En ung kvinne deler sin positive erfaring fra å vokse opp i fosterhjem, og utfordrer samtidig fordommer om fosterbarn. Hun forteller at mange antar at fosterbarn har hatt en vanskelig oppvekst, noe som ikke alltid stemmer.
Hun understreker at hun selv var heldig med sin fosterfamilie, men har opplevd skadelige holdninger som skaper utenforskap. Hun påpeker at rekrutteringen av fosterforeldre er vanskeligere i dag, delvis på grunn av ensidig negativ medieomtale.
Hun oppfordrer folk til å se forbi fordommene og heller se fosterbarn som individer som fortjener en ny sjanse og et trygt hjem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
En adoptert person argumenterer for et mer nyansert bilde av adopsjon. Vedkommende mener det må være rom for positive historier i den offentlige debatten.
4 måneder siden
Artikkelforfatteren, som selv er adoptert fra Colombia, forteller om sin positive opplevelse med adopsjon. Hun har opplevd en økende interesse rundt adopsjonshistorien sin, og opplever at mange ser på adopterte som ofre. Hun understreker at adopsjon ikke er ensbetydende med menneskehandel, og at mange adopsjoner gir barn et bedre liv. Hun poengterer at selv om det finnes vonde historier, er det også mange gode adopsjonshistorier, og at mange adopterte lever lykkelige liv i Norge. Hun har selv reist tilbake til Colombia og er takknemlig for å ha vokst opp i Norge.
8 dager siden
En 34 år gammel kvinne i et fast forhold deler sine erfaringer som frivillig barnløs og utfordrer tabuet rundt dette valget. Etter å ha uttrykt sine tanker i Fædrelandsvennen, møtte hun sterke reaksjoner og negative kommentarer som antydet at livet uten barn er meningsløst og egoistisk. Hun argumenterer for at slike holdninger er snevre og ikke stemmer med forskning, som viser at barn ikke nødvendigvis øker livskvaliteten. Mange finner lykke og meningsfulle relasjoner utenfor foreldreskapet. Hun understreker at valget om å få eller ikke få barn er personlig og bør respekteres uten fordømmelse. Samtidig mener hun samfunnet bør legge til rette for at de som ønsker barn, kan få det uten økonomiske eller karrieremessige hindringer. Hun oppfordrer til større forståelse og fleksibilitet, og avviser at livet uten barn er mindre verdt.
8 dager siden
Artikkelen belyser kompleksiteten rundt adopsjon gjennom erfaringene til en person adoptert fra Colombia. Forfatteren understreker at adopsjon ikke bare er en vakker eller problematisk løsning, men en nødvendig mulighet for noen barn, som må gjennomføres med kontroll, åpenhet og respekt. Debatten om adopsjon preges ofte av sterke følelser og lite nyanser, og idealiserte fremstillinger kan gjøre det vanskelig for adopterte å finne sin egen vei. Forfatteren oppfordrer til mer forståelse og mindre forventninger, slik at adopterte kan eie sin egen historie i eget tempo. Samtidig må systemet være trygt og etisk, og adopsjon må ikke stanses, men forbedres for å sikre barnas rett til trygghet.
19 dager siden
Artikkelforfatteren deler sine positive erfaringer med to planlagte hjemmefødsler, og argumenterer for at det er et trygt og godt alternativ for kvinner med lavrisikosvangerskap. Hun forteller om grundige forberedelser, støttende jordmødre og en partner som var trygg på valget. Hun understreker viktigheten av valgfrihet innen fødselsomsorgen, og ønsker å bidra til en mer nyansert debatt rundt hjemmefødsler, som ofte fremstilles ensidig negativt i media. Forfatteren trekker også frem at studier viser at planlagt hjemmefødsel er like trygt som sykehusfødsel for lavrisikogrupper.
2 måneder siden
Sarah Gaulin ble tildelt Fritt Ords Honnør for sitt arbeid med ytringsfrihet og mot negativ sosial kontroll. I sin tale deler hun sin personlige historie som barn av et arrangert ekteskap og utfordringene med å vokse opp mellom to kulturer. Hun understreker at mange unge jenter og kvinner i Norge fortsatt opplever æresrelatert vold og sosial kontroll, og at det er viktig å ta tak i disse problemene. Gaulin trekker frem rollemodeller som Shabana Rehman og Hadia Tajik, og oppfordrer til å møte diskriminering med håp og å løfte frem de som lykkes. Hun lover å fortsette å kjempe for et samfunn bygget på respekt, rettferdighet og frihet, samt å forsvare ytringsfriheten.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren tar til motmæle mot påstander om at Ullern Videregående er en ekskluderende skole. Basert på egen erfaring som elev med minoritetsbakgrunn, beskriver forfatteren Ullern som et inkluderende miljø med sterke akademiske ambisjoner. Forfatteren opplevde tidligere å bli ekskludert på en annen skole med høyere andel elever med innvandrerbakgrunn, men fant tilhørighet og aksept på Ullern. Kritikken fra VG-kommentator Shazia Majid oppfattes som urettferdig, og forfatteren roser elevene og skolens ansatte for deres bidrag til et positivt skolemiljø.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren, en kommende mor, deler sin revurdering av influenceres innflytelse på barn og unge. Tidligere skeptisk, observerer hun nå en positiv trend der influencere tar ansvar og bruker sin plattform til å fremme viktige saker. Hun understreker at dagens influencere representerer et bredt spekter av bakgrunner og meninger, og adresserer samfunnsutfordringer som miljøvern, helse og psykisk velvære. Forfatteren argumenterer for at unge mennesker er lei av overfladiske fasader og heller søker ekte, relaterbare rollemodeller. Hun konkluderer med en følelse av optimisme, og ser influencere som potensielle positive påvirkere for sine barn.
4 måneder siden
Farhad Zaman Kiani er en av få som fikk fosterforeldre med samme kulturelle og språklige bakgrunn som ham selv. Dette har gitt ham trygghet og tilhørighet, noe som Bufetat mener er viktig for barns utvikling. I Norge er det 7500 fosterbarn, og barn med innvandrerbakgrunn er overrepresentert. Likevel er det få fosterhjem med minoritetsbakgrunn, noe som fører til lange ventetider for mange barn. Familien Khan, som kom til Norge som flyktninger fra Pakistan, har vært fosterhjem siden 2014 og har tatt imot flere barn. Bufetat jobber med å rekruttere flere familier, men møter utfordringer på grunn av skepsis til barnevernet blant innvandrergrupper.
4 måneder siden
Barne- og familieminister Kjersti Toppe forteller om sin erfaring som seksbarnsmor og hjemmeværende. Hun kritiserer samfunnets manglende verdsetting av omsorgsarbeid i hjemmet og skråblikket hun møtte. Toppe mener foreldre må ha frihet til å velge omsorgsløsning for barna. KrF kritiserer Toppe for kutt i kontantstøtten, som de mener skaper ulikhet. Toppe forsvarer kontantstøtten som en viktig støtte for lavtlønte. Hun understreker at familier trenger fleksibilitet i småbarnsperioden, og at en 'slækk' i jobb kan være bra for psyken. Hun er uenig i at man skal klandres om man ikke har barn i barnehage.
29 dager siden
Isabel Skolmen deler åpent om sin vanskelige oppvekst i Narvik, preget av mobbing grunnet utseendet, noe som førte til dårlig selvbilde. Hun fremhever betydningen av vennskapet med Katja, som delte lignende følelser, og støtten fra læreren Unni, som inviterte henne hjem og forsto situasjonen. Skolmen oppfordrer unge som opplever mobbing til å huske at mobbere ofte sliter selv, og understreker viktigheten av å tro på seg selv og behandle andre med vennlighet.
4 måneder siden
Influenser Cathrin Prana forteller om en ensom barndom preget av økonomiske vanskeligheter. Hun vektlegger at julen handler om kjærlighet og samhold, ikke gaver. Prana deler et tips om å kjøpe en bamse for de som føler seg alene. Hun bekrefter at hun er lykkelig i kjærlighet, men ønsker å holde detaljer private. Prana er optimistisk for 2025, og antyder at det vil bli et svært godt år for henne, både i kjærlighet og karriere.
4 måneder siden
TV-profil Linni Meister (39) deler åpenhjertig om sin vanskelige oppvekst. Hun forteller om en mor som var ustabil og gikk på sterke medisiner, noe som gjorde hverdagen uforutsigbar. Meister mistet moren da hun var 17 år, og faren var for syk til å ta vare på henne. Hun flyttet da inn hos sin daværende kjæreste. Til tross for utfordringene understreker Meister at hun ikke ser på seg selv som et offer, og hun håper historien hennes kan inspirere andre. Hun roser også sønnen for å ha vært en stor støtte i sorgen.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
4 måneder siden
Hege-Kristin Hammer (10) opplevde en vanskelig barndom i Spania, der moren drakk og hun måtte tigge for mat. Sjømannskirken grep inn og ga moren et ultimatum om å reise hjem, noe som førte til at Hege-Kristin ble plassert i fosterhjem i Norge. Som voksen har hun anmeldt et overgrep fra barndommen og jobber nå for åpenhet rundt overgrep. Sjømannskirken melder om en økning i alvorlige saker som involverer barn i Spania.