En spøkelsesbåt funnet på bunnen av Oslofjorden setter søkelys på et stort miljøproblem. Tusenvis av fritidsbåter dumpes ulovlig i norske farvann hvert år.
Funnet av en sunket båt i Oslofjorden, mellom Alværn brygge og Steilene, har satt fokus på problemet med ulovlig dumping av fritidsbåter. En undersøkelse fra Kongelig Norsk Båtforbund i fjor anslo at rundt 5000 båter dumpes årlig i Norge, noe som tilfører Oslofjorden mellom 500 og 1000 tonn båter ifølge bergingsfirmaet Kambo marina. Å levere inn båter over tre tonn koster 11 kroner per kilo, noe som antas å være en årsak til dumping.
Nesodden kommune og Kambo marina bidro økonomisk for å hente opp den nylig funne båten, som viste seg å være en cabincruiser ved navn Morild, meldt stjålet i 2012. Politiet etterforsket tyveriet den gang, men saken ble henlagt og er nå foreldet.
Mangelen på et nasjonalt båtregister gjør det vanskelig å identifisere eiere av dumpede båter, noe flere aktører mener bidrar til problemet. Dumpede båter utgjør en betydelig miljøfare for fjorden.
Cathrine Kjenner Forsland
Rune Persen
Ketil Svelland
Petter Torgan
Ola Svelland
Martin Moi Stener
Børge André Kristiansen
Follo politi
Kongelig Norsk Båtforbund
Kambo marina
Nesodden kommune
Marinreparatørene
Killingen båtforening
Oslo politidistrikt
Oslofjorden
Alværn
Steilene
Nesodden
Norge
Bygdøy
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
1 måned siden
En undersøkelse utført av Opinion viser at et stort flertall av nordmenn støtter fiskeforbud i Oslofjorden. Fjorden er i en alvorlig tilstand grunnet forurensning fra nitrogen fra kloakk og landbruk, utbygging i strandsonen og overfiske. Til tross for befolkningens støtte til et fiskeforbud, er det liten tillit til at politikerne vil iverksette nødvendige tiltak for å redde fjorden.
2 måneder siden
Fiskebåter omgår CO2-avgiften på drivstoff ved å fylle i utlandet eller deklarere utenlandsreise, noe som fører til økte utslipp. Store båter seiler omveier, eksempelvis til Shetland, for å unngå avgiften, mens mindre båter i norske farvann må betale. Intensjonen med avgiften er å redusere klimagassutslipp, men resultatet er det motsatte. Konsulentselskapet Stakeholder anslår at staten gikk glipp av minst 500 millioner kroner i CO2-avgift i fjor. Fiskeriministeren erkjenner problemet og sier kompensasjonsordningen ikke er tilstrekkelig. Utslippene fra fiskeflåten har økt betydelig siden 2013.
9 dager siden
Miljøorganisasjonen In the same boat rydder plast, men sliter med finansieringen. Grunnleggeren må ta andre jobber for å skaffe midler.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn støtter et fiskeforbud i Oslofjorden, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøene som har erklært krisetilstand. Undersøkelsen avdekker samtidig at tilliten til politikernes evne til å rydde opp er lav. Årsakene til fjordens dårlige tilstand er sammensatte, inkludert forurensning, utbygging i strandsonen og overfiske. Regjeringen har foreslått fiskestopp, men møter motstand fra rekefiskere. Forskere understreker behovet for tiltak for å redde torskebestanden og den økologiske balansen. Klima- og miljøministeren understreker at alle må bidra og at regjeringen vil ta vare på både fisk og fiskeriavhengige samfunn.
8 dager siden
En tragisk drukningsulykke i Åmli setter søkelys på manglende mobildekning. Store områder i Norge mangler dekning, noe som skaper beredskapsproblemer.
12 dager siden
Et lager med rundt 1800 brannfarlige elbilbatterier står utendørs uten brannsikring i Spydeberg, Østfold, og politiet advarer om stor fare for alvorlig personskade. Bransjen mener dette er en varslet katastrofe, delvis på grunn av høye kostnader ved å ta ut og gjenvinne batteriene. Antallet vrakede elbiler øker kraftig, og det finnes allerede minst 2000 lagrede batterier rundt om i Norge. Norske Bilressurser og miljøstiftelsen Zero etterlyser raskere tiltak for å unngå miljø- og sikkerhetsrisiko. Hydrovolt, et stort gjenvinningsanlegg, har kapasitet, men får ikke nok batterier til behandling. Myndighetene jobber med nye krav og samarbeid for bedre batterihåndtering, mens politiet har siktet to bedrifter for forsøpling knyttet til batterilageret. Bransjen håper på en midlertidig panteløsning for å gjøre gjenvinning økonomisk mulig og unngå flere farlige batterilagre.
3 måneder siden
Etter funn av uvanlig søppel langs Norskekysten, mistenker miljøorganisasjoner at amerikanske krigsskip kan være kilden. Søppelet, som består av engelskspråklig emballasje fra frokostblandinger, er funnet flere steder langs kysten. Pakkelapper i søppelet knytter det til forsyningsskipet USNS Arctic, som sammen med hangarskipet Harry S. Truman var i Nordsjøen i november. Miljøorganisasjonene spekulerer i om søppelet kan ha blitt dumpet eller mistet fra et av skipene. USAs marine har bekreftet at de undersøker saken etter henvendelse fra Dagbladet.
11 dager siden
Grieg Seafood slapp ut anslagsvis 35 millioner plastkuler fra sitt settefiskanlegg i Adamselv, Finnmark, uten å varsle myndighetene. Utslippet ble oppdaget av organisasjonen In the same boat i juni i fjor, som krevde at selskapet skulle varsle myndighetene. Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer at plastutslippet har forårsaket permanent skade på miljøet og utgjør en trussel mot fugl og dyreliv. Grieg Seafood er ilagt et overtredelsesgebyr på 450.000 kroner for brudd på forurensningsloven. Oppryddingen har vært forsinket, og selskapet har fått ny frist til høsten 2025 med trussel om tvangsmulkt på 750.000 kroner. Miljødirektør Lisa Helgason understreker viktigheten av rask og skånsom opprydding, men påpeker at plastkulene er spredt over store områder. Organisasjonen In the same boat kritiserer Griegs håndtering og mener selskapet har brukt dem som alibi for å utsette oppryddingen. Myndighetene følger saken tett og vil gjennomføre ny befaring for å sikre at oppryddingen blir fullført innen fristen.
2 måneder siden
NRK avslører omfattende nedbygging av strandsonen i Norge, tilsvarende fire fotballbaner daglig de siste 20 årene. Statistikken viser at 64 millioner kvadratmeter er bebygd. Klima- og miljøministeren ønsker strengere håndtering av dispensasjoner, mens Statsforvalteren i Agder innrømmer mangelfull oppfølging av regelverket. Selv om utbyggingstempoet har avtatt noe, fortsetter nedbyggingen i et alarmerende tempo. Lokalpolitikere sliter med vanskelige avveininger mellom vern og private interesser, noe som fører til mange dispensasjoner.
2 måneder siden
Mowi anslår at 27.000 laks har rømt fra deres anlegg i Dyrøy kommune etter et fortøyningsbrudd som førte til at en merd delvis sank. Hendelsen beskrives som sjelden, og involverte slakteklare laks på rundt 5,5 kilo. Fiskeridirektoratet følger opp saken med tilsyn, har pålagt Mowi gjenfangstfiske, og vurderer ytterligere tiltak. Kystvakten har bistått med KV Svalbard som bølgebryter for å lette arbeidet på stedet.
10 dager siden
Bilopphuggere i Norge sliter med en stor mengde skadde og lagrede elbilbatterier som utgjør en miljø- og brannrisiko. Minst 2000 batterier er lagret uten tilstrekkelig sikring, blant annet 1800 i Spydeberg. Flere stortingspolitikere fra MDG, Frp og SV krever at regjeringen tar ansvar og samler aktørene for å finne en løsning. De kritiserer dagens utydelige ansvarsfordeling og mener situasjonen er en test på Norges evne til å håndtere den grønne omstillingen. Klima- og miljødepartementet påpeker at bilbransjen har ansvaret for avfallshåndteringen, men jobber samtidig med nye EU-regler for bedre batterihåndtering. Produsentansvarsselskapet Autoretur mener det ikke er et avfallsproblem, men at markedet for brukte batterier er utfordrende. Flere aktører advarer om at situasjonen kan bli kritisk hvis det ikke tas grep raskt.
2 måneder siden
Et utslipp av råolje fra Equinor-feltet Njord A har spredt seg til Nordlandskysten. Utslippet skjedde på nyttårsaften, men ble først oppdaget seks uker senere. Miljødirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen, da det er første gang et slikt utslipp har nådd land. En omfattende opprydningsaksjon er iverksatt med 180 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, spesielt i verdensarvområdet Vega, og understreker behovet for rask fjerning av oljen. Equinor samarbeider med NOFO og lokale beredskapsgrupper for å kartlegge og rydde opp, og oppfordrer publikum til å rapportere funn av oljeklumper.
1 måned siden
Fredag kveld pågrep politiet i Sandnes to personer etter å ha funnet en stjålet båt midt i Jærveien. Båten, en Labrador på rundt 200 kilo, hadde falt av en stjålet henger. Sjåføren av bilen mistenkes for ruskjøring, og førerkortet ble beslaglagt. Begge de pågrepne er kjent av politiet og vil bli avhørt. Politiet har kontaktet båtens eier, som selv vil hente den. Operasjonslederen sier at tyveri av båt og henger ikke er uvanlig, men at den tilfeldige oppdagelsen av båten midt i veien er spesiell.
4 måneder siden
Store mengder søppel skylles ned i toaletter daglig i norske byer, noe som resulterer i betydelige kostnader for innbyggerne. Engangskluter er den største bidragsyteren til dette problemet, og tetter rør og pumper i avløpssystemet. Dette fører til hyppige reparasjoner og økte avløpsgebyrer. En kilometer lang søppelpølse, bestående av hundrevis av tonn søppel, ble nylig oppdaget i en kloakktunnel, noe som illustrerer omfanget av problemet. I tillegg til de økonomiske konsekvensene, forurenser søppelet også miljøet ved å havne i havet. Det oppfordres til å kaste søppel i søppelbøtten istedenfor i toalettet.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.