En økende etterspørsel etter luksusvarer i India, spesielt baderomsmøbler, har ført til at flere internasjonale selskaper etablerer seg i landet. Et toalett selges for over 200.
000 kroner. Samtidig øker ulikheten i landet, med en betydelig økning i Gini-indeksen siden 2008.
Globalt sett øker formuen til de rikeste, mens en stor andel av verdens befolkning fortsatt lever i fattigdom.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
En rapport viser at ulikheten i Norge øker, med de rikeste som stadig øker sin formue. Sosiolog Maren Toft påpeker at Norge nærmer seg toppen i Europa når det gjelder formuesulikhet. Salget av luksusvarer som sportsbiler og båter har økt, noe som indikerer en større aksept for å vise frem rikdom. Kritikere mener avskaffelsen av arveavgiften bidrar til økt formueskonsentrasjon. Ulikhetsforsker Rolf Aaberge etterlyser en politisk debatt om hvor grensen for akseptabel ulikhet bør ligge, og mener en arveavgift burde vært forbedret istedenfor avviklet.
3 måneder siden
Økonomiprofessor Kalle Moene advarer om økende forskjeller mellom fattige og rike, og mener dette er en stor kostnad for Norge. Ifølge en rapport fra Oxfam økte verdens rikeste sin formue med 23.000 milliarder kroner i 2024, en tredobling fra året før. Moene peker på at de nye rike ofte har gode forbindelser med stat og regjering, noe som gir dem store formuesøkninger. Han mener også at Trumps politikk vil øke ulikhetene, og at Elon Musk vil tjene på sin støtte til Trump. En undersøkelse viser at folk flest ser på økende ulikhet som et stort problem, og at de rike får mer makt. Moene mener det er behov for mer spredning av eierskap for å forhindre konsentrasjon av formue.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan økte matvarepriser påvirker folk med lav inntekt. Ulrikke Ottesen forteller om sin hverdag hvor hun er avhengig av tilbud og billigmerker for å klare seg. Hjelpeorganisasjonen Opplandshjelpen melder om kraftig prisvekst på de billigste varene. Norgesgruppen ser en økning i salget av First Price-produkter, spesielt i områder med lav inntekt. En sjeføkonom mener dyrtiden er over, men dette blir motsagt av en politiker fra Rødt som mener situasjonen er verre enn som antatt og understreker at fattigdom ikke er en følelse.
19 dager siden
Artikkelen omhandler den globale økningen i råvarepriser på kaffe, hovedsakelig på grunn av klimaendringer og økt etterspørsel fra land som India og Kina. Til tross for de økende råvareprisene, har norske butikker valgt å kjøre tilbudskampanjer på kaffe, noe som har ført til hamstring blant kundene. Coop har rapportert om en markant økning i salget etter lanseringen av en medlemskampanje. Samtidig melder svenske eksperter om forventede prisøkninger på kaffe i Sverige, noe som ytterligere motiverer nordmenn til å fylle opp sine kaffeforsyninger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler nedgangen i det globale salget av gullsmykker som skyldes rekordhøye gullpriser. Den globale etterspørselen har stupt, men gullsmeden David Andersen opplever økt salg av de dyreste smykkene. De høye gullprisene skyldes økt etterspørsel fra sentralbanker, investorer og økt bruk i teknologi, samt usikkerhet i markedet. Forbrukerne får mindre gull for pengene, og mange velger rimeligere alternativer som sølv. Analytikere advarer om at etterspørselen etter gullsmykker kan falle enda mer hvis gullprisen fortsetter å stige.
1 dag siden
Økende global etterspørsel etter matcha-te skaper mangel. Produsenter i Japan sliter med å dekke behovet.
1 måned siden
Butikksjefer rapporterer om økt salg av dyrere produkter, drevet av gode lønnsoppgjør og fallende inflasjon som gir nordmenn bedre kjøpekraft. Møbelringen ser en økning i alle priskategorier for stue, kjøkken og soverom, og tror folk bruker mer penger på hus og hjem. Boligbyggere forventer også økt aktivitet og høyere priser på nybygg. Denne økningen i forbruk kan imidlertid føre til økt inflasjon, noe som potensielt kan påvirke Norges Banks beslutning om rentekutt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen i matvarepriser, spesielt for basisvarer som inngår i nødhjelpsposer til fattige. En slik pose, som kostet 277 kroner i 2022, har steget til 444 kroner i 2025. Økonomiprofessor Kalle Moene understreker at dette rammer de fattigste hardest, da de bruker en større andel av inntekten sin på mat. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson uttrykker bekymring for at politikere og eksperter ikke ser denne realiteten, og at fokuset på gjennomsnittstall skjuler de vanskeligstilte sin hverdag.
3 måneder siden
Antallet personer som mottar sosialhjelp i Norge har økt betydelig i 2024, med en økning på 15 prosent i antall mottakere og 23 prosent i utbetalinger. Arbeids- og velferdsdirektøren slår alarm og påpeker at dette er en trend som har tiltatt siden 2020. Økningen skyldes i stor grad dyrtid og høye boutgifter, som rammer spesielt barnefamilier og unge. Barneombudet uttrykker bekymring for de negative konsekvensene fattigdom har for barns utvikling. Regjeringen understreker at sosialhjelp ikke skal være en varig løsning, og at de jobber for å inkludere flere i arbeidslivet. Nav mener økt deltakelse i arbeidslivet er sentralt for å redusere antall sosialhjelpsmottakere.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at økende økonomisk ulikhet truer demokratiet, både i USA og Norge. Den viser til eksempler som Elon Musks politiske innflytelse og norske milliardærers investeringer i politiske kampanjer. Forfatteren hevder at de rikeste i Norge ikke bidrar nok til fellesskapet, og at diskusjonen dreier seg om skattelette for de rike, selv om lærere og sykepleiere betaler en større andel av inntekten sin i skatt. Artikkelen konkluderer med at kostnadene for å møte store utfordringer må deles rettferdig, og at de rikeste må bidra mer.
2 måneder siden
Hyttemarkedet i Norge viser tegn til oppgang, med en økning i salg på nesten 20 prosent i 2024, tilbake til nivåene fra 2019. Fjell- og innlandshytter har opplevd den største prisstigningen, mens sjøhytter har hatt en nedgang. En spesifikk hytte på Kvamskogen, uten innlagt vann og avløp, ble solgt for nesten det dobbelte av prisantydningen etter en intens budkrig. Meglere forventer økt aktivitet i markedet frem mot vinterferien, og ser en økning i salget av luksushytter, som tilsynelatende er mindre påvirket av økonomisk usikkerhet.
2 måneder siden
Hyttemarkedet viser tegn til normalisering etter pandemiårene, med økt salgsvolum, men moderat prisvekst. Salget av kostbare hytter holder seg stabilt, mens markedet for nye hytter sliter. Fjell- og innlandshytter opplever prisstigning, i motsetning til sjøhytter. En økende andel utenlandske kjøpere, spesielt ved alpinanlegg, investerer i norske hytter, drevet av den svake kronekursen.
8 dager siden
Hyttemarkedet i Norge viser økt aktivitet, spesielt i salg av brukte fritidsboliger. Ifølge Finn Eiendom er det rekordhøyt antall hytter til salgs på FINN med 5476 annonser, og 15 prosent flere nye annonser i 2024 sammenlignet med samme periode i fjor. Eiendom Norge rapporterer at det ble solgt 6636 brukthytter i 2024, en økning på 20 prosent fra 2023, og markedet er tilbake på nivå med 2019. Til tross for usikkerhet i verdensøkonomien, frykter ikke norske husholdninger økonomisk nedgang. Samtidig sliter hyttebyggerne med høye kostnader og lav byggeaktivitet, noe som har ført til konkurser og utfordringer for kommuner som er avhengige av hytteturisme. Mange pensjonister selger hyttene sine på grunn av høye driftskostnader, spesielt strømpriser. En økende andel hytter kjøpes av utenlandske kjøpere, særlig svensker, delvis på grunn av svak krone. Hyttesalget har tre hektiske perioder i året, med påske som en av de viktigste.
2 måneder siden
Det medisinske tidsskriftet Lancet refser Norge for økende helseforskjeller, spesielt knyttet til barnefattigdom og sosioøkonomiske ulikheter. Til tross for høy levestandard, lever en økende andel under fattigdomsgrensen. Selv om SSB antyder en liten nedgang i barnefattigdom, øker behovet for sosialhjelp. Lancet oppfordrer Norge til handling for å unngå helseforskjeller i fremtidige generasjoner. Artikkelforfatteren mener Støre har en unik mulighet til å prioritere folkehelse og redusere forskjellene, spesielt i Oslo, hvor levealderen varierer betydelig mellom bydelene. Forebyggende helsearbeid må prioriteres for å sikre et bærekraftig helsevesen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler de store økonomiske forskjellene mellom deltakerne i TV2-programmet «Spillet». Skattetallene for 2023 viser at det er betydelige forskjeller i både inntekt og formue. Jan Fredrik Karlsen hadde den høyeste inntekten med over 10 millioner kroner, mens Bjarte Hjelmeland har størst formue med over 4,6 millioner kroner. Hedda Skaug hadde lavest inntekt med drøyt 81 000 kroner. Blant paneldeltakerne har Truls Svendsen en formue på hele 17 millioner kroner.