En synkende andel elever velger realfag på videregående, noe som skaper bekymring i næringslivet. Kunnskapsministeren vil derfor endre læreplanen for samfunnsfaglig matte (S-matte) for å senke terskelen for å velge realfag.
Elever fra Skeisvang videregående skole deltok på en inspirasjonstur hos Aibel og DeepOcean for å se mulighetene med realfag. Næringslivet i Haugesund opplever rekrutteringsutfordringer på grunn av den lave realfagsinteressen.
Møre og Romsdal fylkeskommune jobber også med å øke relevansen i realfagsopplæringen gjennom samarbeid med næringslivet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Høyre ønsker å styrke realfagene i skolen og mener det er en krise at færre elever velger realfag. Erna Solberg besøkte et talentsenter for realfag ved Teknisk museum i Oslo, hvor elever får fordype seg i matte, fysikk og programmering. Partiet vil satse på talentsentre og mer praktisk undervisning i naturfag for å øke interessen. Solberg understreker viktigheten av realfag for fremtidig norsk økonomi og omstilling.
2 måneder siden
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at yrkesfag for første gang er mer populært enn studieforberedende fag. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fremhever behovet for fagarbeidere og vil endre læreplanene for å gjøre matte mer attraktivt. Samtidig velger færre realfag og fordypning i matte, noe som kan skape rekrutteringsproblemer i fremtiden. Kjønnsforskjellene i utdanningsvalg er fortsatt markante, og samisk som andrespråk opplever en kraftig økning.
1 måned siden
Unge Venstre tar til orde for å redusere antall obligatoriske fellesfag i videregående skole, og heller satse på valgfag for å øke elevenes motivasjon og redusere frafallet. Lederen i Unge Venstre mener grunnskolen skal gi allmenndannelse, mens videregående skal forberede elevene på høyere utdanning og arbeidsliv. Forslaget møter motstand fra NITO, som frykter at det vil føre til færre realfagsstudier, og fra Høyre, som mener dagens fagkombinasjoner er viktige for å forberede elevene på arbeidslivet og mener Unge Venstre starter i feil ende.
2 dager siden
Antall søkere til barnehagelærerstudiet faller kraftig. Dette skaper bekymring for bemanningssituasjonen i norske barnehager.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
27 dager siden
Flere politidistrikt i Norge uttrykker bekymring for en potensiell mangel på avhørseksperter, spesielt de som er spesialisert på å avhøre barn og sårbare personer. Denne mangelen skyldes rekrutteringsvansker og et begrenset antall utdanningsplasser. Politidistriktene rapporterer at mange ansatte opplever dette fagfeltet som krevende, noe som gjør det vanskelig å tiltrekke og beholde kvalifisert personell. Selv om Politihøgskolen prioriterer denne utdanningen, har de hatt ledige plasser de siste årene. Møre og Romsdal politidistrikt har tatt initiativ til å kontakte Politihøgskolen for å sikre flere utdanningsplasser og dermed styrke fremtidig kompetanse.
2 måneder siden
Antallet skirenn i Norge har nesten halvert seg de siste ti årene, noe som bekymrer både eksperter og Norges Skiforbund. Nedgangen gjelder både barne- og ungdomsrenn, samt turrenn. Årsakene som nevnes er ettervirkninger av koronaepidemien, kompliserte tidtakingssystemer og mangel på funksjonærer. Skiforbundet har igangsatt «Skiløftet» for å støtte klubbene. Samtidig påpekes det at langrennssporten kan ha blitt for profesjonell, og at det er viktig å fokusere på breddeidrett og skape aktiviteter preget av lek og moro for å sikre rekrutteringen.
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i opptakssystemet til høyere utdanning, inkludert fjerning av de fleste tilleggspoeng og at 70 prosent av studieplassene skal gå til søkere med førstegangsvitnemål under 23 år. Målet er å redusere karakterpresset og få studenter raskere inn i høyere utdanning. Forslaget møter motstand fra Elevorganisasjonen og Norsk studentorganisasjon, som frykter at det vil gjøre det vanskeligere for de som trenger å forbedre karakterene sine etter videregående, og at det kan føre til økt press på elevene. NSO etterlyser en alternativ vei inn i høyere utdanning for de som trenger å ta opp fag etter videregående.
3 måneder siden
Universitetet i Stavanger (UiS) lanserer et nytt årsstudium i læring og psykologi som et svar på de «urovekkende» lave søkertallene til lærerutdanningen. Antallet søkere har falt med over 40 prosent siden 2018. Det nye studiet skal gi studentene tidlig praksis i skolen for å se om yrket passer dem. Studenter som ikke ønsker å fortsette som lærer, kan bruke studiet som et grunnlag for andre utdanninger. Kunnskapsdepartementet og forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel er positive til initiativet. Lærerstudenter forteller at mange har droppet ut av studiet etter praksis. Det nye studiet inkluderer også pedagogisk psykologi for å forberede studentene på utfordringer i skolen.
3 dager siden
Vestland fylkeskommune foreslår kutt i skuletilbodet. Industrigigantar fryktar dette vil råke rekrutteringa.
8 dager siden
Lærere i Østfold står overfor oppsigelser som følge av store økonomiske kutt i fylkeskommunens skolebudsjett. Kuttene på 167 millioner kroner har allerede ført til nedleggelse av to videregående skoler og færre studieretninger, noe som reduserer behovet for lærere. Lektorlaget advarer om at flere fylker vil følge etter Østfolds eksempel, og at situasjonen skaper stor usikkerhet og bekymring blant lærerne. Søknadstallene til lærerutdanningene har falt kraftig siden 2019, noe som forverrer situasjonen. Fagforeningene ønsker at kuttene skal fordeles over flere år for å unngå tap av kompetanse og dårligere oppfølging av elever. Østfold fylkeskommune forsikrer at de jobber grundig og vil tilby et godt skoletilbud, men mange lærere har allerede begynt å søke nye jobber på grunn av usikkerheten.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den prekære mangelen på fagfolk innen bilskade- og lakkbransjen i Norge. Bedrifter sliter med å fylle stillinger, noe som fører til økte kostnader og lengre ventetider for kundene. Utdanningstilbudet er begrenset, og få søkere fører til at klasser ikke fylles opp og linjer legges ned. Samtidig er det vanskeligere å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Elever som velger denne utdanningen har derimot svært gode jobbmuligheter og stor frihet til å velge hvor de vil jobbe.
1 måned siden
Oslo vurderer å legge ned flere skoler på grunn av synkende elevtall i barneskolealderen. Utdanningsetaten anbefaler å avvikle eksisterende skoler, endre skoletyper og stoppe planlagte byggeprosjekter for å tilpasse skolestrukturen og spare penger. Rødt er bekymret for at dette er kortsiktig og vil ramme skolemiljøene, mens Frp vil sikre et best mulig skoletilbud. Forslagene skal på høring før endelig vedtak i bystyret i desember.
3 måneder siden
En rekke lærere og fagfolk melder om en nedgang i skriveferdighetene blant ungdom. Elever gjør barneskolefeil, sliter med grunnleggende grammatikk og blander norske og engelske ord. Mange mener at overgangen til en mer digital og muntlig verden, samt økt bruk av KI-verktøy, bidrar til problemet. Aviser merker også at jobbsøkere skriver dårligere, noe som kan påvirke troverdigheten. Det etterlyses mer regulering av KI-bruk i undervisningen og økt fokus på tradisjonell lese- og skriveopplæring. Nasjonale prøver i skriving ble fjernet i 2016, og det finnes ingen måling av utviklingen i rettskriving.
4 måneder siden
Flere jenter søker seg til teknologi- og industrifag, med rekordmange søkere på Raufoss videregående skole i år. Prosjekter som «Jenter og teknologi» arbeider aktivt for å øke kvinneandelen i teknologifag gjennom arrangementer og informasjon. Selv om kvinneandelen øker, utgjør jenter fortsatt bare 20 prosent av elevene på TAF-linjen på Raufoss og én av seks nasjonalt. Tiltak som å motbevise fordommer og vise frem mulighetene i industrien har bidratt til økt interesse. Næringslivet, inkludert Nammo Raufoss, etterspør flere jenter med denne kompetansen, og understreker viktigheten av mangfold og rekruttering.