Artikkelen argumenterer for at Israel har en historisk mulighet til å skape fred i Midtøsten, men risikerer å miste den på grunn av okkupasjon og behandling av palestinere.
Forfatteren kritiserer Israels kontroll over informasjonen fra Gaza, og fremhever det høye antallet drepte journalister.
Polariseringen rundt konflikten vanskeliggjør konstruktiv debatt, og artikkelen oppfordrer til å støtte fredelige løsninger og sameksistens.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler påstander om at Israel står bak målrettede angrep på journalister i Midtøsten, spesielt i Gaza og Libanon. Reportere Uten Grenser anklager Israel for å bevisst ramme journalister, og viser til flere konkrete hendelser der journalister er drept eller skadet, blant annet et droneangrep i Gaza der flere hjelpearbeidere og journalister ble drept. Israel nekter internasjonal presse adgang til Gaza, og lokale journalister føler seg som målskiver. Organisasjoner som Amnesty International krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Mange journalister i regionen frykter nå å bruke pressevester og -skilt, da de mener dette gjør dem til mål for israelske styrker.
15 dager siden
Artikkelen argumenterer mot boikott av Israel, og fremhever at dette vil ramme minoritetene på Gaza hardest. Den kritiserer BDS-bevegelsens ensidige fokus på Israel og manglende oppmerksomhet rundt Hamas' handlinger, inkludert aggresjon og brudd på menneskerettigheter. Det påpekes at organisasjoner som støtter kristne palestinere, tilsynelatende overser situasjonen for kristne under Hamas' styre, hvor antallet har blitt kraftig redusert. Forfatteren konkluderer med at et ensidig fokus på Israel bidrar til å polarisere debatten og hindrer en balansert og nyansert forståelse av konflikten.
27 dager siden
Artikkelen argumenterer mot boikott av Israel, da dette kan styrke Netanyahu og svekke de kreftene i Israel som ønsker en fredelig løsning. Forfatteren påpeker at legitim kritikk av Israel tidvis blandes med antisemittisme, mens Hamas sjelden kritiseres. Netanyahu anklages for å legitimere jødisk fascisme gjennom sin allianse med ekstreme politikere. Både Netanyahu og Hamas motsetter seg en tostatsløsning, og artikkelen konkluderer med at konflikten krever nye ledere som kan anerkjenne begge parters behov for sikkerhet og selvbestemmelse.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg vandaliseringen av bilder av gisler utenfor Israels ambassade i Oslo, og den polariserte debatten rundt konflikten mellom Israel og Palestina. Det understrekes viktigheten av å ha empati med sivile ofre på begge sider, samtidig som det påpekes at det er legitimt å protestere mot Israels krigføring i Gaza. Artikkelen belyser også hvordan norske jøder opplever økt frykt og antisemittisme, og hvordan de føler seg sviktet av den norske regjeringen. Det trekkes frem at jødiske samlingssteder er under konstant politibeskyttelse, og at Danmarks statsminister har vist en annen form for støtte til sine jødiske landsmenn.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den spente situasjonen mellom Israel og Hamas, hvor en skjør våpenhvile trues av nye utspill. Hamas bruker frigitte gisler i propagandaøyemed, noe som vekker sterke reaksjoner i Israel og sammenlignes med Nazi-Tysklands behandling av jøder. Samtidig foreslår USAs president Donald Trump at palestinere bør flyttes til andre land, noe som skaper bekymring og legger press på land som Jordan og Egypt, som frykter interne konsekvenser. Artikkelen fremhever faren for at våpenhvilen bryter sammen, med store konsekvenser for sivilbefolkningen i Gaza og de gjenværende gislene. Konflikten river opp dype sår i Israel, som balanserer ønsket om å slå Hamas med behovet for å frigjøre gislene.
11 timer siden
En forfatter reflekterer over Israels komplekse tilstand etter et nylig besøk. Artikkelen beskriver et land preget av indre splittelse og ytre press, spesielt etter hendelsene 7. oktober.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den skjøre våpenhvilen mellom Israel og Hamas, og frykten for at den skal brytes. Etter 15 måneder med krig har våpenhvilen gitt en mulighet for fordrevne palestinere til å vende tilbake. Donald Trumps uttalelser om at våpenhvilen må avsluttes dersom ikke alle gisler løslates innen lørdag, skaper uro. Hamas og Israel anklager hverandre for brudd på avtalen, og forhandlingene om neste fase er satt på vent. En norsk lege i Gaza melder om økende matvarepriser og at palestinere blir skutt av israelske styrker. Meklere forsøker å løse krisen.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot tvangsflytting av palestinere til Norge, og viser til forslag fra Donald Trump og Israels utenriksminister. Det fremheves at Høyres løsning om asylmottak i tredjeland er en bedre idé. Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets Midtøsten-politikk, inkludert anerkjennelsen av Palestina, og foreslår at palestinere heller bør bosettes i nærområdene, som Iran og Syria, hvor deres kulturelle og religiøse behov lettere kan tilfredsstilles. Artikkelen uttrykker bekymring for at mange palestinere støtter Hamas, noe som vil vanskeliggjøre integreringen i Norge.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den forventede opptrappingen av konflikten mellom Israel og Hamas etter brudd på våpenhvilen. Israel begrunner angrepene med Hamas' manglende løslatelse av gisler, mens Hamas anklager Israel for å ha brutt våpenhvilen og bruker sivile som menneskelige skjold. Gisseltakingen fungerer som et strategisk forhandlingskort og propagandaverktøy for Hamas. Konflikten forventes å forverre den humanitære krisen for sivilbefolkningen i Gaza, og artikkelen belyser hvordan begge parter forsøker å vinne 'kampen om narrativet' internasjonalt.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må protestere mot Israels handlinger i Gaza for å opprettholde troverdigheten etter markeringen mot brudd på menneskerettigheter i Qatar. Den oppfordrer Norges Fotballforbund og landslaget til å ta et tydelig standpunkt mot det den beskriver som grove brudd på folkeretten, og mener at stillhet vil undergrave tidligere engasjement. Selv om boikott ikke er et tema, bør Norge vise solidaritet med palestinerne under kampen mot Israel, for å sikre Lise Klaveness' internasjonale troverdighet.
27 dager siden
Artikkelen argumenterer for boikott av Israel som et nødvendig virkemiddel for å ansvarliggjøre landet for brudd på folkeretten i Gaza. Skribenten kritiserer Hanne Skartveits advarsel mot boikott, og fremhever at Israel systematisk rammer sivile og bryter internasjonal lov. Boikott fremstilles som et pressmiddel, ikke hevn, og sammenlignes med sanksjonene mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Artikkelen understreker at vestlig støtte muliggjør Israels handlinger, og at det er nødvendig å stille krav og innføre konsekvenser. Den viser også til at flere israelere støtter boikott som et pressmiddel.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
1 måned siden
Israelsk presse kritiserer Lise Klaveness og Norge hardt etter uttalelser om Israel. En israelsk avis omtaler Klaveness som den største fienden til israelsk fotball. Klaveness ønsker ikke å kommentere kritikken direkte, men sier at sterke følelser er symptomatisk for saken. Hun understreker at NFF tar situasjonen i Gaza alvorlig og støtter krav om stans i kamphandlinger, men mener boikott vil være feil virkemiddel. Ståle Solbakken sier at han ikke frykter mangel på motivasjon hos spillerne foran kampen mot Israel, og mener situasjonen i Midtøsten ikke kan sammenlignes med Russlands invasjon av Ukraina.
2 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring for situasjonen i Gaza. Han mener verdenssamfunnet er altfor stille om lidelsene.