og farens tragiske død. Romanen følger Kari gjennom dramatiske dager hvor hun må rydde opp i eget følelsesliv og ta stilling til livets alvor. Gjennom sitt arbeid med en teaterforestilling basert på Tor Ulvens tekster, reflekterer Kari over eksistensielle spørsmål og sin egen motvilje mot å bli voksen. Boken balanserer mellom humor og alvor, og skildrer karakteristiske typer i norsk kulturliv.
2 måneder siden
«På villspor» er en norsk dramakomedie regissert av Hallvar Witzø, med Trond Fausa Aurvåg og Ada Eide i hovedrollene. Filmen er en nyinnspilling av den svenske filmen «Ur spår», og følger en lignende historie der Vasaloppet er byttet ut med Birkebeinerrennet. Emilie, spilt av Ada Eide, er en arbeidsløs alenemor som må flytte inn hos sin rike bror, Gjermund, spilt av Trond Fausa Aurvåg. For å fortsette å bo hos ham, må hun gå Birkebeinerrennet sammen med ham. Filmen skildrer Emilies reise fra kaos til mestring, og kombinerer humor og sårhet. Anmelderen beskriver filmen som en lun og enkel feelgood-film.
1 måned siden
Artikkelen skildrer den svært vanskelige situasjonen for gravide og fødende kvinner på Gazastripa, der over 50 000 mennesker har mistet livet siden krigen startet. Midt i tragedien fødes nye barn, ofte under uhygieniske og farlige forhold på feltsykehus. Mange palestinere ser på nye fødsler som en kompensasjon for tapte barn. Helsevesenet er i knestående, og det mangler medisiner, utstyr og basisting som pledd til nyfødte. Premature fødsler og komplikasjoner har økt, og jordmødre forteller om hjerteskjærende situasjoner der de samtidig bistår fødende og lindrer døende. Lyden av barnegråt gir likevel håp.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Rigmor (101), som ble stemplet som «tyskerjente» etter andre verdenskrig på grunn av sitt forhold til en tysk soldat. Dette stempelet har preget hennes liv i over 80 år, og har også gått ut over hennes barn og barnebarn som har blitt mobbet og diskriminert. Dokumentarfilmen «De Rettsløse» belyser hvordan kvinner med forhold til tyske soldater ble behandlet etter krigen, der mange ble fratatt statsborgerskap og utsatt for overgrep. Selv om Rigmor fikk en unnskyldning fra regjeringen i 2018, har hun ikke mottatt erstatning. Historikere påpeker at disse historiene har hatt en dyp innvirkning på flere generasjoner, og at det er viktig å synliggjøre tematikken.
6 dager siden
Rune Christiansens nye roman «Tragedie under drivende skyer» kombinerer vemod og ensomhet med en lekende bruk av kjente krimklisjeer. Handlingen følger Kerstin, en ung kvinne som reiser til et gammelt pensjonat på en forblåst kyst i Frankrike for å skrive, samtidig som hun bearbeider tapet av sin far. Romanen skildrer en mystisk hendelse med en ung gutts død og en forsvunnet notatbok, og skaper en atmosfære preget av eksistensiell undring og sanselig språk. Christiansen flettes sammen fortid og nåtid, og lar spørsmålene stå ubesvart, noe som understreker menneskets søken etter mening i det flyktige. Boken er preget av et poetisk og drømmeaktig språk, og regnes som litteratur av høy kvalitet.
3 måneder siden
Johan B. Mjønes' roman «Spuria» følger 87 år gamle Kristin Krogstad som etter sin manns død leter etter sønnen hun måtte gi fra seg som 15-åring på 1950-tallet. Romanen veksler mellom Kristins nåtid og minner fra fortiden, og skildrer de vanskelige forholdene for ugifte mødre og deres barn. Gjennom en veksling mellom nåtid og fortid, og med en stream-of-consciousness teknikk, får leseren innblikk i Kristins tanker og følelser. Boken tar opp temaer som hemmelighold, adopsjon og jakten på identitet, og viser hvordan fortiden påvirker nåtiden. Romanen er en velskrevet og viktig fortelling om innenlandsadopsjon og stempling av mødre og barn som uekte.