En ukrainsk tenketankleder, Lesia Ogryzko, mener en fredsavtale med Russland er usannsynlig uten sterke sikkerhetsgarantier. Hun nevner atomvåpen som en mulig, men dårlig løsning for Ukraina, og understreker at tidligere avtaler med Russland ikke har ført til fred.
Jurij Buhaj, som jobber i det ukrainske forsvarsdepartementet, påpeker at Ukraina er utslitt etter langvarig krig, og at et NATO-medlemskap er ønskelig for å sikre landets fremtid. Han mener også at Vestens frykt for eskalering har hindret tilstrekkelig støtte til Ukraina.
Ogryzko understreker at krigen ikke lenger er en isolert konflikt, da Russland får støtte fra flere land.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Krigen mellom Russland og Ukraina har medført store tap på begge sider, og en klar militær seier virker usannsynlig. Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener Russland for øyeblikket ikke har kapasitet til å angripe andre land enn Ukraina. Han tror krigen vil fortsette i et langsommere tempo eller ende i en våpenhvile uten en fredsavtale. Putin ønsker å bevare Russlands status som stormakt og sikre sin politiske overlevelse, men krigen har svekket regimet. En russisk seier kan føre til økt nasjonalisme i Ukraina og en mer selvhevdende russisk stat som bruker hybridkrigføring. Eksperter peker på at Putin ikke kan framstå som en taper, og at en fredsavtale som gir Russland for stor fordel, vil være problematisk for Vesten. En langvarig konflikt uten klar løsning, lik en Korea-løsning, anses som mest sannsynlig.
3 måneder siden
Norges militærattaché i Kyiv, Sten Richard Larsen, mener at Vesten ikke gir Ukraina nok støtte til å vinne krigen mot Russland. Han påpeker at Ukraina mangler våpen for å angripe russiske mål i dybden, og at de ikke kan svare på Russlands angrep med samme mynt. Larsen uttrykker bekymring for den økende krigstrettheten i Ukraina, hvor befolkningen sliter med energimangel og mistillit til myndighetene. Han understreker at det er behov for en ny strategi fra Vesten, og at Ukraina trenger våpen som kan ramme russiske styrker bak fronten. Han mener også at Ukraina må få hjelp til å produsere egne våpen. Stortinget har bevilget 22,5 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina i 2025.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
1 måned siden
OSSE-sjef Feridun Sinirlioglu tviler på europeiske lands evne og vilje til å sende fredsbevarende styrker til Ukraina, og mener mange land mangler evne i praksis. Professor Janne Haaland Matlary støtter dette, og mener Europa mangler en klar strategi. Hun ser ingen realisme i en europeisk styrke uten amerikansk sikkerhetsgaranti. Matlary mener Europa bør fokusere på å gi Ukraina militærhjelp, og at Ukraina bør få kjernevåpen for å avskrekke Russland.
2 måneder siden
President Zelenskyj uttrykker håp om å avslutte krigen i Ukraina i løpet av året, men frykter en ny russisk invasjon hvis landet ikke blir medlem av EU eller Nato. Statsminister Støre og andre europeiske ledere møtte Zelenskyj i Kyiv for å vise støtte. EU-kommisjonens president von der Leyen understreker at sanksjonene mot Russland vil vedvare inntil konkrete tiltak fra russisk side. Støre er optimistisk med tanke på et fredsprosjekt og lover økt økonomisk og militær støtte til Ukraina. Samtidig vekker det bekymring at Trump ser ut til å være villig til å gi Russland innrømmelser.
7 dager siden
Militærekspert Tormod Heier mener at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gått bort fra sin tidligere seiersplan og nå kan være villig til å avstå landområder for å oppnå fred med Russland. Dette skyldes endringer i den ukrainske opinionen, som i større grad aksepterer territorielle kompromisser. Professor Hilmar Mjelde advarer om at USAs fredsforslag, som inkluderer at Ukraina må gi fra seg Krim, i realiteten er en kapitulasjon som kan gi Russland mulighet til ny invasjon. Et planlagt møte i London mellom utenriksministrene fra flere land ble avlyst, noe som skaper usikkerhet om fremdriften i fredsforhandlingene. Heier sammenligner situasjonen med det delte Tyskland under den kalde krigen og påpeker at Ukrainas fremtid kan avhenge av hvem som etterfølger Putin. Norge kan bli bedt om å bidra med styrker i en europeisk beroligelsesstyrke for å øke Russlands terskel for videre aggresjon.
1 måned siden
Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen anser Russlands krav til våpenhvile i Ukraina som urealistiske, og tror Putin neppe ønsker våpenhvile nå. Kravene inkluderer at Ukraina ikke får bli NATO-medlem og at Russland annekterer Krim og fire regioner. Ydstebø påpeker at Russlands fremgang i Kursk fylke kan påvirke viljen til forhandlinger. Putin skal møte media og kan kommentere situasjonen. Ydstebø forventer en langvarig krig, avhengig av Vestens støtte til Ukraina, inkludert gjenopptakelse av våpenleveranser fra USA.
2 måneder siden
Eksperter ser dystert på fremtiden til Ukraina tre år etter Russlands invasjon, og peker på Russlands militære overtak og USAs politiske manøvrer som avgjørende faktorer. Russland har et overtak på slagmarken, samtidig som signaler fra USA om normalisering av forholdet gir Russland håp. Krigstrøtthet øker i begge land, og en potensiell fredsløsning kan innebære at Ukraina må avstå territorium. Hvorvidt Trump vil legge press på Russland eller trekke støtten til Ukraina, vil ifølge ekspertene være avgjørende for krigens videre forløp og utfall.
3 måneder siden
En analyse fra den russiske avisen Meduza viser at Russland har gjort fremgang i Ukraina i 2024 ved å bruke en ny taktikk. De har okkupert 3320 kvadratkilometer, men lider store tap av personell og utstyr. Russland sliter med å erstatte tapte stridsvogner, og deres militære potensial reduseres. Ukraina har også problemer, da de mangler våpenforsyninger og er avhengig av USA. Fredsforhandlinger er vanskelige, da Russland ønsker permanent eierskap over okkuperte områder, mens Ukraina krever sikkerhetsgarantier. Meduza mener Putins hovedmål er å gjøre Ukraina avhengig av Russland gjennom en politisk krise.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj sier til NBC News at det vil være svært vanskelig for Ukraina å overleve uten amerikansk støtte. Han understreker at USAs støtte er kritisk og ønsker ikke å tenke på å kjempe mot Russland uten den. Zelenskyj gjentar at Ukraina må involveres i fredssamtaler, og mener Putin kun ønsker en våpenhvile for å lette sanksjoner og omgruppere militæret. Trump har signalisert et ønske om mineraler fra Ukraina i bytte mot støtte, mens USA avviser å bidra til en eventuell fredsstyrke.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
2 måneder siden
Russland og USA diskuterer en mulig fredsavtale for Ukraina, men etterretning tyder på at Putin fortsatt ønsker full kontroll over landet. Samtidig sender Russland store mengder soldater til fronten i det ukrainere beskriver som «kjøttangrep». Ukraina sliter med soldatmangel, men forsøker å holde stand og vinne tilbake territorium, også på russisk side. Europeiske land reagerer på å bli satt på sidelinjen i fredsforhandlingene, og EU forbereder en stor militær støttepakke for å styrke Ukrainas posisjon.
2 måneder siden
Finlands forsvarssjef, Janne Jaakkola, observerer at Russland flytter styrker fra grensen mot Finland til Ukraina, samtidig som landet utvikler seg i en mer autoritær retning med ønske om å være en supermakt. Til tross for økonomiske vanskeligheter, opprettholder Putin høy støtte i Russland. Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, mener Russland har undervurdert situasjonen i Ukraina, men advarer mot å undervurdere deres tilpasningsevne og utholdenhet. Begge forsvarssjefer understreker betydningen av Nato-samhold og den omfattende internasjonale støtten til Ukraina som en motvekt mot russisk innflytelse.
2 måneder siden
USA og Russland har hatt samtaler i Saudi-Arabia om krigen i Ukraina, men uten at Ukraina selv deltok. Møtet har blitt møtt med skepsis fra flere eksperter, som påpeker at det er vanskelig å se for seg en fredsløsning uten at Ukraina er involvert. Russland ønsker politisk kontroll over Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre sine okkuperte områder. Selv om USA og Russland er enige om en mulig vei videre, er det uklart hva dette innebærer i praksis. Enkelte eksperter mener også at møtet signaliserer en endring i USAs utenrikspolitikk, der Russland prioriteres på bekostning av tradisjonelle allierte.