En stadig mindre andel av nordmenn besøker kirken på julaften, selv om det fortsatt er årets mest besøkte gudstjeneste. I fjor var det under 409 700 besøkende, en nedgang på 26,4 prosent fra ti år tidligere.
Etter en nedgang under koronapandemien, ser man nå en økning i besøkstallene. Biskop Ole Kristian Bonden er optimistisk og tror folk har et behov for å komme sammen.
Presten Marie Margrethe Lie Sperre opplever at kirkene fylles opp i desember, med julaften som høydepunkt, og mener det er en spesiell stemning i kirken denne dagen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Artikkelen utforsker endringer i norske påsketradisjoner over tid. Den ser en nedgang i kirkebesøk og skiturer, mens hyttebesøk har økt. Appelsin er fortsatt populært, men påskegodt har blitt en større del av feiringen. Historiker Geir Thomas Risåsen ved Norsk Folkemuseum kommenterer utviklingen, og fremhever at kommersialiseringen har overtatt mye av den opprinnelige roen og betydningen av høytiden.
4 måneder siden
Mange opplever ensomhet i julen, ifølge Kirkens SOS og Røde Kors. En undersøkelse viser at kun halvparten av nordmenn gleder seg til jul, mens en betydelig andel gruer seg, ofte på grunn av ensomhet og økonomiske vansker. Psykologer anbefaler å senke forventningene til julen, bruke sosiale medier aktivt for å skape kontakt, og søke hjelp via telefonlinjer. Ekte samtaler med andre mennesker fremheves som viktig for å lindre ensomhet. Kirkens SOS tilbyr sine tjenester hele julen, også til innsatte i fengsler.
4 måneder siden
Mange norske utesteder holder stengt på nyttårsaften, hovedsakelig på grunn av høye kostnader og lavt besøk i romjulen. Unntaket er steder som Kullt i Oslo, som arrangerer store fester. En trend viser at flere nordmenn går ut på byen på nyttårsaften, inspirert av kontinentale vaner. Dette er en endring fra tidligere, da hjemmefester var mer vanlig. I tillegg endres mattradisjonene, med kalkun som et populært alternativ. Restaurantbransjen i Oslo har opplevd nedgang i omsetning i 2024, men noen har hatt vekst gjennom turisme.
4 måneder siden
Gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp i Norge var 75 dager i november, det samme som i november året før. Dette er en nedgang på fire dager fra gjennomsnittet for 2023. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener dette indikerer en positiv trend mot målet om å redusere ventetidene til nivået før pandemien i 2025. Antall personer som venter på helsehjelp har også gått ned med 16 300 siden november i fjor, selv om ventetiden i starten av året var lengre enn året før.
4 måneder siden
Kirkens Bymisjon i Rogaland avslutter tradisjonen med ønskehjerter på juletrær i kjøpesentre. I stedet vil de fokusere på å tilby opplevelser og aktiviteter for familier som sliter. De ser en økning i behov for hjelp, men også en endring i hva familiene ønsker seg. Tidligere var det fokus på materielle gaver, men nå er det et større ønske om felles opplevelser og tid sammen. Kirkens Bymisjon håper at de nye tiltakene vil ha en lengre varighet og hjelpe flere. De samarbeider med hjelpeinstanser for å nå de som trenger det mest, og opplever stor givervilje.
3 måneder siden
Til tross for fint vintervær, er det færre skigåere i Oslomarka denne helgen sammenlignet med forrige helg, da serveringsstedene opplevde rekordbesøk. Bestyrere ved Ullevålseter og Kobberhaughytta melder om roligere forhold, men forsikrer at skisporene er nyoppkjørte. Ved Sognsvann deltok kronprins Haakon på arrangementet «Hele Norge Båler», som markerer starten på Friluftlivets år 2025, med mål om å senke terskelen for friluftsliv.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om forventet økning i luftveisinfeksjoner, særlig influensa, i vintermånedene. De anslår at smittetoppen vil nås i februar og mars. Jule- og nyttårsfeiringen har bidratt til å dempe smittespredningen noe, men FHI forventer at influensavirus, Mycoplasma pneumoniae og andre koronavirus vil dominere fremover. Samtidig viser covid-19 en nedadgående trend i antall positive prøver og sykehusinnleggelser, men FHI utelukker ikke en økning senere i vinter. Det er registrert 7 covid-19-assosierte dødsfall i uke 2.
13 dager siden
Kirkens Bymisjon retter søkelyset mot ensomhet i påsken, en tid som for mange kan være vanskeligere enn julen. Dette skyldes mindre oppmerksomhet rundt de som er alene og at flere reiser bort. Organisasjonen oppfordrer folk til å vise omtanke ved å sende en melding, ringe noen eller invitere til et måltid eller en tur. Varmestuens venner i Stavanger forbereder påsken for sine brukere ved å dele ut påskeegg og mat, og de opplever at påsken ikke nødvendigvis er like tung som julen for denne gruppen, blant annet fordi det er lysere dager og færre vonde familieminner.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
2 måneder siden
Sykefraværet i Norge nådde i 2024 det høyeste nivået på 16 år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det totale sykefraværet endte på 6,8 prosent, en økning fra 6,7 prosent i 2023. Likevel viser tallene en nedgang fra tredje til fjerde kvartal, noe som gir håp om en positiv utvikling. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i NAV mener dette kan indikere at toppen er nådd. Både egenmeldt og legemeldt sykefravær sank mot slutten av året, viser sesongjusterte tall fra SSB.
4 måneder siden
En undersøkelse utført av Opinion for Virke viser at omtrent 30 prosent av nordmenn planlegger å reise bort i juleferien, noe som er litt lavere enn tidligere år. De fleste nordmenn foretrekker å feire jul hjemme. Av de som reiser bort i Norge, skal 36 prosent besøke familie og venner, mens 18 prosent skal på privat hytte. 16 prosent planlegger utenlandsreise. Undersøkelsen er basert på et landsrepresentativt utvalg av 2000 personer over 18 år.
4 måneder siden
I et intervju med Nettavisen forteller Herborg Kråkevik om sine juletradisjoner og forventninger. Hun skal feire jul med familien og svigerfamilien, og ser frem til å slappe av etter et travelt år. Hennes juletradisjoner inkluderer pynting, nissesokker, «Tre nøtter til Askepott», risengrynsgrøt, kirkebesøk og midnattsgudstjeneste fra Roma. Hun er ikke begeistret for julehandel, men elsker antikvariater og bokhandler. Kråkeviks beste juleminne er fra julaften hos Frelsesarmeen i 2000. Hun forteller også om en mislykket julegave der hun ga foreldrene en levende geit.
2 måneder siden
Antallet skirenn i Norge har nesten halvert seg de siste ti årene, noe som bekymrer både eksperter og Norges Skiforbund. Nedgangen gjelder både barne- og ungdomsrenn, samt turrenn. Årsakene som nevnes er ettervirkninger av koronaepidemien, kompliserte tidtakingssystemer og mangel på funksjonærer. Skiforbundet har igangsatt «Skiløftet» for å støtte klubbene. Samtidig påpekes det at langrennssporten kan ha blitt for profesjonell, og at det er viktig å fokusere på breddeidrett og skape aktiviteter preget av lek og moro for å sikre rekrutteringen.
4 måneder siden
I et intervju med Nettavisen forteller Isabelle Ringnes om sine juletradisjoner og forventninger. Hun feirer jul med familien på Norefjell, med fokus på tradisjoner, god mat og samvær. Julaften inkluderer familiens tradisjonelle retter og dans rundt juletreet. Ringnes mener at gavehaugen har fått for mye oppmerksomhet, og at takknemlighet, nestekjærlighet og omsorg er viktigere. Hun anbefaler skitur og kirkebesøk på julaften. Ringnes oppsummerer 2024 som et turbulent år, men ser håp i menneskelig samarbeid. Hun ønsker seg fred i Ukraina og Gaza, og planlegger mer reise og jobb i 2025.
4 måneder siden
Frelsesarmeen og Røde Kors rapporterer om en økning i antall mennesker som trenger hjelp før jul. Frelsesarmeen deler ut julemat til over 1400 husstander i Oslo, mens Røde Kors melder at mange er usikre på om de har råd til julemat. En av dem er Tone Rose, som forteller om sin vanskelige situasjon etter å ha blitt syk. Både Frelsesarmeen og Røde Kors er bekymret for utviklingen, og mener at de lave sosialsatsene er en del av problemet. De oppfordrer regjeringen til å øke de veiledende satsene. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier regjeringen vil vurdere dette.