Rødt lanserer forslaget «den lille blå» om makspris på strøm for å redusere kostnadene for husholdninger og næringsliv. De foreslår en nasjonal makspris på 35 øre per kWh før avgifter fra 2025, der kraftselskapene selger strøm direkte utenom strømbørsen.
Rødt vil også innføre en "luksustakst" for de med høyt strømforbruk, beregnet ut fra boligens data. Partiet ønsker å reforhandle strømkabelavtalene med utlandet og mener makspris er bedre enn strømstøtteordninger.
Kraftanalytiker Olav Botnen kritiserer forslaget og mener det vil stoppe oppgraderinger i kraftsektoren og det grønne skiftet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer krafttopper for å fremstille strømprisene som lave og utenlandskablene som nødvendige, mens forbrukere opplever høye priser. Det påpekes at kraftselskapene tjener på de høye prisene, og at valutakursen brukes som forklaring til tross for Norges kraftoverskudd. Det argumenteres for å regulere krafteksporten og droppe gamle kabler, og Rødt fremstår som en tydelig motstander av dagens kraftpolitikk, med ønske om makspris og regulering.
2 måneder siden
Regjeringen lanserer en ny fastprisordning på strøm, kalt Norgespris, som gir en pris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober. Ordningen er et alternativ til dagens strømstøtte og inkluderer nå også fritidsboliger. En gjennomsnittlig husholdning kan potensielt redusere sin strømregning sammenlignet med dagens strømstøtte. Samtidig reduseres momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Økonomer advarer om at fastprisen kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for bedrifter, da ordningen ikke gir insentiver til å spare strøm. Regjeringen anslår at ordningen vil koste staten 3,8 milliarder kroner.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen har en rekke partier foreslått endringer i strømsystemet for å redusere kostnadene for privatpersoner og bedrifter. Forslagene inkluderer fastprisordninger (Ap, SV, Sp), makspris (KrF, Frp, Rødt), fleksibel fastpris (H), endringer i nettleie og elavgift, samt justeringer i politikken rundt utenlandskabler. Arbeiderpartiet ønsker å redusere momsen på nettleie. Flere partier vil også revurdere elektrifiseringen av Melkøya. Tiltakene møtes med skepsis fra strømbransjen, som frykter økte priser for bedrifter, økt strømforbruk og økt effektbehov i strømnettet.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en maksgrense for strømforbruk i den nye «norgespris»-ordningen, med et mulig tak på 3000, 4000 eller 5000 kilowattimer per måned for boliger, og lavere grenser for hytter, for å stimulere til strømsparing. Strømprisen er satt til 40 øre per kilowattime pluss moms, og skal justeres årlig. De som velger ordningen, får bindingstid ut året. Regjeringen vil også likestille fjernvarme med strøm i en egen ordning. Forslaget har møtt kritikk, blant annet forventninger om økte kostnader for staten og potensiell økning i strømforbruket.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
2 måneder siden
Høyre svarer på regjeringens strømpolitikk med en «trygghetspris», som skal gi forbrukerne bedre kontroll over strømutgiftene. Partiet vil pålegge strømselskapene å tilby rimelige fastprisavtaler, dele ut statens ekstraordinære strømoverskudd gjennom et «folkeutbytte», og bruke overskudd fra utenlandskabler til å kutte nettleien i Sør-Vestlandet (NO2). I tillegg vil Høyre støtte energisparing og omstilling for bedrifter i Sør-Vestlandet. Energiministeren mener Høyres forslag ikke løser noen problemer, mens Kristiansand-ordføreren mener det retter opp urettferdig strømpris.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsministeren nye strømtiltak. Regjeringen foreslår at nordmenn kan velge mellom strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kilowattime, gjeldende for både boliger og hytter. Fastprisordningen vil gi en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge rundt 2800 kroner i årlig støtte, sammenlignet med dagens strømstøtte på 1265 kroner. I tillegg reduseres merverdiavgiften på nettleie, og regjeringen vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. Tiltakene skal sikre lavere strømregninger og nasjonal kontroll over kraften.
1 måned siden
Artikkelen omhandler «norgespris», regjeringens strømprisavtale som tilbyr en fastpris på 40 øre per kWh før avgifter. Det påpekes at den faktiske prisen kan bli betydelig høyere på grunn av avgifter og nettleie. Energiministeren foreslår en maksgrense på strømforbruket på 5000 kWh per måned. Forslaget møter kritikk fra analytikere og Høyre, som mener ordningen er dyrere enn lovet, og at grensen for maksforbruk er satt for høyt. Energidepartementet avviser kritikken og understreker at nettleie aldri var inkludert i den oppgitte prisen.
2 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, vil at staten skal betale for utbygging av strømnettet for å redusere nettleien for forbrukerne. Han foreslår også å gjøre Statnett om til et direktorat og øke vannkraftproduksjonen gjennom Statkraft. Aps statssekretær Elisabeth Sæther kritiserer forslaget for å favorisere byråkrati. Vedum mener Sp nå har større frihet til å fremme sin energipolitikk fra Stortinget. Forslaget kommer samtidig som flere partier, inkludert regjeringen med sin «norgesstrøm», konkurrerer om å presentere tiltak for å redusere strømregningen.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny strømordning kalt «Norgespris», som gir forbrukere muligheten til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime eller den eksisterende strømstøtten. I tillegg foreslås det å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent. Forbrukerøkonomer mener tiltakene vil gi forutsigbarhet og lavere strømregninger for mange, spesielt i Sør- og Østlandet. Ordningen skal tre i kraft 1. oktober. Strømanalytikere påpeker at fastpris kan føre til økt strømforbruk i perioder med høy etterspørsel, da insentivet for å bruke strøm når den er billigst forsvinner.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har presentert nye forslag for å redusere strømregningen, inkludert å garantere strømstøtte, fjerne moms på nettleien, gjøre fastprisavtaler tilgjengelig og innføre strengere regulering av strømsalgselskapene. Disse løftene skal inn i partiprogrammet for neste periode. Høyre mener Arbeiderpartiet har levert store ord uten handling, men åpner for å støtte momsfritak som et av flere grep for å sikre at folk får beholde mer av sine egne penger. Arbeiderpartiet anslår at kuttet i nettleien vil koste cirka tre milliarder i året, mens strømstøtten utgjør rundt fem milliarder kroner. Høyre vil prioritere skattelettelser, men vurderer også momsfritak på strøm.