På Bømlo velger nesten åtte av ti elever yrkesfag, og Bømlo Vidaregåande skule har funnet en suksessoppskrift ved å dele bygg og kantine med flere bedrifter. Dette gir elevene en unik mulighet til å bli kjent med potensielle arbeidsgivere og knytte kontakter, noe som øker sjansen for læreplass.
Kunnskapsministeren hyller modellen og mener flere bør gjøre det samme.
Rektor ved skolen tror dette er fremtiden for yrkesfaglig utdanning, og at det er viktig at utdanningen skjer i tråd med næringslivets behov.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen handlar om den aukande populariteten til yrkesfag blant ungdom. Rekordmange har søkt seg til yrkesfag, og kunnskapsministeren understrekar behovet for fagarbeidarar i framtida. Albana, ein elev ved teknologi- og industrifag, fortel om sitt val og oppfordrar andre til å vurdere yrkesfag. Ho trekkjer fram at det er viktig å vere førebudd på arbeidslivet. Helse- og oppvekstfag er mest populært, men teknologi- og industrifag følger like bak. Artikkelen viser også at fleire jenter vel yrkesfag, men at det fortsatt er eit ønske om fleire jenter i desse klassene.
1 måned siden
Årets søkertall viser rekordhøy interesse for yrkesfag, der 54 prosent av elevene ønsker å gå denne veien. Dette er en økning på fire prosentpoeng de siste fem årene. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) fremhever at Norge trenger flere fagarbeidere for å løse samfunnsutfordringene, og regjeringen satser derfor stort på yrkesfag. Økningen skyldes i hovedsak at yrkesfag har blitt mer populært blant elever rett fra 10. trinn. SSB anslår at Norge kan mangle 85 000 fagarbeidere i 2035, og regjeringen bruker årlig nær en milliard kroner for å kvalifisere flere til arbeidslivet.
1 måned siden
Nærmere 70.000 tiendeklassinger skal velge retning for videregående utdanning. Tradisjonelt sett er studiespesialisering populært, men i fjor søkte rekordmange seg til yrkesfag. Næringslivet melder om stor mangel på kompetanse, spesielt innen bygg og anlegg, elektro og teknologi. Samtidig viser tall at stadig flere velger private skoler, mens årets inntak til de offentlige skolene vil foregå i flere runder i løpet av sommeren.
2 måneder siden
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at yrkesfag for første gang er mer populært enn studieforberedende fag. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fremhever behovet for fagarbeidere og vil endre læreplanene for å gjøre matte mer attraktivt. Samtidig velger færre realfag og fordypning i matte, noe som kan skape rekrutteringsproblemer i fremtiden. Kjønnsforskjellene i utdanningsvalg er fortsatt markante, og samisk som andrespråk opplever en kraftig økning.
1 måned siden
SV ønsker å innføre gratis skolemat, med prioritering av elever i ungdomsskole og videregående. Ingrid Vikse fra SV i Stavanger mener et felles, næringsrikt måltid bidrar til bedre læring, klassemiljø og redusert mobbing, basert på erfaringer fra Stavanger kommune. SVs landsmøte vedtok også å jobbe for en kortere arbeidsuke med sjutimers arbeidsdag, for å bedre fordelingen mellom arbeid og fritid, og for at flere kan stå lengre i arbeid.
1 måned siden
Lærer ved Hakadal ungdomsskole, Øyvind Kittelsaa, har foreslått å flytte høstferien fra uke 40 til uke 43. Han mener elevene trenger mer tid til å finne seg til rette etter skolestart, spesielt 8. klassinger, og at lærere vil få en bedre fordeling av arbeidsuker før jul. Forslaget har skapt stort engasjement i sosiale medier og i Utdanningsnytt, med både støtte og motstand. Kommunestyret i Nittedal har vedtatt å gå i dialog med fylkeskommunen om muligheten for å flytte høstferien fra skoleåret 2026/27. Utdanningsforbundet Nittedal skal også diskutere saken på sitt årsmøte.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den prekære mangelen på fagfolk innen bilskade- og lakkbransjen i Norge. Bedrifter sliter med å fylle stillinger, noe som fører til økte kostnader og lengre ventetider for kundene. Utdanningstilbudet er begrenset, og få søkere fører til at klasser ikke fylles opp og linjer legges ned. Samtidig er det vanskeligere å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Elever som velger denne utdanningen har derimot svært gode jobbmuligheter og stor frihet til å velge hvor de vil jobbe.
2 måneder siden
En artikkel om hvordan Nordahl Grieg videregående skole i Bergen jobber aktivt for å bedre elevmiljøet og redusere sosialt press. Bakgrunnen er en økende bekymring for utenforskap og hierarkier i skolen, som også kommer frem i nasjonale undersøkelser. Skolen har blant annet ommøblert kantinen for å skape et tryggere miljø, og elevene melder om positive resultater. Tiltakene inkluderer også samarbeid med elevrådet og økt lærertilstedeværelse. Forskere understreker viktigheten av slike tiltak for å motvirke mobbing og mistrivsel, som er et økende problem i skolen.
3 måneder siden
En synkende andel elever velger realfag på videregående, noe som skaper bekymring i næringslivet. Kunnskapsministeren vil derfor endre læreplanen for samfunnsfaglig matte (S-matte) for å senke terskelen for å velge realfag. Elever fra Skeisvang videregående skole deltok på en inspirasjonstur hos Aibel og DeepOcean for å se mulighetene med realfag. Næringslivet i Haugesund opplever rekrutteringsutfordringer på grunn av den lave realfagsinteressen. Møre og Romsdal fylkeskommune jobber også med å øke relevansen i realfagsopplæringen gjennom samarbeid med næringslivet.
1 måned siden
Unge Venstre tar til orde for å redusere antall obligatoriske fellesfag i videregående skole, og heller satse på valgfag for å øke elevenes motivasjon og redusere frafallet. Lederen i Unge Venstre mener grunnskolen skal gi allmenndannelse, mens videregående skal forberede elevene på høyere utdanning og arbeidsliv. Forslaget møter motstand fra NITO, som frykter at det vil føre til færre realfagsstudier, og fra Høyre, som mener dagens fagkombinasjoner er viktige for å forberede elevene på arbeidslivet og mener Unge Venstre starter i feil ende.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
10 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.
2 måneder siden
I Årdal har lokalpolitikere tatt et uvanlig grep for å redde et populært programmeringsfag. De har valgt å kutte i egen lønn og redusere antall møter for å sikre finansieringen. Kommunen fant 100.000 kroner ved å redusere politikergodtgjørelser og antall utvalg, noe som sikrer faget i minst ett år til. Ordføreren understreker viktigheten av å fremme teknologiinteresse blant unge, mens den lokale hjørnesteinsbedriften Hydro Aluminium håper tiltaket vil bidra til fremtidig rekruttering. Elevene er begeistret for faget og ser muligheter for fremtidige karrierer innen teknologi.
25 dager siden
Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte å dekke halvparten av kostnadene for obligatorisk kjøreopplæring for yrkesfagelever som er kvalifisert for lærekontrakt. Målet er å øke fullføringsgraden av fagbrev. Tiltaket er kostnadsberegnet til 900 millioner kroner for sertifikat klasse B. AUF-lederen beskriver vedtaket som en stor seier, spesielt for distriktene hvor yrkesfag er populært og behovet for bil er stort. Arbeiderpartiet skal evaluere ordningen og vurdere å dekke hele førerkortet på sikt. Partiet vedtok også å ikke fornye eller legge til rette for nye utenlandskabler i kommende stortingsperiode på grunn av ustabilitet i de europeiske kraftmarkedene.
1 måned siden
Høgre foreslår å myke opp arbeidsmiljøloven slik at ungdomsskoleelever kan jobbe mer enn to timer på skoledager, med henvisning til læringsverdien av arbeid. Forslaget kommer etter at juniorkokker har opplevd utfordringer med å delta fullt ut i sitt arbeid på grunn av eksisterende arbeidsmiljølov. Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) avviser forslaget, og understreker at barn først og fremst skal fokusere på skole og fritid, selv om hun anerkjenner verdien av arbeidserfaring. Erna Solberg (H) lover å endre loven dersom Høgre vinner valget.