En meningsmåling viser at 46 prosent av sørlendingene tror på Jesu oppstandelse, noe som bekrefter den sterke kristne troen i «bibelbeltet». Av disse tror 26 prosent på en fysisk oppstandelse, mens 20 prosent tror på en annen form for oppstandelse.
I Kristiansand domkirke deltok familien Jakobsen i pasjonsgudstjeneste og fremhevet betydningen av evige sannheter. Ekteparet Kyllingstad uttrykte at troen på Jesu oppstandelse gir håp om fred og forsoning.
Prest Iselin Jørgensen ser en sammenheng mellom påskens budskap og naturens forvandling fra død til liv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
En meningsmåling utført i Agder viser at nesten halvparten av sørlendingene tror på Jesu oppstandelse. Undersøkelsen, gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Fædrelandsvennen, viser at 46 prosent av de spurte tror Jesus sto opp fra de døde, enten fysisk eller på en annen måte. 26 prosent tror på en fysisk oppstandelse, mens 20 prosent tror Jesus sto opp på en annen måte. 40 prosent tror ikke på oppstandelsen. Undersøkelsen omfatter 800 personer i Agder, intervjuet i februar.
11 dager siden
Artikkelen reflekterer over påskebudskapet om håp, forsoning og tilgivelse i en tid preget av usikkerhet. Den fremhever sentrale elementer i påskefortellingen, som Jesu svik, død og oppstandelse, og understreker viktigheten av tilgivelse. Kvinnenes rolle, spesielt Maria Magdalenas, blir trukket frem som sentral, da hun var den første som møtte Jesus etter oppstandelsen og formidlet budskapet videre. Biskop Sunniva Gylver bidrar med teologiske perspektiver på fortellingen.
18 dager siden
Artikkelen beskriver påskefeiringen i Norge, og kombinerer religiøs betydning med verdslige tradisjoner. Palmehelgen innleder en lang ferie for mange, preget av både ettertanke og feiring. Påskens tidspunkt bestemmes av astronomiske hendelser, selv om den markerer Jesu død og oppstandelse. En stor andel nordmenn feirer påsken hjemme, ofte med påskekrim, en unik norsk tradisjon. Appelsiner, lammestek og marsipan er blant de mest populære matvarene.
16 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan påskefeiringen i Norge har utviklet seg fra en tid preget av religiøs lidelse til dagens vektlegging av hygge, tradisjoner og samvær. Den forklarer hvordan skikker som kastrering av husdyr på skjærtorsdag og lidelse med Jesus på langfredag har blitt erstattet med påskeegg, krimbøker og skiturer. Samtidig spores opprinnelsen til flere moderne påsketradisjoner, som egg, påskehare og gule dekorasjoner, tilbake til både førkristen tid og kristne symboler for nytt liv og oppstandelse.
11 dager siden
Artikkelen utforsker påskens mysterium og Jesu nedstigning til dødsriket, en handling som forandret selve døden. Inspirert av J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre», trekkes paralleller til Kristus som en konge som trer inn i mørket for å befri de døde. Teologen Hans Urs von Balthasar beskriver påskeaften som «Guds mørke lørdag», der Kristus deler menneskehetens ensomhet og bærer verdens skyld. Gjennom sin kjærlighet beseirer Kristus døden, åpner veien til evig liv og gir håp til alle.
4 måneder siden
En stadig mindre andel av nordmenn besøker kirken på julaften, selv om det fortsatt er årets mest besøkte gudstjeneste. I fjor var det under 409 700 besøkende, en nedgang på 26,4 prosent fra ti år tidligere. Etter en nedgang under koronapandemien, ser man nå en økning i besøkstallene. Biskop Ole Kristian Bonden er optimistisk og tror folk har et behov for å komme sammen. Presten Marie Margrethe Lie Sperre opplever at kirkene fylles opp i desember, med julaften som høydepunkt, og mener det er en spesiell stemning i kirken denne dagen.
13 dager siden
Artikkelen tar for seg hvorfor vi har fri i påsken, uavhengig om man tror på Gud eller ikke. For mange nordmenn er påsken kjærkomne feriedager som kan nytes på ulike måter, enten det er på kafé, i kirken, på hytta eller på jobb. Selv om de fleste ikke feirer påsken primært på grunn av det kristne budskapet, er helligdagene fortsatt fridager for alle.
18 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan ulike værmeldere fra NRK og TV 2 tilbringer påsken. Eli Kari Gjengedal kombinerer jobb med tid på Geilo. Kristian Gislefoss reiser til Hovden og nyter lange dager på fjellet. Bente Marie Wahl pusser opp familiehytta og venter spent på å bli bestemor. Maiken Fosen markerer starten på sommeren ved hytta i Sveio, og John Smits håper på solfylte dager i Valdres.
18 dager siden
Kongeparet skal tilbringe påsken på Prinsehytta i Jotunheimen, mens kronprinsparets planer er ukjente. Slottet opplyser at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har «annet privat program». Kongehusekspert Tove Taalesen spekulerer i at kronprinsparet reiser på en eksotisk ferie utenlands, muligens til USA eller Asia, og kanskje møter sønnen Sverre Magnus. Hun tror Ingrid Alexandra blir med, men er usikker på om Marius Borg Høiby deltar. TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen antyder at det kan være flere grunner til at kronprinsparet ikke feirer påsken med kongeparet i år.
13 dager siden
Artikkelen forklarer bakgrunnen for påskefeiringen, fra palmesøndag til første påskedag. Den beskriver hvordan Jesus gikk fra å bli hyllet i Jerusalem til å bli forrådt, dømt og korsfestet. Videre forklares betydningen av skjærtorsdag, hvor nattverden innstiftes, og langfredag, før artikkelen avsluttes med Jesu oppstandelse på første påskedag. Artikkelen belyser også hvorfor påsken er en bevegelig helligdag, fastsatt av kirkemøtet i Nikea.
23 dager siden
NRK presenterer et variert påskeprogram med krim, familieunderholdning og livssynsinnhold. Seere kan se frem til nye sesonger av populære krimserier som "Bergerac", "Shetland" og "Vera", samt gjensyn med "Påskenøtter" og "Påskelabyrinten". For barna er det filmer som "Karsten og Petra" og læringsprogrammer med "Fantorangen". I tillegg lanseres en ny krimpodkast med Henriette Steenstrup og musikalske innslag som "Sámi Grand Prix" og konserter med KORK. NRK sender også gudstjenester fra Orkdal kirke i Trøndelag.
22 dager siden
Artikkelen omhandler værmeldingen for påsken. Sør-Norge har hatt sol og temperaturer nær 20 grader, men dette ser ikke ut til å vare. Vestlandet ser ut til å få dårlig vær, mens Østlandet kan få bedre vær i starten, men med økende mulighet for nedbør utover uken. I Trøndelag ventes det nedbør og vind. En pub-sjef i Bergen håper værmeldingen tar feil, men holder humøret oppe uansett. Meteorologen oppfordrer folk til å være kreative og finne påskestemning uansett vær.
9 dager siden
Knut Reiersrud og Iver Kleive holdt konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo 20. april 2025 med et repertoar tilpasset påsken. De fremførte salmer, klassiske stykker og folketoner, hentet fra deres tidligere album og andre kilder. Konserten skapte en spesiell ro og stemning i en fullsatt kirke, og musikken ble beskrevet som ekte, inderlig og med stor dynamikk fra det stille til det kraftfulle. Reiersrud og Kleive inviterte til ettertanke og beundring gjennom sin milde autoritet og uttrykksfulle spill. Avslutningsvis siterte Reiersrud et dikt av Lars Saabye Christensen, noe som ga publikum fornyet tro på livet og kjærligheten. Omtrent 400 personer var til stede under konserten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandlar spliden i Kristen-Noreg grunna Donald Trump si rolle i å revitalisere kristendommen. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk åtvarar mot å la seg blende av Trump, og meiner fleire kristne har gitt etter for autoritære lengslar. Andre meiner han har stått fast i forsvaret av kristne verdiar, ufødde liv og Israel. Undersøkingar viser at mange kristne støtta Trump under det amerikanske valet. Reaksjonane er delte, der nokon takkar for tydeleg tale, medan andre meiner Selbekk har gått seg vill. Kyrkjerådet understrekar at kyrkja skal romme ulike politiske meiningar, men protesterer når grunnleggjande verdiar blir trua. Selbekk presiserer at han ser positivt på at kristne kjempar for det dei trur på politisk, men meiner Trump er ein autoritær og udemokratisk leiar.
14 dager siden
I Nettavisens påskespalte deler TV-profil Aleksander Sæterstøl sine påskeplaner og minner. Han foretrekker en rolig påske sammen med sine nærmeste, uten alkohol. Barndommens påskefeiringer med påskeegg-jakt er gode minner. Sæterstøl setter pris på fri fra jobb og anbefaler padel som en aktivitet. Han fremhever sin forkjærlighet for Kvikk Lunsj, som han smuglet inn på «Farmen kjendis». Han er takknemlig for at Jesus våknet og at vi får fri.