Frankrikes første nye atomreaktor på 25 år, Flamanville 3, er nå koblet til strømnettet. Prosjektet ble fullført 12 år forsinket og fire ganger dyrere enn opprinnelig planlagt, med en total kostnad på 153,4 milliarder kroner.
Reaktoren har en kapasitet på 1650 MW, tilsvarende den finske Olkiluoto-reaktoren. Forsinkelser og kostnadsoverskridelser skyldtes tekniske problemer og bekymringer rundt stålkvalitet.
Frankrike satser sterkt på atomkraft, som utgjør 70% av landets energimiks, i motsetning til Tyskland som har stengt ned sine atomkraftverk. President Macron omtaler oppstarten som et fantastisk øyeblikk for landet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Russlands markering av Seiersdagen 9. mai preges av frykt for ukrainske angrep, samtidig som Ukraina hevder Russland brøt sin egen ensidige våpenhvile kun timer etter at den trådte i kraft. Våpenhvilen, som skulle vare fra 8. til 11. mai, ble avvist av Ukraina som et manipulasjonsforsøk. Militæreksperter ser et potensielt ukrainsk angrep som et strategisk mål for å ydmyke Putin, mens det også spekuleres i russiske falsk-flagg-operasjoner.
Statsminister Jonas Gahr Støre har lansert Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi, som beskriver dagens sikkerhetssituasjon som den mest alvorlige siden andre verdenskrig. Strategien erkjenner at amerikansk militær tilstedeværelse i Europa ikke lenger kan tas for gitt, og understreker at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet. Norge vil styrke samarbeidet med europeiske allierte, men anerkjenner fortsatt avhengigheten av amerikansk støtte.
USAs president Donald Trump har varslet en kunngjøring torsdag om en stor handelsavtale med et «stort og høyt respektert land». Medier rapporterer, basert på anonyme kilder, at avtalen trolig er inngått med Storbritannia. Trump beskriver dette som den første av mange kommende avtaler. Nyheten har ført til positive reaksjoner i aksjemarkedet og styrking av britisk pund.
President Donald Trump har utstedt en ordre for å fjerne programmer for mangfold, rettferdighet og inkludering (DEI) og det han anser som «woke» ideologi fra Smithsonian-institusjonen og andre museer. Ordren, «Gjenopprett sannhet og fornuft til amerikansk historie», hevder at det har vært et forsøk på å omskrive USAs historie negativt. Visepresident J.D. Vance skal lede gjennomføringen ved Smithsonian.
Det er rapportert om ildutveksling mellom indiske og pakistanske soldater langs kontrollinjen i Kashmir, samt en eksplosjon i Lahore, Pakistan. Hendelsene følger nylige indiske luftangrep mot mål i Pakistan, som var et svar på et angrep i indiskkontrollert Kashmir. Konflikten har ført til minst 43 drepte og økt frykt for eskalering mellom de to atommaktene.
Miljødirektoratet har avdekket fire alvorlige avvik hos Equinor etter oljeutslippet fra Njord A-plattformen i desember 2024. Kritikken retter seg mot sen oppdagelse av utslippet, mangelfull beredskapsrespons, utilpasset oljevernplan og for tidlig avslutning av oppfølgingen av forurensningen. Direktoratet ser alvorlig på funnene og har bedt Equinor om en tilbakemelding.
2 måneder siden
En leder i kraftgiganten Fortum anbefaler Norge å vente med å bygge kjernekraftverk, og heller lære av andre land sine feil. Fortum understreker viktigheten av grundig planlegging, og viser til erfaringene fra Olkiluoto 3-prosjektet i Finland, som ble forsinket og fordyret på grunn av manglende erfaring og overdreven optimisme. Fortum er skeptisk til små, modulære reaktorer (SMR), og mener at store reaktorer er mer kostnadseffektive. Bekymringen rundt Russlands dominans i leveransen av kjernebrensel blir diskutert, men Fortum mener det finnes alternativer.
3 måneder siden
Det omstridte karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er i gang igjen etter å ha blitt satt på vent i 2023 på grunn av store kostnadsoverskridelser. Hafslund Celsio, som står bak anlegget, informerer om oppstarten på en pressekonferanse der både energiminister Terje Asland og byrådsleder Eirik Lae Solberg deltar. Prosjektet har gjennomgått en kostnadsreduserende fase og er nå anslått å koste 9,5 milliarder kroner. Målet med anlegget er å fange karbon fra søppelforbrenning.
3 måneder siden
Aker Solutions er tildelt en kontrakt verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet, hvor CO₂ skal fanges og lagres permanent i Nordsjøen. Prosjektet finansieres av den norske stat, Oslo kommune og Hafslund Celsio, med en total investeringsramme på 9,5 milliarder kroner. Byrådsleder Eirik Lae Solberg fremhever at karbonfangst er avgjørende for å nå Oslos klimamål. Prosjektet ble tidligere satt på vent på grunn av høye kostnadsanslag, men er nå i gang igjen og planlegges å være operativt innen tredje kvartal 2029.
1 måned siden
Norsk Kjernekraft planlegger å bygge et kjernekraftverk i Halden, som potensielt kan bli Norges største kraftverk med en årlig produksjon på 10 TWh. Selskapet har offentliggjort visualiseringer av anlegget og tilpasset designet for å redusere visuell påvirkning på omgivelsene. Selv om leverandør av reaktorene ennå ikke er valgt, er selskapet trygge på at prosjektet kan realiseres. Samtidig viser flere politiske partier, inkludert Høyre, en økende interesse for kjernekraft, og det pågår en nasjonal utredning om kjernekraft i Norge.
3 måneder siden
Det internasjonale energibyrået (IEA) melder om et sterkt comeback for kjernekraft, med forventet rekordproduksjon i 2025. Investeringene i ny kjernekraft og levetidsforlengelse av eksisterende reaktorer har økt betydelig. Mens noen land har avviklet kjernekraft, satser andre på nye utbygginger. Kina og Russland dominerer nå markedet, og det etterlyses større spredning i leverandørkjedene. IEA ser også potensial i mindre, modulære reaktorer (SMR), men understreker behovet for kostnadskutt. For å nå målene om økt kjernekraftproduksjon, kreves det store investeringer og samarbeid mellom offentlige og private aktører.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har lagt frem en omfattende pakke med forslag i Stortinget for å starte utviklingen av kjernekraft i Norge. Forslagene inkluderer et nordisk kjernekraftsamarbeid, opprettelse av en egen kjernekraftmyndighet, og vurdering av kjernekraft som et alternativ til omfattende nettutbygging. Frp ønsker å se på muligheten for å bygge små reaktorer på strategiske steder, som industriområder, for å redusere behovet for store nettinvesteringer. Partiet er kritisk til regjeringens kjernekraftutvalg og mener flere partier nå viser interesse for kjernekraft, og forventer derfor støtte for sine forslag.
2 måneder siden
Det er en økende debatt om kostnadene ved Enøk-tiltak i Norge. Målet er å redusere strømforbruket med 10 TWh innen 2030, men beregninger antyder at dette kan bli dyrere enn å produsere mer strøm. Norsk Kjernekraft argumenterer for at kjernekraft kan være et rimeligere alternativ. Ola Borten Moe kritiserer statens subsidiering av både strøm og Enøk-tiltak, og mener dette fører til ineffektivitet og feil prioritering. NVE understreker at Enøk har flere samfunnsmessige fordeler, men erkjenner at et stramt tidsperspektiv øker kostnadene.
28 dager siden
E39 Hordfast-prosjektet har opplevd en betydelig kostnadsøkning på over 7 milliarder kroner, og den totale prislappen er nå 53,7 milliarder kroner. Statens vegvesen forklarer økningen med faktorer som manglende kryss i tidligere planer, underestimering av kostnader knyttet til grunnerverv og støytiltak, økte krav til veibredde og generell prisstigning. Prosjektet, som skulle erstatte flere ferjesamband, er nå satt på vent på ubestemt tid, da det ikke er bevilget midler til det i Nasjonal transportplan for perioden 2025-2036.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) fremmer et forslag om nordisk samarbeid om kjernekraft mellom Norge, Sverige og Finland. Sosialistisk Venstreparti (SV) er sterkt imot, og mener det vil være sløsing med fellesskapets midler. Arbeiderpartiet (Ap) er mer avventende, men vil utrede kjernekraft i Norge. Frp ønsker også å opprette en egen kjernekraftmyndighet og kritiserer regjeringen for å være for trege i saken. Partiet understreker at moderne kjernekraftverk er trygge, med henvisning til økte sikkerhetskrav siden Tsjernobyl-ulykken. En professor støtter dette ved å fremheve at kjernekraft er den tryggeste energiformen.
4 måneder siden
Oppstarten av Johan Castberg-feltet, som opprinnelig var planlagt for 2022 og senere utsatt til 2024, er nå ytterligere forsinket til januar/februar 2025 på grunn av dårlig vær i Barentshavet. Equinor opplyser at prosjektet er i sluttfasen, med produksjonsskipet ankret opp og koblet til undervannsanlegget. Kostnadene for utbyggingen har økt med 43 prosent, til 86 milliarder kroner. Feltet forventes å produsere 220.000 fat olje per dag på platået, og inneholder mellom 450 og 650 millioner fat olje. Forsinkelsen har større økonomisk effekt på Vår Energi enn Equinor, da førstnevnte er en mindre aktør med 30 prosent eierandel.
3 måneder siden
En norsk ekspert argumenterer for at kjernekraft bør utgjøre en betydelig del av Norges strømproduksjon for å sikre stabil forsyning. Vinterens strømpriser har aktualisert debatten om væravhengig kraftproduksjon, som har vist seg å være ustabil. I Tyskland har man erfart at mangel på vind fører til høye priser og problemer for industrien. Kjernekraft, derimot, kan produsere strøm kontinuerlig, uavhengig av vær. En analysesjef foreslår at Norge deler kraftmarkedet i tre like deler: væravhengig, kjernekraft og regulerbar vannkraft. Han mener at et bytte fra vindkraft til kjernekraft vil gi mer stabile priser og bedre utnyttelse av vannkraftressursene.
3 måneder siden
Aker Solutions har fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg ved Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget skal fange CO₂ fra avfallsforbrenning og er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet ble satt på vent i 2023 på grunn av budsjettoverskridelser, men er nå gjenopptatt med en kostnadsramme på 9,5 milliarder kroner. Staten bidrar med 4,4 milliarder kroner i støtte. Anlegget forventes å fange 350.000 tonn CO₂ årlig og skal være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet er viktig for å redusere Oslos klimagassutslipp og har stor demonstrasjonsverdi for karbonfangst fra avfallsforbrenning.
1 dag siden
Stortinget behandler forslag om å stanse elektrifiseringen av Melkøya. Prosjektet skaper politisk kaos og debatt rundt kostnader og konsekvenser.
3 måneder siden
Statnett har varslet en betydelig kostnadssprekk for oppgraderingen av Ulven transformatorstasjon i Oslo. Prosjektet, som opprinnelig ble anslått å koste mellom 785 og 1050 millioner kroner, har nå en forventet kostnadsramme på 1,9 til 2,2 milliarder kroner. Ifølge Statnett skyldes kostnadsøkningen økte markedspriser i forbindelse med elektrifiseringen av Europa, et stramt leverandørmarked og en generell prisstigning på store nettkomponenter som transformatorer. I tillegg skal anlegget bygges som et gassisolert anlegg uten klimagassen SF6, noe som også bidrar til økte kostnader. Arbeidet med oppgraderingen er ennå ikke påbegynt.
29 dager siden
Regjeringen har startet prosessen med konsekvensutredning for kjernekraftverk i Norge, med Aure og Heim kommuner som aktuelle lokasjoner. NVE, DSB og DSA har fått i oppdrag å foreslå et utredningsprogram innen sommeren. Norsk Kjernekraft-sjef Jonny Hesthammer er svært fornøyd og mener dette er et viktig steg for å sikre ren og bærekraftig energi. Det er aktuelt å bygge små, modulære reaktorer (SMR) med en potensiell kapasitet på opptil 1500 MW, noe som kan bidra til økt energisikkerhet og reduserte klimagassutslipp.