Fredrik Solvang, programleder for «Debatten» på NRK, har mottatt kritikk etter å ha spurt statsråd Lene Vågslid om hvordan hun kombinerer jobb og småbarnsliv. Samfunnsdebattant Alma Tokle (Unge Høyre) kalte spørsmålet «flaut og gammeldags».
Solvang svarer på kritikken via Instagram, hvor han påpeker at menn også får spørsmål om tidsklemma.
Han argumenterer med at kritikken er feilaktig og at det ville fremstått som politisk korrekt om spørsmålet var rettet mot en mannlig politiker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for Debatten, deltok som debattant i eget program etter å ha fått kritikk for et spørsmål han stilte til barne- og familieminister Lene Vågslid om tidsklemma. Kritikken gikk ut på at spørsmålet var kjønnsdiskriminerende og basert på foreldede stereotyper. Anette Trettebergstuen mente Solvang burde forstå at slike spørsmål er problematiske, mens Solvang selv forsvarte spørsmålet som relevant og gjennomtenkt. Ida Lindtvedt Røse påpekte at politikeres privatliv ikke burde være relevant i debatter. Vågslid selv mente temaet er viktig, da mange foreldre opplever å bli spurt om hvordan de kombinerer jobb og familieliv.
2 måneder siden
Fredrik Solvang møter kritikk i «Debatten» etter å ha spurt barne- og familieminister Lene Vågslid om kombinasjonen av jobb og småbarn. Kritikken startet med et innlegg i VG av Alma Tokle (Unge Høyre), som kalte spørsmålet gammeldags. Solvang skal nå debattere mot Anette Trettebergstuen og Ida Lindtvedt Røse. Espen Aas leder den første delen av programmet. Solvang uttrykker at han er spent og engstelig for å bli «gruset» av sine motdebattanter, og forteller at han har forberedt seg i to døgn.
2 måneder siden
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten møter kritikk for sin spørsmålsstilling til den nye barne- og familieministeren, Lene Vågslid, angående kombinasjonen av jobb og familieliv. Kritikere, inkludert stortingspolitikere og en ungdomspolitiker, anser spørsmålet som kjønnsdiskriminerende og utdatert. Solvang forsvarer seg med at spørsmålet var relevant da Vågslid tidligere hadde meldt forfall til Debatten grunnet hensynet til barn, og at det gir Vågslid en mulighet til å snakke om viktigheten av å kombinere toppverv og familieliv. Vågslid selv har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», skal selv delta som debattant i tirsdagens sending. Han vil møte sine kritikere, Anette Trettebergstuen og Ida Lindtveit Røse, for å diskutere kritikken han fikk etter å ha spurt statsråd Lene Vågslid om det var forenlig å være statsråd og småbarnsmor. Solvang bekrefter dette via Instagram og sier at en kollega vil lede debatten i hans sted.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», ble selv stilt til veggs i tirsdagens sending etter et spørsmål han stilte barne- og familieminister Lene Vågslid om hvordan hun kombinerte jobb og familieliv. Spørsmålet kom etter at Vågslid tidligere hadde takket nei til deltakelse i programmet grunnet omsorg for barn. Anette Trettebergstuen (Ap) mente spørsmålet bar preg av kjønnsstereotypier, noe Solvang avviste, men han erkjente at han ikke hadde stilt lignende spørsmål til mannlige politikere. Ida Lintveit Røse (KrF) reagerte på at Vågslids tidligere forfall ble nevnt, da hun mente det kunne antyde at Vågslid ikke var egnet som statsråd. Solvang argumenterte mot at kritikken begrenset hvilke spørsmål man kan stille kvinner.
2 måneder siden
Fredrik Solvang møter kritikk for sin spørsmålsstilling til barne- og familieminister Lene Vågslid i «Debatten», hvor han refererte til tidligere tekstmeldinger om avlysninger grunnet datteren. Anette Trettebergstuen reagerte og kalte spørsmålet kjønnsdiskriminerende. I kveldens sending vil Espen Aas lede den første delen, før Solvang selv debatterer mot blant andre Trettebergstuen. Solvang forsvarer sin spørsmålsstilling ved å vise til at kvinner oftere opplever tidsklemma.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», har fått kritikk for spørsmål han stilte til Lene Vågslid om å kombinere statsrådsjobb med småbarnsliv, noe som ble ansett som gammeldags og irrelevant. Han beklaget også et spørsmål til Eivind Salen om prorussiske sympatier, etter at det viste seg at grunnlaget var en misforstått tweet fra 2018. Spørsmålene har reist en debatt om hva som er akseptabel spørsmålsteknikk i journalistikken, og artikkelen understreker viktigheten av å basere spørsmål på fakta for å unngå å spre mistanker og undergrave debatten.
2 måneder siden
Fredrik Solvang brukte «Debatten» til å imøtegå kritikk han mottok etter å ha stilt spørsmål til barne- og familieminister Lene Vågslid om hennes evne til å kombinere jobb og små barn. Anette Trettebergstuen og Ida Lindtveit Røse deltok i debatten. Artikkelen kritiserer Solvang for å ha brukt et viktig debattprogram til å diskutere seg selv, og foreslår at han heller burde ha beklaget eller forsvart sitt synspunkt uten å involvere programmet. Forfatteren antyder at NRK-ledelsen burde ha intervenert for å unngå denne bruken av programmet.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Fredrik Solvangs spørsmål til barne- og familieminister Lene Vågslid om hvordan hun vil kombinere statsrådsjobben med morsrollen. Spørsmålet anses som gammeldags og opprettholder forventningen om at kvinner setter karrieren til side ved familieforøkelse. Det påpekes at en mannlig statsråd trolig ikke ville fått samme spørsmål, noe som illustrerer manglende likestilling i arbeidslivet. Spørsmålet underbygger også en feilaktig antagelse om at det er vanskelig å kombinere en krevende jobb med morsrollen.
2 måneder siden
Etter at Fredrik Solvang stilte spørsmål ved den påtroppende barne- og familieministerens evne til å kombinere jobb og familieliv, har det oppstått en debatt om småbarnsforeldres kapasitet til å være statsråder. Solvangs spørsmål ble kritisert for å være gammeldags, men han forsvarer sin rett til å stille spørsmål om politikeres kapasitet. Artikkelen argumenterer for at journalister har en plikt til å undersøke politikeres bakgrunn, utdanning og kapasitet, og at statsråder må tåle spørsmål om hvordan de balanserer jobb og familieliv. Ulike spørsmål stilles oftere til menn og kvinner, som alder og utdanning, men kjernen er tilliten til at statsrådene kan gjøre jobben sin.
2 måneder siden
MDG-profil Eivind Trædal retter sterk kritikk mot Fredrik Solvang og «Debatten» etter at Ole Asbjørn Ness ble invitert til å debattere Ukraina-krigen. Trædal mener redaksjonen er «absurd ukritiske» og hevder Solvang tidligere forsøkte å kneble ham ved å kreve at hans kone, Lan Marie Berg, ikke skulle tvitre under en debatt. Han mener dette viser en inkonsekvens i redaksjonens vurderinger av gjester. Ness har kommentert saken og ønsker Trædal god bedring. NRK og Solvang har foreløpig ikke kommentert kritikken.
3 måneder siden
NRKs Debatten-programleder Fredrik Solvang beklager etter at Bellona-stifter Frederic Hauge kom med sterke anklager mot Motvind Norges Eivind Salen i en direktesending. Hauge hevdet at Salen hadde prorussiske kommentarer liggende ute, noe Salen avviste som personangrep. Solvang beklager overfor Salen og sier det var vanskelig å vurdere om han skulle avbryte Hauge. Motvind Norge reagerer sterkt på hendelsen, mens Hauge ikke tar selvkritikk. Hendelsen skjedde i slutten av programmet, og har skapt debatt om grensen mellom legitim kritikk og personangrep i offentlig debatt.
2 måneder siden
NRKs «Debatten» har fått kritikk etter en sending om Ukraina. Programmet anklages for å svekke NRKs oppdrag ved å invitere kontroversielle gjester, som redaktør Ole Asbjørn Ness fra iNyheter, noe som ifølge kritikere normaliserer marginaliserte synspunkter. Medieforsker Kristin Skare Orgeret påpeker at valget av gjester signaliserer hva som er akseptabelt i den offentlige debatten. Kritikken omfatter også at programmet kun hadde mannlige deltakere. Redaksjonssjef Solveig Tvedt forklarer at Ness ble invitert for å representere et annet synspunkt, og beklager mangelen på kvinnelige deltakere, og sier at ingen kvinner hadde mulighet til å delta.
2 måneder siden
Under NRK-programmet «Debatten» oppstod en opphetet ordveksling mellom podkaster Ole Asbjørn Ness og stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) under en debatt om J.D. Vances tale. Programleder Fredrik Solvang måtte gripe inn. AUF-leder Gaute Skjervjø reagerte på debattklimaet og kalte det uverdig. Varaordfører Erling Moe (V) kritiserte Ness for å være provoserende og kunnskapsløs, og mente debatten var mislykket. Kringkastingsrådet har mottatt tolv klager på programmet. Redaksjonssjef Solveig Tvedt forsvarer at ulike stemmer må få komme til orde. Lysbakken mener Ness viste et eksempel på en politisk metode som forgifter debatten.