EFTA-domstolen har gitt Naturvernforbundet og Natur og Ungdom medhold i søksmålet mot staten angående dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Dommen, som er en rådgivende uttalelse, vil ha stor betydning når saken behandles i Borgarting lagmannsrett i juni.
Miljøorganisasjonene mener statens tillatelse til dumping av 170 millioner tonn gruveavfall strider mot EUs vanndirektiv.
Saken har pågått siden 2008, da miljøbevegelsen startet sin kamp mot Nordic Minings planer om å deponere avfall i den nasjonale laksefjorden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Efta-domstolen har konkludert med at økonomiske interesser alene ikke er tilstrekkelig grunnlag for å tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden, og gir dermed Naturvernforbundet og Natur og Ungdom medhold. Avgjørelsen kommer etter at miljøorganisasjonene tapte mot staten i tingretten i januar i fjor, og deretter ba Efta-domstolen om en vurdering. Selv om Efta-domstolens uttalelse ikke er juridisk bindende, forventes den å ha betydelig innflytelse når ankesaken behandles i Borgarting lagmannsrett senere i år. Naturvernforbundet ser på dommen som en stor seier og mener den understreker at tingrettens avgjørelse var feil.
1 måned siden
Efta-domstolen har konkludert med at rene økonomiske hensyn ikke kan brukes som begrunnelse for å tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Miljøorganisasjonene feirer dette som en viktig seier. Dommen er en rådgivende uttalelse etter at miljøorganisasjoner tapte mot staten i tingretten, men den forventes å ha betydning for ankesaken i lagmannsretten. Naturvernforbundet mener dommen viser at Oslo tingrett tok feil. Regjeringsadvokaten påpeker at hensynet til arbeidsplasser og forsyningssikkerhet fortsatt kan være relevant i vurderingen. Nordic Mining startet gruvedrift ved Engebøfjellet i fjor for å utvinne rutil.
1 måned siden
Efta-domstolen har konkludert med at deponering av gruveavfall i Førdefjorden ikke kan rettferdiggjøres ut fra «tvingende allmenne omsyn». Naturvernforbundet ser dommen som en seier og mener den undergraver tingrettens tidligere avgjørelse. Saken skal nå behandles i lagmannsretten. Kjernen i saken er vurderingen av hva som kvalifiserer som «overordna offentleg interesse». Den norske staten har argumentert med distriktspolitiske hensyn og økonomiske fordeler ved gruvedriften, men Efta-domstolen understreker at rene økonomiske interesser alene ikke er tilstrekkelig. Dommen er viktig også fordi den vil påvirke den europeiske mineralstrategien og tolkningen av forurensning av vannressurser.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
2 måneder siden
WWF anker dommen fra Oslo tingrett som frikjente staten i saken om åpning for gruvedrift på havbunnen. Organisasjonen mener dommen inneholder flere alvorlige feil, og at tingretten har lagt uriktig til grunn at søksmålet er en politisk omkamp. WWF saksøkte staten for brudd på Havbunnsmineralloven, og hevder beslutningen om å åpne norske havområder for gruvedrift er tatt på grunnlag av en mangelfull konsekvensutredning. Kritikere mener staten ikke har nok kunnskap om konsekvensene for dyreliv og økosystemer. Regjeringens planer har møtt motstand både nasjonalt og internasjonalt.
2 måneder siden
WWF saksøkte staten angående vedtaket om å åpne for gruvedrift på havbunnen i Grønlandshavet og Norskehavet, men tapte saken i Oslo tingrett. WWF mente kartleggingen av området var for dårlig, og at konsekvensutredningen ikke møtte kravene i loven. Tingretten konkluderte med at regjeringens vedtak er gyldig, og at staten har rett til å forvalte ressursene. Regjeringen har varslet en midlertidig stans i planene om gruvedrift, men understreker at dette kun er en pause.
2 måneder siden
WWF har tapt rettssaken mot staten angående planene om å utvinne mineraler fra havbunnen utenfor norskekysten. WWF mener konsekvensutredningen er mangelfull og at regjeringen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til miljøet. Oslo tingrett frifant staten og dømte WWF til å betale sakskostnader. WWF vurderer nå å anke dommen. Regjeringens planer har møtt sterk motstand fra flere hold, inkludert miljøorganisasjoner og forskningsinstitusjoner, som frykter negative konsekvenser for marint liv og økosystemer. Staten hevder på sin side at utvinningen vil skje på en miljømessig forsvarlig måte.
1 måned siden
Høyesterett skal avgjøre om miljøorganisasjoner kan kreve midlertidig stans i oljeproduksjonen på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Bakgrunnen er uenighet om gyldigheten av tillatelsene til oljeutvinning. Tingretten ga miljøorganisasjonene medhold, men lagmannsretten opphevet kjennelsen. Miljøbevegelsen mener lagmannsretten har misforstått jussen, mens staten mener operatørene har levert tilstrekkelig informasjon. Advokaten til miljøbevegelsen kritiserer staten for trenering og fremskyndet oppstart av produksjon på feltene Breidablikk og Tyrving.
19 dager siden
Høyesterett har gitt Greenpeace og Natur og Ungdom medhold i anken mot staten i klimasøksmålet om oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Saken dreier seg om en midlertidig stans i virksomheten på petroleumsfeltene i Nordsjøen for å hindre klimagassutslipp. Høyesterett mener lagmannsretten har tolket loven feil og opphever kjennelsen. Staten er dømt til å betale sakskostnadene. Greenpeace krever nå at energiministeren bekrefter at produksjonen på de tre oljefeltene stanses.
19 dager siden
Høgsterett har avgjort at lagmannsretten må behandle klimasøksmålet frå Greenpeace og Natur og Ungdom på nytt, fordi dei meiner lova vart feiltolka. Søksmålet handlar om krav om mellombels stans i oljeverksemd, då miljøorganisasjonane meiner staten ikkje har vurdert klimaeffektane godt nok før godkjenning av nye oljefelt. Greenpeace krev no stans i dei tre oljefelta og meiner staten må haldast ansvarleg for manglande klimavurderingar. Staten har førebels ikkje kommentert avgjerda.
4 måneder siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken fra miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom, som ønsker midlertidig stans av produksjonen ved tre oljefelt i Nordsjøen: Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Dette følger etter at Borgarting lagmannsrett 14. oktober avslo kravet om stans i påvente av en rettslig avklaring i klimasøksmålet. I januar fikk organisasjonene medhold i Oslo tingrett, som erklærte tillatelsene til utbygging av feltene ugyldige. Lagmannsretten skal senere behandle statens anke over tingrettens dom. Greenpeace-leder Frode Pleym uttrykker håp om at Høyesterett vil gjeninnføre midlertidige forbud for å redusere CO2-utslipp.
4 måneder siden
Gruvedriften ved Førdefjorden er i gang etter 13 års forsinkelse, ifølge Nordic Mining. Selskapet bekrefter at anlegget er 95 prosent ferdigstilt og at oppstarten har vært gradvis. Miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er sterkt kritiske til prosjektet og kaller dagen en sorgens dag. De har tidligere saksøkt staten for å ha godkjent prosjektet, og selv om de tapte i tingretten, har de anket saken til EFTA-domstolen. Gruven er den første som er bygget i Norge på over 40 år.
19 dager siden
Høyesterett har bestemt at lagmannsretten må behandle miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdoms krav om midlertidig stans i oljeprosjekter på nytt. Høyesterett mener lagmannsretten har feiltolket loven. Klimasøksmålet omhandler tillatelsene til oljeutvinning på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Miljøorganisasjonene ønsker å stoppe utslipp av klimagasser. Lagmannsretten mente tidligere at det var opp til Stortinget å avgjøre et eventuelt forbud mot oljevirksomhet, men Høyesterett har opphevet denne kjennelsen.
26 dager siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal tillot dumping av tunnelmasse i Borgundfjorden under torskens gyteperiode, til tross for advarsler fra Fiskeridirektoratet, Norges Fiskarlag og Havforskningsinstituttet. Utslipp oppstod da siltgardinene sviktet, noe som førte til at prosjektet ble midlertidig stoppet. Miljøvernere og fiskere uttrykker bekymring for skader på torskeegg og annet marint liv, og krever at prosjektet stoppes inntil det finnes en bedre løsning. Statens vegvesen jobber nå med å revidere planene for å fortsette utfyllingen i juni, mens Statsforvalteren mener hendelsen ikke har skapt vesentlig trøbbel for gytingen. Havforskningsinstituttet er uenig og mener området som fylles ut er et viktig gyteområde.
1 måned siden
Rettssaken mot den tidligere lederen av Miljøservice Eide er i gang, med anklager om omfattende miljøkriminalitet. Tiltalen omfatter ulovlig lagring av store mengder avfall over 20 år, noe som har ført til alvorlig forurensning på Eide og Averøy. Forsvareren argumenterer med at avfallsmengden økte raskere enn forventet og kritiserer Statsforvalteren for manglende engasjement og urealistiske oppryddingsfrister. Statsadvokaten fremhever funn av farlig avfall i grunnen og understreker sakens alvor, der full opprydning er anslått å koste 129 millioner kroner. Selskapet burde vært konkurs allerede i 2017.