Norsk Industri uttrykker støtte til Arbeiderpartiet for deres initiativ i striden om tre EU-direktiver, som potensielt kan føre til regjeringskrise. De fremhever EØS-avtalens betydning for norsk næringsliv, spesielt for eksportorienterte selskaper som Yara og Hydro, som er avhengige av tilgang til det europeiske markedet.
Norsk Industri understreker at Norge ikke kan velge hvilke EU-regler de vil følge, og at det er nødvendig å ta tak i etterslepet av EU-direktiver.
Norwegian har tidligere kritisert regjeringen for å ha utsatt fornybardirektivet, noe som kan medføre økte kostnader på 1,3 milliarder kroner for selskapet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Hydro understreker viktigheten av forholdet til EU for norsk industri, og mener EØS-avtalen er avgjørende. Selskapet er bekymret for den tilspissede debatten rundt tre EU-direktiver i energimarkedspakken, og mener disse er uproblematiske. Hydro har analysert direktivene og konkludert med at de ikke vil påvirke kraftprisen negativt eller krafteksporten. De mener Norge ikke bør skape usikkerhet rundt forholdet til EU, spesielt i en usikker geopolitisk situasjon. Hydro oppfordrer til å innføre direktivene, og mener det er en mindre viktig sak å bruke politisk kapital på.
3 måneder siden
En politisk konflikt i regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om EU-direktiver truer norsk sjømateksport. Senterpartiets motstand mot EU-tilpasning kan føre til vanskeligere markedsadgang i Europa, som er avgjørende for norsk sjømatnæring. Samtidig truer økt proteksjonisme fra USA. Artikkelen understreker at Norge trenger et sterkt samarbeid med EU for å sikre eksporten og opprettholde sin rolle som en viktig leverandør av sjømat. Det argumenteres for at reduserte tollsatser og tilpasning til EUs regelverk er nødvendig for å styrke næringen og sikre arbeidsplasser.
21 dager siden
Norsk Industris leder, Harald Solberg, støtter advarslene om tollskvis fra statsminister Støre og tidligere statsminister Stoltenberg. Han tilbakeviser påstandene fra Ketil Solvik-Olsen (FrP) om at regjeringen hausser opp faren for toll for politisk vinning. Solberg understreker at EU vurderer beskyttelsestiltak som kan ramme norsk eksport av ferrolegeringer. Barth Eide avviser Solvik-Olsens påstand og presiserer at Norge ikke er i EUs tollunion. Solvik-Olsen står fast på sin kritikk og viser til at tidligere regjeringer har funnet løsninger med EU i lignende situasjoner.
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid uttrykker bekymring for den pågående regjeringskrisen knyttet til EØS-avtalen og EUs energidirektiver. Han frykter at en debatt om avtalen kan skade norsk næringsliv og arbeidsplasser. Almlid understreker at det er viktig å implementere de tre aktuelle direktivene, samt hele den rene energipakken. Han advarer mot å reforhandle eller si opp EØS-avtalen, da dette kan få store negative konsekvenser for Norge. Videre påpeker han at et godt samarbeid med EU er avgjørende for å unngå tollproblemer, spesielt i en tid med økende handelskonflikter.
3 måneder siden
Norsk Industri uttrykker bekymring for økt global usikkerhet, spesielt knyttet til Kinas dominans og mulige konsekvenser av en ny Trump-administrasjon. De understreker Norges avhengighet av EU og viktigheten av EØS-avtalen for norsk industri. Organisasjonen mener 'tilkarringsdebatten' har overskygget viktigheten av norsk industri og at det er avgjørende at Norge og Europa har egen produksjon, fremfor å la Kina styre. De oppfordrer regjeringen til å løse uavklarte saker med EU for å sikre norske interesser. Konjunkturrapporten viser at 2024 var et godt år for industrien, men at det er stor usikkerhet knyttet til 2025.
20 dager siden
Artikkelen argumenterer for at Norge aktivt må arbeide for å sikre sine interesser i møte med potensiell proteksjonisme fra EU. EUs vurdering av beskyttelsestiltak som svar på USAs tolløkninger kan påvirke norsk industri, spesielt aluminiumseksporten. Forfatteren understreker at Norges ressurser ikke automatisk vil skjerme landet, og at aktiv innsats er nødvendig for å opprettholde markedsadgang. Samarbeid mellom industri, myndigheter og fagbevegelse fremheves som en nøkkel for å navigere i den urolige verdenshandelen og sikre forutsigbarhet for industriutvikling.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Venstre, Høyre og MDG oppfordrer statsminister Støre til å innføre EUs fjerde energimarkedspakke, og advarer mot at et nei vil svekke Norges forhold til EU, spesielt i en tid med økt internasjonal usikkerhet og potensiell handelskrig. Senterpartiet motsetter seg pakken og mener Norge ikke bør akseptere koblinger mellom ulike EU-direktiver. Støttespillerne argumenterer for at pakken vil føre til mer fornybar energi og bedre forbrukerrettigheter, mens motstanderne mener EU ikke kan straffe Norge om direktivet ikke vedtas.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet forbereder innføring av to nye EU-regelverk, Critical Raw Minerals Act (CRMA) og Net-Zero Industry Act (NZIA), som trådte i kraft i EU våren 2024. Disse regelverkene skal styrke norsk industri, gjøre Europa mer selvforsynt med mineraler og grønn teknologi, samt forenkle prosesser for gruvevirksomhet. Næringsminister Cecilie Myrseth understreker at regelverkene er etterspurt av industrien. Samtidig er det et stort etterslep på EU-regler som venter på å bli innført i Norge. Myrseth er bekymret for at Norge kan bli utestengt fra handel med Europa dersom USA inngår nye avtaler uten Norge. Regjeringen vil derfor jobbe for å sikre norske arbeidsplasser.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått i regjeringen mellom Ap og Sp angående implementeringen av tre EU-direktiver om energi. NHO mener konflikten er overdrevet og at direktivene ikke omhandler Acer eller økte strømpriser. Sp truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innført. De aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper. Venstre støtter direktivene og mener samarbeid med EU er viktig.
3 måneder siden
Norske flyselskaper, som Norwegian og Widerøe, frykter økte drivstoffkostnader fordi Norge ikke har innført EUs fornybardirektiv. Dette direktivet gir europeiske selskaper kompensasjon for bruk av biodrivstoff, noe som gir norske selskaper en konkurranseulempe. Norwegian anslår en merkostnad på 400 millioner kroner uten direktivet. Regjeringen nøler med å innføre direktivet på grunn av politisk motstand, spesielt fra Senterpartiet og Fellesforbundet. EU presser på for at Norge skal innføre reglene og er i dialog med regjeringen om tilpasninger. Widerøe påpeker at direktivet kunne ha redusert utslipp og kostnader i distrikts-Norge.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø foreslår at Norge melder seg ut av EUs energibyrå Acer for å løse den fastlåste striden i regjeringen om EUs energipakke. Hun mener en utmelding vil imøtekomme Senterpartiets bekymringer om suverenitetstap, samtidig som Arbeiderpartiets mål om å innføre direktivene kan oppnås. Bergstø argumenterer for at Norge kan implementere direktivene selv utenfor Acer og tilpasse dem til norske forhold. Hun understreker viktigheten av samarbeid med Europa, men mener det er mulig å beholde kontroll over egen energipolitikk. SV mener forslaget er en løsning hvis Arbeiderpartiet prioriterer praktiske grep for næringsliv og fornybar energi fremfor å avgi suverenitet.