Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», ble selv stilt til veggs i tirsdagens sending etter et spørsmål han stilte barne- og familieminister Lene Vågslid om hvordan hun kombinerte jobb og familieliv. Spørsmålet kom etter at Vågslid tidligere hadde takket nei til deltakelse i programmet grunnet omsorg for barn.
Anette Trettebergstuen (Ap) mente spørsmålet bar preg av kjønnsstereotypier, noe Solvang avviste, men han erkjente at han ikke hadde stilt lignende spørsmål til mannlige politikere. Ida Lintveit Røse (KrF) reagerte på at Vågslids tidligere forfall ble nevnt, da hun mente det kunne antyde at Vågslid ikke var egnet som statsråd.
Solvang argumenterte mot at kritikken begrenset hvilke spørsmål man kan stille kvinner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for Debatten, deltok som debattant i eget program etter å ha fått kritikk for et spørsmål han stilte til barne- og familieminister Lene Vågslid om tidsklemma. Kritikken gikk ut på at spørsmålet var kjønnsdiskriminerende og basert på foreldede stereotyper. Anette Trettebergstuen mente Solvang burde forstå at slike spørsmål er problematiske, mens Solvang selv forsvarte spørsmålet som relevant og gjennomtenkt. Ida Lindtvedt Røse påpekte at politikeres privatliv ikke burde være relevant i debatter. Vågslid selv mente temaet er viktig, da mange foreldre opplever å bli spurt om hvordan de kombinerer jobb og familieliv.
2 måneder siden
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten møter kritikk for sin spørsmålsstilling til den nye barne- og familieministeren, Lene Vågslid, angående kombinasjonen av jobb og familieliv. Kritikere, inkludert stortingspolitikere og en ungdomspolitiker, anser spørsmålet som kjønnsdiskriminerende og utdatert. Solvang forsvarer seg med at spørsmålet var relevant da Vågslid tidligere hadde meldt forfall til Debatten grunnet hensynet til barn, og at det gir Vågslid en mulighet til å snakke om viktigheten av å kombinere toppverv og familieliv. Vågslid selv har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
Fredrik Solvang møter kritikk for sin spørsmålsstilling til barne- og familieminister Lene Vågslid i «Debatten», hvor han refererte til tidligere tekstmeldinger om avlysninger grunnet datteren. Anette Trettebergstuen reagerte og kalte spørsmålet kjønnsdiskriminerende. I kveldens sending vil Espen Aas lede den første delen, før Solvang selv debatterer mot blant andre Trettebergstuen. Solvang forsvarer sin spørsmålsstilling ved å vise til at kvinner oftere opplever tidsklemma.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.
2 måneder siden
Fredrik Solvang brukte «Debatten» til å imøtegå kritikk han mottok etter å ha stilt spørsmål til barne- og familieminister Lene Vågslid om hennes evne til å kombinere jobb og små barn. Anette Trettebergstuen og Ida Lindtveit Røse deltok i debatten. Artikkelen kritiserer Solvang for å ha brukt et viktig debattprogram til å diskutere seg selv, og foreslår at han heller burde ha beklaget eller forsvart sitt synspunkt uten å involvere programmet. Forfatteren antyder at NRK-ledelsen burde ha intervenert for å unngå denne bruken av programmet.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten» på NRK, har mottatt kritikk etter å ha spurt statsråd Lene Vågslid om hvordan hun kombinerer jobb og småbarnsliv. Samfunnsdebattant Alma Tokle (Unge Høyre) kalte spørsmålet «flaut og gammeldags». Solvang svarer på kritikken via Instagram, hvor han påpeker at menn også får spørsmål om tidsklemma. Han argumenterer med at kritikken er feilaktig og at det ville fremstått som politisk korrekt om spørsmålet var rettet mot en mannlig politiker.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», skal selv delta som debattant i tirsdagens sending. Han vil møte sine kritikere, Anette Trettebergstuen og Ida Lindtveit Røse, for å diskutere kritikken han fikk etter å ha spurt statsråd Lene Vågslid om det var forenlig å være statsråd og småbarnsmor. Solvang bekrefter dette via Instagram og sier at en kollega vil lede debatten i hans sted.
2 måneder siden
Fredrik Solvang møter kritikk i «Debatten» etter å ha spurt barne- og familieminister Lene Vågslid om kombinasjonen av jobb og småbarn. Kritikken startet med et innlegg i VG av Alma Tokle (Unge Høyre), som kalte spørsmålet gammeldags. Solvang skal nå debattere mot Anette Trettebergstuen og Ida Lindtvedt Røse. Espen Aas leder den første delen av programmet. Solvang uttrykker at han er spent og engstelig for å bli «gruset» av sine motdebattanter, og forteller at han har forberedt seg i to døgn.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», har fått kritikk for spørsmål han stilte til Lene Vågslid om å kombinere statsrådsjobb med småbarnsliv, noe som ble ansett som gammeldags og irrelevant. Han beklaget også et spørsmål til Eivind Salen om prorussiske sympatier, etter at det viste seg at grunnlaget var en misforstått tweet fra 2018. Spørsmålene har reist en debatt om hva som er akseptabel spørsmålsteknikk i journalistikken, og artikkelen understreker viktigheten av å basere spørsmål på fakta for å unngå å spre mistanker og undergrave debatten.
2 måneder siden
Etter at Fredrik Solvang stilte spørsmål ved den påtroppende barne- og familieministerens evne til å kombinere jobb og familieliv, har det oppstått en debatt om småbarnsforeldres kapasitet til å være statsråder. Solvangs spørsmål ble kritisert for å være gammeldags, men han forsvarer sin rett til å stille spørsmål om politikeres kapasitet. Artikkelen argumenterer for at journalister har en plikt til å undersøke politikeres bakgrunn, utdanning og kapasitet, og at statsråder må tåle spørsmål om hvordan de balanserer jobb og familieliv. Ulike spørsmål stilles oftere til menn og kvinner, som alder og utdanning, men kjernen er tilliten til at statsrådene kan gjøre jobben sin.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Fredrik Solvangs spørsmål til barne- og familieminister Lene Vågslid om hvordan hun vil kombinere statsrådsjobben med morsrollen. Spørsmålet anses som gammeldags og opprettholder forventningen om at kvinner setter karrieren til side ved familieforøkelse. Det påpekes at en mannlig statsråd trolig ikke ville fått samme spørsmål, noe som illustrerer manglende likestilling i arbeidslivet. Spørsmålet underbygger også en feilaktig antagelse om at det er vanskelig å kombinere en krevende jobb med morsrollen.
8 dager siden
Fredrik Solvang ledet tirsdagens Debatten-episode om utenlandsadopsjoner, et tema som berører ham personlig da han selv er adoptivbarn fra Sør-Korea. Under sendingen ble han synlig rørt, spesielt da han presenterte medieoppslag om ulovlige adopsjoner, noe som fikk ham til å ta en pause. Solvang har tidligere vært usikker på om han kunne være helt profesjonell i en slik debatt, men opplevde at det motsatte skjedde. Han understreker at han mener utenlandsadopsjon i hovedsak er positivt, så lenge risikoen for ulovligheter minimeres. Redaksjonssjef Solveig Tvedt støtter valget av Solvang som programleder, og mener hans åpenhet om følelser styrker programmet. Debatten inkluderte også personer som mener de er ulovlig adoptert til Norge. Samtidig pågår en granskning av utenlandsadopsjoner for å avdekke om norske myndigheter har hatt tilstrekkelig kontroll og om ulovlige adopsjoner har funnet sted.
7 dager siden
I NRK-programmet «Debatten» ble norsk utenlandsadopsjon satt under kritisk søkelys, med programleder Fredrik Solvang som stilte spørsmål ved lovligheten og etikken i praksisen. Flere etablerte oppfatninger, som at alle adopterte barn var foreldreløse og at dokumentasjonen alltid var korrekt, blir nå utfordret. Forfatter og adoptivmor Kristin Molvik Botnmark uttrykte både kjærlighet til sitt adoptivbarn og kritikk av adopsjonspraksisen, og understreket at adopsjon ikke bare er en privatsak, men et samfunnsansvar. Debatten har ført til at utenlandsadopterte som Uma Feed nå saksøker staten for manglende hensyn til deres rettigheter, identitet og tap av språk, kultur og familiehistorikk. Det oppfordres til at norske myndigheter og samfunnet revurderer praksisen som stammer fra 1960-tallet og begynner å lytte til de utenlandsadopterte selv.
7 dager siden
NRK-programmet «Debatten» tok tirsdag opp temaet ulovlige utenlandsadopsjoner, med økt oppmerksomhet de siste årene. Programleder Fredrik Solvang delte sin personlige historie om adopsjon fra Sør-Korea, hvor hans biologiske far ikke hadde til hensikt å adoptere ham bort permanent. Solvang fortalte om familiens ødeleggelse og viste tydelige følelser under sendingen. Skuespiller Uma Feed, som har opplevd bortføring og menneskehandel, deltok og understreket viktigheten av at NRK tar opp denne statskritiske debatten. Hun stevner staten for å få vurdert om hun er utsatt for menneskerettighetsbrudd. Tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe kommenterte en granskning som avdekket alvorlige mangler i norske myndigheters håndtering av adopsjoner fra Colombia og Ecuador, med risiko for press og feil i prosessene. Debatten belyste både personlige historier og systematiske utfordringer knyttet til utenlandsadopsjoner i Norge.
7 dager siden
Fredrik Solvang ledet en emosjonell debatt om ulovlige utenlandsadopsjoner i TV-programmet «Debatten». Han delte sin personlige historie som adoptert fra Sør-Korea og fortalte om sin biologiske fars intensjoner. Under sendingen ble Solvang rørt da han presenterte en sak om en bortført jente fra Ecuador. Debatten har fått stor oppmerksomhet, og Solvang har mottatt mange støttende tilbakemeldinger, samtidig som noen etterlyser et mer nyansert fokus. Han forklarer at debatten ble arrangert nå på grunn av økt oppmerksomhet rundt adopsjonskritikk, blant annet knyttet til en rettssak mot staten og dokumenterte overgrep. Solvang understreker at temaet berører mange, ikke bare de adopterte og deres familier, men også samfunnet generelt på grunn av statens rolle i adopsjonssystemet.