Det norske selskapet Roadguard har utviklet en veiskanner som måler mønsterdybden på dekk. Skanneren er nedfelt i veien og tar bilder av dekkene som passerer.
Roadguard har inngått kontrakt med Statens Vegvesen. Oppfinnelsen skal bidra til å redusere trafikkulykker forårsaket av dårlige dekk, og den skal hjelpe oss å forstå mikroplastutslipp fra slitte dekk.
Selskapet Counting Hero har også utviklet en dekkskanner som kan avdekke skader og slitasje på dekk. Vegvesenet har nå to verktøy som kan hjelpe dem med å identifisere biler med dårlige dekk, men det er ikke sikkert at disse vil bli brukt til å straffe bilister.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
LO-kongressen åpnet med usikkerhet rundt ledervalget etter Jørn Eggums tilbaketrekning, og Kine Asper Vistnes har lansert sitt kandidatur med bred støtte. Avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte Stein Erik Hagen for Trump-støtte og donasjoner, og løftet frem forbedret AFP som sin siste kampsak. LO-ledelsen foreslår også et lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon, et forslag regjeringen vil vurdere.
President Donald Trump har beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og ulovlige immigranter, et forslag som møter kritikk. Han har også stilt spørsmål ved om grunnlovens krav om rettferdig rettergang gjelder ved masseutvisninger. Samtidig mottok tidligere visepresident Mike Pence en pris for å ha fulgt grunnloven under stormingen av Kongressen. Immigrasjonsmyndighetene skaper forvirring med varsler via CBP One-appen som ber mottakere forlate landet, selv de med gyldig opphold.
Oljekartellet Opec+ har besluttet å øke den daglige oljeproduksjonen med ytterligere 411.000 fat fra juni, for andre måned på rad. Avgjørelsen førte til et kraftig fall i prisen på nordsjøolje mandag morgen, ned over 4 prosent til under 60 dollar fatet, det laveste nivået siden tidlig april. Oljeprisen har falt nesten 20 prosent siden april.
Tolletaten har gjort et betydelig kokainbeslag på 147 kilo på et lager hos Bama, det største siden 2023. Beslaget ble gjort etter tips fra Bama-ansatte om mistenkelige banankasser. Kokainen, med en gateverdi på over 170 millioner kroner, ble forsøkt smuglet via sjøveien fra Sør-Amerika og landeveien via Sverige. Saken etterforskes av Oslo-politiet i samarbeid med internasjonale partnere.
Israels sikkerhetsråd skal søndag ha godkjent en plan for utvidede militære operasjoner med mål om full erobring av Gazastripen, ifølge en ubekreftet politisk kilde sitert av AFP. Planen skal også inkludere okkupasjon og flytting av befolkningen sørover. Rådet skal også ha godkjent mulig distribusjon av humanitær hjelp, men detaljene er uklare. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet.
Ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) har saksøkt den tyske sikkerhetstjenesten BfV. Søksmålet kommer etter at BfV nylig klassifiserte AfD som et høyreekstremistisk parti, noe som gir tjenesten utvidede fullmakter til å overvåke partiet. BfV begrunner klassifiseringen med at AfD strider mot grunnleggende prinsipper i grunnloven, mens AfD avviser anklagene.
4 måneder siden
I Sverige har bilister begynt å bruke refleks-teip på bilskiltene for å unngå å bli tatt av fotobokser. Refleks-teipen skjuler registreringsnummeret når fotoboksen tar bilde. Svensk politi har bekreftet å ha sett dette trikset i bruk og advarer om at det kan føre til bøter, uavhengig av om man har kjørt for fort. Statens Vegvesen i Norge kjenner ikke til utbredt bruk av refleks-teip her til lands. De påpeker at norske fotobokser har avansert teknologi og at pregede bilskilt gjør det vanskeligere å unngå identifisering. Vegvesenet oppfordrer alle til å respektere fartsgrenser og fotobokser for å øke trafikksikkerheten.
4 måneder siden
Statens vegvesen og politiet har innført nye føringer for bruk av fotobokser etter bestilling fra Samferdselsdepartementet. Målet er å bruke fotobokser mer proaktivt for å øke trafikksikkerheten. Tidligere krav om personskadeulykker på strekningen er fjernet, og det er nå tilstrekkelig at minst 20 prosent av trafikken overskrider fartsgrensen. I tillegg kan fotobokser settes opp i tunneler over 500 meter uten forutgående fartskontroll. Vegvesenet understreker at fotoboksene er ment å hjelpe bilistene, ikke plage dem, og at plassering fortsatt skal være veloverveid. Det er nå 428 fotobokser i Norge.
4 måneder siden
Nye retningslinjer fra Statens vegvesen og politiet, bestilt av Samferdselsdepartementet, åpner for at det kan settes opp flere fotobokser. Tidligere var det et krav om at det måtte ha vært personskadeulykker på strekningen for å sette opp fotoboks. Nå er det tilstrekkelig at minst 20 prosent kjører over fartsgrensen, eller at det er vanskelig for politiet å drive fartskontroll, for eksempel i lange tunneler. Målet er å bruke fotobokser mer proaktivt for å øke trafikksikkerheten. Det er per nå 428 fotobokser i Norge.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår å forby varsling av trafikkontroller via apper og annet utstyr, med begrunnelsen at det øker risikoen for utrygge veier. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener slik varsling undergraver hensikten med kontrollene, spesielt knyttet til ruskjøring og høy fart. Lovforslaget er sendt ut på høring med mål om vedtak før sommeren. Safedrive, en norsk aktør i markedet, argumenterer for at de bidrar positivt til trafikksikkerheten ved å varsle om farer som dyr og hindringer, og at de aktivt jobber for å unngå varsling av ruskontroller. Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kritiserer forbudet og mener regjeringen burde samarbeide med Safedrive.
1 måned siden
Spanske veimyndigheter tester ut en ny ordning med rød sperrelinje på veier med høy ulykkesrisiko. Tiltaket, som først testes i Andalucía, skal tydeliggjøre forbudet mot forbikjøring og dermed redusere antall ulykker. Bilister som bryter forbudet risikerer bøter på over 4700 kroner. Inspirasjonen kommer fra andre europeiske land, hvor lignende bruk av farger i veimerkingen har vist seg å være effektiv for å øke trafikksikkerheten.
2 måneder siden
Statens vegvesen avdekket flere alvorlige kjøretøymangler under en kontroll på E16 ved Kløfta. Blant annet ble en personbil med fullstendig utslitte dekk og en bil med tilhenger uten bremser stoppet. En lastebil hadde også manglende bremser på fem hjul. Flere førere ble anmeldt og kjøretøy fikk bruksforbud. Vegvesenet uttrykte skuffelse over de alvorlige manglene, men understreket viktigheten av å fjerne disse kjøretøyene fra veiene.
18 dager siden
Statens vegvesen og fylkeskommunene har innført et nytt fareskilt for å redusere antall motorsykkelulykker, spesielt i svinger. Skiltet skal varsle motorsyklister om farlige områder og oppfordre til redusert fart. Tiltaket kommer etter at statistikk viser stabilt høye ulykkestall for motorsyklister, mens andre trafikkgrupper opplever nedgang. Vegvesenet har kartlagt risikokurver ved hjelp av ny teknologi, og Aremark i Østfold er først ute med å sette opp skiltet. Motorsykkelunionen har vært involvert i plasseringen. Trygg Trafikk advarer motorsyklister mot å feilvurdere egen kompetanse og understreker behovet for kontinuerlig trening, samt at det er uproblematisk å bremse i sving.
2 måneder siden
Statens vegvesen monterer 27 skredtårn med sprengladninger på utsatte fjelloverganger i Sør-Norge for å sikre vintertrafikken. Samferdselsministeren demonstrerte nylig systemet, som skal redusere farlige skred og veistengninger på steder som Hardangervidda, Vikafjellet og Strynefjellet. Tårnene styres via en app og utløser kontrollerte snøskred for å hindre naturlige og farlige situasjoner. Prosjektet er budsjettert til 60 millioner kroner og forventes ferdigstilt innen 2025. Myndighetene ser på dette som et supplement til permanente tiltak for å redusere de store økonomiske konsekvensene veistengninger medfører.
4 måneder siden
Et Norwegian-fly kjørte av rullebanen ved landing i Molde, og var nær vannkanten. Ingen ble skadet. Norsk Flygerforbund ønsker EMAS-systemet, som finnes på Kjevik lufthavn, installert på flere flyplasser. EMAS består av lettbetongklosser som bremser fly som er på vei av rullebanen. Forbundet mener dette er en viktig sikkerhetsforanstaltning, spesielt med tanke på klimaendringer som gir mer uforutsigbart vær. Avinor har ikke planer om å utvide med EMAS, og viser til andre sikkerhetstiltak som rillede rullebaner og elektroniske hjelpemidler.
1 dag siden
Sykkeltyverier er et stort problem i Norge med svært lav oppklaringsprosent hos politiet. Et nytt selskap i Sandnes tilbyr nå en digital løsning for å bekjempe dette.
3 måneder siden
Eksperter advarer om at dårlige dekk er en stor årsak til problemer på vinterføre, spesielt i nordiske forhold. Tester viser at det er stor forskjell mellom dekk som er laget for nordisk vinter og andre typer dekk. Mellomeuropeiske dekk og billigdekk fra Kina presterer dårlig på snø og is, og gamle dekk mister grepet selv om de har godt mønster. Dette kan føre til farlige situasjoner og økt risiko for ulykker. Ekspertene anbefaler å bruke gode vinterdekk som er spesielt utviklet for nordiske forhold for å sikre best mulig fremkommelighet og sikkerhet.
1 måned siden
Statens vegvesen gjennomfører hyppige kontroller av tilhengere og avdekker en rekke feil. Vanlige problemer inkluderer dårlig sikret last, tekniske mangler som lysfeil, og overlast. Mange sjåfører mangler også nødvendig førerkort for tilhengeren de kjører, eller overser fartsgrensene. Særlig forvirring rundt 100 km/t-regelen fører til bøter og prikker i førerkortet, da mange ikke oppfyller kravene for å kjøre i denne hastigheten. Kontrollene skal bidra til økt trafikksikkerhet.
29 dager siden
Artikkelen omhandler irritasjonen mange føler rundt TPMS-systemet (Tyre Pressure Monitoring System) som overvåker dekktrykket i biler. Systemet ble påbudt i 2014 og skal hindre ulykker og redusere drivstofforbruk. Varsellampen tennes ofte etter hjulskift, grunnet trykkfall i dekkene under lagring. Kjøring med feil dekktrykk kan føre til økt dekkslitasje, redusert rekkevidde for elbiler og økt ulykkesrisiko. Tilbakestilling av varsellampen kan være komplisert og varierer mellom bilmodeller, noen ganger kreves verkstedbesøk.
1 time siden
Hakkespetter forårsaker betydelige skader på strømstolper i Norge og globalt. Nå kan en ny norsk oppfinnelse tilby en løsning på problemet.